Tosin näissä roasteissa ja muissa komediaohjelmissa ihmiset yleensä tietävät mihin ohjelmaan menevät ja ovat valmistautuneita siihen. Monilla on useita vaihtoehtoja, että millaisiin ohjelmiin menevät töihin eli esiintymään. Sen sijaan jääkiekossa näyttämöitä on vain yksi, joskin eri paikoissa, ja säännöt käytännössä kaikkialla samat. Jääkiekkoilijalle ei ole vaihtoehtoja, että minkäluontoiseen jääkiekkopeliin osallistuu, pl. Hockey Fights Show tjsp. Baronalla aikanaan keikkana.
Voihan sitä silti olla tilanne, että taloudellisen tilanteen takia pitää ottaa vastaan töitä myös viihdealalla jotka voivat todellisuudessa ahdistaa. Ihan samalla tavalla jokainen jääkiekkoilija junnuista lähtien* kyllä tietää, että kaukalossa voi tulla provosointia ja kuittailua. Joskus se vaan voi ylittää rajat yksilön kohdalla. En usko, että näistä "pilkkaamisjäähylle naureskelijoista" juuri kukaan on sitä mieltä, että kaukalossa pitää saada sanoa mitä tahansa. Syy miksi tuolle pilkkaamisjäähylle nauretaan liittynee enemmän termin nimeämiseen. Pilkkaaminen kuulostaa kieltämättä vähän huvittavalta vaikka ei ihan nauramaan vielä saa. Jääkiekkoliitossa 2016 koulutus- ja talouspäällikkönä ollut Jere Lahti kommentoikin tuota aikanaan näin:
" – En tiedä, mikä pilkkaamisen tausta on, mutta tämä on juuri sellainen sääntö, joka voisi olla lueteltuna epäurheilijamaisen käytöksen yhteydessä. En tiedä, miksi sitä ei ole lueteltu siellä. Mutta täytyy myöntää, että en ihan täysin löydä perusteluja sille, että pilkkaamissääntö on omana otsikkonaan."
Säännöissä oli jo aiemmin keinot puuttua epäurheilijamaiseen verbaaliseenkin käytökseen (tai epäasiallisiin fyysisiin eleisiin), joten ala-asteen meiningeiltä kuulostava "pilkkaaminen" voi sinänsä särähtää korvaan terminä ilman, että siinä naureskellaan kenellekään törkypuhetta kuuntelemaan joutunutta. Tai eipä sitä nykymaailmassa enää tiedä. Ihmiset ovat niin tarkkoja oikeuksistaan, että joku varmaan pahoittaa mielensä jos häneen kohdistunutta tekoa ei kutsuta nimenomaan pilkkaamiseksi. Varmaan jatkossa sääntökirjaan täytyy lisätä rangaistavien tekojen listaan "väärä persoonapronomi". Vähintään parin minuutin kakku jos ei jopa ulosajo tilanteista missä erehtyy puhumaan vastustajasta miehenä tai äijänä jos kyse onkin jonkun 74. sukupuolen edustaja. Tuossa voi vielä hämätä vaihtamalla sukupuolta ilmoituksella erätauon aikana. Lopputuloksena Jääkiekkoliitto reagoi ja pakottaa mainitsemaan persoonapronominit pelipaidoissa. Noniin lähtee lapasesta taas mulla tämä nykymaailma. Psykiatrilleni avauduinkin tuosta jo eilen. Ei vaan jaksa kaikkea ymmärtää. Kukaan ei auta kun nykymaailma kiusaa. Oinonen?
* Luistelukouluista ja muista pikkulasten peleistä nuo voi pyrkiä pitämään kaikin puolin nollissa.
Viimeksi muokattu: