Ei maa ole mikään järjestelmä.
USA:n talous on toimivampi kuin Suomen vastaava. BKT per capita on selvästi korkeampi ja ero vain kasvaa edelleen.
Jos suomen häkellyttävän tehokas koulutus, intoa puhkuvan kannustava sosiaaliturva, täydellisyyden harmoniaa tavoitteleva kolmikanta ja henkeäsalpaavan ihanan tasa-arvoinen työelämä toimisivat edes puoliksi niin hyvin kun täällä haluttaisiin uskoa ja toivoa, niin varmasti suomi ottaisi tuollaista kompuroivaa ja moniongelmaista jättiläistä kiinni pikakiiturin tavoin ja olisi vain ajanhetki milloin menemme ohi.
Maa koostuu valtion lisäksi kansalaisista ja yrityksistä.
Joku vertailu mikä maa on parempi kuulostaa päiväkotien pihojen vertailulta, että kumman faija on kovempi. Se että mitä arvostaa on mielipidekysymys, joten määrittele mittarit mitä haluat arvioida. Siihen asti Yhdysvaltojen on kvanziljoona teramooliastetta interkalaktiivisellä hyvyyden mittarilla.
Erota Yhdysvaltojen talouden esim maassa vallitsevasta rasismista.
Suomella on kaikki samat mahdollisuudet kuin Luxemburgilla tai Monacolla alkaa juuri sellaiseksi helvetiksi tai paratiisiksi kuin haluaa.
Minua ei vertailut USA:han haittaa, mutta toki lähtökohdat tietyissä asioissa on varsin toisenlaiset.
Noniin, otan vähän vihervassarilaisittain kantaa tähän talousjärjestelmän toimivuuteen. Pohjana käytän tätä ajatusta siitä, että Suomi toimii
teoriassa ja Yhdysvallat
käytännössä (meidän irrationaalisten kommunistien kauhuksi).
Bruttokansantuotteella mitataan kansantaloudessa tuotettujen hyödykkeiden arvoa. Käytät sitä tässä talousjärjestelmän onnistumisen mittarina huolimatta siitä, että tietynlaiset
typerät systeemit voivat nostaa BKT:ta, esim. juurikin Yhdysvalloissa maailman tehottomin terveydenhuoltojärjestelmä palveluineen muodostaa siitä varsin merkittävän siivun,
häkellyttävät 17,7%. Maassa asuvat köyhät voivat joutua käyttämään jopa kolmasosan tuloistaan terveydenhuoltoon. Voidaan siis kyseenalaistaa, kertooko BKT per capita talousjärjestelmästä(kään) kokototuutta.
Vielä suuremmin voidaan kyseenalaistaa ajatus, jossa mahdollisimman suuri BKT keinolla millä hyvänsä* olisi edes tavoiteltavaa. Valtiohan on yleisen käsityksen mukaan olemassa kansalaisia varten ja kansalaiset haluavat yleensä ottaen elää hyvän ja merkityksellisen elämän ja kokea rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Puhut ironisesti Suomen huippusysteemistä, mutta haluan epäironisesti tarkastella, missä asioissa Suomi on Yhdysvaltoja edellä huolimatta meidän "surkeasta" bruttokansantuotteesta asukasta kohden.
Sosiaalinen liikkuvuus:
Suomi 3., Yhdysvallat 27. Hyvä lukema sosiaalisen liikkuvuuden indeksissä katsotaan (useimmiten) kertovan meritokraattisesta yhteiskunnasta. Pohjoismaat muodostavat top 5:n, Yhdysvallat on länsimaiden ehdotonta häntäpäätä, muutaman pisteen Venäjää edellä. Ei sinänsä ihme, että maan presidenttiluettelokin näyttää joltain nepotistigallerialta "presidenttisukuineen".
Lapsikuolleisuus:
Yhdysvalloissa on yli kolme kertaa suurempi lapsikuolleisuus kuin Suomessa. Yhdysvallat jättää taakseen mm. em. Venäjä ja käytännössä kaikki länsimaat. Lapsikuolleisuus on hyvä mittari, koska se kertoo monesti hankalasti määriteltäviä köyhyysrajoja paremmin valtiossa elävien pienituloisten perustarpeiden toteutumisen tilasta.
Forbes määritteli viime vuonna
parhaat maat perhe-elämän kannalta. 35:n maan vertailussa Yhdysvallat asettui sijalle 34, tiukasti meksikolaisten eteen. Tilastojen parhaita paloja olivat esim. murhien määrä (vain Meksiko edellä), lapsenhoitokulujen korkeus (keskituloinen amerikkalainen voi maksaa jopa 30% tuloistaan tähän) ja vaikeasti määritettävissä onnellisuustilastoissa USA:n kansalaiset olivat lähellä pahnan pohjia. Kaiken tämän eteen amerikkalaiset tekevät kuitenkin eniten työtunteja ja pitävät lomia kaikista vertailun maista (tämä toki varmaan näkyy BKT:ssa positiivisesti).
Hälyttävän monissa tilastoissa Yhdysvallat ei itse asiassa sijoitu lainkaan sellaiselle skaalalle, joilla rikkaat maat sijaitsevat, puhutaan sitten köyhyydestä, sukupuolten tasa-arvosta tai liikenneturvallisuudestakaan. Toki monet näistä ongelmista eivät suoraan liity vain talouspolitiikkaan, mutta olisi mielestäni typerää jättää huomioimatta, mitä tämä meidän paljon paljattu sosiaalidemokratia on
ihmisten elämään vaikuttavilla osa-alueilla saanut aikaan. Korkealla verotusasteellahan näitä tuloeroja tasoitellaan, köyhiä hoidetaan ja heidän lapsiaan koulutetaan. Sillä ei ole ehkä saavutettu maailman korkeinta bruttokansantuotetta, mutta kuitenkin suurimmalle osalle kansalaisista paremmat elinolosuhteet kuin suunnilleen missään muualla. Vielä kun säät voisi vaihtaa vaikka Pohjois-Italian vastaaviin...
En kuulu niihin ihmisiin, joiden mielestä suomalaiset elävät täydellisessä paratiisissa tai että tänne syntyminenkään olisi lottovoitto (itselleni moni keski-Euroopan valtio sopisi kulttuurin puolesta paremmin). Olen monesti löytänyt myös esim. sinun kirjoituksistasi järkeä markkinatalousmekanismin tehostamisesta tietyin paikoin. Talouskasvuakaan en pidä merkityksettömänä vaan itse asiassa tärkeänä tavoitteena koko hyvänä pitämäni järjestelmän ylläpidon kannalta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että maksimaalisen BKT:n tavoittelussa täytyy miettiä sen hintaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja viime kädessä yhteiskuntarauhan näkökulmasta.
Monesti nämä keskustelut pyörivät tosi teoreettisella ja utopistisella tasolla. Toteutunut todellisuus pitää ottaa huomioon ja toisaalta ehkä sitä utopiaakin pitää miettiä. Mikä olisi ihanteellinen valtio? Minkä olemassaolevan valtion näkee toimivan hyvin ja millä perusteella? Mihin menestys ja kansalaisten tyytyväisyys/hyvät elinolosuhteet perustuvat? Minusta tämä on paljon monimutkaisempi kysymys kuin jako kommunisteihin ja mahdollisimman vapaisiin markkinatalouksiin. Voisiko jälkimmäisiinkin liittyä jotain ei-toivottuja sivuvaikutuksia niin kuin ensiksimainituistakaan järjestelmistä ei työläisten paratiisia tullut.
Vähän väsynyttä tajunnanvirtaa työpäivän jälkeen, en tiedä jaksaako tällaista kukaan edes lukea.
@Walrus21 heitteli aiemmin tuolla minusta aika hyviä pointseja monestakin asiasta, yhdyn tässä lopuksi vielä valtaosaan niistäkin.
*
tässä pitäisi tietysti käydä läpi tekijät, jotka maksimoivat BKT:n