Tällaiset ehdollisuudet avustuksille nyt on ihan yhtä tyhjän kanssa ja niitä tehdään lähinnä, jotta näyttäisi paperilla hyvällä ja että poliitikot voivat puhua kansalaisille p*skaa syyllistymättä virallisesti valehteluun. Ajatellan nyt jotain Italiaa, joka saa vaikkapa 150 miljardia euroa avustusta jostain EUn yhteisvastuuhimmelistä. Ehdoksi laitetaan, että panostavat ja investoivat rakenneuudistuksiin, "vihreään energiaan", ilmastonmuutoksen torjuntaan ja mihin nyt ikinä. Italian johtavat poliitikothan nyt on tässä vaiheessa, että "yes, of course". Mitäs sitten, jos vuoden päästä jonkun poliittisen kriisin jälkeen maan johtoon ponnahtaakin häikäilemätön populistipoliitikko "Belvio Sirlusconi", jonka kabinetti toteaa EUlle ykskantaan, että mepäs muuten pidetäänkin noi fyrkat, joista jo 65% on valunut mafialle ja korruptioon, mutta ei me mitään uudistuksia haluta tehdä.
Vaikka kenties hieman värikynää yllä, tämä on ongelma. Italia lupasi uudistukset jo päästessään euroon. Niitä ei juuri ole nähty. Toisaalta ongelma on Italiankin osalta laajempi. Saksalaiset ja ranskalaiset pankit ovat myöntäneet Italiaan lainoja, joiden takaisinmaksu on epävarmaa. Taas kerran on kyse myös siitä, että auttamalla Italiaa autetaan samalla Ranskan ja Saksan pankkeja. Kuten Kreikankin tapauksessa.
Toinen kysymys on, pitäisikö Italiaa ja Espanjaa ja muita jättää auttamatta. En usko, että vastaus voi olla "kyllä". Vihriälän ehdotus olisi paras, mutta se ei sopinut.
Ps tulee olemaan ensi vaaleissa 24 prosentin puolue. Uskon että myös kokoomus pärjää hyvin ja saa yli 20 pinnaa. Ei mene kansalle läpi että samaan aikaan kun velkaannutaan ennen näkemättömällä tahdilla niin tapetaan taloutta ilmastotoimilla ja bensaveron korotuksilla ja lyödään kymmeniä miljardeja tukipaketteihin ymym.
Perussuomalaiset 24 prosenttia ensi vaaleissa on tietenkin mahdollinen. Mutta se vaatisi, että puolue kykenisi tekemään politiikkaa. Nyt näin ei ole. Huutelut euro- ja EU-eroista tilanteessa, jossa kansasta 10-15 prosenttia kannattaa EU-eroa, on kannatuksen osalta typerää.
Tilanne voi muuttua EU:n osalta, mutta suomalaiset kokevat EU:n myönteinsenä turvana, ja itse en usko tukipaketitkaan kääntävät tilannetta niin radikaalisti, että EU-vastainen Perussuomalaiset ylittää seuraavissa vaaleissa välttämättä edes 15 prosentin rajaa. Halla-ahon, jos on vielä silloin puikoissa, pitäisi löytää jotain muuta.
Kokoomuksen osalta tilanne on samanlainen. Puolue pyörii 15-20 välissä ja häviää vaalit toisensa jälkeen Orpon kanssa. Opollahan on kahdet vaalit ja kaksi tappiota takana.