Salavat Julajev siis eteni Venäjän Superliigan finaaleihin otteluvoitoin 3-1 voittamalla neljännessä ottelussa Ak Barsin jatkoajalla maalein 4-3. Välieräsarja jää historiaan kauden 2007-2008 Euroopan kahden parhaan ja nimekkäimmän ääkiekkojoukkueen koitoksena, joka jätti selvästi varjoonsa toisen välieräparin Jaroslavl-Magnitogorsk.
Ottelu pelattiin Kazanissa ja ottelua oli myös seuraamassa Tatarstanin presidentti Mintimer Shaimijev, joka on Ak Barsin innokas fani. Kazan on nopeasti vaurastuvan Tatarstanin pääkaupunki ja Ak Barsin pääsponsori on Tatarstanin oma öljy-yhtiö Tatneft. Paikalla Tatneft Arenalla oli 9300 katsojaa.
Ottelu alkoi kotijoukkue Kazanin voimakkaalla painostuksella ja Kazan olikin selvästi hyökkäävämpi ja aloitteellisempi osapuoli koko ottelun ajan. Naapuritasavalta Bashkorstostanin pääkaupungin Ufan joukkue puolusti ja kyttäsi vastaiskuja, vaikka toki silläkin oli muutamia vahvoja painostusjaksoja Kazanin kenttäpäädyssä.
Avausmaali syntyi Kazanin maajoukkuepuolustajan Ilja Nikulinin virheestä, joka purki oman maalin takaa kiekon suoraan Ufan tshekkisentteri Michal Mikeskan lapaan. Mikeska pääsi vapaasti iskemään kiekon ohi Kazanin maalivahdin Robert Eschen, jolla ei ollut paras päivä.
Kazan jatkoi tappioasemaan jouduttuaan painostustaan Ufan päädyssä vielä selkeämmin. Ketju Zaripov-Zinovjev-Morozov pyöritti Ufan puolustuksen pariin otteeseen sekaisin, mutta Ufan maalivahti Aleksandr Jeremenko torjui mainiosti.
Toisen erän alkupuolella Ufan nopea vastahyökkäys tuotti tulosta, kun Vladimir Antipov vei vierasjoukkueen jo 2-0 johtoon päästyään 2-1 hyökkäykseen yhdessä Mikeskan kanssa.
Kazan sai tasoitettua ottelun saman erän aikana. Ensin Petr Cajanek kavensi 5-3 ylivoimalla Jukka Hentusen syötöstä ja kymmenen minuuttia myöhemmin Oleg Petrov tasoitti jälleen Hentusen syötöstä. Hentunen sai tililleen kaksi syöttöä, mutta ei pelannut muuten mitenkään näkyvästi. ZZM-ketju jäi ottelussa pisteittä, mutta oli silti Kazanin paras ketju tässä pelissä.
Kolmannessa erässä Kazan oli edelleen painostava osapuoli, mutta Ufa siirtyi kuitenkin johtoon ja jälleen nopealla vastahyökkäyksellä. Maalin teki Igor Volkov Kirill Koltsovin loistavan ylösnousun jälkeen. Volkov on noussut pudotuspeleissä Ufan kenties parhaaksi hyökkääjäksi ohi nimekkäämpien hyökkääjien kuten Antipovin, Mikeskan, Aleksandr Perezhoginin, Aleksei Tereshenkon ja Andrei Taratuhinin. Ufalla on laaja materiaali myös hyökkäyspään osalta ja mm. vuoden 2006 MM-kisoissa pelannut Igor Grigorenko ei mahdu pelaavaan kokoonpanoon.
Kazan haki viimeiset minuutit vimmalla tasoitusta ja saikin sen todella erikoisella tavalla. Puolustaja Jevgeni Medvedev heitti rystyltä siniviivalta löysän roikun kohti maalia. Maskissa ollut Jeremenko ei nähnyt mitään, kun löysä roikku tipahti hänen olkapäähänsä ja pomppasi siitä maalin perukoille. Tasoitus tuli halvalla tavalla ja Jeremenko joutui kokoamaan itseään monen minuutin ajan, ennen kuin pystyi jatkamaan peliä.
Ottelu venyi jatkoajalle, jossa peli ratkesi Ufan eduksi jo ensimmäisellä minuutilla. Voittomaali syntyi lähes yhtä halvalla tavalla kuin Kazanin tasoitus. Ufan ykkösketjun sentteri Aleksei Tereshenko laukoi lämärin lähes nollakulmasta Kazanin maaliin maalivahti Eschen haarojen välistä. Maali meni täysin Eschen piikkiin ja yksi ottelun ratkaisuista olikin se, että Jeremenko oli Escheä parempi.
Näin Salavat Julajev pelaa ensimmäistä kertaa historiansa aikana kultamitaleista. Se tulee olemaan finaalien ehdoton ennakkosuosikki, vaikka Lokomotiv on huippukunnossa olevien Aleksei Jashinin ja Semjon Varlamovin johdolla varmasti vaikea vastustaja. Tämän vuoden finaaleissa "erikoista" on se, että molemmat joukkueet selvittivät sinne tiensä venäläisen maalivahdin avulla. Tosin tässä tapauksessa kyseessä ovat varmasti sarjan kaksi parasta venäläistä maalivahtia.
Vielä ottelun maalit.
Kazan-Ufa:
0-1 Michal Mikeska
0-2 Vladimir Antipov (Michal Mikeska)
1-2 Petr Cajanek (Jukka Hentunen, Andrei Pervyshin)
2-2 Oleg Petrov (Jukka Hentunen)
2-3 Igor Volkov (Kirill Koltsov)
3-3 Jevgeni Medvedev (Denis Arkhipov, Aleksei Jemelin)
3-4 Aleksei Tereshenko (Vitali Proshkin)