Toistaiseksi tieteellisiä todisteita on esitetty lähinnä läntisempien aikavyöhykkeiden käytön puolesta: siis ”normaaliajan” tai Keski-Euroopan ajan.
Olen itse etsinyt tästä perusteluja myös englannin kielellä. Yllättävän vähän tätä Partosen viljelemää luonnollisen ajan ja aamuisen lisävalon paremmuutta tuntuu esiintyvän kansainvälisissä kirjoituksissa. Onko tässä sitten kyse siitä, että asia on merkityksellinen vain näin pohjoisessa? Voi olla, mutta kyllä muuallakin asutaan "yhtä ylhäällä", joten tämä ei voi olla ainoa selitys. Todennäköisempiä selityksiä ovat se, että joko minä en vain ole osaamattomuuttani löytänyt näitä tekstejä, tai sitten Partosen näkemyksellä ei olekaan sellaista tieteellistä pohjaa, että tiedeyhteisö olisi yhtenä rintamana hänen takanaan.
Mikä muuten on riittävä tieteellinen todiste? Olen linkittänyt tänne joskus kansainvälisiä artikkeleita, joissa kerrotaan tutkijoiden tekemistä analyyseistä, joiden mukaan kesäaika vähentää tilastojen perusteella liikenneonnettomuuksia ja rikollisuutta. Myös matkailualan on todettu hyötyvän siitä, että ihmisillä on yksi valoisa tunti enemmän heidän vapaa-ajassaan. Miksi sinäkin fiksuna kirjoittajana sivuutat tällaiset, kun välität, ettei yhtään tieteellistä väitettä kesäajan puolesta ole esitetty? Toki Suomessa mennään kuin Salkkareissa. On vain yksi asiantuntija, ja hänellä on vain yksi näkemys...
Mitä tulee ”normaaliaikaan”, niin sen keskikohta on Itä-Suomessa, 30 pituuspiirillä, eli Joensuun tienoilla. Suomessa on siis jo käytössä aikavyöhyke, joka painottaa valoisia iltoja. Siirtyminen pysyvästi entistä itäisempään vyöhykkeeseen eli ”kesäaikaan” veisi kellon entistä kauemaksi luonnollisesta auringon määrittämästä ajasta. Luonnollinen aikamme olisi silloin pituuspiirillä 45 eli lähempänä Moskovaa.
Onko tälläkään mitään merkitystä? Keskipäivä on määritelty aikoinaan kello kahdeksitoista siksi, että se vastasi sen ajan yhteiskunnan käytäntöjä. Kyse ei ole mistään fysiikan laista, vaan vakiintuneesta käytännöstä. Nyky-yhteiskunnassa mikään ei käytännössä muuttuisi, vaikka aurinko olisi korkeimmillaan vaikka klo 14.
Kuinkahan moni Jatkoajan lukijoista käyttää jo nyt herätyskelloa eli keskeyttää unensa pakolla? Siirtyminen idempiin vyöhykkeisiin pakottaa tekemmään sen entistä aikaisemmin. Jos luontaista unitytmiä häiritään jatkuvasti, niin kovin tervellistä se ei taatusti ole.
Varmaan kaikki. Minä käytän ainakin niin kesä- kuin normaaliajassa, viikonloppuisin herään usein ennen sen sointia. Ei muutoksia eri aikojen välillä. Herätyskelloja käytettiin jo ennen kesäaikakäytännön aloittamist. Ja joskus vielä aiemmin maatiloilla herättäjänä toimi kukko.
Tähän sanoisin, että meillä on lukemattomia muitakin nyky-yhteiskunnassa vallitsevia syitä, joiden takia ihmiset eivät noudata tätä kaiken pelastavaa luonnollista vuorokausirytmiä. Huomioidaan ihan vaikkapa se, että monet katsovat edelleen televisiota. Aikuisille tarkoitettuja sarjoja tai elokuvia saa esittää televisiossa vasta myöhään illalla. Tämä siirtää automaattisesti vuorokausirytmiä. Totean myös, että valon väheneminen illassa vähentää ulkoilma-aktiviteetteja, ja ohjaa ihmisiä mm. kaiken maailman suoratoistopalveluiden ääreen. Tämä taas heikentää altistaa mm. siniselle valolle, mikä heikentää unen laatua ja vaikeuttaa nukahtamista.
Toki tähän vaikuttaa myös sää, ja pahimpaan kaamos- tai loska-aikaan ulkoilusta harvemmin tulee mitään, oli mikä tahansa aikavyöhyke käytössä. Merkitys on suurin keväisin ja syksyisin.
Omakohtaisesti voisin sanoa, että yleensä nukun parhaiten juuri keväisin ja syksyisin. Öisin ei ole liian kuuma, mutta iltaisin voi nauttia ulkoilmasta, mikä tekee hyvää päälle ja kropalle. Talvella ulkoiluni joka tapauksessa vähenee, ja tuo viihde-elektroniikan käyttö lisääntyy. Unen laatu on usein valitettavasti heikompi.
No varmaa on, että kaikki eivät tule olemaan tyytyväisiä, oli ratkaisu mikä tahansa. Yllättävän paljon asiaa kuitenkin perustellaan puhtaasti tunnepohjalta.
Totta kai, mutta kyllä oikeasti löytyy perusteita niin puolesta kuin vastaan. Minusta keskustelu on joka tapauksessa hyvästä, sillä tällä on oikeasti merkitystä enemmän kuin moni kuvittelee.