Kuten odotin, Merkel muutti Saksan kannan yhteisvastuuteen:
Pohdintaan tulee myös EU:n mahdollisuus kerätä veroja, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.
yle.fi
Merkel ajaa Saksan etua, mikä on hyvin luettavissa yllä olevasta jutustakin. Ja näin Merkelin kuuluukin toimia. Iso kysymys on, onko etu samalla EU:n etu ja Suomen etu. Yhteisvastuun lisääminen (Suomen alustava osuus noin 8.5 miljardia) on mielestäni huono peliliike, ellei siihen kytketä saumatonta uudistusvaatimusta ja sen valvontaa tukea nostaville maille. Selvää on, että Italia lupaa vaikka ne kaikki samat asiat tuplana, mitkä Italia lupasi päästäkseen mukaan euroon.
Tarkempaa ehdotusta tuista ja niiden edellytyksistä ei vielä ole. Niihin palaan kun esitys on olemassa. Yleisellä tasolla on kuitenkin selvää, että koronakriisi vei euroalueen tilanteeseen, jossa on oltava yhteistä vastuuta sekä euroalueen että EU:n puitteissa. Ehkä parempiakin keinoja olisi ollut - kuten velkaleikkaus - mutta Italia tuskin selviäisi montaa vuotta ilman yhä suurempia ongelmia. Ja ne kaatuisivat muiden niskaan.
Suomessa oikeisto, keskusta, SDP ja Perussuomalaiset ovat olleet yhteisvastuun lisäämistä vastaan. Olettaakseni Saksan muuttunut kanta muuttaa Suomenkin kannan muiden, paitsi Perussuomalaisten osalta. Pohjoismaat (tässä Tanska ja Ruotsi) ovat edelleen selvästi yhteisvastuun lisäämistä vastaan, samoin Hollanti.
Yhteisvastuu tarkoittaa tässä tapauksessa 500 mrd rahastoa, jonka esimerkiksi komissio takaa, ja josta voi nostaa avustusta määrätyin ehdoin. Kyse ei olisi lainasta.
Näistä tarkemmin, kun varsinainen esitys ehtoineen on käytettävissä.