Kilpailukykyhyppy – keskustelua suomalaisesta työelämästä

  • 216 002
  • 2 038

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Kasvattaisivat munat ja poistaisivat yleissitovuuden, niin voisi lopettaa tämän paskanpuhumisen kissa-hiiri-leikin.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Laskin tuossa huvikseen emännän tuloista (sairaanhoitaja) näiden sunnuntailisien osuutta. Tekee keskimäärin 32 sunnuntai tuntia kuussa ja palkassa tuo on n.495€.

Tällä hetkellä säästösyistä on hoitajamitoitusta laskettu siinä määrin, että hänen työpaikallaan sairaalaympäristössä on työtahti johtanut sairaslomiin. On ollut tilanteita, joissa potilasturvallisuus on vaarantunut. Töistä ei enää pääse ajallaan, eikä ylityötunteja saa tehdä. Ammuvuorosta pääsee keskimäärin 15-20min myöhässä ja iltavuoroista 30-60min myöhässä. Niitä sitten saa joskus ottaa takaisin, JOS siihen tulee mahdollisuus.

Jos ehdotettu sunnuntailisien poisto toteutuisi ilman selkeää kompensaatiota peruspalkkaan, niin suuntana olisi Ruotsi. Meillä ei ole lapsia ja voisin aivan hyvin vaihtaa nykyisen pienyrittämisen hoiva-alalla takaisin periteiseen hoitotyöhön tai tehdä vaikka hanttihommia länsinaapurissa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Vanha ukkini sanoi taannoin, että Suomi on menossa Kreikan tielle, koska olemme niin laiskoja, että vasta sitten kun asiat ovat oikeasti lähes lopullisen korjaamattomassa kunnossa, kansa köyhtynyt ja työpaikat menneet niin tajuamme kuinka laiskoja me olemmekaan olleet. En osannut yhtyä enkä myöskään kieltää hänen mielipidettään.

Nyt kokoomuksen sunnuntailisien poistoehdotuksen jälkeen olen kuullut tusinan verran eri puolituttujen mielipiteitä asiaan liittyen ja linja on selkeä: "Minä en ainakaan menisi sunnuntaina töihin ilman tuplapalkkaa."

Tämän jälkeen välittömästi tuli vanhan ukkini sanat mieleen, sillä mehän suomalaiset olemme kuin olemmekin aivan hemmetin laiskoja, minä itse mukaan lukien!

Globalisoituneissa teollistuneissa länsimaissa työ korreloi suoraan elintasoon, ja meidän laiskuutemme takia olemme elintasomme mennettämässä. Suomalaisethan todistetusti tekevät norjalaisten jälkeen maailman toiseksi vähiten töitä, eikä meillä ole öljyä. Kauas on ajautunut vuosien saatossa myytti suomalaisten työteliäisyydestä ja ahkeruudesta.
 

Rankkari

Jäsen
Johan tuli jo aikaisemmin kirjoiottettua. Hyppypelleily oli vasta ensimmäinen pelleily työntekijän perusturvan alentamisessa. Sekoomus vaati jo sunnuntai lisien alentamista, ja kaikin osin jatkoa seuraa tulevassa paljonkin
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Pitäisi poistaa. Nyt tietyillä aloilla mennään viikonloput pahasti vajaakäynnillä, koska palkkakustannukset ovat täysin mahdottomat. Taloudelliset toimet lisääntyisivät, työvoiman tarve lisääntyisi, verotulot kasvaisi et cetera. Uskon, että moni työnantaja on valmis kompensoimaan peruspalkkaa, jos olisi mahdollisuus tehdä kauppaa 7 päivänä viikossa. Julkisella puolella olisi varmasti helpompi järjestää tasaisempi miehitys koko viikolle.

Voin ainakin itse vakuuttaa yksityiseltä puolelta, että miehitys ei nousisi viikonlopulle yhtään. Näitä mittareita millä itse työn tuloksia ja sen tehokkuutta mittaan, niin sunnuntai on jo valmiiksi heikoin päivä. Ei sinne olisi mitään järkeä lisäkäsiä ottaa kuitenkaan. Tietysti auttaisi, jos säästö tasotettaisiin koko viikolle, mutta hyvin vaikea uskoa tämän toteutumiseen.

Helppohan se ymmärtää jonkun PK-yrittäjän putiikin aukipitoa sunnuntaina. Jos ala tuota "vaatii" niin yleensä sunnuntait tekee yrittäjä itse ja jos ihan liikaa ei tule takkiin niin liike kiinni tuolloin. Ehkä näistä tosaan olisi hyvä päästä myös keskenään sopimaan, ylivalta vaan isommilla yrityksillä, joilla kohtuuttoman hyvä neuvotteluasema ja sinällään hyvin järkeä ja varaa pitää puljua auki nykyiselläkin säädännöllä.

Edit. tosiaan tuo Vaughanin esimerkki on fiksu ratkaisu, joita pitäisi pystyä tekemäänkin laillisesti.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Jos esim. lähihoitajan peruspalkka on n. 1800e/kk (yksityisellä puolella) niin siigen on aika helvetin iso juttu se 2 sunnuntaita. Jos myös peruspalkkaa nostetaan, niin mitähän hyötyä siitä sitten kenellekään olisi?

Lisätyövoimaa ei varmasti palkata. Minimillä mennään koska kilpailukyky.

Tämä on juuri yksi ongelma, että monilla aloilla sunnuntai- lisistä on tullut ikään kuin osa säännöllistä palkkaa, joka kompensoi muuten pientä liksaa. Liiketoiminnan pyörittäminen olisi varmasti helpompi järjestää viikonloppuisin ilman lisiä, mutta löytyykö yrityksiltä halua kompensoida tämä perustuntipalkassa, en tiedä. Ja se, mitä aloja tuo nyt koskee, ei ole mitenkään selvä asia, vaan pikemminkin veteen piirretty viiva.

Toinen asia on sitten se, että vaikka mitään uskontoon liittyviä syitä pyhäpäivän lisäliksalle ei oikeastaan olekaan enää olemassa, niin kyllä koulujen aikataulut rytmittävät hyvin voimakkaasti lapsiperheiden elämää, joten ei nuo sunnuntait ihan arkipäiviin verrattavia tavallisia duunipäiviä kaikille ole, eli jonkinlaiselle lisällekin on ihan oikeita perusteitakin. 100 % on minusta ehdottomasti liikaa.
 

Rosenrot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Voin ainakin itse vakuuttaa yksityiseltä puolelta, että miehitys ei nousisi viikonlopulle yhtään. Näitä mittareita millä itse työn tuloksia ja sen tehokkuutta mittaan, niin sunnuntai on jo valmiiksi heikoin päivä. Ei sinne olisi mitään järkeä lisäkäsiä ottaa kuitenkaan. Tietysti auttaisi, jos säästö tasotettaisiin koko viikolle, mutta hyvin vaikea uskoa tämän toteutumiseen.

Yksityiseltä puolelta myös, alalta missä tvmkustannukset ovat keskimäärin 30 % lkv:stä. Itse työllistäisin sunnuntaina heti yhden 6-8 tuntia lisää, mikäli ei olisi 100%:lla korotettua palkkaa maksettavana.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kuten on jo monesti todettu, nykyisen kaltainen suuri työttömyysaste on puhtaasti poliittinen valinta. Ne jotka isoimpaan ääneen huutavat hallitukselta toimia työttömyyden vähentämiseksi ovat niitä samoja jotka kaikkein eniten vastustavat niitä rakenteellisia uudistuksia joilla työttömyyttä saataisiin vähennettyä.

Kävin vähän aikaa sitten keskustelun erään ns. vastapuolisen näkemyksen omaavan, snadisti vasemmistolaisesti suuntautuneen henkilön kanssa asiasta. Hän väitti ettei ongelma ole palkat vaan se ettei työtä vain ole. Kysyin häneltä että tulisiko hän leikkaamaan talonyhtiömme nurtsin kerran viikossa, palkka 1€. Vastaus oli ettei tietenkään. Kysyin uudestaan että tekisikö saman duunin jos palkka olisi miljoona euroa. Oli vähän aikaa hiljaa ja totesi että todennäköisesti kyllä. Tämän esimerkin jälkeen pääsimme yhteisymmärrykseen siitä että ongelma ei ole työn puute vaan palkkataso.

Kenenkään ei tietysti pitäisi leikata nurtsia euron tunti/kertakorvauksella, eikä kellään ole varaa maksaa siitä miljoonaa. Pointti oli siinä että työtä ja työntekijöitä löytyy varmasti jos palkan saa sopia vapaasti, kyse on puhtaasti palkkatasosta. Niin kauan kuin sekä yleissitovat TESsit että julkiset tulonsiirrot (esim. ansiosidonnainen/asumistuki) määrittelevät tason millä kannattaa/voi tulla töihin, työttömyys on suurempi kuin pitäisi.

Ratkaisu on periaatteessa yksinkertainen; minimipalkkalaki, yleissitovuuksien purku, vapaa paikallinen sopiminen minimipalkkalain puitteissa, ansiosidonnaisen siirto yhden julkisen tahon hoidettavaksi ilman jäsenyysvelvotteita ja asumistuen täydellinen uudistus.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Suomi tarvitsee ehdottomasti lisää rakenteellisia uudistuksia globalisaation takia. Silti on ihan aiheellista kysyä myös, että kuinka pitkälle globalisaation perässä on syytä juosta. Änkyröijien vastustusta on kuvailtu mm. luuserien kapinaksi, mutta luusereita tuntuu olevan ihan liikaa, jotta voitaisiin puhua jotenkin toimivasta ja vakautta luovasta järjestelmästä. Oireina Euroopassa ja Yhdysvalloissa esimerkiksi äärinationalistien ja populistien suosion räjähtäminen sekä viimeisimpänä brexit. Nykyinen maailmantalous ei tuo riittävästi hyvää riittävän monelle. Edellisten murrosten, kuten teollistumisen ja kaupungistumisen kohdalla tilanne oli ihan päinvastainen.

Joo, emme voi Suomessa yksin asettua kehityksen esteeksi, vaan meidän on sopeuduttava. Silti voi fundeerata, että onko suunta silti oikea ja todellakin ainoa mahdollinen.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Jep, julkinen puoli on aika heikoilla kantimilla, koska esim työvoimapuolelta kaikki rahat nyhdetään pois. Mielenkiintoinen yhtälö että porukkaa pitäisi saada töihin, mutta väkeä ja määrärahoja vähennetään. Satun tietämään erään kaupungin työvoimatoimiston johtajan, joka muuten pidetty ja käsittääkseni aika onnistunut työssään kun piti hyvät suhteet paikalliseen elinkeinoelämään(jäi juuri eläkkeelle). Pitää nykymenoa aivan karmeana
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei ole mikään perustelu sille, etteikö tämä lakimuutos olisi joltain pois.

Yleensä muutokset ovat aina joltain pois ja joskus jollekin lisää. Se, että sunnuntaityölisä poistettaisiin laista, ei kuitenkaan ole joltain pois. Kyse on työehdoista sopimisesta. Jos lisä poistetaan laista ja sitä ei jatkossa korvata tavalla tai toisella, silloin kyse on siitä, että se on joltain pois. Lakia ei kuitenkaan voi mielestäni jättää uudistamalla vain siksi, että se on joltain pois. Työmarkkinoiden joustavuus on eri tasoa kuin 1960-luvulla ja jos ihan oikeasti halutaan, että Suomi pärjää kilpailussa, laki muutetaan. Ensimmäiset 1-5 vuotta voi tulla joillekin takkiin, mutta sellaista se on. Ongelma on siinä, että lisästä on tullut liian merkittävä osa palkkaa ja tämä tilanne on parempi purkaa ja siirtää lisät työsopimuksin sovittaviksi.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Yleensä muutokset ovat aina joltain pois ja joskus jollekin lisää. Se, että sunnuntaityölisä poistettaisiin laista, ei kuitenkaan ole joltain pois.

Ja jos (Eli siis kun. Siksihän Vartiainen tätä esitti. Ei tällaisia lämpimikseen heitellä.) jollain alalla siirryttäisiin alle 100 pinnan sunnuntailisän, olisi se joltain pois.

Näinkin päivänselvää asiaa yritetään kääntää joksikin muuksi. Käsittämätöntä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja jos (Eli siis kun. Siksihän Vartiainen tätä esitti. Ei tällaisia lämpimikseen heitellä.) jollain alalla siirryttäisiin alle 100 pinnan sunnuntailisän, olisi se joltain pois.

Näinkin päivänselvää asiaa yritetään kääntää joksikin muuksi. Käsittämätöntä.

Aluksi luulin, että pätkit vahingossa lainauksia, jolloin niistä katoaa substanssi. Nyt kun olet tehnyt sitä jo useamman kerran, kyse on näköjään tarkoituksellisesta toiminnasta. Nyt lainaamassasi tekstissä mm. luki seuraavaa:

Yleensä muutokset ovat aina joltain pois ja joskus jollekin lisää. Se, että sunnuntaityölisä poistettaisiin laista, ei kuitenkaan ole joltain pois. Kyse on työehdoista sopimisesta. Jos lisä poistetaan laista ja sitä ei jatkossa korvata tavalla tai toisella, silloin kyse on siitä, että se on joltain pois. Lakia ei kuitenkaan voi mielestäni jättää uudistamalla vain siksi, että se on joltain pois. Työmarkkinoiden joustavuus on eri tasoa kuin 1960-luvulla ja jos ihan oikeasti halutaan, että Suomi pärjää kilpailussa, laki muutetaan. Ensimmäiset 1-5 vuotta voi tulla joillekin takkiin, mutta sellaista se on. Ongelma on siinä, että lisästä on tullut liian merkittävä osa palkkaa ja tämä tilanne on parempi purkaa ja siirtää lisät työsopimuksin sovittaviksi.

Eipä tuohon ole itselläni lisättävää ja uskon, että ay-väki vastustaa. Kuten vastustaa - ja on vastustanut - kaikkia muitakin Suomen työelämän tervehdyttämiseen tähtääviä uudistuksia.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Aluksi luulin, että pätkit vahingossa lainauksia, jolloin niistä katoaa substanssi. Nyt kun olet tehnyt sitä jo useamman kerran, kyse on näköjään tarkoituksellisesta toiminnasta.

Aivan turha lainata koko teksti, jos minä olen tasan yhden ja ainoan asian kimpussa. Vartiainen sanoi, ettei tämä ole keneltäkään pois. Jos jollain alalla työskennellään nyt satkulla mutta jatkossa pienemmällä, se on joltain pois. Piste. Vartiainen ei sanonut, että peruspalkka vastaavasti nousisi. Menen siis sillä pohjalla mitä on sanottu. En oleta mitään.

Unohdetaan vaikutus valtiontalouteen (voi olla positiivinen) ja työllisyyteen (voi olla positiivinen). Taru Tajusen mukaan kokoomuslaisen ideologian perusyksikkö on aina on minä. Ei todellakaan me. Tältä pohjalta mietin asiaa nyt. Tulihan tämä avaus kokoomusleiristä.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Naurattaa kyllä suuren osan ajatus täällä kun sunnuntailiksan poistamisella saataisiin joku "Intersport" ja "Glitter" ehkä palkkaamaan sunnuntaina joku töihin ja ovet näin auki.

Isoille yrityksillehen nuo SU poistot olisi suunnaattu eikä millekään pienelle liikkeelle jolle suotaisiin mahdollisuus pitää ovi auki.

Toisaalta onko isoilla yrityksillä jossa koneet ja tehtaat pyörivät 24/7, sekä työllistävät satoja duunareita halua kompensoida SU-lisää normipalkassa? Kalkulaattori vain käymään kummasta yritys saa "isommat säästöt".

Se nyt kuitenkin on ihan rehellinen fakta ettei sunnuntaisin mihinkään isoihin tehtaisin sen enempää duunareita tule vaikka lisä olisi jotain 500-0% väliltä. Jos se vahdittava kone ei tarvitse kuin yhden ihmisen, niin miksi helvetissä siihen toinen palkattaisiin muniaan kaivelee viereen? Eikö "avustaja" tulisi täten tulisi kokonaisuudessaan yritykselle kalliimmaksi kuin se yksi "vakituinen" lisineen?

Ja kyllä, itse teen sunnuntaisin ja viikonloppuisin töitä aina silloin tällöin. Ainakin omalla alalla juuri 3-vuoron lisät muodostaa sen palkan sopivalle tasolle.

Tämä myös on kyllä sellainen asia jonka poiston perään on mukava sellaisten huudella kun ei omalla kohdalla nappaa paskan vertaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Naurattaa kyllä suuren osan ajatus täällä kun sunnuntailiksan poistamisella saataisiin joku "Intersport" ja "Glitter" ehkä palkkaamaan sunnuntaina joku töihin ja ovet näin auki.

Isoille yrityksillehen nuo SU poistot olisi suunnaattu eikä millekään pienelle liikkeelle jolle suotaisiin mahdollisuus pitää ovi auki.

Tähän vahva ei. Suuryrityksillä on varaa maksaa 100-200 prossan lisiä, mutta eihän kaikilla PK-yrityksillä ole siihen mahdollisuutta kun sitä ei saa siirrettyä asiakkaan laskutukseen. Kuitenkin lähes kaikkki uudet työpaikat luodaan PK-yrityksissä ja näin on ollut jo pitempään. PK-yrityksiä on sen takia sunnuntaisin kiiinni, jotta ei tarvitse maksaa palkkoja, joihin ei varaa ole.

Sunnuntaikorvauksen leikkaus on tervetullut ehdotus | Yrittajat.fi
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Eipä tuohon ole itselläni lisättävää ja uskon, että ay-väki vastustaa. Kuten vastustaa - ja on vastustanut - kaikkia muitakin Suomen työelämän tervehdyttämiseen tähtääviä uudistuksia.

No tämähän riippuu ihan puhtaasti siitä, millä linjalla tästä aletaan neuvottelemaan. Jos työnantajapuoli ajattelee tämän olevan "ilmoitusluontoinen asia; mallia ota-tai-jätä, niin voi olla aika haasteellista neuvottelua. Tässä on kuitenkin myös duunarille annettava jotain.
Ymmärrän tuon sunnuntailisien hintavuuden, varsinkin aloilla, missä on jatkuvasti la-su-töitä. Millä porukalla nää mahdolliset kasvavat sunnuntai-työt teettää, tehdäänko omallaporukalla, vai vedetäänkö taas vuokratyöntekijöitä perseeseen, ja annetaan jotain haistapaska-soppareita, millä annetaan se 15 tuntia viikossa duunia, ilman mahdollisuutta tehdä töitä samaan aikaan toisella työnantajalla ? Itellä nuo sunnuntaityöt on aika satunnaisia (teollisuudessa), ja omalla kohdalla viikonloppujen tekeminen loppuu kyllä välittömästi, jos aletaan nipistellä su-korvauksia, senverran paljon arvostan vapaita viikonloppuja. Nyt kun kokoomusperhe on kertonut, kuinka sunnuntai ei varsinaisesti ole enää pyhäpäivä, odotan innolla, kuinka virastot, pankit sunmuut laitokset laskeutuvat myös samalle tasolle, ja muokkaavat aukioloaikojaan vastaavalla tasolle. Kyllä itellä ainakin oli vähän sellanne tonnin seteli-ilme, kun kerrottiin, että ei pyhäpäivällä oo sillee enää merkitystä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tämä myös on kyllä sellainen asia jonka poiston perään on mukava sellaisten huudella kun ei omalla kohdalla nappaa paskan vertaa.
Asia kyllä koskettaa itseänikin, mutta en silti ymmärrä miksi sunnuntaina tehty tuntimäärä X on tuplasti arvokkaampi kuin vaikkapa keskiviikkona. Noissa jatkuvissa vuorotöissä olisi mielestäni järkevää leipoa suoraan ne lisät peruspalkkaan (pikaisena esimerkkinä tulisi 3- tai 5-vuorolisä). Toki joku mulkvisti koittaisi sitten vaihdella vuoroja siten että välttyisi viikonlopuilta tai yövuoroilta. Mutta työnantaja hyvin pitkälle määrää työvuorot eikä kenenkään tarvitse vaihtoihin suostua (ainakaan 1:1-vaihdolla). Niillä aloilla sitten missä ei lauantai- tai sunnuntai-vuorot ovat harvinaisia, on hankalampi homma, vaikken kyllä siltikään ymmärrä että miksi viikonpäivä vaikuttaa tehdyn työn palkkaukseen. Itse voisin ihan hyvin vaihtaa vaikka su-to työviikkoon, ilman erillistä korvausta tai lisiä.

Tiedän myös ihmisiä ketkä tekevät sunnuntaitöitä (tai arkipyhiä) ilman erillistä korvausta, ottavat vapaapäivän joskus muulloin.

niinkuin @Cobol sanoikin, on nuo lisät yksi saatana pk-sektorille. Jos vaikkapa kukkakioski on sunnuntaisin auki 8h palkkatyöläisen voimin, tarvitaan melkein 50% lisämyynti (päästä heitetty mutu-luku) jotta saadaan lisä katettua. Kuitenkin sunnuntain myynti vähän pienentää kiinteitä kustannuksia. Ja on tuo 1-2 päivää aika iso viikosta kun kiinteitä kustannuksia joutuu maksamaan vaikka paikka ei olisikaan auki. jyvitys 40h tai 56h tuo ison eron.
 
Viimeksi muokattu:

Da-Capo

Jäsen
Asia kyllä koskettaa itseänikin, mutta en silti ymmärrä miksi sunnuntaina tehty tuntimäärä X on tuplasti arvokkaampi kuin vaikkapa keskiviikkona.

Eipä siinä varmasti työnantajan näkökulmasta laadun tai tuottavuuden kannalta mitään arvokkaampaa ole. Työntekijän näkökulmasta taas perheelliset ihmiset haluavat pääosin maksimoida yhteisen vapaa-aikansa. Sunnuntaityö on useimmiten tästä ajasta pois, jolloin sen tekeminen ilman insentiiviä muodostuisi vähemmän kiinnostavaksi.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Sunnuntaityö maksaa arkea enemmän, koska ihmiset haluavat olla sunnuntaina töissä vielä vähemmän kuin arkena.
 
Eipä siinä varmasti työnantajan näkökulmasta laadun tai tuottavuuden kannalta mitään arvokkaampaa ole. Työntekijän näkökulmasta taas perheelliset ihmiset haluavat pääosin maksimoida yhteisen vapaa-aikansa. Sunnuntaityö on useimmiten tästä ajasta pois, jolloin sen tekeminen ilman insentiiviä muodostuisi vähemmän kiinnostavaksi.

Jos (ja kun) sunnuntaityö yleistyy entisestään, niin sunnuntai ei tule enää olemaan mikään yleinen vapaapäivä kaikille, niin kuin ei ole nytkään. Tämä on aivan varma asia tässä murrostuvassa 247-palveluyhteiskunnassa. Sunnuntaityöhön ei tarvita mitään erityistä insentiiviä, koska suhteettoman korkeat palkkakustannukset tarkoittavat korkeaa työttömyysastetta, joka johtaa siihen, että työmarkkinoilla on työnantajien markkinat.

Se nyt kuitenkin on ihan rehellinen fakta ettei sunnuntaisin mihinkään isoihin tehtaisin sen enempää duunareita tule vaikka lisä olisi jotain 500-0% väliltä. Jos se vahdittava kone ei tarvitse kuin yhden ihmisen, niin miksi helvetissä siihen toinen palkattaisiin muniaan kaivelee viereen?

Tuotteen yksikköhinta alenee, tuottavuus nousee, tuotto nousee, yrityksen elinkelpoisuus ja investointikyky nousee, jolloin se voi luoda uusia tuotteita, työpaikkoja jne. Ei tää voi olla niin vaikeaa.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
En itse ymmärrä, että kilpailukyvyn parantaminen nähdään paljolti palkka etujen leikkauksena? Onhan se toki selvää, että täällä on kohtuullisen korkea palkkataso, mutta en haluaisi tästä maasta mitään halpamaata tehdä. Palkat saa painaa vielä paljon alemmas, että Viron ja kumppaneiden kanssa pystytään palkalla kilpailemaan. Yksityisellä puolella sunnuntailisien vaikutus on kohtuu pientä ja niitä kierretään jo pienemmissä yrityksissä. Ehkä muutamat isommat firmat tästä hyötyvät selvästi, mutta isossa kuvassa suurin hyötyjä on julkinensektori. Sipilä toi asian esille jo paljon ennen Vartijaa, joka vain toisti taas samaa mantraa.

Itse lähtisin enemmän miettimään muita työllistymiseen liittyviä ongelmia ja epäkohtia.Työkulttuurissa on muutenkin jotain mätää. Suomessa on ehkä historian koulutetuimmat ikäluokat, mutta ne työllistyvät lähes huonoiten, vaikka on ennätys eläköityimiset? Onko ratkaisu leikata koulutusta? Epäilen vahvasti, mutta jotain on pahasti vialla jos valmistutaan suoraan kortistoon massoittain. Monilla on useita ammatteja, mutta ei juuri työuraa takana, mikä on valtavaa tuhlausta yhteiskunnan kannalta. Nuorisotyöttömyys on huipussaan, mutta mansikoita poimii pelloilta todella harva suomalainen. Miksi kaikki työ ja palkka ei kiinnosta enää? Itsekin olin vielä 90-luvulla mansikoita poimimassa ja olin tyytyväinen kun sain n. 1000 mk viikon työstä. Pitäisiko pelloilla olla "Pokemon Go" rasteja, jotta poimijoita tulisi?
 
Sunnuntaityö maksaa arkea enemmän, koska ihmiset haluavat olla sunnuntaina töissä vielä vähemmän kuin arkena.
Tuo tuplapalkka nyt ei kuitenkaan taida vastata "työn markkinahintaa", vaan on saavutettu etu joka on jäänyt turhan korkeaksi, kun sunnuntain merkitys on vähentynyt päivän muuttuessa valtionuskonnollisesta lepopäivästä kohti päivää jona ihmiset haluavat myös liikkua, kuluttaa ja tehdä töitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös