Nappaan törkeästi tähän ketjuun viestin tuolta jumala-ketjusta.
Niin, onhan niitä. Suomessa niitä on vähemmän ja kai näiden jokaisen pitäisi täyttää jotkut tunnusmerkit. Eikä tuon tarvitsisi mennä niin, että jokaiselle maailman uskonnolle laaditaan oikeudet verottaa omia jäseniään, vaan jokaisen uskonnon pitäisi jotenkin tätä oikeutta hakea erikseen. Mutta en ole tällaisista järjestelyistä puhuttaessa omalla asiantuntijuusalueellani, kun en näistä lakipykälistä ja muista kuvioista tiedä juurikaan mitään.
Lähtökohta tälle tilanteelle on se, että ihmiset alkavat vähitellen ymmärtää nykytilanteen, jossa verotusoikeus on kahdella kirkolla, olevan kovasti epäoikeudenmukainen. Viime aikoina onkin ehdotettu esim. arkkipiispan & kirkkoministerin toimesta verotusoikeuden laajentamista kaikille rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille, joita suomessa muuten on rapiat 50 kappaletta. Plus sitten nämä kaksi erityistapausta.
Rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluu suomessa noin 80 000 henkilöä. Suurimpia näistä ovat ovat jehovat, vapaakirkkolaiset, katoliset sekä adventistit. Suomessa on arvioiden mukaan 50 000-60 000 muslimia, joista noin 10 000 kuuluu tällaisiin rekisteröityihin yhdyskuntiin. Kokonaisuudessaan suomessa on arvioiden mukaan yli 300 uskonnollista yhteisöä.
Kahta spesiaaliuskontoamme lukuunottamatta uskonnolliset yhdyskunnat pyörittävät toimintaansa vapaaehtoisvoimin, lahjoituksin tai muulla varainhankinnalla - miten nyt yhdistykset yleensä toimintaansa pyörittävätkin. Varsinaisista pakollisista jäsenmaksuista en tosin tunnu äkkiseltään löytävän mainintoja. Mahdollisesti ainakin nimellisiä tai vapaaehtoisia jäsenmaksuja on kyllä joillakin käytössä.
Paitsi että nämä lafkat eivät tunnu olevan kovin kiinnostuneita jäsenmaksuista (osa näkee moiset anekauppaan verrattavina kammotuksina), en yksinkertaisesti tunnu löytävän vaatimuksia näiltä itseltään verotusoikeuden ulottamista heille. Tai no, vuodelta 2002 löysin suomen katolisen kirkon vaatimuksen siirtyä "eurooppalaiseen malliin" tjsp, jonka oletan tarkoittavan ns. saksan mallia (taitaa olla ainoa maa maailmassa jossa tällainen nyt ehdotettu järjestelmä on). Saksassahan katolinen kirkko on nyttemmin ollut kovasti uutisissa evättyään sakramentit ym. niiltä, jotka eivät veroa maksa. Veron osuus on siellä 8-9% tuloveron kokonaisuudesta. Sen sijaan löysin kyllä lausuntoja, joiden mukaan olisi eri uskontokuntien pitäisi olla tasa-arvoisessa asemassa keskenään.
Tämän pohjalta on mielestäni varsin selvää, ettei kirkon & kirkkoministerin ehdotusten taustalla ole muiden uskonnollisten toimijoiden tarpeiden pohjalta herännyttä kaunista tasa-arvon ajatusta, vaan itsekäs pelko siitä toisesta vaihtoehdosta.
Yllä olevalla ei ole edes mitään väliä, mutta tällä on: se toinen vaihtoehto, jossa jatkuvasti kasvavien vaatimusten mukaisesti näiltä valtionuskonnoilta verotusoikeus yksinkertaisesti poistettaisiin, on oikeasti tasa-arvoinen malli. Maailmassa kun on muitakin toimijoita kuin uskonnot.
Ei tässä ole kysymys siitä, että yksittäiset uskontokunnat eivät saisi olla perusteettomassa erityisasemassa muihin uskontokuntiin nähden esim. tämän verotuksen suhteen, vaan siinä, ettei valtion tehtävänä ole kohottaa uskontoja perusteettomamaan erityisasemaan kaikkien muiden toimijoiden yläpuolelle.
Koko konkkaronkka samalle viivalle kaikkien muidenkin yhdistysten kanssa. Se on oikeaa tasa-arvoa.