Viestin lähetti fiftyeight
Kun asioista puhutaan, niin puhutaan sitten oikeilla nimillä. Lappilaisille Petsamon asiat ovat aivan eri asia kuin Karjala. Tietenkin samaten karjalaisille Petsamo..........
Asiallisen kansalaiskeskustelun paikka varmasti on olemassa. Mutta kuten monet ymmärtävät, sen aika ei ole juuri nyt kun Venäjän sisäinen järjestelmä on vielä melko sekava. Sodassa "hävittyjen" alueiden takaisin saamisesta joudutaan varmasti maksamaan, jos niitä välttämättä halutaan. .............
Aikoinaan Neuvostoliitolla oli selkeä tarve turvata Leningradin alue hankkimalla suoja-alue sen ympärille. Vanha raja oli liian lähellä, varsinkin kun Suomi oli kovin saksalaismyötämielinen. Vaikka nykyisin vastaavaa tilannetta ei enää ole siinä mittakaavassa, on kuitenkin Venäjälle tähdellistä säilyttää etäisyys EU-rajaan.
Aloite rajamuutoksiin ei tietenkään voi tulla Venäjältä.
Henkilökohtaisesti pidän kaikkien pakkoluovutettujen alueitten takaisinsaantia tärkeänä, vaikka puhunkin Karjalasta. Vaikka Petsamo ei tuottaisi mitään, silti asia olisi tärkeä. Mutta uskon, että käsivarren takaisinsaamisella on selvä positiivinen vaikutus Lapin talouselmään ja ihmisten motivaatioon.
En niinkään niputtaisi palautusta Venäjän sisäiseen tilanteeseen, koska se varmastikin tulee olemaan sekava seuraavan vuosikymmenen (tai -sadan). Venäjällä on liikahdettu eteenpäin, koska siellä neuvotellaan Kuriileista ja on neuvoteltu Kaliningradista. Kuriilien neuvottelu on ollut ulkoministeritasolla. Kuriilivaltuuskunta on käynyt Suomessakin kaksi kertaa tänä vuonna.
Mukava, että laitoit sanan "hävinnyt" lainausmerkkeihin. Mielestäni Suomi voitti, saavutti olosuhteisiin nähden loistavan torjuntavoiton. Alueita menetettiin, mutta itsenäisyys säilyi ja menetyksistä selvittiin.
Sodista on painolastina jäljellä enää käytännössä kaksi asiaa: suomettuneisuuden ilmapiirin jatkuminen edelleen ja pakkoluovutettujen alueitten palautus ja kunnostus. Ja ne asiat ovat kovasti kytköksissä toisiinsa.
Kun puhutaan Suomen saksalaismyönteisyydestä, kannattaa muistaa historia. Venäjä teki ensin sopimuksen Saksan kanssa ja teki toisenkin. Ja juuri Molotov-Riebbentrop -sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan vuoksi Suomi jäi Venäjän etupiiriin. Eli venäläiset ja saksalaiset olivat aseveljiä ja liittolaisia.
Suomi kävi erillissotaa. On päivänselvää, että kun kuolema uhkaa, apua etsitään sieltä, mistä sitä saadaan. Jenkit auttoivat valtavalla materiaalivirralla venäläisiä, joten he toimivat Suomea vastaan. Aika opro piru saharassa Suomi silloin. Oli valtava onni, että Saksalta saatiin materiaalia sodankäyntiin.
Alueitten palauttamisehdotus voi tulla Venäjältäkin, eihän se olisi mahdottomuus. Karjala tyhjenee, humanitäärinen katastrofi uhkaa, alue on Moskovasta sivussa, periferiaa. Leningradin puolustustuksen suojavyöhyke on lähinnä vitsi. Erityisesti Baltian maiden liityttyä Natoon. Aikaisemminkin Karjala on tarjonnut paljon palveluja Pietarille ja voi tehdä sitä vastakin. Tietääkseni Suomi ei koskaan ole Pietaria uhannut.