Eduskuntavaalit 2019

  • 395 233
  • 3 925

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hillotolppa olisi tarjolla, äänestäjäkunnan kannalta paremmalla linjalla myös vesittämällä Rinteen hallitusneuvottelut?
Voihan se toki olla mahdollista, että oikeisto ei lähde Rinteen kelkkaan ja muodostavat hallituksen persujen kanssa, mutta on aivan satavarmaa, että Kokoomuksen johto haluaa mieluummin hallitukseen demareiden kuin persujen kanssa.
 

Jeffrey

Jäsen
Li Andersson on ollut koko ajan yksi selkeimpiä argumentoijia.

Andersson kyllä mielestäni tullut paljon varovaisemmaksi nyt toimiessaan puolueensa puheenjohtajana. Lisäksi tuntuu siltä, että hän on varsin vahva argumentoija kun tuntee asian. Toisaalta tuntuu siltä, että hänen olemuksensa muuttuu kun kysymys tulee hieman hänen osaamisensa ulkopuolelta ja näitä kysymyksiä on ollut melkoinen kasa.

Tuntuu siltä, että hänet saisi melko helposti argumentoitua suohon mikäli tuntisi omat argumenttinsa. Toisaalta Andersson aloittaa perivasemmistolaisen syyllistävän valehtelun vasta argumentoijaa vastaan, joka saattaa vaikuttaa muiden haluun nostaa näitä asioita esiin. Koska tämä jälkimainittu on kuitenkin selkeästi sitä Li:n omaa ydinosaamista, ja sitä jolla vasemmisto ja kommunisti on aina ääniä itselleen kerännyt.

Yksi hupaisa esimerkki tältä viikolta oli, kun Andersson syyllisti hallitusta siitä ettei ARA-hankkeet etene ja asumisen hinta nousee. Tosiasiallisesti syyt on aivan jossain muualla molemmille ilmiöille. ARA:lle kyllä löytyy aina rahoittaja.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksi hupaisa esimerkki tältä viikolta oli, kun Andersson syyllisti hallitusta siitä ettei ARA-hankkeet etene ja asumisen hinta nousee. Tosiasiallisesti syyt on aivan jossain muualla molemmille ilmiöille. ARA:lle kyllä löytyy aina rahoittaja.
Li:n mukaan myös halvat vuokra-asunnot ovat ratkaisu Helsingin korkeisiin asuntojen myyntihintoihin.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Olisiko SDP/Kok/Vihr/RKP-hallituksen paikkajako jotakuinkin tällainen, jos sellainen muodostuisi. Ministerien määrä on viime vuosina vaihdellut Sipilän hallituksen alun 14:stä (mikä todettiin huonoksi ratkaisuksi, joten määrää lisättiin kesken kaiken) Vanhasen toisen hallituksen 20:een, ja tuo jatkui myös Kiviniemen ottaessa pääministerin paikan kesken vaalikauden. Nykyään ministereitä on siis 17, ja se tuossa allaolevana on pohjana.

SDP 6
Kok 5-6
Vihr 3-4
RKP 2

Tietysti jos Vasemmistoliitto tulisi lisäksi mukaan, niin sitten jakoa pitäisi taas säätää.

Sinällään nykytilanne on sikäli harvinainen, että PM/VVM/UM tulevat kaikki eri puolueista, mikä nyt oli kuitenkin suuresti seurausta viime vaalien tasaisesta tuloksesta.

Jonkun verran mahdollisia ministereitä ajatellessani pisti silmään, että esimerkiksi RKP:n Thomas Blomqvist on ammatiltaan maanviljelijä. Jos RKP:llä on kaksi ministeripaikkaa ja Keskusta ei ole hallituksessa, olisi varmasti sopiva maa- ja metsätalousministeriksi. Keskustahan tuon paikan on ominut lähes aina hallitusvuorollaan. Sama pätee pitkälti SDP:hen ja työministeriin sekä vihreisiin ja ympäristöministeriin.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Hetkonen, mihin voi enää luottaa kun JA:n palstallakin toinen sanoo, että virhevasemmistolle ei ole Suomessa edellytyksiä / kannatusta ja heti perään toinen sanoo, että demarit saa helposti enemmistöhallituksen kasaan kun pohjana on: SDP, Vihreät, Vasemmisto? No tuota itsekin ajoin takaa, että tuo, omaan maailmankuvaan ja talouden realismiin perustuen pahin mahdollinen vaihtoehto, torpedoituisi JOS persut voittaisi vaalit. Vaihtoehto olisi vähemmistöhallitus tai noiden yllämainituiden lisäksi sillisalaatti, johon tulee kaikki pyrkyripuolueet mukaan.

Katsotaan vaalit läpi. Spekulaatio on tietysti kivaa, kuten kaikki olemme huomanneet :) Mitä pienemmällä erolla demarit voittavat (valitettavan oletetusti) sitä pidempään tosin spekuloimme, koska hallituksen muodostus tulee todella vaikeaksi. Vähemmistöhallitusta tuskin missään olosuhteissa toteutetaan. Kaikki tietävät että Suomen vahva oppositio rampauttaisi hallituksen alta aikayksikön.
 

molari

Jäsen
Li:n mukaan myös halvat vuokra-asunnot ovat ratkaisu Helsingin korkeisiin asuntojen myyntihintoihin.

Ei asuminen hinta, ainakaan vuokrat Stadissa tai pk-seudulla laske, kun se ei vuokranantajien etu ole ja vuokra-asuntokannasta iso osa on vasemmistojohtoisten instikoiden omistuksessa. Miksi tinkiä tuotosta, jos valden piikki on auki.

Ja kun asuntojonoissa on pitkät jonot, eikä oikein mikään rakentaminen riitä edes jonojen lyhentämiseen, niin pattitilanne on valmis. Kyllä Li sen tietää, ja kaikki muutkin. Luultavasti käy päinvastoin, Stadin, Espoon ja Vantaan vuokra-asuntomarkkina kuumenee entisestään.
 

Tuamas

Jäsen
Sinänsähän nykytilanteessa ei ole mitään ihmeellistä.

Kaikki viisi kärkipuoluetta liki virhemarginaalissa, Vihreät nostaa kasvatustaan selviin ennätyslukemiin ja Demarit tekevät lähtötilanteeseensa nähden täydellisen katastrofisuorituksen koska Rinne.

Persut ”normitasolla”, jäänee kuitenkin alle jytkyn, tuo 13-18% on kuitenkin eurooppalaisen standardin mukainen mamupopulismipuolueen kannatus.

Tai no ainoa ihme on se, että demarit on onnistumassa ryssimään vuosikymmenen paikan kunnon vaalivoitolle lähtöasetelmista, joissa tässä ilmapiirissä ja tilanteessa 22-25% pitäisi olla selviö johtavalle oppositiopuolueelle vaikkei tekisi mitään muuta kuin ilmaantuu paikalle.

Minusta nämä ovat ihan business as usual -vaalit joissa kukaan ei suorita kovin vahvasti,
Hallis nyt on kaivanut temppukirjaansa sen verran, että kannatus on saatu takaisin sinne missä sen Euroopan tasolla tarkkailtuna pitäisi olla ja Vihreät ottanevat sen noin 50% paremman tuloksen kuin edellinen kannatusennätys eduskuntavaaleissa (8,5%).
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Onko vieläkään kysytty missään tentissä Haavistolta tästä Caruna- kaupasta? Kyllähän tuon kysymyken luulisi sopivan ilmasto/ energiapolitiikan aihepiiriin. Todella käsittämätöntä ja erittäin suuri helpotus Haavistolle, kun näyttää selviävän ilman mitään kuumentamista tästä aiheesta. Mutta minkäs teet, kun tenttaajat kuuluvat faniklubiin.

Onhan tuosta kysytty, ainakin politiikkaradion tentissä. Ei kovin pahasti tuntunut Haaviston takkiin kura tarttuvan, kun Pekka pyyhkäisi tuon sähkön toimitusvarmuudella ja maakaapeloinnilla ja sillä, että oli siellä muitakin. Sanoi, että aloite myynnistä tuli Fortumilta ja myytiin eniten tarjoavalle, ei olisi varmaan kannattanut myydä halvemmalla. Piti ongelmana, että nykylainsäädäntö ei mahdollista valtion tiukempaa otetta, haluaisi hinnoille korotuskattoa jne verokikkailustakin pitäisi päästä eroon.

Asiahan on sinällään mielenkiintoinen, että Carunasta on tullut synonyymi sähkön hinnan korotuksille koko Suomessa, vaikka suurin osa suomalaisista ei ole Carunan asiakkaita koskaan ollutkaan, ja moni suomalainen maksoi omasta sähköverkostaan jo ennen Caruna-kauppaa suurempaa hintaa kuin Caruna korotusten jälkeen.. ja nykyisin monet maksavat kovempaa hintaa kuin Carunan asiakkaat, eivätkö edes tiedä sitä. Eikö se näin ole? Kuulin tämän pubin kulmanurkkauksessa, en ole varma.
 

Tuamas

Jäsen
Koko Caruna-keissi osoittaa että kansalla ei ole mitään käsitystä mistään.

A)
Hinnankorotukset perustuvat käytännössä täysin maakaapeloinnin lisääntymiseen, maakaapelointi on helvetin kallis investointi.

B)
Maakaapeloinnin lisääntyminen perustuu täysin 2012 Tapani-myrskyn jälkeen heränneeseen kansalaismielipiteeseen sähkökatkojen pituudesta, johon hallitus reagoi.

C)
Hinnankorotukset käytännössä määräytyvät lainsäädännöstä tulevien rajojen sekä määrättyjen investointien poistoaikojen kautta

D)
Kilpailijat (pääosin kunnallisomisteiset energiayhtiöt) ovat korottaneet hintoja samaa tahtia Carunan kanssa, jossain jopa jyrkemmin.

E)
Verkkoyhtiöt ilmoittivat jo 2013, että vaatimusten kiristäminen johtaa 30-50% nousuun siirtohinnoissa.

Sinänsä toki koska kyseessä on lainsäädännöllä turvattu monopoli, olisi syytä joko vapauttaa markkinaa, kansallistaa markkina tai säädellä tehokkaammin.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Antti Rinteen suoritus on ollut ylivoimaisesti heikoin, mitä tässä maassa ollaan ikinä nähty vaalitenteissä. Mies on ollut surkeampi, mitä ikinä uskoinkaan toivovani ja täytyy luottaa siihen, että ihmisillä on sen verran järkeä päässä, että eivät tuosta miehestä tee pääministeriä. Vittu Emma Karikin olisi miehekkäämpi vaihtoehto. Hän on kanssani asioista harvinaisen paljon eri mieltä, mutta en pidä häntä täytenä idioottina. Antti Rinne on täysi idiootti, joka onnekkaan sattuman kautta on päätynyt demareiden puheenjohtajaksi. Nukkuisin yöni paljon paremmin, jos Jutta olisi vielä puikoissa.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@Steegil valitettavasti Suomessa on vanhaa väestöä (+63v) niin paljon että äänestävät järjestäin demareita, kun saavat ”vappusataset”. Kaikki lähipiirini vanhat ihmiset ovat sitä mieltä, että demareita pitää ehdottomasti äänestää. No miksi ei kun saat vielä itse vähän edes eläkkeeseen lisiä ja ponnistukset Suomen eteen on jo tehty ja nyt lasketellaan eläkepäivillä.

Ja miettikää mikä kysyntä tälle on tulevaisuudessa, kun vanhaa väestöä tulee enemmän ja enemmän?
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tottahan se on, että demarit ovat iltaruskon puolue tulevaisuudessa, ellei merkittävää uudistumista puolueen linjaan ja toimintatapoihin tule. Edellisen pj-vaalin alla Harakka koitti nostaa tätä asiaa esiin, että nuoret eivät äänestä SDP:tä.
Tällaisia ovat Timo Harakan väläyttämät tutkimukset SDP:n kannatuksesta alle 50-vuotiaiden keskuudessa ja imagosta uudistajana | Demokraatti.fi

Lainaus jutusta vuodelta 2017:
”Entinen valtapuolue SDP on sen sijaan kovien aikojen edessä, sillä sen kannattajakunta on iäkästä. Alle viisikymppisistä SDP:ta äänesti vain 7,5 % ja alle 50-vuotiaista miehistä ainoastaan 4,5 %.”

Ei siis ole ihme, että vappusatanen ja keski-ikäistynyt ja harmaantuva puoluejohtaja vetoaa tämänhetkiseen äänestyspooliin. Yli 60 vuotiaiden äänillä selvitään vielä näistä vaaleista jonkinmoisella torjuntavoitolla, mutta tässä ryhmässä luonnollinen leikkuri alkaa lähivuosina harventaa porukkaa enemmän kuin uusia nuoria demareita syntyy. Imagonmuutoksen tulisi alkaa jo seuraavan vaalikauden aikana tai muuten puolueväki saa 2020-luvulla vain kaiholla muistella entisiä suuruuden aikoja.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Antti Rinteen suoritus on ollut ylivoimaisesti heikoin, mitä tässä maassa ollaan ikinä nähty vaalitenteissä.

Asiansa osaavalla ja uskottavalla puheenjohtajalla sekä kriittisen tarkastelun kestävällä vaaliohjelmalla SDP:n kannatus olisi jotain 25 pinnan luokkaa.

Nyt on oikeasti huono pj kera onnettoman vaaliohjelman. Orpo ja Sipilä pystyvät hallituskokemuksellaan ampumaan kyseisen yhdistelmän reikäjuustoksi.

Loppuun demarien vaalimainos. Meillä taitaakin olla sama suunta.

SDP:n vaalivideo 2019
 

Jeffrey

Jäsen
@Steegil valitettavasti Suomessa on vanhaa väestöä (+63v) niin paljon että äänestävät järjestäin demareita, kun saavat ”vappusataset”. Kaikki lähipiirini vanhat ihmiset ovat sitä mieltä, että demareita pitää ehdottomasti äänestää. No miksi ei kun saat vielä itse vähän edes eläkkeeseen lisiä ja ponnistukset Suomen eteen on jo tehty ja nyt lasketellaan eläkepäivillä.

Ja miettikää mikä kysyntä tälle on tulevaisuudessa, kun vanhaa väestöä tulee enemmän ja enemmän?

Toisaalta harmikseni olen huomannut, että tämä vanhakansa on onnistunut aivopesemään myös nuorempia sukupolvia. Itselläni meni järki kun eräs vahaa kolmikymppinen tuttavani kertoi äänestäneensä SDP:tä. Ja perusteluna tälle jotakuinkin "meidän suvussa on aina äänestetty demareita, ei tulisi mieleenkään äänestää ketään muuta".
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Meillä taitaakin olla sama suunta.

Kevätflunssaisena en oikein pysty tarttumaan mihinkään asiaan, joten pitää tarttua vain tähän. Olen nimittäin pohtinut, mahtaako Rinteellä edes olla linja-autolla matkustajien kyyditsemiseen oikeuttavaa ajolupaa. Sen verran paljon epäjohdonmukaisuutta Rinteen vaalikampanjan aikana tullut esille, että tiedä vaikka tässäkin olisi sellainen.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Toisaalta harmikseni olen huomannut, että tämä vanhakansa on onnistunut aivopesemään myös nuorempia sukupolvia. Itselläni meni järki kun eräs vahaa kolmikymppinen tuttavani kertoi äänestäneensä SDP:tä. Ja perusteluna tälle jotakuinkin "meidän suvussa on aina äänestetty demareita, ei tulisi mieleenkään äänestää ketään muuta".

En ole muuten itsekään törmännyt oikeastaan missään samaan periatteeseen, mitä ”wanhalla kansalla on”. Eli demareita pitää aina äänestää, kun niin on aina tehty ja ne pitää työläiset ja Suomen pystyssä. Ehkä tästäkin päästään jossain vaiheessa eroon ja osataan taas ajatella omilla aivoilla ja arvoilla asioita. Tuo on kaikkein tuhoisinta, että ei edes yritetä ajatella vaan äänestetään tätä ja sitä puoluetta, koska ”niin nyt vaan on aina tehty”.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tottahan se on, että demarit ovat iltaruskon puolue tulevaisuudessa
Kepulla sama kohtalo? Tai äkkiseltään ajattelisi näin jos puolue ei kykene uudistumaan. Vallitsevana megatrendinä kun on kaupungistuminen, niin millä kepulit tulevaisuudessa perustelee tarpeellisuutensa?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kepulla sama kohtalo? Tai äkkiseltään ajattelisi näin jos puolue ei kykene uudistumaan. Vallitsevana megatrendinä kun on kaupungistuminen, niin millä kepulit tulevaisuudessa perustelee tarpeellisuutensa?
Kepun kannatus nuorison keskuudessa tosin taitaa olla kaksinkertainen demareihin verrattuna jos muistan nuorisovaalien tulokset oikein.
 

Sambody

Jäsen
Kyllä kai demareilla riittää kannatusta jatkossakin. Mutulla Suomessa on vielä hyvin vahvassa mielikuvat duunarin selkänahasta riistävistä kapitalisteista joita vastaan demarit ja ay-liike taistelee pitäen heidän puoliaan.
 

Jeffrey

Jäsen
Kepulla sama kohtalo? Tai äkkiseltään ajattelisi näin jos puolue ei kykene uudistumaan. Vallitsevana megatrendinä kun on kaupungistuminen, niin millä kepulit tulevaisuudessa perustelee tarpeellisuutensa?

Kaupungistuminen tulee kyllä, mutta kyllä Suomi ja suomalaiset tarvitsevat myös maalaiskaupunkeja. Nykysuuntaus joissa kasvukeskuksia on karrikoiden 3, on Suomelle pitkällä aikavälillä iso riski. Jos suuria-keskisuuria keskuksia kyettäisiin pitämään se +12, pysyisi Suomi paremmin elinvoimaisena.

Kepua en ole koskaan äänestänyt, enkä tule koskaan äänestämään. Silti iso hattu nousee heille viime hallituskauden aikana tehdyille muutoksille, joiden ansiosta Suomen kilpailukyky ja elinvoimaisuus on useampaa astetta parempia. Valitettavasti vasemmiston henkilöpropaganda on koviten osunut Sipilään. Se on se muutosvastaisuus, yksi niistä isoista trendeistä.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Radiopää
Jossain lehtijutussa puoluesihteeri taisi todeta, että Rinteellä ei ole ajo-oikeutta linja-autoon ja hän ei ajanut kuvauksissa autoa oikeasti.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös