Mainos

Katsaus Venäjän superliigaan

  • 532 147
  • 3 213
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Salavat Julajev Ufa on Venäjän mestari vuosimallia 2008. Finaalivastustaja Lokomotiv Jaroslavl kaatui ratkaisevassa viidennessä ottelussa maalein 4-1. Mestaruus on Ufan historian ensimmäinen, vaikka joukkue on pelannut Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän mestaruussarjaa yhtäjaksoisesti aina 1970-luvulta lähtien.

Ratkaiseva ottelu oli tasainen aina kolmannen erän puoliväliin asti, jolloin kokenut Vladimir Antipov ratkaisi nuoren Lokomotivin maalivahdin Semjon Varlamovin virheen jälkeen ja teki voittomaaliksi jääneen 2-1 maalin. Syötön maaliin tarjoili Michal Mikeska. Ensimmäisessä erässä Konstantin Koltsov (Blatak, Kuteikin) oli vienyt Ufan 1-0 johtoon ja Jaroslavlin kokenut Aleksei Kudashov (Konkov, Mihnov) oli tasoittanut lukemat.

Jaroslavlilla oli muutama paikka tasoittaa ottelu kolmannessa erässä (mm. Mihnov pääsi yrittämään yksin aivan maalin edestä), mutta nopean Aleksandr Perezhoginin (Aleksei Tereshenko) laukauksen yllätettyä jälleen hieman helposti Varlamovin oli peli käytännössä ratkennut. Taitava sentteri Aleksei Medvedev pääsi vielä tekemään puolittaisesta läpiajosta loppulukemat 4-1.

Ufa voitti selvästi myös runkosarjan ja mestaruus oli erittäin ansaittu. Pelillisesti kovimmalle Ufa joutui välierässä Ak Bars Kazania vastaan, missä Kazan oikeastaan hallitsi pelillisesti mutta kaatui Robert Eschen heikkoon maalivahtipeliin. Ufan ja Kazanin välinen välieräsarja olikin eräänlainen moraalinen finaali, koska siinä kohtasivat Venäjän ja uskoakseni myös Euroopan kaksi parasta seurajoukkuetta tällä hetkellä. Lokomotiv Jaroslavl pystyi myös antamaan Ufalle tiukan ja hyvän vastuksen, mutta parempi joukkue voitti lopulta finaalisarjan.

Ufa uudisti ja vahvisti joukkuettaan viime kaudesta selvästi. Uusina pelaajina joukkueeseen saapuivat maalivahti Aleksandr Jeremenko, puolustajat Oleg Tverdovski, Kirill Koltsov, Vitali Proshkin, Igor Shadilov ja Miroslav Blatak sekä hyökkääjät Aleksandr Perezhogin, Andrei Taratuhin, Aleksei Tereshenko, Aleksei Shkotov, Igor Grigorenko ja Vladimir Vorobjev (joka oli pudotuspeleissä loukkaantuneena). Kun Ottawaan mennyt nuori hyökkääjä Ilja Zubov oli ainoa merkittävä menetys viime kauteen verrattuna, niin voidaan sanoa että Ufa oli varmasti eniten rivejään vahvistanut joukkue tällä kaudella Venäjän sarjassa. Erityisesti puolustuspää vahvistui merkittävästi ja juuri Ufan kova, liikkuva ja taitava puolustuskalusto olikin joukkueen paras ase koko kauden ajan.

Ufan mielestäni parhaita pelaajia finaaleissa olivat hyökkääjät Aleksei Tereshenko ja Igor Volkov ja puolustajista Andrei Kuteikin.

Joku voi sanoa Ufan olevan "rahajoukkue" ja mestaruuden tulleen ostomiesten avulla. Näin asia varmasti onkin, mutta raha on Venäjän kiekkoilussa nykyisin merkittävä tekijä eikä ilman sitä voi menestyä. Ufa on kuitenkin perinteinen kiekkokaupunki ja Salavat Julajev yhtä perinteinen kiekkojoukkue, joten mistään "nousukkaasta" ei Ufan tapauksessa ole kysymys. Vielä 2000-luvun alussa Salavat Julajev oli Venäjän mestaruussarjan "köyhälistöä", mutta Bashkortostanin tasavallan nopea vaurastuminen on tuonut myös Salavat Julajeville uutta rahoitusta mikä on nostanut seuran hetkessä Venäjän vauraimpien joukkoon.

Bashkortostanin tasavallalle mestaruus oli myös iso juttu, sillä kyseessä on Bashkortostanin ensimmäinen palloilumestaruus Venäjällä. Peliä oli seuraamassa myös Bashkortostanin presidentti Murtaza Rakhimov, joka on nähty säännöllisesti seuraamassa Salavat Julajevin otteluita myös runkosarjassa.


Kakkoseksi jääneen Jaroslavlin kausi jää myös vahvasti plus-merkkiseksi. Ennen pudotuspelejä joukkue ei ollut vahva suosikki finaaliin. Joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi eikä joukkue ollut yhtä nimivahva kuin Ufa, Kazan (joka sijoittui muuten runkosarjassa vasta seitsemänneksi) tai ZSKA. Mutta joukkue loi valmentajansa Kari Heikkilän johdolla tiiviin ja modernin pelitavan, jolla se väsytti pudotuspeleissä niin Togliattin, Pietarin kuin Magnitogorskin. Aleksei Jashinin, Zbynek Irglin ja maalivahti Semjon Varlamovin panos nousi ratkaiseviksi. Erityisesti tshekki Irgl iski monta ratkaisevaa maalia pudotuspelin aikana. Lievä pettymys sen sijaan oli Aleksei Mihnov, joka ei pystynyt nousemaan ratkaisijaksi ja maalintekijäksi missään vaiheessa.

Jaroslavlin suomalaispelaajista Ari Vallin onnistui hyvin ja sai Heikkilältä kauden edetessä aina enemmän luottamusta. Finaaleissa Vallin oli Lokomotivin kolmen eniten jääaikaa saaneen puolustajan joukossa. Toinen suomalaispelaaja Tony Salmelainen ei saanut koko pudotuspeleissä yhtään tehopistettä, mikä on hänen tyyliselleen pelaajalle tietysti pettymys, mutta Jaroslavlissa Salmelaisen rooli oli neloskentän rikkova pelaaja, joten pisteiden tekoa ei häneltä varsinaisesti odotettukaan, sillä nimivahvassa Lokomotivin joukkueessa maalintekoa varten oli eri miehet.


Kausi 2007-2008 oli Venäjän Superliigassa tapahtumarikas ja mielestäni sarja meni eteenpäin kauteen 2006-2007 verrattuna. Keskimääräinen yleisömäärä kasvoi selvästi, mihin luonnollisesti vaikutti myös uusien hallien valmistuminen. Mestaruuskin ratkesi Ufan viime kesänä valmistuneessa upouudessa hallissa. Pelillisesti sarjan taso myös nousi edelliseen kauteen verrattuna kovien paluumuuttajien ja nuorten pelaajien nousun myötä. Voisi sanoa että Venäjän jääkiekolla, erityisesti seurakiekolla, pyyhkii nyt paremmin kuin koskaan Neuvostoliiton ajan jälkeen. Toivoa sopii, että positiivinen kehitys saa jatkua ja ensi kaudella pelataan taas entistä yleisörikkaampaa, tähtirikkaampaa, tasokkaampaa ja mielenkiintoisempaa sarjaa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Hyvän näköistä kiekkoa? Itse olin tulossa sanomaan, ettei mitään erikoisen näköstä kiekkoa. Panokset tietysti oli kovat. Hyökkäyksiinlähdöt, kulmamyllyt, karvauksen ajoitukset...kaikissa tuntu olevan hieman sattumanvaraista tekemistä, kiekko pomppi lavoissa jne.

Onhan Venäjän liigan peli ihan eri näköistä ja tyylistä SM-liigaan verrattuna. SM-liigassa kiekkoa heitetään enemmän ristikulmaan, pelataan suoraviivaisemmin ja myös mailahäirintä on huomattavasti runsaampaa kuin Venäjällä. Venäjällä kiekkoa heitetään harvemmin vastapäätyyn ja hyökkäyksiä haetaan uudelleen syöttämällä takaisin omille pakeille. Taitoa Venäjällä on enemmän, tästä varmaan kaikki on samaa mieltä.

Väittäisin myös sekä SM-liigan että Superliigan pudotuspelejä nähneenä että pelin taso on ollut Venäjällä parempaa. Erityisesti välieräsarja Kazanin ja Ufan välillä oli sellaista kiekkoa, etten ole nähnyt Suomessa yhtä hyvätasoista peliä sitten TPS:n ja Jokerien kulta-aikojen 1990-luvun puolivälissä, kun Koivut, Janeckyt ja kumppanit pelasivat toisiaan vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

oka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen kiekko
Vaikka taitoa on niin fyysisyyden puuttuminen on iso puute jolla vastustaja saisi horjutettua vuorenvarmasti tällaisen pelityylin. Tuota fyysisen pelityylin joukkueita kun Euroopasta ei pahemmin löydy niin senpätakia tuolla Europassa pärjää.
Mikä ihme siinä on ettei äijiä ajella edes laidassa ?
Olisipa mielenkiintoista nähdä tosiottelu esim Torontoa tai Detroittia vastaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Vaikka taitoa on niin fyysisyyden puuttuminen on iso puute jolla vastustaja saisi horjutettua vuorenvarmasti tällaisen pelityylin. Tuota fyysisen pelityylin joukkueita kun Euroopasta ei pahemmin löydy niin senpätakia tuolla Europassa pärjää.
Mikä ihme siinä on ettei äijiä ajella edes laidassa ?
Olisipa mielenkiintoista nähdä tosiottelu esim Torontoa tai Detroittia vastaan.

Niin peli ei todellakaan näytä kovin fyysiseltä, mutta toisaalta eurooppalaisista puolustajista juuri venäläiset ovat olleet perinteisesti fyysisimpiä (Vasiljev, Lutshenko, Biljaletdinov, Fetisov, Kasatonov, Konstantinov, Malahov, Kasparaitis, Jushkevitsh, B.Mironov, Gusarov, D.Markov, Vishnevski, Voltshenkov jne.).

Esimerkiksi Ufan pakisto koostuu isoista järkäleistä (Kuteikin, Proshkin, Tshernov, Shadilov) ja hyvin liikkuvista hyökkäävistä puolustajista (Tverdovski, Koltsov, Blatak) eikä tuota puolustusta heiluta fyysisellä pelillä yksikään eurooppalainen seurajoukkue.

Muistan hyvin vuoden 2005 EM-finaalin Kärppien ja Omskin välillä, missä Kärpät jäi selvästi Omskin jalkoihin nimenomaan fyysisesti. Vuoden 2007 finaalissa Kazan-HPK suomalaisjoukkue yritti horjuttaa Kazania fyysisellä pelillä, mutta yritys oli aika toivoton.

Vaikka Venäjän liigan pelissä fyysinen peli (taklaukset) ei tule korostetusti esille, niin siitä huolimatta venäläisten ja (Saksan jälkeen) Euroopan fyysisimpänä sarjana pidetyn SM-liigan joukkueiden kohtaamisissa suomalaisten fyysinen peli ei ole saanut horjutettua venäläisiä ollenkaan.

Sitä on vaikea arvioita miten Superliiga-joukkueet selviäisivät NHL-joukkueita vastaan fyysisessä pelissä. Pienessä kaukalossa olisivat todennäköisesti alakynnessä, mutta isossa kaukalossa ero saattaisi olla yllättävän pieni.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Jukka Hentunen arvioi Venäjän liigaa näin:

Näillä kokemuksilla voin sanoa, että liigassa on todella hyviä ja kokeneita pelaajia. Ja täällä pelataan fyysisempää jääkiekkoa kuin Sveitsissä...

Toki vertailukohta on "vain" Sveitsi, mutta mielenkiintoista että Hentunen näkee erona Sveitsiin juuri pelin fyysisen eikä esimerkiksi taidollisen puolen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ja asiaan... Mikäli olen oikein ymmärtänyt, seuran pääsponsori on Gazprom. Tällä yhtiöllä ei tunnu puuttuvan kiinnostusta jääkiekkoon, kun naapurimaiden joukkueitakin suostuvat sponsoroimaan.

Tämä kyllä pistää hämmästyttämään varsinkin, kun Venäjän ja Latvian poliittiset suhteet ovat heikot ja Gazprom on nimenomaan Venäjän valtion omistama yritys.

Toisaalta...

Gazprom noussee vuoden loppuun mennessä maailman toiseksi eniten voittoa tekeväksi yritykseksi maailmassa ExxonMobilin jälkeen. Gazpromin nettovoitto vuonna 2008 nousee $41,5 miljardiin. ExxonMobilin nettovoitto nousee noin $45 miljardiin. Listan kolmosen Royal Dutch Shellin $25 miljardin nettovoitto jää selvästi jälkeen. Nykyisellä kasvuvauhdilla Gazpromin nettovoitto ohittaa ExxonMobilin jo ensi vuonna ja Gazpromista tulisi näin eniten voittoa tuottava yritys maailmassa.

Mainittakoon, että 50 miljoonan asukkaan Ukrainan valtion budjetti vuonna 2007 oli $43 miljardia eli Gazprom tuottaa yhtä paljon pelkkää voittoa kuin koko Ukrainan valtiolla on käytössään budjettivarallisuutta.

Jos yritys tuottaa voittoa $41,5 miljardia yhden vuoden aikana niin esimerkiksi $50 miljoonan sijoittaminen jääkiekkoon ei tunnu missään. $50 miljoonaa on vain 1/830 -osa Gazpromin nettovoitosta.

Silti naapurimaan ja Venäjälle periaatteessa vihamielisen valtion jääkiekkoilun tukeminen ilmaisella rahalla tuntuu järjen köyhyydeltä. Tuollainen ajattelu ei ole myöskään kovin pitkäkestoista, sillä ei voida olettaa Gazpromin tukevan latvialaiskiekkoilua loputtomiin. Mielestäni latvialaisten, valkovenäläisten ja kazakstanilaisjoukkueiden on seisottava omilla jaloillaan taloudellisesti jos haluavat pelata KHL:ssä.
 
Viimeksi muokattu:

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Onhan Venäjän liigan peli ihan eri näköistä ja tyylistä SM-liigaan verrattuna. SM-liigassa kiekkoa heitetään enemmän ristikulmaan, pelataan suoraviivaisemmin ja myös mailahäirintä on huomattavasti runsaampaa kuin Venäjällä. Venäjällä kiekkoa heitetään harvemmin vastapäätyyn ja hyökkäyksiä haetaan uudelleen syöttämällä takaisin omille pakeille. Taitoa Venäjällä on enemmän, tästä varmaan kaikki on samaa mieltä

Jokusen playoff-pelin näin, mutta arvioin lähinnä tuota viidettä finaalia, mikä ei välttämättä anna oikeaa kuvaa panoksensa vuoksi. Olin vain näkevinäni että organisoituja hyökkäyksiä oli suhteellisen vähän verrattuna pitkiin kuljetuksiin ja avauksiin sumppuun ajautuville pelaajille.

Tarttis ehkä tutkia asiaa enemmän, mutta tuomarilinjojen kirjo on ollut näkemissäni Venäjän liigan peleissä melko kirjava, sitominen ja estopeli päästetään aika ajoin riistäytymään melko räikeäksi.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
JOlin vain näkevinäni että organisoituja hyökkäyksiä oli suhteellisen vähän verrattuna pitkiin kuljetuksiin ja avauksiin sumppuun ajautuville pelaajille.

Aika tyypillistä playoff -kiekkoa siis.


Tarttis ehkä tutkia asiaa enemmän, mutta tuomarilinjojen kirjo on ollut näkemissäni Venäjän liigan peleissä melko kirjava, sitominen ja estopeli päästetään aika ajoin riistäytymään melko räikeäksi.

Venäjän liigassa esiintyy kyllä kahvaamista, mutta olen nähnyt tällä kaudella useita kymmeniä Superliigan otteluita ja mielestäni siellä kahvataan vähemmän kuin Suomessa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Useita Superliigassa pelaavia kovan luokan pelaajia on päätetty jättää MM-maajoukkueen ulkopuolelle sanktiona siitä, että he ovat jättäneet NHL-seuransa vastoin sopimusta, siirtyäkseen Venäjälle pelaamaan. Listalla on myös useita aiempina kausina NHL-seuransa jättäneitä, eikä vain täksi kaudeksi Venäjälle siirtyneitä pelaajia.

http://www.russianprospects.com/public/nhl_clubhouse.php?nhl_club_id=11
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Hjallis Harkimon mielestä Venäjän liiga on uhka SM-liigalle.

Erikoinen sananvalinta. Mieluummin kutsuisin Venäjän liigaa mahdollisuudeksi suomalaisille pelaajille.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Hjallis Harkimon mielestä Venäjän liiga on uhka SM-liigalle.

Erikoinen sananvalinta. Mieluummin kutsuisin Venäjän liigaa mahdollisuudeksi suomalaisille pelaajille.

No en minäkään SM-liigan, ja täten myös sitä kautta minun, eduksi näe Venäjän liigan kasvavaa imua suomalaispelaajiin.

Erikoista vastauksessasi on se, että itse tarkastelet asiaa suomalaisen pelaajan näkökulmasta. Mielestäni kuitenkin Harkimo tarkastelee asiaa SM-liigan näkökulmasta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
No en minäkään SM-liigan, ja täten myös sitä kautta minun, eduksi näe Venäjän liigan kasvavaa imua suomalaispelaajiin.

Ei se tietenkään ole SM-liigan etu. 1990-luvulla SM-liiga ei menettänyt pelaajia Venäjälle ja pystyi lisäksi houkuttelemaan kymmeniä hyviä venäläispelaajia Suomeen. Nyt tilanne on muuttunut päinvastaiseksi eikä SM-liiga ainakaan hyödy siitä.

Harkimon kielenkäyttö kuitenkin pisti silmään, koska harvemmin olen lukenut maan laajalevikkisimmästä lehdestä NHL:n, Ruotsin tai Sveitsin olevan "uhka" SM-liigalle. Ainakin toistaiseksi kyseiset kolme liigaa vievät paljon enemmän suomalaispelaajia SM-liigalta kuin Venäjän liiga.

Toki SM-liigan johtoa varmasti huolestuttaa Venäjän liigan potentiaali. Toistaiseksi liiga ei ole houkutellut kymmenittäin suomalaisia kuten Ruotsi, mutta jos Venäjän liigan parhaiden joukkueiden budjetti on $60 miljoonan pinnassa niin huoli siitä, että Venäjä jatkossa ottaa SM-liigasta kenet haluaa on ymmärrettävä. SM-liiga kärsii jo nyt runsaasta pelaajavirrasta NHL:ään, Ruotsiin ja Sveitsiin. Mitä tapahtuu SM-liigalle, jos Venäjä muiden kalastajien lisäksi kauhaisee vielä omalla isolla haavillaan SM-liigan loputkin huippupelaajat?

SM-liigan onneksi suomalaisten ennakkoluulot Venäjää kohtaan ovat vieläkin aika suuret, mutta pioneerien (Lehterä, Markkanen, Noronen, Hentunen, Salmelainen, Heikkilä, Vallin, Riksman) kokemukset saattavat rohkaista muitakin yrittämään. 5-10 -kertainen palkka on se paras rohkaisija.

Venäjän talouden kasvaessa 8% vuosivauhdilla on selvää, että maan yhteiskunta ja elintaso saavuttaa nopeasti länsimaista tasoa. Tämä näkyy pakostikin myös olosuhteissa ja maan yleisessä ilmapiirissä.

Venäjä houkuttelee jo nyt runsaasti yksityisen sektorin koulutettua työvoimaa länsimaista (MTV3:n juttu). Ei tuo koske pelkkää urheilua.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Harkimon kielenkäyttö kuitenkin pisti silmään, koska harvemmin olen lukenut maan laajalevikkisimmästä lehdestä NHL:n, Ruotsin tai Sveitsin olevan "uhka" SM-liigalle. Ainakin toistaiseksi kyseiset kolme liigaa vievät paljon enemmän suomalaispelaajia SM-liigalta kuin Venäjän liiga.

Totesit tämän jo itsekin, mutta eikös sana "uhka" kuvaa jotain, joka ei vielä ole osoittautunut haitalliseksi/vaaralliseksi, mutta potentiaalisesti sitä on. Ruotsi ja Sveitsi ovat jo varsin konkreettisesti osoittautuneet haitallisiksi, joten olisi aika jälkeen jäänyttä puhua kyseisistä maista "uhkina" SM-liigan kannalta.

SM-liigan onneksi suomalaisten ennakkoluulot Venäjää kohtaan ovat vieläkin aika suuret, mutta pioneerien (Lehterä, Markkanen, Noronen, Hentunen, Salmelainen, Heikkilä, Vallin, Riksman) kokemukset saattavat rohkaista muitakin yrittämään. 5-10 -kertainen palkka on se paras rohkaisija.

Pioneereiksi voitaneen laskea myös nimet Puurula, Vehanen ja Mäkiaho. Joten tuskin nuo ennakkoluulot täysin tuulesta temmattuja ovat.

Venäjän talouden kasvaessa 8% vuosivauhdilla on selvää, että maan yhteiskunta ja elintaso saavuttaa nopeasti länsimaista tasoa. Tämä näkyy pakostikin myös olosuhteissa ja maan yleisessä ilmapiirissä.

Venäjä houkuttelee jo nyt runsaasti yksityisen sektorin koulutettua työvoimaa länsimaista (MTV3:n juttu). Ei tuo koske pelkkää urheilua.

Sehän nyt on aivan selvä homma, että materiaalinen hyvinvointi ja rahan määrä kiinnostaa. On kuitenkin paljon asioita, joita ihminen voi arvostaa yhteiskunnassa. Venäjällä lähes kaikki muu onkin sitten länsimaalaisen kannalta huonommin, paitsi mahdollinen palkka. Täten ei olekaan ihme, että moni käy siellä vain osa-aikaisesti tienaamassa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Pioneereiksi voitaneen laskea myös nimet Puurula, Vehanen ja Mäkiaho. Joten tuskin nuo ennakkoluulot täysin tuulesta temmattuja ovat.

Voitko selventää millä tavalla Puurulan, Vehasen ja Mäkiahon tapaukset toimivat ennakkoluuloja lisäävinä tekijöitä?


Venäjällä lähes kaikki muu onkin sitten länsimaalaisen kannalta huonommin, paitsi mahdollinen palkka.

Tuskin ihan näinkään. Jääkiekkoilijan kannalta asiaa ajateltuna vaikkapa harjoittelu- ja peliolosuhteet ovat Venäjällä paremmat kuin Suomessa.
 

lade

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuskin ihan näinkään. Jääkiekkoilijan kannalta asiaa ajateltuna vaikkapa harjoittelu- ja peliolosuhteet ovat Venäjällä paremmat kuin Suomessa.

Kysynpä ihan mielenkiinnosta, että millä perustelet tämän? Vaikea kuvitella, että kummallakaan liigalla olisi tässä suhteessa minkäänlaista etua. Onhan SM-liigajoukkueilla käytössään käytännössä rajaton jääaika omissa kotihalleissaan ja siihen päälle kuntosalit sun muut. Ammattitaitoakin ymmärtääkseni löytyy.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kysynpä ihan mielenkiinnosta, että millä perustelet tämän? Vaikea kuvitella, että kummallakaan liigalla olisi tässä suhteessa minkäänlaista etua.

Peliolosuhteilla viittasin Venäjän lukuisiin uusiin halleihin.

Harjoitteluolosuhteilla tarkoitin esimerkiksi Moskovan Dynamo "basaa". Mahtaako SM-liigaseuroilla olla samanlaisia harjoituskeskuksia?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ja täälläkin sitä "uhkaa" ollaan laittamassa joka toisen sanan eteen.

Sinänsä juttu on muuten ihan asiallinen, mutta tuo "uhka"- ja "Venäjä, Venäjä, Venäjä"- retoriikka on hieman tympeää.
 

Finnish Isles

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Kyllä Venäjän parempi palkka- sekä pelitaso vetää pelaajia tulevaisuudessa Suomestakin yhä enemmän, mutta muiden olosuhteiden "eksoottisuus", ainakin toistaiseksi, estää pelaajien lähtevän luomaan uraa itään samalla tavoin kuin esim. rapakon taa. Mitä nyt esim. Lehterän sekä Wallinheimon kertomuksista pystyi päättelemään,oli elämä juurikin pelkkää pelaamista ja harjoittelua ja muuten aikaa vietettiin aitojen takana omissa oloissa ilman suurempia virikkeitä, mikä ei osaltaan kai houkutellut perheenkään tuomista mukana.

Kypsällä iällä olevat pelurit tai nuoret uskalikot käyvät vuolemassa tienestejä vuoden tai kaksi superliigassa, mikä on melkeinpä hyvä SM-Liigalle,koska pari oikeasti ison rahan vuotta voi myös nostaa kiinnostusta palata Suomeen vielä uran pariksi viimeiseksi vuodeksi, sen sijaan että oltaisiin esim. Ruotsissa tai Sveitsissä 5-10 vuotta ja lopetettaisiin peliura siellä.

Eipä ruotsin futisliigankaan tunnelmaa pilaa alhainen nokkimisjärjestys isompien edessä; eli eivät seurat, niiden perinteet yms. mihinkään SM-liigasta katoa yksittäisten pelaajien myötä, varsinkin jos fanit jaksavat omiaan tukea. Aftonbladetin Allsvenskan kolumnia lainaten:
"Jag älskar den här lilla ligan. Inte störst, inte bäst, men för oss som älskar den ändå så vacker." sopisi piakkoin tännekin sloganiksi. Jääkiekon laajeneminen lajina on pelkästään hyvä ja Tampereelta ainakin tulee aina löytymään porukkaa esim. Kirvesrintoihin vaikka ilman korvausta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kyllä Venäjän parempi palkka- sekä pelitaso vetää pelaajia tulevaisuudessa Suomestakin yhä enemmän, mutta muiden olosuhteiden "eksoottisuus", ainakin toistaiseksi, estää pelaajien lähtevän luomaan uraa itään samalla tavoin kuin esim. rapakon taa.

Toistaiseksi asia on ollut näin, sillä yksikään suomalaispelaaja ei ole tainnut viihtyä Venäjällä kahta kautta pidempään.

Päinvastaisia esimerkkejä löytyy erityisesti tshekeistä ja slovakeista. Esimerkiksi Jan Marek aloittaa Magnitogorskissa ensi kaudella kolmannen kautensa. Pavel Rosa, Jan Hejda, Roman Kukumberg, Tomas Vlasak, Pavel Patera, Ales Pisa ja Martin Strbak ovat esimerkkejä pelaajista, jotka ovat viihtyneet Venäjällä pidempään. Myös pohjois-amerikkalaispelaajista löytyy pitkään Venäjällä pelanneita, kuten Kazanin Ray Giroux.

Uskon että tulevaisuudessa tilanne muuttuu entistä enemmän siihen suuntaan, että Venäjälle lähdetään myös luomaan uraa eikä vain rahastamaan. Venäjällä pelin taso on kova, joten kovan palkan lisäksi maan sarja antaa pelaajille mahdollisuuden kehittää pelitaitojaan.




Mitä nyt esim. Lehterän sekä Wallinheimon kertomuksista pystyi päättelemään,oli elämä juurikin pelkkää pelaamista ja harjoittelua ja muuten aikaa vietettiin aitojen takana omissa oloissa ilman suurempia virikkeitä, mikä ei osaltaan kai houkutellut perheenkään tuomista mukana.

Lehterän tapausta en osaa kommentoida, mutta Wallinheimolle majoittuminen Dynamon "basaan" oli omaehtoinen valinta. Lähes kaikki muut Dynamon pelaajat asuivat omissa asunnoissaan eri puolilla Moskovaa.
 

Finnish Isles

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Niinpä, enemmän näkisin Venäjän nousun olevan uhkana Sveitsin ja Saksan liigoille, joissa ei oma tuotanto ehkä riitä Suomenkaan vertaa ja monet NHL:stä pudonneet entiset "Bier-liigojen" vahvistukset suuntaavatkin Keski-Euroopan sijasta Venäjälle. Toki SM-liigankin taso laskee parhaassa iässä olevien lähtiessä, mutta silti täältä nousee uusiakin kykyjä sekä tänne palaa osa vanhoista starboista joka tapauksessa, mikä vaikkapa Saksan kohdalla tuskin toteutuu. Sveitsi on vielä kehitysvaihessa, mutta on osoittanut merkkejä omankin tuotannon noususta.

Venäjän liigasta on ainakin vielä jäänyt kuva ettei siitä mitään muukalaislegioonaa välttämättä halutakaan ja maan omakin pelaajatuotanto on niin vahvaa, että luulisi ulkomaalaispelaajien määrän/joukkue pysyvän melko maltillisena.

Harkimoa tietenkin potuttaa kansainvälisten pelaajamarkkinoiden epätasaisuus nyt kun Suomenkin suurimmat joutuvat kumartamaan muuallekkin kuin pelkästään NHL:lle, mutta tavallaan SM-liigalle on hyväkin, että Suomessa määräävässä markkina-asemassa olevien joukkueiden yläpuolelta löytyy ulkomaisia organisaatioita, jotka osaltaan verottavat meidän "suuria" kuten ne puolestaan SM-liigan pienempiä. Isotkin joutuvat tällöin varmistamaan selustaansa eivätkä pelkästään poimi pistepörssin perusteella seuraavan kauden joukkuettaan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tshekin maajoukkueessa parhaillaan käynnissä olevassa EHT-turnauksessa pelaava hyökkääjä Leos Cermak on tehnyt sopimuksen Ufan kanssa.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Voitko selventää millä tavalla Puurulan, Vehasen ja Mäkiahon tapaukset toimivat ennakkoluuloja lisäävinä tekijöitä?

Puurulan ja Mäkiahon tilanteissa ongelmia tuottivat lähinnä luottamuspuute. On vaikea keskittyä edes olennaiseen (pelaamiseen), kun edes palkansaannista ei ole varmuutta. Vehanen taas kertoili vuoden olleen hyvin raskas, koska elämä koostui pelkästä jääkiekosta, ei muusta.

Tuskin ihan näinkään. Jääkiekkoilijan kannalta asiaa ajateltuna vaikkapa harjoittelu- ja peliolosuhteet ovat Venäjällä paremmat kuin Suomessa.

Enpäs nyt tiedä tuostakaan. Kovin moni ei edes lätäkön toisella puolella pidä matkustelusta. Maantieteelliset etäyisyydet Venäjällä ovat jopa pitemmät kuin Amerikoissa. Jääkiekkoilijakin kuitenkin on myös ihminen.
 

amok

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tshekin maajoukkueessa parhaillaan käynnissä olevassa EHT-turnauksessa pelaava hyökkääjä Leos Cermak on tehnyt sopimuksen Ufan kanssa.

Onko Jagsilla tietoa, mitä NHL -nimiä on heitetty ilmaan, jotka voisivat pelata NHL:n sijasta ensi kaudella Venäjän Liigaa. Jos liigaa ollaan laittamassa isompiin kehyksiin olisi markkinoinnin ja koko projektin kannalta aika herkullinen tilanne jos venäläiset saisivat NHL:stä "ryöstökalastettua" esim. nipun kovia paluumuuttajia ensi kaudeksi. Projektin uskottavuus nousisi ja saisi ns. kasvot.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös