Venäjällä vaaditaan KHL:n ulkomaalaiskiintiön pudottamista kolmeen, siis venäläisjoukkueiden kohdalla. Tällä hetkellä kiintiö on viisi. Tässä juttu venäjäksi:
Легионеры должны уступить дорогу молодым - Статьи - Allhockey.ru
Ulkomaalaiskiintiön laskemista vaatii ennenkaikkea Venäjän jääkiekkoliitto. Perusteena se, että näin nuorille pelaajille saadaan lisää peliaikaa. Jääkiekkoliiton mukaan Venäjän hyvä menestys juniorikisoissa on todiste sen puolesta, että Venäjällä on riittävästi hyviä pelaajia, mutta koska he eivät pääse pelaamaan KHL:ssä aiheuttaa se heille kehityksen tyssäämistä ja juniori-ikäisten pelaajien joukkopaon Pohjois-Amerikan kaukaloihin.
Jokereillehan tämä olisi helvetin hyvä asia, koska Jokereiden pahimmat kilpailijat sarjassa ovat venäläisiä seuroja ja ulkomaalaiskiintiön alennus heikentäisi niiden kilpailuasemaa selvästi, etenkin kun Jokereilla (kuten ei Barysilla ja muilla ei-venäläisillä) olisi edelleenkään mitään ulkomaalaisrajoitusta.
Mutta jos ajatellaan koko sarjan eikä vain Jokereiden etua niin Itse olen sitä mieltä, että ulkomaalaiskiintiötä pitäisi päinvastoin pikemmin nostaa esimerkiksi seitsemään kuin että sitä alettaisiin laskemaan. Perustelen näin:
1. KHL:n ensisijainen tarkoitus ei pitäisi olla nuorten pelaajien kehittäminen, vaan mahdollisimman korkeatasoinen jääkiekko. Mitä enemmän sarjassa pelaa hyviä pelaajia, sitä parempaa kiekkoa sarjassa pelataan.
2. Ulkomaalaiskiintiön laskeminen tekisi sarjan entistä epätasaisemmaksi. Rikkaat seurat (SKA, CSKA, Kazan jne.) ostaisivat parhaat venäläiset pelaajat ja muut seurat joutuisivat tyytymään jämiin, eivätkä voisi tasottaa puntteja edes hieman usealla laadukkaalla ulkomaalaisella, kuten esim. Sibir on tehnyt tällä kaudella (siellä pelaa viisi suomalaista kaikki avainroolissa).
3. Moni ikäluokkansa lahjakkaimmista pelaajista lähtee P-Amerikkaan jo niin nuorena, nykyisin jopa 15-16 vuotiaana, ettei KHL:n ulkomaalaiskiintiöllä ole mitään vaikutusta heidän lähtöönsä, koska he ovat niin nuoria etteivät he mahtuisi pelaamaan KHL:ään vaikka se olisi kokonaan suljettu ulkomaalaisilta pelaajilta.
4. Jos junnu on tarpeeksi lahjakas, tekee hän kyllä läpimurron KHL:ssä vaikka kilpailu pelipaikoista olisi miten kovaa tahansa. Lahjakas pelaaja onnistuu aina. Hyvä esimerkki SKA:n nuorisoketju Podkolzin-Morozov-Martshenko, joka on pelannut itsensä SKA;n parhaaksi ketjuksi viime peleissä, vaikka joukkueessa on 6 ulkomaalaista ja kymmenkunta Venäjän EHT-tasoista pelaajaa. Mitä enemmän kilpailua pelipaikoista, sitä enemmän junnu joutuu tekemään töitä peliajan eteen, ja sitä paremmin hän kehittyy. Jos pelipaikka annetaan junnulle tarjottimella vain siksi että hän on nuori ja lupaava pelaaja, niin miksi junnu olisi silloin valmis tekemään töitä yhtään enemmän?
Monet KHL:n seurajohtajat vastustavat ulkomaalaiskiintiön laskemista, ja toivottavasti järki siellä voittaa, eikä Venäjän jääkiekkoliiton sekoilijat Tretjakin johdalla pääse niskan päälle tyhmine vaatimuksineen. Tretjak oli loistava maalivahti, mutta varsin turhake nykyisessä virassaan.
E: Ainoa edes hieman järkevältä kuulostava perustelu ulkomaalaiskiintiön pudottamiseksi voisi olla se, että se pakottaisi monet seurat panostamaan juniorityöhön nykyistä enemmän. KHL:ssä on loistavaa juniorityötä tekeviä organisaatioita kuten Jaroslavl ja CSKA, mutta vastaavasti siellä on myös "vapaamatkustajia" jotka vain ostavat muualta pelaajia. Näitä on moni uusi/uudehtko KHL-seura kuten Admiral ja Sotshi, joissa ei ole vielä pystytty tai haluttu luoda laadukasta juniorikasvatusta. Mutta en silti lähtisi vain tällä perusteella kiintiötä pudottamaan.