Tarkoittanetko, että Suomi harjoitti mielestäsi väärää politiikkaa ennen jatkosotaa? Siitä olen toki samaa mieltä, että revanssimielessä jatkosotaan lähdettiin ja toteamus sotaan joutumisesta NL:n pommitusten myötä oli lähinnä propagandaa.
Mutta jos politiikka oli väärää, mikä olisi ollut vaihtoehto? Suostua NL:n vaatimuksiin ja de facto joutua NL:n satelliitiksi, ellei miehittämäksi? Joka tapauksessa täysin riippuvaiseksi NL:sta. Harjoittiko Ruotsikin väärää politiikkaa, kun salli Saksan joukoille kauttakuljetuksia ja myi rahan kiilto silmissä saksalaisille Kiirunan malmia?
Mielestäni uuteen konfilktiin joutuminen talvisodan jälkeen Neuvostoliiton kanssa olisi ollut väistämätöntä joka tapauksessa. Lienee ymmärrettävää, että siinä tilanteessa turvauduttiin silloin sotilaallistaloudellisesti mahtavaan Saksaan, kun vaihtoehtona olisi ollut jäädä taas yksin Neukkujen kanssa. Täytyy muistaa, että meille jälkiviisaus on pirun helppoa. Eipä sitä vuosina 1940-1941 osattu tietää, että Saksa tulee häviämään sodan.
No joo, Karjala-keskusteluun tämäkin liittyy.
Joo, en yritä olla jälkiviisas, voinee ajatella, että siinä tilanteessa suomi toimi oikein itsensä kannalta ja meni vain karjala, muttei koko maa, vaikka sekin taisi olla veitsenterällä.
Kuitenkin monen tänne näppikset vinkuen postaavan kannattaisi tutustua vaikkapa operaatio barbarossaan ja suomen osuuteen siinä. Jossain mielessähän tuota jo -40 alkanutta(suomen osalta) tilaa voisi kutsua toisesta yhteydestä tutulla termillä phony war, joten ei lie yllätys, että jossain vaiheessa itärajan itäpuolella petti. Saksa taisi tilanteessa olla ainoa mahdollinen selkänoja isojen tömistellessä, vaikka mistä tuon tietää, vaikka meillä olisi edelleen karjala, jos olisi voinut hakea sen selkänojan idästä, tai sitten ei olisi koko suomea, mutta jossitteluahan tämä, eikä kovin reaalista edes.
Sinänsä jännää, mutta aikalaisten kirjoituksista päätellen monelle oli selvää, että kun saksa lähti myös itään, tappiosta puuttui enää päivämäärä. Lienee suomessakin pyöritelty ajatusta sopivassa vaiheessa kelkasta hyppäämisestä jo aika aikaisessa vaiheessa, vaikkei tietenkään tälläisiä ääneen silloin ollutkaan lupa laukoa.
Nähdäkseni olemme aika samanmielisiä tässä asiassa, että kerran näinkin. Mitä ruotsiin tulee, niin pelin politiikkaahan sekin teki kieli keskellä suuta, niillä oli vaan onni olla asemassa, jossa sotimiselta saattoi välttyä. Tavallaan saisivat kiitellä siitä meitäkin, sillä jos suomi olisi ottanut nk. länsi-avun -40 maaliskuussa vastaan, olisi se armeijakunta suunnannut kuitenkin ruotsin malmikenttiä ottamaan haltuunsa ja tilanne ruotsinkin osalta olisi ollut sotilaallisesti toinen.