Toejoen Veikko
Jäsen
Siis jos kerran Venäjä peri NL:n sopimukset niin miten ihmeessä sopimuksessa, jossa Karjala on luovutettu NL:lle (nykyiselle Venäjälle), Suomella voisi edelleen olla oikeus Karjalaan?
Jos se oikeus tosiaan olisi, varmasti asia olisi viety kansainväliseen käsittelyyn. Nyt sitä ei ole tehty, koska tuossa ei nähdä mitään ongelmaa. Eri asia on sitten se, että mikä on moraalisesti oikein ja mikä väärin.
Koska NL ei ole yhtäkuin nykyinen Venäjä. Neuvostoliitto muodostui 15 sosialistisesta neuvostotasavallasta:
Armenian SNT
Azerbaidžanin SNT
Georgian SNT
Kazahstanin SNT
Kirgiisien SNT
Latvian SNT
Liettuan SNT
Moldavian SNT
Tadžikistanin SNT
Turkmenistanin SNT
Ukrainan SNT
Uzbekistanin SNT
Valko-Venäjän SNT
Venäjän SFNT
Viron SNT
Venäjä oli siis koko ajan olemassa ja se oli mukana tuossa valtioliitossa aivan samoin kuin esim. Ukraina tai vaikkapa Liettua.
Solmiessaan Pariisin rauhansopimuksen Suomi siis luovutti Karjalan tuolle valtioliitolle, ei Venäjän SNT:lle, joka oli ainoastaan yksi valtio tuossa valtioliitossa. Näin ollen Venäjällä ei pitäisi olla Karjalaan sen suurempaa oikeutta kuin millään muullakaan entisellä neuvostotasavallalla.
Pariisin rauha tehtiin siis 15:n valtion muodostaman valtioliiton kanssa. Tuota valtioliittoa ei enää ole.
Tarton rauha tehtiin Venäjän kanssa ja Venäjä on edelleen olemassa.
Olisi eri asia, jos Pariisin rauha oltaisiin solmittu Venäjän SNT:n kanssa, mutta niin ei tehty.
Eli vertauksena voisi pitää sellaista, että Valko-Venäjä luovuttaisi osan alueistaan EU:lle ja EU:n kaaduttua jokin entisistä EU-maista omisi nuo kyseiset alueet itselleen.
Se, että asiaa ei olla viety kansainväliseen oikeuteen kertoo enemmänkin asenteista. Yhtäältä asiaa ei pidetä tärkeänä ja toisaalta kumarrus itään on ollut niin pitkä ja syvä, ettei selkä ole sen jälkeen enää suoristunut.