16.08.2008 Dinamo Riga-Blues 3-4
15.08.2008 Dinamo Riga-Blues 2-3rl
14.08.2008 Blues-Metallurg Magnitogorsk 3-4rl
15.08.2007 Blues-Metallurg Magnitogorsk 0-4
17.08.2007 Nizhni Novgorod-Blues 3-2rl
18.08.2007 Blues-Metallurg Magnitogorsk 8-1
18.08.2006 Blues-SKA Pietari 2-2
14.08.2006 Blues-Metallurg Magnitogorsk 1-1
29.07.2006 Blues-Amur Habarovsk 1-1
28.07.2006 Blues-Sibir Novosibirsk 3-1
27.07.2006 Blues-Metallurg Novokuznetsk 4-3
23.02.2006 Blues-Ufa Salavat Julajev 2-1
21.02.2006 Moskovan Dynamo-Blues 3-5
25.08.2005 Blues-Moskovan Dynamo 0-1
20.08.2005 Blues-Metallurg Magnitogorsk 2-3
06.08.2005 Sibir Novosibirsk-Blues 1-2
05.08.2005 Moskovan Dynamo-Blues 4-2
03.08.2005 Metallurg Novokuznetsk-Blues 2-6
02.08.2005 SKA Pietari-Blues 4-0
01.08.2005 Blues-Severstal Tsherepovets 3-5
Osaatko sanoa kuinka moni näistä peleistä pelattiin Espoossa tai Suomessa? Vai onko ensin mainittu joukkue tässä listassa aina myös kotijoukkue?
Tietenkin kyseessä ovat olleet harjoituspelit, mutta jotakin johtopäätöksiä niidenkin pohjalta voi tehdä. Blues pystyisi varmasti yksittäisissä otteluissa haastamaan kenet vaan, mutta vähänkään pidemmässä sarjassa KHL:n kärkijoukkueet varmasti veisivät Bluesia ja melko selvästi.
Olen samaa mieltä. Blues edustaa SM-liigan kärkeä, mutta KHL:ssä on ehkä 8-10 joukkuetta, jotka ovat kaikki parempia kuin SM-liigan paras joukkue. Arvioni on huomattavasti maltillisempi kuin Kari Heikkilän arvio, jonka mukaan KHL:ssä pelaisi jopa 16 parempaa joukkuetta kuin SM-liigan paras joukkue.
Tähän KHL:n eliittiin luen Atlant Mytitshin, Salavat Julajev Ufan, Ak Bars Kazanin, Avangard Omskin, Lokomotiv Jaroslavlin, ZSKA Moskovan, Dynamo Moskovan, SKA Pietarin, Severstal Tsherepovetsin ja Metallurg Magnitogorskin. Nämä kymmenen seuraa lienevät sekä pelillisesti parhaat että myös rikkaimmat joukkueet KHL:ssä. En usko, että tämän kauden SM-liigajoukkueista yksikään voittaisi näitä joukkueita paras viidestä -sarjassa.
Sen sijaan näitä KHL:n kärjen takana olevien porukoiden kanssa Blues pystyisi varmasti pelaamaan pidemmässäkin juoksussa tasaisesti ja heikoimpia joukkueita vastaan olisi jopa ennakkosuosikki.
Kyllä. KHL:n seuraavaan kastiin luen Moskovan Spartakin, Metallurg Novokuznetskin, Neftehimik Nizhnekamskin, Lada Togliattin, Traktor Tsheljabinskin ja ehkäpä myös tulokkaat Dynamo Riikan ja Barys Astanan. Uskoisin että parhaat SM-liigajoukkueet kuten Blues ovat aika lähellä näiden joukkueiden tasoa.
Heikoimman kastin muodostavat HK MVD Balastiha, Sibir Novosibirsk, Vitjaz Tshehov, Amur Habarovsk, Dynamo Minsk, Torpedo Nizhni Novgorod ja Himik Voskresensk. Luulisin näiden seitsemän joukkueen olevan samaa tasoa HIFK:n ja Tapparan kaltaisten SM-liigaseurojen kanssa.
Samalla pitää muistaa, että KHL:ssä tapahtuu paljon "ristiinpelaamista" eri "kastien" välillä, eli luokittelemani alimman kastin seurat ovat monesti voittaneet Ufan tai Kazanin. Pelillinen ero esimerkiksi Ufan ja Novosibirskin välillä on olemassa, mutta ero ei ole ylivoimainen.
Jos Blues pelaisi KHL:ää niin uskoisin sarjasijoituksen olevan siinä noin taulukon keskivaiheilla, luultavasti vähän sen alapuolella.
Kyllä, uskoisin että Blues kuuluisi Jypin ohella tuohon luokittelemaani "keskikastiin". Muut SM-liigaseurat eivät tuohon kastiin välttämättä yltäisi.
Taklauksia on KHL:ssä selvästi vähemmän, mutta syöttöjen laatu ja pelaajien henkilökohtainen taito on kotoista liigaamme edellä.
Tuon havainnon ovat useimmat tehneet. Fyysinen peli saattaa näyttää KHL:ssä olemattomalta. Tähän on monta syytä, joista yksi on se, että Venäjällä kaukalon koko on selvästi suurempi kuin Suomessa, eli pelaajilla on enemmän tilaa luistella taklauksia karkuun. Isossa kaukalossa itsensä ulospelaaminen taklausyrityksellä on myös paljon todennäköisempää kuin pienessä.
Mutta on myös totta, että venäläiset pelaajat eivät yleisesti ottaen hae taklauksia niin usein kuin suomalaiset. Tämä ei silti välttämättä tarkoita sitä, että peli olisi SM-liigassa fyysisempää kuin KHL:ssä. KHL:ssä fyysisyys vain ilmenee eri tavalla kuin Suomessa. Otan esimerkin vuoden 2007 EM-finaalista Kazan-HPK, jossa silloin materiaalinsa puolesta hyvin fyysinen HPK lähti horjuttamaan Kazania taklaamalla, mutta ei onnistunut siinä ollenkaan ja hävisi ottelun 0-6. Kazan itse asiassa voitti tuon ottelun myös fyysisellä puolella, koska se voitti lähes järjestäen 1-1 tilanteet ja myös kiekonriistotilanteet. Fyysisyys ei rajoitu pelkästään taklaustilanteiden hakemiseen, vaan se on myös kykyä ottaa taklauksia vastaan, suojata kiekkoa ja onnistua kiekonriistoissa. Kazan oli näissä kaikissa HPK:ta runsaasti edellä.
Täytyy toisaalta myöntää, että ero SM-liigan ja Venäjän liigan osalta on varmaankin kasvanut itänaapurimme hyväksi KHL:n perustamisen jälkeen.
Luulisin, että Venäjän sarjan taso meni SM-liigan edelle ehkä kaudella 2003-2004. Tuo kausi oli ensimmäinen, kun iso raha todella alkoi liikkua Venäjän jääkiekossa. Silloin mm. monet Euroopan taitotshekit kuten Vlasak, Patera ja Vujtek pelasivat Venäjällä. Kaudella 2003-2004 moni Suomessa ei ehkä ollut valmis myöntämään Venäjän sarjan paremmuutta, mutta näin jälkikäteen katsottuna Venäjän sarja siirtyi Euroopassa joko ykköspaikalle (tai kakkospaikalle Elitserienin jälkeen) juuri tuolla kaudella.
Kausi 2004-2005 oli NHL:n työsulkukausi ja tietysti Venäjän osalta kokonaan poikkeuksellinen. Nykyiset KHL:n huippujoukkueet eivät ainakaan nimien puolesta ole lähelläkään sitä tasoa mitä silloiset kazanit ja dynamot olivat.
Kausi 2005-2006 Venäjän sarjan taso meni reilusti alaspäin, mikä johtui tietysti siitä että NHL-pelaajat palasivat takaisin Pohjois-Amerikkaan, myös Aleksandr Ovetshkin siirtyi silloin Washingtoniin.
Kausina 2006-2007 ja 2007-2008 Venäjän sarjan taso alkoi jälleen nousta, mikä johtui sekä monista kovista paluumuuttajista, hyvistä ulkomaalaispelaajista että Venäjän hyvästä juniorityöstä joka tuotti paljon hyviä pelaajia sarjaan.
Kuluvana kautena Venäjän sarjassa (tai nyt KHL:ssa) pelataan varmasti kovatasoisinta kiekkoa sitten työsulkukauden 2004-2005. Tosin tasoa sen alapäässä saattaa hieman nakertaa sarjan laajentuminen neljällä joukkueella. Esimerkiksi Himik Voskresensk ja Dynamo Minsk ovat olleet luvattoman heikkoja tänä vuonna. Tosin kaksi muuta tulokasta Dynamo Riika ja Barys Astana ovat täyttäneet paikkansa.
Yhdyn myös Kapon arvioon siitä, että nykyisistä KHL-tähdistä moni saattaisi flopata SM-liigassa ja oma arvioni perustuu ihan puhtaasti pelitavan erilaisuuteen ja siihen tosiseikkaan, että erittäin kovilla meriiteilläkin varustettuja pelaajia floppaa jatkuvasti eri sarjoissa eri puolilla maailmaa. Ihmisiä ovat pelaajatkin ja joskus vain palaset eivät loksahda paikoilleen.
Tuo riippuu siitä, ketkä kaikki sinä luet KHL-tähdiksi? Kokoan tähän sadan pelaajan listan kymmenen pelaajan sattumanvaraisiin ryhmiin jaoteltuna (jätän pois pääosin ulkomaiset maalivahdit), jotka voisivat muodostaa jonkinlaisen otoksen KHL:n tämän hetken kärkipelaajista. Ryhmien kokoonpano tai järjestys ei ole mikään ranking tai näkemykseni ko. pelaajien taidoista. Tämä sadan pelaajan ryhmä ei myöskään ole absoluuttinen parhaimmuusjärjestys KHL:n kenttäpelaajista, vaan luettelen pelaajat ulkomuistista ja todennäköisesti 100 pelaajan ulkopuolelle jää pelaajia, jotka ovat parempia kuin monet joukosta löytyvät pelaajat.
Ryhmä I
Jaromir Jagr, Aleksei Morozov, Jan Marek, Aleksandr Radulov, Danis Zaripov, Sergei Zinovjev, Ilja Nikulin, Aleksandr Perezhogin, Sergei Mozjakin, Marcel Hossa
Ryhmä II
Andrei Kuteikin, Kirill Koltsov, Aleksei Tereshenko, Maksim Sushinski, Dimitri Pestunov, Mattias Weinhandl, Petr Cajanek, Aleksei Zhitnik, Karel Rachunek, Ladislav Nagy
Ryhmä III
Josef Straka, Oleg Tverdovski, Anton Kurianov, Aleksandr Svitov, Ross Lupaschuk, Nikita Nikitin, Andrei Taratuhin, Dimitri Afanasenkov, Tony Mårtensson, Niko Kapanen
Ryhmä IV
Jukka Hentunen, Esa Pirnes, Aleksandr Koroljuk, Magnus Johansson, Pavel Rosa, Josef Vasicek, Aleksei Jashin, Zbynek Irgl, Vitali Vishnevski, Johan Åkerman
Ryhmä V
Aleksei Mihnov, Vitali Anikejenko, Petr Schastlivy, Anton But, Sergei Shirokov, Konstantin Kornejev, Oleg Saprykin, Vadim Jepantshintsev, Denis Kuljash, Mika Hannula
Ryhmä VI
Nils Ekman, Mark Popovic, Konstantin Gorovikov, Sergei Brylin, Vitali Proshkin, Igor Shadilov, Leos Cermak, Michal Mikeska, Vladimir Antipov, Andrei Zjuzin
Ryhmä VII
Jan Klepis, Anton Krysanov, Dimitri Vorobjev, Josef Stumpel, Stefan Ruzicka, Branko Radivojevic, Aleksei Jemelin, Matt Ellison, Ray Giroux, Aleksandr Popov
Ryhmä VIII
Jan Bulis, Denis Arkhipov, Dimitri Bykov, Maksim Kondratjev, Denis Parshin, Steve McCarthy, Kevin Dallman, Aleksei Kaigorodov, Vitali Atjushov, Karel Pilar
Ryhmä IX
Ahren Spylo, Andrei Nikolishin, Aleksandr Guskov, Jamie Pollock, Tomas Rolinek, Konstantin Koltsov, Juri Trubatshev, Oleg Kvasha, Daniil Markov, Konstantin Pushkarev
Ryhmä X
Filip Novak, Mark Hartigan, Ronald Petrovicky, Fedor Fedorov, Petr Podhratsky, Ivan Neprjajev, Denis Denisov, Ivan Baranka, Maksim Rybin, Kirill Safronov
Mielestäni näistä sadasta pelaajasta jokainen menisi heittämällä jokaisen SM-liigajoukkueen kokoonpanoon siten, että pelaaja olisi ko. joukkueessa avainpelaajia. Sadan pelaajan otos on minusta riittävän suuri todentamaan sen, että KHL:n "tähtipelaajista" tuskin kukaan floppaisi SM-liigassa. Tietysti tämä on spekulaatiota siksi, että kukaan ko. pelaajista ei pelaa nyt SM-liigaa, mutta kaikkien em. pelaajien näytöt ovat sitä tasoa, että jos yksikin heistä terveenä ollessaan floppaisi SM-liigassa, olisi sitä pidettävä isona yllätyksenä.