Käsittääkseni ne seurat, joiden rahoitus perustuu yksittäisten oligarkien tukeen, ovat jatkossa heikoimmilla, jos kriisin suuntaus on se, että oligarkit ovat pakoitettuja myymään osakkeitaan halvalla, ja ainoaksi kompetentiksi ostajaksi osoittautuu valtion organisaatiot.
Näin saattaa käydä, mikäli kriisi pitkittyy ja alkaa purra myös Venäjän reaalitalouteen.
Oligarkeista ainakin Oleg Deripaska on jo joutunut myymään omaisuuttaan voidakseen selvitä lainoistaan.
Todennäköinen seuraus tästä kriisistä on, että valtio vahvistuu ja oligarkit heikentyvät. Varmasti moni Kremlissä moni ei olisi kovin pahoillaan mikäli näin käy, kunhan vain reaalitalous (eli teollisuustuotanto ja BKT) ei kärsi liian paljon.
Konkreettisista sponsoreista mediassa ei yleensä nimiltä mainita,
Olen yrittänyt ottaa selville Salavat Julajev Ufan sponsoria, mutta en ole tällaista tietoa onnistunut kaivamaan mistään esille. Salavat Julajev on tiettävästi Venäjän toiseksi tai kolmanneksi rikkain kiekkoseura, mutta seuran kotipaikassa Ufassa ei tietääkseni ole mitään isoa jättiyritystä (kuten esimerkiksi Kazanin Tatneft), joka sponsoroisi seuraa. Ilmeisesti Salavat Julajev Ufan takana on Bashkortostanin hallintoa korkeimmalta mahdolliselta asteelta. Bashkortostanin presidentti Murtaza Rahimov istuu aitiossaan lähes jokaisessa Ufan kotiottelussa.
voisivat paremmin selvitä mahdollisesta rahoituskriisistä kuin esim. yksittäisten suuryritysten seurat ZSKA, Severstal, Omsk, molemmat Metallurgit ja muut Uralin ja Siperian oligarkien seurat.
Ainakin Metallurg Magnitogorskin omistama Magnitogorsk Steel on lomauttanut jonkin verran porukkaa teräksen kysynnän heikentymisen vuoksi. Avangard Omskin omistajan Roman Abramovitshin nykytilanteesta en ole perillä. Ainakaan julkisuudessa ei ole puhuttu, että hän olisi joutunut luopumaan omistuksistaan Deripaskan tavoin.
Gaspromin SKA:lla ei kai huolta ole, eikä kai öljy-yhtiöiden seuroilla Ak Bars, Neftehimik muuta kuin siinä tapauksessa, että koko yhteiskunta lamaantuu.
Gazprom tekee tänä vuonna voittoa $30 miljardia ja sen omistuksessa on maailman suurimmat kaasuvarannot, joten Gazpromin asema tulee kyllä säilymään vahvana joka tapauksessa. Myös Tatneftin asema säilynee hyvänä, vaikka öljyn hinta onkin halventunut. Tatarstan ja sen pääkaupunki Kazan ovat talouden dynamiikan osalta muutenkin Venäjän kärkipäätä.
Tänä päivänä näkyvissä on vasta se, että asuntokauppa seisoo, ja yksittäiset kansalaiset vaihtavat devalvaation pelossa rupliaan dollareiksi, euroiksi ja jeneiksi.
En usko että vuoden 1998 tapahtumat tulevat toistumaan, koska Venäjän talouden fundamentit ovat toisella tasolla nyt kuin vuonna 1998, eli finanssikriisi ei riitä kaatamaan reaalitaloutta. Ruplan lievä devalvaatio voi kuitenkin olla mahdollinen, jos kriisi pitkittyy.
Venäjän talouden on ennustettu kasvavan huonoimmassakin tilanteessa ensi vuonna vähintään 5%, eli Venäjä on tässä suhteessa eri tilanteessa kuin esimerkiksi Baltian maat, joiden bkt todennäköisesti tulee supistumaan ensi vuonna, tai Suomessa, jossa nähdään todennäköisesti nollakasvua.