@Daespoo; esitä edes yksi toteutunut esimerkki siitä, että yleissitovuuden poistaminen tai yleissitovuuden kielto olisivat jossain maassa saaneet aikaan viennin kasvua. Oma käsitykseni on se, että yleissitovuuden tärkein merkitys ei ole pelkästään palkkaustasolle, vaan kaikille kyseisen alan työsuhteen ehdoille työntekijöiden suojelemiseksi.
Ei ole esittää tutkimuksia yleissitovuuden poistamisen vaikutuksista vientiin, pääasiallisesti siksi että yleissitovuutta ei ylipäätänsä ole ollut kovin monessa maassa joten "poistamisiakin" on siten ollut vähän. Euroopassa yleissitovuus on Suomen lisäksi Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa, yhdessäkään Suomen tärkeimmistä kilpailijamaassa sitä ei ole.
Yleisesti hyväksyttyjen talousteorioiden perusteella on kuitenkin erittäin laajalti hyväksyttyä että paikallinen sopiminen lisää kilpailukykyä, tämä siten lisää myös vientiä. Yleissitovuuden isoin haitta on erilaisten jäykkien työaikasäädösten vaikutus, esim. työaikapankkia on vaikea käyttää Suomessa (googlettakaa Nokian Renkaat työaikapankki ja katsokaa kauanko kesti sopia asiasta). Palkkauksessa ongelma ei ole suoraan peruspalkoissa vaan erilaisissa lisissä.
Yleissitovuuden ohella ongelmana on myös ay-liike, konkreettinen esimerkki metallialan yrityksestä Uudeltamaalta; tilaukset eivät tule tipoittain tasaisesti vaan suuria vaihteluita kuukausi/kvarteritasolla. Yrityksen johto on esittänyt työaikapankin käyttöönottoa jolloin töitä tehdään pankkiin silloin kun duunia on paljon ja sitten pankin saldoa sulatellaan silloin kun duunia on vähemmän. Ei käy luottamusmiehille ja ay-aktiiveille, syynä se että kun duunia on paljon saadaan isosti ylityökorvauksia ja kun duunia on vähän niin lomaillaan ansiosidonnaisella. Henkilötasolla varmaan ihan hyvä homma mutta yrityksen kilpailukyky kärsii ja samalla yhteiskunta.
Mikäli yritykset kantaisivat omalta osaltaan yhteiskuntavastuunsa ja poistuisivat kvartaalitaloudesta ainakin siltä osin, että yritysten tuotto jaettaisiin lyhytnäköisen osinkorohmuamisen ja optioiden ohella myös työntekijöille ja Ruotsin mallin mukaan taattaisiin työntekijöiden edustuksen avulla heidän osallistumisensa yrityksen päätöksentekoon, olisi mahdollista saada työntekijät sitoutumaan yrityksiin aivan toisella tavalla. Tuolloin paikallista sopimista olisi mahdollista harjoittaa jopa ilman työehtosopimuksia.
Työntekijöiden osallistuminen esim. johtoryhmätyöskentelyyn, täysin samaa mieltä.
Tuo "lyhytnäköinen osinkorohmuaminen" on taas tyypillistä vasuripaskapropagandaa joka saa virtaa siitä kun media hehkuttaa pörssiyhtiöiden "ennätysosinkoja" joka kevät, pk-sektorilla tilanne on varsin usein jotain ihan muuta. Se että suomalaiset pörssiyhtiöt jakavat isoja osinkoja kertoo siitä ettei hyviä investointikohteita ole tarpeeksi ja sen takana on sitten mm. suomalainen vasemmisto ja ay-liike jotka eivät todellakaan tee investointeja Suomeen kovin houkuttelevaksi.
Hyvä kuumemittari on ulkomaiset sijoittajat, jos he eivät investoi Suomeen niin jossain täytyy olla vikaa. Mitä veikkaat, missä se vika on?
Ja vieläkin jaksan ihmetellä sitä miten kaikkein eniten yrityksen johtamisesta ja osinkopolitiikasta huutelee ne jotka kaikkein vähiten siitä tietävät, jos vasemmistohenkiset ja ay-politrukit käyttäisivät energiansa yrityksien perustamiseen niin Suomi olisi paljon paremmassa tilanteessa.
Ja: en ole koskaan ollut demari tai vassari, enkä ala sellaiseksi. Yleissitovuus pois -mantra osoittaa lyhytnäköistä "kaikki mulle heti tänne ja huomenna firman tuotanto Unkariin" -mielialaa
Olet Vihreä ja sillä pääset suoraan vasemmisto-lokeroon. Yleissitovuuden poisto vaatisi minimipalkkalain (plus lainsäädäntöä minimi työterveydestä, lomista yms) ja sen jälkeen palkat voitaisiin määritellä yritystasolla sen mukaan miten yrityksen tilanne sallii. Ruotsissa on tämä tilanne ja siellä tuotanto kasvaa, jostain syystä Ruotsin esimerkki ei tässä tapauksessa kelpaa Suomeen.
Onko niin että yleissitovuuden poistaminen toisi automaattisesti 2.5% parannuksen vientiyritysten kilpailukykyyn? Minä luulen että palkkakustannusten osuus täältä vietävien tuotteiden hinnasta on marginaalinen, ainakin meillä tuotteen hinnasta (oka) raaka-aine ja kiinteät kulut muodostavat lähes 90 prosenttia. Ei kyse ole mistään vasemmistoretoriikasta vaan kylmistä numeroista.
2.5% tulee arvioidusti KiKystä, ei yleissitovuuden poistosta.
Yleissitovuuden poistaminen ei vaikuta isoihin yrityksiin juuri ollenkaan, suurin vaikutus on pk-sektorissa joka on se työllistäjä (muistaakseni 90% uusista työpaikoista tulee pk-sektorille).