Mitkä tehtävät sinusta kuuluvat tukia vastaan tehtäviksi ja mitkä palkkaa vastaan tehtäviksi? Esimerkiksi lähihoitajan työ on sellaista, että sen voi oppia nopeasti käytännön työssä (entisen maailman aikaan näin tehtiinkin), joten kuuluisivatko esimerkiksi lähihoitajat työläisiin, jotka voidaan korvata tukea vastaan työtä tekevillä?
Paitsi, että lähihoitajan työ nykyään muistuttaa entistä enemmän sairaanhoitajan työtä, toisin kuin lähihoitajan/perushoitajan työ 80- ja 90-luvulla, jolloin työ todellakin oli pelkkää perushoitoa eikä mitään muuta. Toki nykyäänkin lähihoitajan työnkuva riippuu paljon suuntautumislinjasta ja paikasta jossa työskentelee. Valmistuin sairaanhoidon ja huolenpidon linjalta, jonka opintosisältöön kuului paljon lääkehoitoa, haavahoitoa, ensihoidollisia toimia, erilaisten vakavien sairauksien tai myrkytystilojen tunnistamista (esim. sepsis) sekä työskentelyä psykiatristen potilaiden parissa ja heidän tarvitsemaa specifistä lääkehoitoa, oli osattava tehdä arvioita hoidontarpeesta ja siitä mikä hoitolinja valitaan kullekin potilaalle tms.
Ja nykyään työpaikoilla lähihoitajilta vaaditaan entistä enemmän kykyä osata työskennellä osana moniammatillista tiimiä, lähihoitajan on tiedettävä perusteet lääkehoidosta, osattava tunnistaa haittavaikutuksia, erilaisten lääkeaineiden yhteisvaikutuksia, tiedettävä lääkeaineiden vaikuttavia aineita etc. Samoin monissa yksiköissä lähihoitajat osallistuvat aktiivisesti haavahoitoon (jopa vastaavat perushaavahoidosta), palovammojen hoitoon, vaikeasti halvautuneiden henkilöiden hoitoon etc. Lähihoitajan tehtäväkenttä on niin paljon laajentunut, että tämä on myös otettava huomioon koulutuksessa. Enää ½-vuoden koulutuksella ei saa riittävää perustetta toimia lähihoitajana kun siinä ajassa on mahdotonta sisäistää koko toimintakenttää perushoidosta lääkehoidon kautta erikoishoitoon.
Sitä en kiellä etteikö kuka tahansa opi sen perushoidon muutamassa kuukaudessa, mutta kun nykyään harvassa paikassa lähihoitajan toimenkuva on enää pelkästään sitä perushoitoa vaan paletti on todella monipuolinen. Sen sijaan hoitoavustajat ja hoiva-apulaiset ovat nykyään heitä, jotka ovat periaatteessa verrattavissa 80-luvun perushoitajiin/apuhoitajiin, jotka tekevät vain ja ainoastaan perushoitoa tai sitä tukevaa työtä.
***
Ja huomioi nyt kuitenkin se, että kyse ei ole siitä, että tällainen pitkäaikaistyötön jokaisena arkipäivänä läpi vuoden käy tekemässä "ilmaiseksi" työtä vaan aina ajoittain kohdalle osuisi aika, jolloin osallistuttaisi myös vastikkeelliseen tai tukevaan työhön. Se voi tuolloin olla 2-3 päivänä viikossa tapahtuvaa työtä vaikkapa vanhainkodissa tai palvelukodissa suorittamassa hoitoa tukevia töitä, kuten pyykkihuoltoa tai astioiden tiskaamista tai käydä ulkoilemassa vanhusten kanssa parina kolmena päivänä viikossa kuukauden parin ajan.
En minäkään tarkoita sitä, että kun ihminen on työttömänä vaikkapa ½-vuotta niin sen jälkeen määrätään viikon jokaiselle arkipäivälle jotain palkatonta työtä vaan kyse on todellakin siitä, että aina silloin tällöin myös työtön joutuisi kantamaan kortensa kekoon jos ei muutoin osallistu aktiivisesti koulutuksiin tai muuhun toimintaan. Ja ehdottomasti systeemi on luotava sellaiseksi, että se kannustaa oma-alotteisuuteen, jolloin työtön saisi ansaita esim. sen 200-300 euroa kuussa menettämättä tukia ja sitä kautta mahdollisesti löytää työpaikka, josta saada vakituisempaa tai pidempiaikaista palkallista työtä.
vlad.