Muutan merkintätapaani heti, kun joku kertoo minulle hyvät perustelut, miksi esim. tämä päivä pitäisi kirjoittaa muotoon 29.9.10.
Logiikka ja kollektiivinen sekä intuitiivinen käsitys päivämäärien merkinnästä vakiintuneen tavan vuoksi, joka on opeteltu jo ekaluokalla. Ymmärrys. Järki. Tottumus. Tapa. Status quo. Uussassa kyllä eritellään tunnit ja minuutit kaksoispisteellä, mutta jo kymmenykset tuovat aikoihin pisteet. Mitä järkeä siinä on? Eikö siinäkin pitäisi olla kaksoispiste?
Ja kielitoimiston suositukset perustuvat juuri noihin mainitsemiini seikkoihin kollektiivisuudesta. Täytyy muistaa kuitenkin, että kielitoimisto antaa vain suosituksia. Mutta se on parhaiten perillä kirjasuomen ilmiöistä jokaisella hetkellä. Muutoksia tulee väistämättä eteen. Esimerkiksi sanat montaa ja viimeisin olivat pannassa kielitoimiston mielestä vielä muutamia vuosia sitten, mutta koska niillä on semanttisesti eri merkitys kuin sanoilla monta ja viimeinen, on muutos hyväksytty, eikä sanojen käyttö yo-kirjoituksissa vie pinnoja.
Eikä eilistä missään nimessä kannata kirjoittaa 29.9.10. Mieluummin 29.9.2010.
On hyvin ymmärrettävää että Suomessa hierarkia menee näin. Se on hyvin loogista. Yksityisestä yleiseen. Jossakin vaiheessa 70-luvulla yritettiin mennä Suomessakin tähän 10-9-13-malliin (tai 10/9/13), joka tarkoittaa 13.9.2010. Jotkut pässinpäät käyttävät sitä vieläkin. Ajatelkaapa vaikkapa numerosarjaa 11-12-10 ilman mitään tietoa siitä, mihin moinen rimpsu perustuu. Ei avaudu.