Alunperin GMT eli Greenwich Mean Time ja siitä pohjaava nykyinen UTC ei edes ole kohdennettu keskipäivään, vaan sillä on kuvattu keskiyö, vuorokauden vaihtumiskohta. Se on siis ainoastaan perusta, standardi, mihin kelloja 24:llä aikavyöhykkeellä on tasattu. Eli argumenttina "normaaliajan perustana aurinko on korkeimmillaan klo 12 päivällä" on väärä tieto. Eikä pidä edes paikkaansa kuin keskimäärin vuoden aikana (Mean Time...). Heittää yli vartin vuodessa suuntaan ja toiseen, koska maapallon rata ja akselikulma (wikipedia).Onko tälläkään mitään merkitystä? Keskipäivä on määritelty aikoinaan kello kahdeksitoista siksi, että se vastasi sen ajan yhteiskunnan käytäntöjä. Kyse ei ole mistään fysiikan laista, vaan vakiintuneesta käytännöstä. Nyky-yhteiskunnassa mikään ei käytännössä muuttuisi, vaikka aurinko olisi korkeimmillaan vaikka klo 14.
Yleensäkin luonnollisuudesta puhuttaessa: ihminen on kotoisin jostain kravun kääntöpiirin suunnilta, jossa päivä ja yö suurinpiirtein samanpituinen ympäri vuoden. Lisäksi me nukumme (pääsääntöisesti) sisällä, verhot, keinovalot, yhteiskunnan rytmi... Suomessa valoisa aika vaihtelee 24 tunnin ja muutaman tunnin välillä riippuen vuodenajasta. Mikään asia ei ole luonnollista nykyisessä rytmissä, ja hyvin harva elää millään tavalla auringon mukaista rytmiä. Ehkä pitäisi, mutta se on vain teoreettinen toive. Ihan sellaiset suomalaiset instituutiot kuin pikku kakkonen pitäisi siirtää puoli viiteen, puoli ysin uutiset puoli kahdeksaan, yleinen toimistoaika alkamaan seitsemältä jne.
Aika iso osa luonnosta on vieläkin valaisematonta, Oulussakin lähinnä suurimmilla ja keskeisimmillä lähiliikuntapaikoilla on valot. Laduista (kesällä yleensä pururatoja) muutaman kilometrin pätkät on valaistu, mutta pidemmät metsälenkit eivät. Eilenkin oli pururadalla sytytetty valaistus, kun lenkillä pyörähdin kahdeksan jälkeen. Pilvisestä säästä huolimatta luonnonvalo olisi riittänyt ihan hyvin ainakin yhdeksään asti, mutta ei enää talviajassa. Ainakin henkilökohtaisesti talvet ovat täyttä helvettiä nimenomaan jatkuvan iltapimeyden vuoksi.