Noissa muissa ketjuissa kun on ollut puhetta yleisömääristä niin mua on jäänyt vähän vaivamaan että se että ei oikein ole mitään lukuja heittety asiasta. Kaikki vaan tietää että vähemmän jengiä on hallilla käynyt. Mua asia häiritsi sen verran että tässä nyt päätin lähinnä omaksi "iloksi" asiaa tutkia, mutta pistetään luvut myös palstatovereille.
Lähtökohta on että kaudella 2013-14 Bluesin keskiarvo oli noussu 4891 katsojaan ja kasvua oli tullut edelliseen kauteen 4%. Kaudella 2014 - 15 Bluesin yleisökeskiarvo tipahti 3985 katsojaan eli laskua vaivaiset -18,5%.
Ihan ensiksi halusin selvittää kuinka paljon koko liigassa on noi yleisömäärät keskimäärin tipahtanut. Sekun vastaa siihen kysmykseen kuinka paljon Ruutupalvelun hinnoittelu + lama on vähentänyt matseissa käyntiä yleisellä tasolla. Tuolta
Jatkoajan "Yleisömäärät kaudella 2014–2015" ketjusta sitten löytyi MR.Foxin viesti #1452 jossa oli yleisökeskiarvoja menneiltä kausilta. Yleinen muutos yleisökeskiarvossa oli - 6 %, mutta esim. Kärpillä, Tapparalla, Saipalla ja Jypillä toi muutosprosentti oli - 10% luokkaa. Ja Pelicans oli Bluesin tuntumassa -16 %.
Huomioitavaa on että samalla talousalueella huseerava Jokerit nosti yleisökeskiarvonsa 9252 katsojasta 10932 katsojaan eli heillä oli kasvua 18,2 %. En ihan usko että Bluesin yleisökeskiarvosta 906 kadonnutta katsojaa selittyy täysin sillä että Hartwallille samaan aikaan Jokerien keskiarvo nousee 1680 katsojalla, mutta varmasti osa yritysasiakkaista sinne meni.
Mutta Blues - Sport pelit sattuivat olemaan pe ja la pelejä joten ne vetivät 3777 katsojaa keskimäärin. Jos jokerit olisi ollut vastaavissa matseissa vastassa niin oltaisiin varmasti oltu lähempänä 5000 katsojaa. Eli vuositasolla noin 2000 katsojaa Blues menetti ton vaihdoksen takia joka selittää 2% tosta katsojamäärän tipahtamisesta.
Olen aina toivonut että Bluesilla olisi lauantaipelejä enemmän. Kaudella 2014-15 Bluesin keskiarvo on arkena oli 3974 katsojaa ja lauantaisin 4511. Eli lauantaipelit vetivät 20% paremmin sakkia kuin arkipelit.
Halusin myös selvittää mikä on ns. kotiotteluruuhkan vaikutus yleisömääriin. Katsoin kotiooteluruuhkapeliksi sellaiset pelit jotka oli 3 päivän päässä toisesta kotitiootelusta. Niitä löytyi viime kauden otteluohjelmasta peräti 12 kpl ja yleisökeskiarvo noissa matseissa oli 3550 katsojaa eli kotiotteluruuhkapelit vetävät 12% vähemmän sakkia (kuin keskiarvo arkipeli).
Lisäksi on mietityttänyt että paljonko se Jykä Ahon aikana Bluesin syksyinen taapertaminen sitten näkyy yleisömäärissä. Bluesin 13 ekaa kotiottelua pelattiin silloin kun homma ei toiminut ja silloin yleisökeskiarvo oli 3597 katsojaa (hyvin poikkeavana tapahtumana Jere Lehtisen paidanjäädytyspelin yleisöämäärää en otanut mukaan). Joulukuun puolenvälin jälkeen yleisökeskiarvo oli 4134 katsojaa paikkeilla. Tosin tammi-helmikuussa oli 8 kpl noita kotiotteluruuhkapelejä. Mutta kyllä otteet kaukalossa siis heijastuu katsomoon kanssa.
Eli mielestäni ainakin 12 % viime kauden 18,5% yleisökadosta voi pistää laman, Ruutupalvelun ja Jokerien lähdön piikkiin. Se loput 4-6 % sitten kai sitten selittyy sillä miten asioita on hoidettu toimistolla. Pelkästään kotiotteluruuhkaputkien välttäminen olisi saattanut parantaa koko kauden tilanetta kuten myös se että kauden alussa ei ois rämitty niin pahasti.
Tiedän että pitäs olla tilastollista dataa hieman enemmän että pystyis arvoimaan mikä vaikutus lauantaipeleillä ja kotiotteluruuhkamatseilla on kuluttajan käyttäytymiseen. Mutta niillä mentiin mitä liigan sivuilta ja Jatkoajasta nyt tähän hätään löyty.