Mielestäni näistä sadasta pelaajasta jokainen menisi heittämällä jokaisen SM-liigajoukkueen kokoonpanoon siten, että pelaaja olisi ko. joukkueessa avainpelaajia. Sadan pelaajan otos on minusta riittävän suuri todentamaan sen, että KHL:n "tähtipelaajista" tuskin kukaan floppaisi SM-liigassa. Tietysti tämä on spekulaatiota siksi, että kukaan ko. pelaajista ei pelaa nyt SM-liigaa, mutta kaikkien em. pelaajien näytöt ovat sitä tasoa, että jos yksikin heistä terveenä ollessaan floppaisi SM-liigassa, olisi sitä pidettävä isona yllätyksenä.
Ihmettelen tätä sadan pelaajan otostasi siinä mielessä, että siinä on sellaisiakin pelaajia, joita suomalainen valmentaja ei edes huolisi joukkueeseensa. Suomessa yhtenäinen viisikkopeli on kehitetty pitemmälle kuin Venäjällä johtuen osittain siitä, että suomalaisten yksilöiden taitotaso ei riitä venäläisten tasolle, joten jotenkin tasoeroa on muutoin kavennettava eli joukkuetaktisin keinoin.
Venäläiseen ajatteluun vaikuttaa tietysti vanhat perinteet ja vanhat valmentajat, joiden mukaan puolustajat vain puolustavat ja hyökkääjät hyökkäävät. Tästä taktisuudesta KHL:ssä hiljattain oli hyvänä esimerkkinä Atlantin voitto Salavat Julajevista, nuori vastaan vanha valmentaja. No ok, se oli yksittäinen peli, mutta kuitenkin Atlant osoitti, mikä merkitys ehyellä viisikkopelillä voi olla.
Esimerkiksi Mozjakin voittaa vuodesta toiseen pistepörssin tai on ainakin pistemiesten kärkijoukossa. Hänellä olisi kuitenkin vaikeuksia sopeutua SM-liigaan, koska on vain kiekollinen pelaaja, ja näin yksipuolista pelaajaa Suomen valmentajat eivät arvosta. Eikä hän edes koskaan taklaa tai ota vastaan taklauksia, eikä ainakaan palaa puolustajien avuksi kiekon menetettyään, koska on siihen hidas, eikä ole halujakaan. MM-kisoissahan viimeksi nähtiin hyöty joukkueelle pienessä kaukalossa. KHL:ssä hän on kuitenkin loistava pelaaja.
Toinen suomalaisen tyylin painajainen olisi Parshin, joka kaartelee kaiken aikaa eri suuntiin, hyörii pyörii ympäri maalia. On jatkuvasti liikkeessä, jolloin väkisinkin syntyy maalisyöttöjä ja -tekopaikkoja. Välttelee kaikenlaista kontaktia, ja hyvän ja huonon päivän ero liian iso. En usko, että sopeutuisi SM-liigaan, jossa on pelattava suoraviivaisemmin.
Jepantshintsev ei ole vielä toipunut täysin vammastaan, joten on epävarmaa yltääkö muutenkaan vanhetessaan viime vuoden tasolle. Shsastlivi on hakenut jo puolitoista vuotta itseään loukkaantumisen jälkeen, eikä peli tunnu millään parantuvan, vaikka tyyppinä muuten olisikin hyvä.
Tässä vain muutama esimerkki, listaa voisi vielä jatkaa. Suurin osa mainitsemistasi pelaajista olisi varmasti tähti SM-liigassakin, muttei läheskään kaikki. Isossa kaukalossa on niin paljon enemmän tilaa ja aikaa suunnitella ja katsella ympärilleen, että kaikki eivät sopeudu pieniin kaukaloihin ja suomalaisten valmentajien vaatimuksiin.
EDIT: Tämän päivän hyvistä venäläisistä taklaajista olisi kiva myös saada muutama nimi esille. Tässä on mainittu tunnettuja 60-90-luvun taklaajia, mutta kukahan olisi sellainen vuoden 2008 KHL:ssä ?