Hippi Hiiri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- SaiPa, Nanna Karalahti
Kasvattaisivat munat ja poistaisivat yleissitovuuden, niin voisi lopettaa tämän paskanpuhumisen kissa-hiiri-leikin.
Pitäisi poistaa. Nyt tietyillä aloilla mennään viikonloput pahasti vajaakäynnillä, koska palkkakustannukset ovat täysin mahdottomat. Taloudelliset toimet lisääntyisivät, työvoiman tarve lisääntyisi, verotulot kasvaisi et cetera. Uskon, että moni työnantaja on valmis kompensoimaan peruspalkkaa, jos olisi mahdollisuus tehdä kauppaa 7 päivänä viikossa. Julkisella puolella olisi varmasti helpompi järjestää tasaisempi miehitys koko viikolle.
Jos esim. lähihoitajan peruspalkka on n. 1800e/kk (yksityisellä puolella) niin siigen on aika helvetin iso juttu se 2 sunnuntaita. Jos myös peruspalkkaa nostetaan, niin mitähän hyötyä siitä sitten kenellekään olisi?
Lisätyövoimaa ei varmasti palkata. Minimillä mennään koska kilpailukyky.
Voin ainakin itse vakuuttaa yksityiseltä puolelta, että miehitys ei nousisi viikonlopulle yhtään. Näitä mittareita millä itse työn tuloksia ja sen tehokkuutta mittaan, niin sunnuntai on jo valmiiksi heikoin päivä. Ei sinne olisi mitään järkeä lisäkäsiä ottaa kuitenkaan. Tietysti auttaisi, jos säästö tasotettaisiin koko viikolle, mutta hyvin vaikea uskoa tämän toteutumiseen.
Julkisella puolella palkataan varmasti lisää henkilöstöä, koska tarkoituksena ei ole voiton tavoittelu.
Ei palkata, koska säästöt.
Ei ole mikään perustelu sille, etteikö tämä lakimuutos olisi joltain pois.
Yleensä muutokset ovat aina joltain pois ja joskus jollekin lisää. Se, että sunnuntaityölisä poistettaisiin laista, ei kuitenkaan ole joltain pois.
Ja jos (Eli siis kun. Siksihän Vartiainen tätä esitti. Ei tällaisia lämpimikseen heitellä.) jollain alalla siirryttäisiin alle 100 pinnan sunnuntailisän, olisi se joltain pois.
Näinkin päivänselvää asiaa yritetään kääntää joksikin muuksi. Käsittämätöntä.
Yleensä muutokset ovat aina joltain pois ja joskus jollekin lisää. Se, että sunnuntaityölisä poistettaisiin laista, ei kuitenkaan ole joltain pois. Kyse on työehdoista sopimisesta. Jos lisä poistetaan laista ja sitä ei jatkossa korvata tavalla tai toisella, silloin kyse on siitä, että se on joltain pois. Lakia ei kuitenkaan voi mielestäni jättää uudistamalla vain siksi, että se on joltain pois. Työmarkkinoiden joustavuus on eri tasoa kuin 1960-luvulla ja jos ihan oikeasti halutaan, että Suomi pärjää kilpailussa, laki muutetaan. Ensimmäiset 1-5 vuotta voi tulla joillekin takkiin, mutta sellaista se on. Ongelma on siinä, että lisästä on tullut liian merkittävä osa palkkaa ja tämä tilanne on parempi purkaa ja siirtää lisät työsopimuksin sovittaviksi.
Aluksi luulin, että pätkit vahingossa lainauksia, jolloin niistä katoaa substanssi. Nyt kun olet tehnyt sitä jo useamman kerran, kyse on näköjään tarkoituksellisesta toiminnasta.
Naurattaa kyllä suuren osan ajatus täällä kun sunnuntailiksan poistamisella saataisiin joku "Intersport" ja "Glitter" ehkä palkkaamaan sunnuntaina joku töihin ja ovet näin auki.
Isoille yrityksillehen nuo SU poistot olisi suunnaattu eikä millekään pienelle liikkeelle jolle suotaisiin mahdollisuus pitää ovi auki.
Eipä tuohon ole itselläni lisättävää ja uskon, että ay-väki vastustaa. Kuten vastustaa - ja on vastustanut - kaikkia muitakin Suomen työelämän tervehdyttämiseen tähtääviä uudistuksia.
Asia kyllä koskettaa itseänikin, mutta en silti ymmärrä miksi sunnuntaina tehty tuntimäärä X on tuplasti arvokkaampi kuin vaikkapa keskiviikkona. Noissa jatkuvissa vuorotöissä olisi mielestäni järkevää leipoa suoraan ne lisät peruspalkkaan (pikaisena esimerkkinä tulisi 3- tai 5-vuorolisä). Toki joku mulkvisti koittaisi sitten vaihdella vuoroja siten että välttyisi viikonlopuilta tai yövuoroilta. Mutta työnantaja hyvin pitkälle määrää työvuorot eikä kenenkään tarvitse vaihtoihin suostua (ainakaan 1:1-vaihdolla). Niillä aloilla sitten missä ei lauantai- tai sunnuntai-vuorot ovat harvinaisia, on hankalampi homma, vaikken kyllä siltikään ymmärrä että miksi viikonpäivä vaikuttaa tehdyn työn palkkaukseen. Itse voisin ihan hyvin vaihtaa vaikka su-to työviikkoon, ilman erillistä korvausta tai lisiä.Tämä myös on kyllä sellainen asia jonka poiston perään on mukava sellaisten huudella kun ei omalla kohdalla nappaa paskan vertaa.
Asia kyllä koskettaa itseänikin, mutta en silti ymmärrä miksi sunnuntaina tehty tuntimäärä X on tuplasti arvokkaampi kuin vaikkapa keskiviikkona.
Eipä siinä varmasti työnantajan näkökulmasta laadun tai tuottavuuden kannalta mitään arvokkaampaa ole. Työntekijän näkökulmasta taas perheelliset ihmiset haluavat pääosin maksimoida yhteisen vapaa-aikansa. Sunnuntaityö on useimmiten tästä ajasta pois, jolloin sen tekeminen ilman insentiiviä muodostuisi vähemmän kiinnostavaksi.
Se nyt kuitenkin on ihan rehellinen fakta ettei sunnuntaisin mihinkään isoihin tehtaisin sen enempää duunareita tule vaikka lisä olisi jotain 500-0% väliltä. Jos se vahdittava kone ei tarvitse kuin yhden ihmisen, niin miksi helvetissä siihen toinen palkattaisiin muniaan kaivelee viereen?
Tuo tuplapalkka nyt ei kuitenkaan taida vastata "työn markkinahintaa", vaan on saavutettu etu joka on jäänyt turhan korkeaksi, kun sunnuntain merkitys on vähentynyt päivän muuttuessa valtionuskonnollisesta lepopäivästä kohti päivää jona ihmiset haluavat myös liikkua, kuluttaa ja tehdä töitä.Sunnuntaityö maksaa arkea enemmän, koska ihmiset haluavat olla sunnuntaina töissä vielä vähemmän kuin arkena.