Ei ole olemassa sekundäärisiä töitä. On töitä, jotka on tehtävä ja joista maksetaan työntekijän elättävä palkka, ja töitä, joista ei makseta palkkaa ja joita ei siksi tehdä.
Tätä jaottelua ei tule murtaa, koska palkattomien töiden alkaessa yleistyä niiden piiriin siirretään yhä enemmän tehtäviä. On yksinkertaisesti typerää kuvitella, että näin ei tulisi tapahtumaan.
Esitän kyllä vahvasti eriävän mielipiteen. Esim. hoitotyön kannalta on primääritöitä ja sekundäärisiä töitä ja kun tilanne on se, että kaikkialla säästetään, juuri hoitotyön kannalta sekundääristen töiden tekijät irtisanotaan ja kyseiset tehtävät sälytetään hoitajien harteille entistäkin useammassa laitoksessa, josta seuraa se, että sikäli arvokas sekundäärinen työ vie entistä enemmän aikaa hoitajilta ja tällöin vastaavasti itse hoitotyölle ja siihen olennaisesti liittyviin töihin jää entistä vähemmän aikaa.
Ja painotan - nämä sekundäärityöt ovat todella tärkeitä osaston toiminnan kannalta, mutta minusta on kohtuutonta, että ne alkavat vaikuttaa huomattavan paljon siihen kuinka hyvin hoitajat voivat tehdä sitä varsinaista hoitotyötä.
Mieluiten minäkin näkisin tilanteen sellaisena, että palkattaisi lisää näitä hoiva-apulaisia tai keittiötyöntekijöitä hoitolaitoksiin, mutta kun tulosta on tehtävä, tarkoittaa se sitä, että sieltä karsitaan mistä on helpoin karsia ja hoitotyössä tämä tarkoittaa sitä, että monissa laitoksissa ensinnä irtisanotaan työntekijät, jotka tekevät hoitotyötä tukevaa työtä ja tämä työ siirretään sitten hoitajien tehtäväksi, jolloin tilanne on se, että arjesta entistäkin suuremman osan ajasta vie astioiden tiskaus, pyykkien peseminen tms. toimet ja hoitajien henkilökohtainen vuorovaikutteinen aika asukkaiden/potilaiden kanssa vähenee vähenemistään. Tunnen itseni hyvin usein töistä kotiin polkiessani epäonnistuneeksi, koska minusta henkilökohtaista aikaa asukkaille jää aivan liian vähän. Ja kuitenkin heitä varten me sitä työtä teemme, joten olisi hyvä, että edes joku henkilökunnasta (tai työllistettävistä) pystyisi päivittäin järjestämään virikkeitä asukkaille tai käymään heidän kanssa ulkona etc.
Ja kun yhteiskunta on ajautunut tällaiseksi millainen se on, enkä usko, että sitä enää ihan helpolla toiseksi muutetaan - ei ole enää paluuta aikaan vuosikymmeniä sitten, joten kohtuullista minusta on esittää myös vaatimuksia henkilöille, jotka nostavat erilaisia tukia. Esittää vaateita ottaa osaa erilaisiin yleishyödyllisiin toimintoihin vaikkapa parina päivänä viikossa. Ja tietty tärkeää on pyrkiä muuttamaan järjestelmä sellaiseksi, että lyhytkin työsuhde on kannattavaa sopia ja saada aikaan sellainen tilanne, ettei päivän tai kahden työ silloin tällöin katkaise tukia. Ymmärrän oikein hyvin sen miksi moni valitsee mielummin vuosien työttömyyden, kuin että tekee niitä pätkäsopimuksia, koska niillä on ikävä vaikutus niihin tukiin. Mielummin siis tilanne sellaiseksi, että työtön saisi ansaita muutaman sata euroa kuukaudessa menettämättä työttömyystukea tai muutakaan tukea. (Muistelen, että jotain tällaista nyt on suunnitteillakin).
vlad.