"Suomen tavaraviennin arvo oli heinäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 4.5 miljardia euroa eli yhden prosentin suurempi kuin viime vuoden heinäkuussa.
Lähde: Tulli
@Daespoo , et ilmeisesti vaivautunut lukemaan laittamaani linkkiä joten kirjoitin sen sinulle auki. Ei tuo minusta niin synkältä näytä kuin annat ymmärtää.
2008 vienti oli kuukausitasolla yli 5.5 miljardia. Jep, vienti vetää hyvin, ollaan vain 20% alempana kuin ennen kriisiä.
Jos kustannustason alennukset kohdistetaan etupäässä hoitsuihin, poliiseihin, yms 24/7 päivystäviin, ei vientisektori tuosta maksimihyötyä saa.
Ei saa, se alentaa julk.sektorin kustannuksia joka mahdollistaa panostukset esim. työnantajamaksujen alentamiseen joka parantaa kilpailukykä ja työllistämistä.
Jos halutaan halventaa vientiyritysten palkkakustannuksia, silloin leikkaukset tulee kohdistaa vientisektorille. Jos taas halutaan leikata julkkaria, niin silloin leikkaukset tulee kohdistaa julkisen sektorin työhön. Molemmat näistä on kansantaloutemme kannalta kiistatta tärkeitä toimenpiteitä. Sen sijaan leikkaamalla palkkoja mekaanisesti kaikilta palkansaajilta Suomessa, aiheutetaan valtava kysynnän pudotus kotimarkkinoille. Jos tätä ei ymmärrä on keskustelua turha jatkaa enempää.
Sinun on ihan turha huudella mistään ymmärtämisestä kun et itse tajua perusteita. Hallituksen on täysin mahdoton tiputtaa vientisektorin työnantajakustannuksia ilman että leikkaukset koskevat kaikkia palkansaajia.
Nämä nyt ehdotetut ja tulevaisuudessa toteutettavat vielä suuremmat kollektiiviset palkanleikkuut vain tuhoavat kansantalouden.
No ei tuhoa.
Suomen palkkataso ei ole syy heikkoon kilpailukykyyn vaan raskas verotus
Osittain totta.
Tällaisissa tapauksissa palkanleikkausten positiivinen vaikutus jää mitättömäksi, mutta negatiivinen vaikutus kotimaiseen kysyntään pysyy leikkauksen suuruisena.
Totta, jos haluaa unohtaa ta-kustannusten leikkauksen positiivisen vaikutuksen työllisyyteen. Ostovoiman tärkein tekijä on työllisyys.
Periaatteessa olisin, mutta en pidä työajan lisäystä kovin järkevänä tässä työlisyystilanteessa. Mieluummin tinkisin hieman palkasta, kun pidän vapaa-aikaa sen verran arvokkaana.
Tässä tulikin kaikki oleellinen kerrottua.
SAK:n jäsen en ole, joten heidän toimistaan en ota vastuuta. Yhteiskuntasopimus olisi ollut parempi kuin nykyiset ehdotukset, jossa vuorotyölöiset kantaa suurimman taakan. Heitä koskee nuo kaikki heikennykset, vaikka tosiaan muitakin osa. Itse muuten en saa edes ylityökorvauksia, vaan ylityö tehdään meidän alalla itse asiassa halvemmalla.
Mistä alasta mahdat puhua? Jos et saa ylityökorvauksia niin ylityö on joko ns. ilmaista (työnantajan kannalta) tai saat korvauksen vapaa-aikana.
Yksityinen sektori tosiaan tuottaa kaikki rahat, mutta julkinen sektori on ihan yhtä lailla oleellinen osa talouden pyörimistä
Julkinen sektori on oleellinen mutta se elää yksityisen sektorin tuotoilla.
Lisäksi tietyt palvelut on tehokkainta ja edullisinta tuottaa julkisena, joten sikälikin sen aliarviointi on tyhmää. Onko se nyt niin vaikea ymmärtää, että joku voi olla sitä mieltä, että julkisen säästöillä pitäisi ihan oikeasti vähentää sitä velanottoa, joka on meillä ihan ykkösongelma?
Ei pitäisi olla vaikeata kellekkään ymmärtää tätä.
Jos viennin arvo heinäkuussa nousi yhden prosentin verrattuna vuoden takaiseen tarkoittaa se minun ymmärtääkseni sitä että vienti vetää.
Jos väite "vienti vetää" tarkoittaa sitä että viennin vähentyminen on pysähtynyt, olen samaa mieltä.
Ja jos pitää verrata aikaan ennen talouden kyykkäystä olisi hyvä tuoda esille myös Nokian kännyjen poistuminen vientiklusterista. Ylijäämä selittyy varmasti pitkälti raakaöljyn hinnalla mutta tuo öljyjalosteiden viennin lasku selittyy puolestaan Nesteen jalostamon huoltokatkolla joka kesti lähes kaksi kuukautta. En näe tilannetta yhtä synkkänä kuin sinä ja muutama muu vaikka parempikin se voisi olla.
Katso tilastoja. Suomen viennin arvo dyykkasi 2008, tämä oli ennen Nokian kännykkäsektorin tuhoa. Nesteen toisen jalostamaon 2kk huoltoseisokki on täysin irrelevanttia isossa kuvassa.
No sinulta nyt ei kannata edes lusikalla pyytää, niin heikkoa antisi on.
Sinuna en huutelisi hirveästi tältä osin.
Tähän asti leikkaus on tapahtunut määrärahaleikkauksilla, joka on sitten alastakin riippuvilla tavoilla näkynyt työntekijän palkkapussissa.
Onko? Siis noin laajassa kuvassa.
Nyt on oikeasti jo juustohöylätty tarpeeksi. Nyt pitäisi niitä rakenneuudistuksiakin saada aikaan ja päättää, mitä palveluita meillä on oikeasti varaa ylläpitää.
Juuri näin!
Ehkä sillä, että Kreikan talous on kriisin aikana pienentynyt n. 25 prosenttia, kun Suomen talous on vain pysynyt suurin piirtein paikoillaan. Mutta mene ja tiedä.
Suurin piirtein? Inflaatiokorjattuna Suomen BKT on noin 5% alempana kuin 2008. Noh, 10 miljardia sinne tänne vai mitä?
Taas joku hurahtanut talousproffa puhuu sekavia. Lienee kommunisti tai natsi, vaikka onkin Aalto-yliopistolla hommissa. Näissä tiedemiehissä on se ero meihin taatelin tallaajiin, että he tekevät johtopäätöksensä asioista yleensä faktojen, ei korruptiohallituksen tai propaganda-valtamedian väitteiden perusteella:
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/haaparanta-tuottavuusloikka-on-jo-toteutunut/NyjVZSSR
Mutta tuskin oikeamielinen mamuttaja-kiva-Juha kamalasti korvaansa lotkauttaa tällaisille vajakkipuheille. Palkanleikkaus tarvitaan ja sillä selvä, koska investoinnit, työllisyys ja kilpailukyky, mutta ei pääomatuotot ja osingot.
Niin, kyseinen proffa on huutanut viimeiset 5v että kyseessä on suhdanne-, ei rakenneongelma, vastoin about kaikkia muita näkemyksiä. Ja kaikki voi miettiä miten kyseessä on suhdanneongelma kun kaikki muut EU maat kasvavat Suomea lukuunottamatta.
Rakenteelliset muutokset ovat asia erikseen ja niitä kyllä tarvitaan.
Enemmän kuin mitään muuta, alkaen työmarkkinoista.
Kauppi on saanut paljon paskaa niskaan näkemyksistään koskien eilistä lakkoa joka meni vastoin jäsenistön mielipidettä.
Mistä saataisiin inflaatiota? - maltillinen inflaatio olisi kullanarvoinen asia tässä tilanteessa. Vaan saapa nähdä, notta palataanko tässä vielä deflaatioon: öljy halpenee ja ostovoima heikentyy. Ihan eräästä tietystä oppikirjasta tämä tilanne, mutta siitähän emme nyt EU:ssa ja Suomessa välitä vaan sijaistoimitaan tai ennen kaikkea ei toimita.
Kertoo aika paljon kirjoittajasta kun samassa lauseessa huudellaan inflaation nousua ja ostovoima kehitystä.
Luuleeko Sipilä, että AKT tulee antamaan periksi...
Jos tilanne on AKT vs. Sipilä niin tiedän kenen puolelle pistän betsit.
Akt on nyt viimeisimmän tiedon(puheenjohtajansa suulla) mukaan tyytymässä maltilliseen, mahdollisesti pidempiaikaiseenkin ratkaisuun. Siis vastaavaan, mitä tässä nämä viime vuodet on tehty.
Tämä olisi AKT:ltä todella ihailtavaa vastuunkantoa, eivät siis vaadi sen suurempia palkankorotuksia! Toivotaan että tämä prosessi ei vaatinut heiltä yhdenkään naispuolisen jäsenen henkistä tai fyysistä pahoinpitelyä. Toki AKT:n pikkujoulut on vasta tulossa.
Voi olla muuten pienimuotoinen projekti yrittää kouluttaa 3000 ahtaajaa ainakaan lyhyellä aikajänteellä. Facebook-ahtaajilla ei viimeksi kuulemma homma oikein sujunut, vaikka puheet olivat suuret. Taisi olla kuolettavan hidasta se työnteko ja laivoja + lastia tuli kolhittua useampaankin kertaan.
Satamat muuttuvat yhä nopeammin automatisoiduksi, nykyään löytyy jo täysin automatisoituja konttisatamia joissa karvaperseiden rooli on minimoitu. Toivotaan että myös Suomessa mahdollisimman pian.