Urheilusanomissa juttua Bluesin tulevaisuudesta ja Salonojan vetämästä hankkeesta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jussi Salonoja ja muut varakkaat sijoittajat ovat tiettävästi valmiita pumppaamaan yhteensä jopa 50-60 miljoonaa euroa espoolaiseen joukkueurheiluun, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Kyse olisi kaikkien aikojen sijoituksesta urheiluseuratoimintaan Suomessa.
Kulisseissa jo vahvasti operoiva bisnesrälssi haluaa perustaa Espooseen kokonaan uuden urheiluseuran. Se vastaisi kaupungin edustustason toiminnasta jääkiekossa, jalkapallossa ja koripallossa, myöhemmin kenties myös salibandyssä.
Hankkeen toteutuminen tarkoittaisi sitä, että lajien ykkösjoukkueet kantaisivat tulevaisuudessa saman seuran peliasuja sekä edustustasolla että A-, B- ja C-junioreissa.
»Olette oikeilla jäljillä, meillä on tuollaisia suunnitelmia vireillä», Salonoja sanoo.
»Itse asiassa sijoittajaryhmän puolesta kaikki on jo selvää, mutta haluamme myös Espoon kaupungin mukaan tähän jättihankkeeseen», Bluesin entinen omistaja ja Barona-areenan omistaja alleviivaa.
Suunnitelmana tiettävästi on, että uuden seuran taustavoimat vastaisivat kolmessa lajissa kaikkien hallinnoimiensa joukkueiden kuluista – paitsi kenttävuoromaksuista. Yhteistyön toteutuessa ne saattaisivat Urheilusanomien tietojen mukaan jäädä pitkälti kaupungin vastuulle.
Sijoittajaryhmä takaisi yhteisseuran sateenvarjon alla pelaaville joukkueille esimerkiksi hyvät olosuhteet ja huippuluokan valmennuksen – joka lajissa C-nuorista ylöspäin.
Mikä ihme on Salonojan ja kumppanien motiivi? Muutama vuosi sitten Salonoja kyllästyi maksamaan Bluesin jatkuvia miljoonaluokan tappioita ja sai lopulta myytyä seuran uudelle sijoittajaryhmälle.
»Haluamme luoda jotain poikkeuksellista ja suurta suomalaiseen urheilukulttuuriin. Haluamme satsata ennen kaikkea nuorten akatemiatoimintaan, koska nuorissa on voima ja tulevaisuus. Satsaamalla kolmessa lajissa nuorten huippuvalmennukseen ja olosuhteisiin edustusjoukkueetkin alkaisivat menestyä omalla painollaan jossain vaiheessa», Salonoja uskoo.
»Suomalaisessa joukkueurheilussa omavaraisuuden merkitys kasvaa koko ajan. Jos haluaa luoda menestyksekästä ja kestävää urheilubisnestä, parhaat valmentajat on palkattava junioritasolle. Haluamme totta kai myös bisneksen kannattavaksi, ja tällä konseptilla se olisi mahdollista. Espooseen on mahdollista luoda kunnon palloilukulttuuria, mikäli eri tahot puhaltavat aidosti yhteen hiileen.»
Mikä motivoisi Espoon kaupunkia? Espoolaisen seuraurheilun tila on romahtanut. Perinteikäs Honka pani jo jalka- ja koripallossa edustustasolla pillit pussiin talousvaikeuksien vuoksi, ja sama vaara vaanii myös kiekkoseura Bluesia. Haluaako Espoo menettää myös viimeisen suurlajin pääsarjaseuransa?
»Haluamme nostaa uuden seuran kotimaiselle huipulle joka lajissa», Salonoja tiivistää.
Espoota hankkeessa saattaa motivoida myös se, ettei sen myöhemmin tarvitsisi sijoittaa enää samalla tavalla kaupungin urheiluinfrastruktuuriin kuin nyt.
»Olemme neuvotelleet yhteistyöstä Espoon kaupungin kanssa, mutta sen enempää en voi keskusteluista kertoa.»
Sijoittajat haluaisivat yhteisseuran jaloilleen kenties jo ensi vuonna. Jalkapallossa ja koripallossa uuden seuran toiminnan aloittaminen ei todennäköisesti aiheuttaisi minkäänlaisia ongelmia, mutta Bluesin kohdalla tilanne voi olla toinen.
Haluaisivatko Bluesin nykyiset omistajat luopua liigaseurasta, vaikka se tuottaakin jatkuvasti tappiota? Bluesin nykyomistajat ovat myös neuvotelleet Espoon kaupungin kanssa – paitsi suurlainan takaamisesta myös vuosittaisesta satojentuhansien eurojen avustusrahoituksesta. Lainan turvin omistajat haluaisivat ostaa Barona-areenaa hallinnoivan Tapion Monitoimiareena Oy:n itselleen.
Päättäjien kannalta kysymys kuuluu, miksi Espoon kaupunki satsaisi vain jääkiekkoon, jos sillä olisi samaan aikaan mahdollisuus saada kaksi muutakin suurlajia uuteen kukoistukseen?
Bluesin tilannetta mutkistaa sekin, että sillä on satojatuhansia euroja jäävuokrarästejä Salonojan yhtiölle. Saako Blues jatkaa pelaamista Salonojan omistamassa hallissa, jos rästejä ei makseta syksyyn mennessä? Salonojan uusien suunnitelmien paljastuttua se ei olisi loogista.
Marko Lempinen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Näinhän sen mielestäni olisi pitänyt olla jo aikoja sitten - kaikki urheilupuiston edustusjoukkueet edes etäisesti saman sateenvarjon alla. Kuitenkin päällimmäisenä tästä jää mieleen että mukavaahan se olisi talouden kannalta, mutta ei brändin. Kuka jaksaa innostua jos vaihdetaan kenties nimet, logot ja peliasut jälleen kerran? Mitä lisäarvoa tuo se, että yritetään taas vaihteeksi rakentaa tyhjästä menestyvä brändi, jonka olisi sitten tarkoitus olla vetovoimainen myös futis- ja korispuolella?
Taloudellisesti ja hallinnollisesti ajatellen näyttäisin peukkua tälle synergiasuunnitelmalle, mutta kunhan ei nyt lähdettäisi keulimaan.
Virheellisesti artikkelissa kirjoitetaan, että Honka olisi laittanut pillit pussiin. Näinhän ei ole, vaan putosivat Veikkausliigasta kakkoseen. Honka nähtäneen jälleen kärkipeleissä viiden vuoden sisällä.
Osaisiko joku kertoa, miksi tuntuu olevan niin käsittämättömän vaikeaa saada Espoon kaupunkia mukaan näihin sporttihommiin?