Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Kapitalismi – hidaste vai edellytys ihmiskunnan kehitykselle?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Tinke-80, 26.04.2019 klo 15.21.

 1. ernestipotsi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Kiina toki satsaa puhtaaseen energiaan, ympäristöteknologiaan ym enemmän kuin mikään muu maa. Ei sillä etteikö siellä olisi saasteita ihan helvetisti mitä putsata.
   
 2. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Eipä siinä paljon auta pari aurinkopaneelia kun Kiina tutki: Kaksi kolmasosaa pohjavesistä käyttökelvottomia | YLE

  Pakkohan Kiinan on tehdä ympäristölle jotain, kun maa uhkaa muuttua asuinkelvottomaksi.
   
 3. Cliffer666 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  New Jersey Devils, Jokerit, Järvenpään Haukat
  Kapitalismi kiteytettynä.
   

  Liitetyt tiedostot:

 4. Huerzo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Donnerwetter S.p.A.
  Lainaus:
  Kommunistimaaksi Kiinan ratkaisu oli "antikommunistinen": aurinkopaneelien osalta luotiin markkinat uusiutuvalle energialle maksamalla vihreästä sähköstä ekstraa. Yksityisomisteisille yrityksille jäi tehtäväksi luoda tuotteet, joilla vihersähköä tuotettiin. Ei perustettu yhtä isoa Great Green Leap -yritystä tuottamaan punapintaisia aurinkopaneeleja joka kotiin.

  Kapitalismin oppikirjan mukaisesti "luova tuho" suosi parhaita tuotteita. Markkinamekanismi kannusti laajentamaan tuotantoa ja kehittämään tuotteita lisää, jolloin paneelien teho-laatu-suhde parani kovaa vauhtia. Lopputuloksen on huomannut jokainen aurinkopaneelien ostoa suunnitteleva.

  Jää arvoitukseksi olisiko aurinkopaneelien ripeä kehitys syntynyt ilman vihreitä kannusteita. Ehkä, mutta kehitys olisi tuskin ollut näin nopeaa. Valtiolla on oma roolinsa luoda markkinoita sinne, missä niitä ei vielä ole, mutta johon sellainen tarvitaan. Esimerkkinä päästökauppa - ilman valtioiden keskinäisiä sopimuksia ei yrityksillä olisi insentiiviä luoda sellaista.

  Kiinassakin on ymmärretty, että yrityksillä on oma roolinsa yhteiskunnassa ja kapitalismilla vahvuutensa tuotannontekijöiden tehokkaana yhdistelijänä. Se samalla edellyttää, että riskinottajalle kertyvää tuottoa ei kansallisteta, koska miksi ottaa riski, jos siitä ei ole tarjolla parempaa palkkiota? Valtion tehtävä voisikin olla tarjota toimiva alusta "luovalle tuholle" ja pitää markkina toimivana. Siksi se tarkoittaa myös ylisuurten, dominoivien yritysten pilkkomista, kuten Yhdysvalloissa tehtiin n. 100 vuotta sitten.

  Toimivan valtion resepti on mielenkiintoinen aihepiiri, josta lisää suomeksi ainakin Acemoglun ja Robinsonin "Miksi maat kaatuvat"-kirjassa. Ehkä tylsä valinta, mutta sen luulisi löytyvän jo kirjastoista kautta maan.

  Edit: lisäys yritysten pilkkomisesta
   
  Viimeksi muokattu: 05.05.2019 klo 09.48
 5. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Nythän tämä ei ole todellista, mutta kuulin juuri ystävältäni mikä on korporaatiossa melko hyvässä asemassa, vaikka ei isompi johtaja. Firma tuottaa kaksi miljardia vuodessa suhdanteista riippumatta (sellainen ala mihin ei vaikuta ja voi nauraa palaverihuoneessa) ja siellä äänestetään järjestetäänkö vuosittain kesäjuhlat vai pikkujoulut.

  Tähän sopii Sean Connery ja Catherine Zeta-Jones hyvin:

  - Eight billion dollars in total
  - You said one billion
  - Mm-mm. I said that was your share
  - What can you do with seven billion that you can't do with four?

  -----

  Milloin tulee se aika, että yritysjohtajat alkaisi oikeasti ajatella henkilöstöä. Monelle olisi taatusti iso asia päästä molempiin eikä maksaisi miljardeja järjestää. Sen sijaan joku työntekijä saattaisi kertoa vaikka keskustelupalstalla onpa minulla mukava työnantaja, kun kaikkea tälläistä pientä järjestetään.
   
 6. ms.qvist Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
  Lainaus:
  Miksi rinnastat kehittymisen ihmislajin lukumäärän kasvuun (syntyä lisää) tai omistaa lisää maita ja mantuja, jälkimmäinen totta vasta siinä tapauksessa, että suunnataan tältä pallolta "tähtiin"?

  Itse tarkastelen kehittymistä sitten hiukan toisesta näkökulmasta, koska näen, että (yksinkertaistettuna) kehittymällä meidän on helpompaa ratkaista osa niistä ongelmista, joiden parissa tällä hetkellä painimme, joista yksi on väestökasvu. Ja jos emme kehity, niin mitä siinä tapauksessa tilalle? Stabiilitila vaiko taantuminen?

  Ja, minäkin olen keskustellut ex. sosialistimaiden asukkaiden kanssa, ja kyllä, osa haikailee niitä aikoja takaisin. Yhdistävä tekijä näille haikailijoille on ikä - he kaikki lähestyvät eläkeikää, joten en todellakaan ihmettele, että kaipaavat menneitä vuosikymmeniä takaisin (vaikka se elämä tuolloinkin oli perseestä, mutta olihan se mukavampaa elää niitä aikoja nuorena kuin vanhana kolottavista luista kärsien.)
   
 7. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Kun täällä Suomessakin moni taho haluaa yksityistää kaiken, syntyy vain lisää carunoita ja se ei todellakaan ole hyvästä. Ei yksityistäminen ole todellakaan fiksua, jos kilpailua ei ole. Jos esim VR yksityistetään kokonaisuudessaan, saattaa koko toimialan ostaa yksi suuri yritys ja silloin ollaan taas kusessa. Rahaa menee koko ajan enemmän ja enemmän pienen porukan taskuihin, kun ns liskomiehet voitelevat politiikkoja. Miten toi nyt menikään?
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2019 klo 00.20
  Cliffer666 tykkää tästä.
 8. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Niin onhan esim juuri tuossa Carunassa se hyvää, että kun se nyt repii todella kovia siirtohintoja, he varmasti pistävät kaapelit maahan, että sähkönsiirto turvataan. Tätähän siinä haetaan eikö niin? Ja Caruna on siis alkanut jo toteuttamaan maakaapeleita eikä kaikki raha valu sijoittajien taskuun? Vai miten tämä meni?

  Caruna-kaupan salat julki - Vasemmistoliitto

  Caruna on hyvä esimerkki Kapitalismista, joka on väärin kaikella mahdollisella tavalla. He eivät juuri maksa veroja ja varat menevät veroparatiiseihin. Miten tämä auttaa meidän yhteiskuntaa?
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2019 klo 00.24
  Cliffer666 tykkää tästä.
 9. Hatchetman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Tässä artikkelissa pistää silmään se, että se Bosnia-Hertsegovinan osa, jossa Drina-joki virtaa, kuuluu maan autonomiseen Serbitasavaltaan, jossa sosiaali-demokraateilla ja sosialisteilla on ehdoton enemmistö parlamentissa (44/82 kansanedustajaa).

  Pääministeri, maankäytöstä ja vesihuollosta vastaava ministeri, että ympäristöministeri ovat sosiaalidemokraatteja.

  Myös valtionvarainministeri on vasemmistosta, joten ei ihme, että artikkelissa mainitaan, ettei määrärahoja ole tehdä asialle mitään.

  Jos se, että sosialismiin kallellaan olevat serbit ovat paskoneet oman kolkkansa maasta, on kapitalismin vika, niin miksi paskaongelmaa ei ole turistien suosimissa kroaatti-ja bosniakki-osavaltioissa?

  Koska näissä osissa vallalla ovat oikeistolaiset puolueet, joilla on varaa satsata ympäristöön ja infrastruktuuriin.

  PS. Mainittakoon myös että nämä serbi-sosialistit ovat olleet vallassa vuodesta 2006, joten ongelma ei ole "kapitalisteilta" peritty.
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2019 klo 01.41
  The Nikkari, macnevis, Alejandro ja yksi muu tykkäävät tästä.
 10. ipaz Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Power forwardit ja stay-at-home pakit
  Kyllähän terve kapitalismi, eli järkevästi säädellyt markkinat luovat enemmän toimeliaisuutta kuin edes välttävästi avoin sosialismi. Sosialismissa kun se päätösvalta ja rahantekokoneet ovat ihan yhtä pienen porukan käsissä kuin kovassa kapitalismissa, joka sitten päättää että mitä muille jaetaan vai pidetäänkö massit itsellä.

  Suurin osa maailman maista toimii markkinataloudessa, jossa voi itse ansaita rahansa omien mielihalujensa rahoittamiseen. Jotkut tienaavat enemmän - ja toiset vähemmän. Eikä se ole väärin. Mutta se on väärin, kun sosialistisissa maissa (yhteisomistus) valtio (eli pieni porukka pallilla istuvia sosialisteja) kontrolloi aina yksittäisen ihmisen elämää estämällä tämän intohimoa ja lahjakkuutta toteuttaa omia toiveitaan. Se on tietenkin aina väärin, jos ihmisiä riistetään - niin kapitalismissa kuin sosialismissakin.

  Maailmassa ei ole yli 100-vuoden aikana yhtään täysin onnistunutta sosialistista valtiokokeilua. Kuuba oli aika lähellä, mutta sekin oli lopulta yhden miehen ja hänen lähipiirinsä utopia, jossa on viime vuosina sallittu yksityisomistus jotta ihmiset voisivat itse hankkia leipänsä kun valtio ei siihen ole enää apuja voinut antaa.

  Pohjoismainen sekatalous (tai puitetalous) nyt on ihan maailmanlaajuisesti todettu erittäin toimivaksi järjestelmäksi, joten ihmetyttää näiden joidenkin kaipuu vahvaan sosialismiin - jota täällä Suomessa ei ole edes milloinkaan ollut. Ei esim. Slovenia sosialismin kaatumisen jälkeen ihan turhaan ottanut mallia verotukseensa Ruotsista ja koulutukseen Suomesta. Tällä hetkellä maa on asukaskohtaisella BKT:lla mitattuna reilusti edellä naapuriaan Kroatiaa tai vaikkapa Baltian maita. Jokainen kohtaamani nuori sloveeni puhuu lähes täydellistä englantia ja on reissannut maailmalla. Heidän vanhempansa olivat jumissa Jugoslaviassa toteuttamassa aivan toisenlaista tulevaisuutta.
   
 11. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Slovenia oli jo Jugoslavian aikana selvästi rikkain osa maata ja turismi on tuonut sinne vaurautta ja kielitaitoa. Uskomaton luonto ja maantieteellinen sijainti olivat tässä isossa osassa. Mutta ei tämä tietenkään poissulje tuota sanomaasi. Hieno maa.
   
  Alejandro tykkää tästä.
 12. Tuamas Jäsen

  Lainaus:
  Lainaan itse itseäni, koska tässä mennään hiukan höpöhommiin sinun osalta.

  Lainaus:
  Ja jos puhutaan veroista, niin iso osa kunnallisista verkkoyhtiöistä tekee aivan samaa ja konsernilainojen avulla välttelee veronmaksua. Toki tässä edunsaaja on kunta vs. valtio, mutta aivan sama metodi.
   
  Viimeksi muokattu: 03.06.2019 klo 12.19
  Walrus21 ja dana77 tykkäävät tästä.
 13. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
 14. The Nikkari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kiekko-Espoo, BJR
  Lainaus:
  Siis täh!? Mikä ongelma tässä on? Sekö, ettei jäätä tarvitse sulattaa mainosta vaihdettaessa ja energiaa säästyy? Sekö, että pienillekin firmoille löytyy järkihintaista näkyvyyttä hyvällä paikalla? Sekö, että teknologialle on keksitty uusi sovellus?
   
 15. lätkämies Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Columbus Blue Jackets
  Lainaus:
  Ei varmaankaan mikään luettelemistasi syistä. Jo finaaleissa vitutti nuo pari muuta vaihtuvaa mainosta siksi, että se häiritsee pelin seuraamista. Hyväksyisin nuo jos se mainos vaihtuisi vaikkapa pelikatkoilla. Tällä hetkellä tuo on toteutettu niin päin persettä että nuo vilkkuvat ja häiritsevät sitä mistä maksetaan, eli pelin seuraamisesta.

  Eikä noista nyt varmaan energiansäästöäkään tule kun jää joudutaan jokatapauksessa sulattamaan tietyin aikavälein.
   
  Viimeksi muokattu: 14.07.2019 klo 20.52
 16. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Lainaus:
  Eiköhän se myös vaikuta pelaajien pelaamiseen, kun kenttäolot vaihtuu. Kuulema ainakin kaukalon koko vaikuttaa.

  Ja ihan siis tämä, että myydään vain niin paljon kuin voidaan ja sitten myydään vielä lisää ja sen jälkeen vähän.
   
 17. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Seuraavaksi Oulussa varmaan anotaan lupaa rakentaa yli-iso kaukalo. Mahtuuhan isompaan kaukaloon enemmän mainoksia. Pelaajaosastolta kiinnostusta on Nolan Yonkmaniin, Jonne Virtaseen ja Olli Malmivaaraan.
   
 18. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Jos ihmisten vainoamista pidetään onnistumisen mittarina, niin sitten olet oikeassa. Toki Castron murhaamat 73.000 on aika maltillinen luku verrattuna muihin sosialistisiin maihin, mutta vaattii todella aidosti vallankumouksellista näkökulmaa kutsua Kuubaa edes lähelle onnistuneeksi.
  Kuuba – Liberalismiwiki
   
 19. PeteX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
  Katsoin dokkarin Karl Marxista. Siinä Marx & co totesivat, että kapitalismi on oikeastaan edellytys kommunismille, jotta ihmisille saadaan tehtyä hyödykkeitä ja tämän teorian mukaan homma ei toiminut Venäjällä, koska siellä ei ehtinyt kehittymään kunnon kapitalismia eikä näin ollut oiken mitään tuotantovälineitä, joita ottaa proletariaatin haltuun. Historia on kyllä näyttänyt, että homma on lopulta mennyt toisin päin; kommunismista on siirrytty kapitalismiin tai sitten sekatalouteen.

  Marx muuten itse pelasi loppuvuosinaan Lontoon pörssissä arvopapereilla, mutta pääasiallisesti Engels kustansi sen elämisen.
   
 20. Byvajet Jäsen

  Lainaus:
  Pekka Seppäsen mielestä toimeliaisuudesta pitäisi päästä eroon. Ja näinhän se järjen valossa on. Kukaan ei voi kiistää kilpailun ja työn tekemisen pahuutta. Ne ovat suorassa yhteydessä ympäristötuhoon.

  Se nyt on ihan sama, millä nimellä järjestelmää nimitetään, mutta sen pitäisi perustua siihen, että ensin mitoitetaan käytettävät resurssit kestävälle tasolle, ja tämän mitoituksen päälle rakennetaan järjestelmä.

  Kun tutkijoiden mukaan Suomen pitäisi leikata kasvihuonepäästöt alle viidennekseen nykyisestä, niin toimeliaisuutta, joka ylittää tuon tavoitteen, ei tulisi sallia. Yhdelläkään yrityksellä ei tulisi olla oikeutta kasvaa, jos se ei pysty toteuttamaan kasvuaan määriteltyjen rajojen sisällä.

  Nykymalli, jossa resursseista käydään kilpailua, on ympäristön näkökulmasta kestämätön. Avoin kilpailu on välttämätöntä lopettaa. Muu on vastuuttomuutta.

  Kilpailua voidaan hyvin pitää myös ihmisoikeusrikollisuutena, koska se tuhoaa puhtaan elinympäristön tulevilta sukupolvilta.
   
  K.A.H ja mayra tykkäävät tästä.