Vähän ihmettelen tätä argumentointia. Totta kai sydäntalvella on pimeää silloin kun töistä päästään, oli kesä- tai normaaliaika. Pointti onkin, että kauanko tuo pimeä aika kestää. Ja siinä on ihan selvä ero.
Jos ajatellaan, että töistä päästään klo 16, ja valosta halutaan nauttia tunnin verran, niin aikaväli, jolla tuo ei olisi mahdollista, vaihtelisi esimerkiksi Tampereella seuraavasti:
Pysyvä kesäaika: 9.11. - 22.1. (74 päivää)
Pysyvä normaaliaika: 19.10.- 12.2. (116 päivää)
Pysyvä Ruotsin normaaliaika: 30.9. - 6.3. (157 päivää)
Lähteenä tämä sivu. Jokainen voi kokeilla itse omaa kotipaikkaansa tuolla arvioidessaan vaikutuksia.
Auringon nousu- ja laskuajat Suomessa
Kyllä, vuorokaudessa on sama määrä valoa, oli aika mikä hyvänsä. Tätä argumenttia käytetään silloin kun kyseenalaistetaan meidän pro-kesäaika -porukan näkemyksiä. Eli työpäivän ajankohtaa ja omaa vuorokausirytmiä voi hyvin vaihtaa. Samaa argumenttia ei kuitenkaan huomioida, kun sama porukka listaa talviajan hyviksi puoliksi sen, että aamulla on enemmän valoa. Miksi omaa vuorokausirytmiä ei sitten voisi sujuvasti vaihtaa, vaikka Suomi jäisikin kesäaikaan?
Totuus on, että keskimääräisellä ihmisellä on aika rajalliset mahdollisuudet muuttaa yhteiskunnan rytmiä. Siksi keskustelun pitää lähteä siitä liikkeelle, että vuorokausirytmi pysyy entisellään, ja päätämme vain, että sijoitammeko valoa enemmän aamuun vai iltaan.