Harva ihminen on valmis kiistämään koulukiusaamisen vaikutukset esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireiluun. Millä tavalla kaukalossa tapahtuva huutelu eroaa kiusaamisesta?
www.jatkoaika.com
Arvon Juha Oinonen, kirjoituksesi on hyvin ongelmallinen sen vuoksi, että vedät yhtäläisyysmerkit jääkiekon ja muun yhteiskunnan välille. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin esiinnyt mielellään humaanina pehmeiden arvojen puolustajana. Onko niin, että samaan aikaan, kun kannattaa pehmeitä arvoja, ei voi sallia lajia, jossa on kovia, kilpailullisia elementtejä?
Rinnastat koulukiusaamisen ja jääkiekossa pilkkaamisen toisiinsa. Käsittelet pilkkaamista myös työturvallisuuden näkökulmasta. Nämä yhtäläisyysmerkit osoittavat mielestäni suurta kapeakatseisuutta. Eihän monia muitakaan jääkiekossa sallittuja asioita voida toteuttaa "tavallisilla" työpaikoilla. Vai saanko taklata firmani toimitusjohtajaa, kunhan taklaus osuu vartaloon eikä päähän? Tai kannetaanko kokoushuoneeseen maali, jonka edessä saa antaa kevyen poikkarin?
Yhtäläisyyksiä työpaikoille on vaikea vetää senkään vuoksi, että työpaikoilla ei lähtökohtaisesti ole vastustajaa. Siellä puhalletaan pääsääntöisesti samaan hiileen, jotta yhteiset tavoitteet saavutettaisiin. Jos rinnastuksia halutaan, niin käytetään sitten vaikka sitä, että eihän jääkiekossakaan yleensä pilkata omaa joukkuekaveria. Tämä on koodiston vastaista niin työpaikoilla kuin jääkiekossa. Koulumaailma puolestaan eroaa ratkaisevasti jo siinä jääkiekosta, että koulussa käyminen ei ole vapaaehtoista. Jokainen jääkiekkoa pelaava hyväksyy sen, että kaukalossa altistuu fyysisen ja henkisen koskemattomuuden menettämiselle eri tavalla kuin muualla yhteiskunnassa.
Toivoisin että käsittelisit jatkossa aiheitasi laajakatseisemmin. Tämä artikkeli tuntuu tarkoitushakuiselta omaan pesään kusemiselta, jolla on populaarit päämäärät. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, millaisesta taustaideologiasta ja maailmankuvasta käsin tarkastelet yhteiskuntaa ja jääkiekkoa osana sitä?
Ystävällisin terveisin,
MattiNäsäviisas YTM