Mainos

Kannattaisiko jääkiekkoilijan valita siviilipalvelus intin sijaan?

  • 11 848
  • 150

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Re: Perustellaan sit, perhana!

Heti pitää sanoa, että keskustelu ei vastaa otsikkoa (huomatkaa sana jääkiekkoilija).
Viestin lähetti Yläpesä
>Edelleen niin moneen kertaan sanottu asia: Siviilipalveluksen tehokas 'peliaika' on lyhyempi, kuin lyhyimmässä varusmiespalveluksessa, missä palvelusta on 24h vuorokaudessa.

Eli siis lasket nukkumisenkin palvelukseksi? Sitähän se armeijassa tosin usein on, odottelua, nuokkumista ja nukkumista. Eli silloinhan sivarikin on palvelua 16h/vrk.
Lisäksi tämä ontui niin pahasti, etten malta olla kommentoimatta. Totta 24 h on liioittelua, sillä se ei pidä paikkaansa, kuin leirien aikana, eli 5-15 viikkoa inttiajasta. On silti hemmetin eri asia nukkua teltassa talvella n. 5 tuntia, joka vielä katkeaa puolessa välissä olevaan vartioon, kun nukkua tuo 8 tuntia lämpimässä sängyssä. Sekin on helvetin eri asia kun saa nukkua omassa sängyssä, kuin komppanian kylmässä tuvassa olevassa kovassa sängyssä jossa on villapeitto ja paska tyyny.

Intissä sattoi viikon (4:n yön) leiri mennä pahimmillaan 10 tunnin nukkumisilla. Eikä komppaniassakaan täysiä 8 tuntisia yöunia monia tule.
 

op777

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juhani Tamminen
Viestin lähetti fiftyeight

Monesti jääkiekkoilijalle olisi helpompi, parempi ja hyödyllisempi hoitaa homma pois sivarina, mutta jääkiekkoympyröissä olevat tietävät mitä siitä seuraa. Ei ainakaan NHL-uraa.

Ihan vain mielenikiinnosta toivoisin että kertoisit enemmän tästä... Ovatko nhl-joukkueet siis siviillipalvelusvastaisia (vaikuttaisi oudolta, eihän Kanadassa taideta juuri armeijassa käydä, ja Apekin kelpasi valmentajaksi).

Vai onko ongelma Suomessa, pistääkö valmentaja esim. ykköskierroksella varatun lupauksen vilttiin vain koska tämä meni sivariin?

Kuulostaisi oudolta tämäkin, mutta toisaalta tässä yhteiskunnassa en ihmettele enää mitään mikä liittyy armeija / siviilipalvelus-keskusteluun.

op777
 

Tuamas

Jäsen
Ihme hommaa

Tuntuu, että suurin osa näistä kirjoittelijoista ei tiedä (keskustelun aloittaja) sitä, kuinka hyvin ainakin korkealla sarjatasolla pelaavat saavat lomaa armeijasta.

Jos olet niin hyvä jossakin lajissa, että pääset urheilijaryhmään, niin harrastus/pelaaminen ei kärsi kuin sen mitä kasarmilla asuminen sekä leirit rasittavat. Reenaus & pelaaminen ei yleensä juurikaan kärsi, yleensä kuitenkin urheilijan oma asenne voi vaikuttaa lomien määrään, samoin kuin seuran johtoportaan/valmentajan tms. painostuskyvyt.

Säkylässä sekä Niinisalossa lähes jokainen hiukkaakaan korkeammalla pelaava saa ajoissa hakiessaan Uv:ta aivan riittävästi, ei nyt joka kerta ihan kahtiin harjoituksiin päivässä, mutta kuitenkin.

Eikö se kuitenkin ole vähintään yhtä paha, että joutuu olemaan 12kk sidottuna johónkin (sivari), kuin se että kuuden kuukauden aikana joutuu tekemään inan enemmän duunia?
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Omien kokemusten perusteella voi sanoa, että ainakaan sm-liigassa pelaavan jääkiekkoilijan tai huippu-urheilijan lomille pääsyssä ole mitään ongelmaa. Ainakin Ilmavoimissa ja entisellä Poltinaholla kiekkoilijat pääsivät lomille aina kun vain halusivat, eikä heidän tarvinnut käydä pahemmin leireillä. Olisivat voineet tulla vaikka kipeäksi. En sitten tiedä, mikä on tilanne nykyään....
 

Shadowplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Minun mielestäni on taas "ihme hommaa" se, että Tuomas kyseenalaistaa kysymyksen mielekkyyden. Ihan hyvinhän keskustelun aloittaja motivoi kysymyksen, kun kirjoitti:

"Tulipa tässä mieleeni, kun luin noita SM-Liiga -puolen threadeja, niin aina silloin tällöin niissä tuskaillaan sitä kuinka intti sekoittaa jääkiekkoiljan rytmiä osallistua harjoituksiin ja peleihin. Silloin kokonainen kausi menee ainakin osittain piloille."

Noinhan tuo asia on. Todella usein vedotaan (toimittajat, valmentajat, pelaajat itsekin) siihen, että armeijan käyminen heikentää suorituksia kaukalossa, häiritsee keskittymistä, lomien kanssa on ongelmia... Armeijaan vetoaminen on suorastaan sääntö eikä poikkeus jos armeijaa käyvän nuoren lupaavan pelaajan kausi ei menekään odotetulla tavalla. Vai oletko Tuomas tästä asiasta jotenkin eri mieltä? Tuskin se armeija nyt mikään pelkkä tekosyy on.

Siviilipalveluksen suorittamisella lienee jääkiekkoilijalle joitain etuja armeijan käymiseen verrrattuna, mutta toisaalta nämäkin ovat aika lailla yksilöllisiä juttuja, ei armeija välttämättä kaikkia häiritse. Ja jääkiekkoilijat lienevät valtaosaltaan niin patakonservatiivisia (vrt. fanien osalta tämän ketjun pahimmat vuodatukset) asenteiltaan että tuskin kovin moni edes harkitsee muuta kuin asepalvelusta.

Yksi mielenkiintoinen juttu joka tuli mieleen on se, että eikös ainakin jotkut ihan huippupelaajat ole jättäneet armeijan toistaiseksi käymättä. Esim. Olli Jokinen ei ole muistaakseni ainakaan armeijaa käynyt. Vai olenko väärässä? Missä välissä nämä tapaukset aikovat suorittaa "velvollisuutensa" (oli muoto mikä tahansa), jotka ovat valinneet kaiken panostamisen jääkiekkoon about kaksikymppisinä?

Yläpesältä loistavaa tekstiä.

* * *
shadowplay
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Shadowplay:

Siis pitääkö olla patakonservatiivinen jotta menee inttiin?
Tai pitää inttiä luonnollisena ratkaisuna. Onko sinulla tästä asiasa jonkinsortin todisteitakin kun kerta esität väitteitä.

En lue itseäni konservatiiviksi mutta silti olen sillä kannalla jonka olen tähänkin ketjuun tuonut esille.

Tämä asia tuntuu olevan aina "teidän" keinonne mustata vastustajaa. Jos joku kehtaa puolustaa armeijan merkitystä hänet leimataa aina "patakonservatiiviksi" tms. ja pyritään luokittelemaan Lestadiolaisten ja Amishien kanssa samaan kastiin.
Itse en näe sellaisessa menettelyssä mitään muuta kuin tarkoituksellisen mustamaalauksen, keskusteluun se tuskin tuo lisää ulottuvuuksia.
On se kumma että ajattelemalla joissain asioissa tavalla X pääsee heti leimatuksi konservatiiviksi.

Pitää myös muistaa että suurin osa Suomen todellisista tähdistä mainitsee intin kasvattaneen heitä henkisesti(mm. Koivu).
Eli ehkä konservatiivisuudestakin voi olla hyötyä.

Yläpesän tekstiä en nyt kyllä kutsuisi heti hyväksi, ettei vain samanlainen(vai onko) aatemaailma pistä sinua ajattelemaan subjektiivisesti?
 
Viimeksi muokattu:

Tuamas

Jäsen
Viestin lähetti Shadowplay
Todella usein vedotaan (toimittajat, valmentajat, pelaajat itsekin) siihen, että armeijan käyminen heikentää suorituksia kaukalossa, häiritsee keskittymistä, lomien kanssa on ongelmia... Armeijaan vetoaminen on suorastaan sääntö eikä poikkeus jos armeijaa käyvän nuoren lupaavan pelaajan kausi ei menekään odotetulla tavalla. Vai oletko Tuomas tästä asiasta jotenkin eri mieltä? Tuskin se armeija nyt mikään pelkkä tekosyy on.



- Ei se ole tietenkään pelkkä tekosyy, kyllähän elämänrytmin, asuinpaikan ja muun rutiinin muutos aina jotenkin vaikuttaa. Mutta periaatteessa sivarissakin joudut tämän eteen, ainakin osittain. Minun pointtini oli, että eikö loppupeleissä se 6kk:n ekstrapalvelus rasita kiekkoilijaa enemmän, kuin se ylimääräinen mahdollinen duuni armeijan harmaissa?
Itselläni on useita ystäviä, jotka ovat pelanneet joko salibandyä, futista tai lätkää ja käyneet intin, ilman isompia ongelmia. Esim.viime kaudella Antilan esitysten heikkous/vaihtelevuus johtui aivan muista syistä, kuin intin "rasittavuudesta" tms.
Hyvänä esimerkkinä on sm-tasolla reikäpalloa jahtaava nuorimies, joka kävi armeijan ja oli armeijan aikana yhdellä leirillä, tämän lisäksi hän treenasi täysin samat määrät kuin muukin joukkue. Samalla tavalla ovat suoriutuneet monet liigakiekkoilijat, ainakin täälläpäin suomea.
Ehkä muissa varuskunnissa ollaan nihkeämpiä varusmiesten urheiluvapaiden suhteen, mutta lähivaruskuntien suhtautumisen hyvin tuntien, en oikein jaksa ymmärtää, että mitä järkeä on pistää kuusi kuukautta ylimääräistä aikaa täysin hukkaan, jotta pääsisi murto-osan helpommalla?
Tietysti ymmärrän tämän keskustelun täysin, jos muualla lomien saaminen on olennaisesti vaikeampaa, kuin täälläpäin (niinisalo & säkylä).
 

Shadowplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Tuomas:

Minulla ei ole mitään tarkkaa käsitystä siitä kuinka hyvin urheilijoiden lomat nykyisin intissä pyörivät. Varmaan ihan hyvin. Mutta jännä juttu se, että armeijaan vedotaan niin usein silloin kun hommat kaukalossa eivät suju.

Edelleen kiinnostaa ne huippupelaajat, jotka ovat jättäneet armeijan toistaiseksi väliin. Mitä sitten kun ikä alkaa lähennellä kolmeakymppiä ja teet uraa NHL:ssä?

Varjo:

En ole sitä mieltä että pitää olla patakonservatiivinen jos menee armeijaan. Tietenkään. Tuo pata-etuliite nyt on vähän kärjistettyä ja sen aiheutti muutamat tässä ketjussa olleet hyvin konservatiiviset vuodatukset (Kurgan etc.).

Jonkinasteista konservatiivisuutta nykyisessä maailmassa osoittaa kuitenkin se, jos ei edes harkitse (tietoisesti punnitse) muita vaihtoehtoja armeijan käymisen sijaan, vaan menee inttiin sen kummemmin miettimättä, koska se "pitää käydä". Siis miettimättä miksi, kyseenalaistamatta lainkaan armeijan taustaideologiaa jne.

Ja totta helvetissä minä ajattelen subjektiivisesti (kuten myös sinäkin, Varjoseni). Jos samankaltainen arvomaailma ei ole yksi keskeinen tekijä minkä perusteella arvottaa muiden kirjoituksia niin jo on kumma? Haloo...

Ja Yläpesän teksti oli mielestäni kaikin puolin varsin laadukas.

* * *
shadowplay
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Shadowplay
Yläpesältä loistavaa tekstiä.

EDIT: Poistin vastaukseni. Olemme selvittäneet Yläpesän kanssa erimielisyydet ja kyseessä on ollut ylireagointia ja väärinkäsityksiä. Nyt asiat on sovittu, kuten fiksut kansalaiset tekevät.

Jätin tämän tekstin tähän, jotta jotkut, jotka lukivat aiemman viestini mahdollisesti huomaisivat tämänkin eivätkä suotta tuomitsisi minua tai Yläpesää kirjoitustemme takia.
 
Viimeksi muokattu:

pp33

Jäsen
Tuo Tuamaksen kommentti tuosta sidottuna olemisesta on hieman itseänikin mietityttänyt. Täällä tietyt ihmiset näyttävät olevan mestareita ajankäyttönsä suunnittelussa. Laskevat ilmeisesti jokaisen tunnin elämänsä aikana ja lisäävät ne plus- tai miinus-sarakkeisiin. Siinähän sitten onkin mukava vertailla, miten joku toinen on pystynyt käyttämään suuremman määrän tunteja hyväkseen kuin MINÄ ITSE. Ja ei kun ruikuttamaan, kuinka itsestä riippumattomien olosuhteiden johdosta on joutunut pahoin päähän potkituksi.

Hemmetti, jos menet armeijaan, otat sen koko pakettina vähempine vapaa-aikoineen, piereskelevine tupakavereineen, kovine punkkineen ja kipinöineen. Jos menet sivariin, otat sen koko pakettina 8 tunnin töineen ja 16 tunnin vapaineen. Siinä se. Oma valinta. Turha siitä on käydä itkemään jälkikäteen. Nimenomaan jälkikäteen, sillä nämä tuntien laskijat vaikuttavat olevan jo armeijan käyneitä ja osa vieläpä ilmeisen katkeria siitä, että joku pääsee helpommalla.

Mutta tuo palveluksen kesto on mielestäni täysin toinen asia. Riippumatta palvelustavasta, on henkilö sidottu johonkin tietyn ajan. Riippumatta palvelustavasta, tämä rajoittaa ja vaikeuttaa normaalia elämää. Onko siis todellakin perusteltua, että jollekin määrätään palvelua 6 kk (lyhin aika armeijassa) ja toiselle 13 kk (siviilipalvelus)? Kummatkin palvelevat yhteiskuntaa, mutta toinen palvelee kauemmin kuin toinen. Tasa-arvoa? (Ja tähän on ihan turha sitten mainita niistä pidemmistä armeijan palvelusajoista, koska kuten sanoin, kyse on omasta valinnasta).

Esimerkkinä voisi pitää Anrdejn tilannetta. Ymmärtääkseni (korjatkaa erheeni) hän käy tavallisessa palkkatyössä ja nyt hänen on tarkoitus suorittaa palvelusvelvollisuutensa. Vaihtoehdot ovat 6 kk armeijassa tai 13 kk siviilipalveluksessa, mutta armeijaan hän ei haluaisi mennä. Kuitenkin siviilipalvelus sitoisi hänet yli vuodeksi ja pitäisi poissa palkkatyöstään. Hänet on siis "pakotettu" käymään armeija vastentahtoisesti, siis periaatteidensa vastaisesti. Eikö siviilipalvelus ole kehitetty juuri siksi, ettei tarvitse toimia vakaumustaan ja periaatteitaan vastaan? Ilmeisesti näin toimivaa ihmistä halutaan rangaista, Andrejn tapauksessa jopa taloudellisesti.

Jottei nyt menisi ihan off-topic, niin kommentti tuohon urheiljat/intti-asiaan. En tiedä miten siviilipalvelua suorittavien kohdalla harjoitusvapaat sun muut käytännöt järjestetään, mutta armeijassa nämä ainakin toimivat pääsääntöisesti hyvin. Kaverini oli kolmosdivarin jalkapallojoukkueen kolmosmaalivahti (tai ainakin oli olevinaan) ja sai hv:t ja uv:t siinä, missä muutkin urheilijat. Eräs näistä "muista" oli tälläkin hetkellä ulkomailla huipputasolla leipänsä tienaava jalkapalloilija, jolla oli täydellinen erikoiskohtelu. Tämä huippu-urheilija kävi 8 kk armeijaa leppoisasti ja uskoisin, että hän pääsi helpommalla kuin olisi päässyt 13 siviilipalveluskuukauden kohdalla. Siis kokonaisuutta ajatellen.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti jukkavuorio

Kannattaisiko jääkiekkoilijan valita siviilipalvelus intin sijaan?
*****
Tämä nyt vain oli ajatus, joka tuli mieleen siitä, että miksi valittaa intin sotkevan pelikautta, kun kerran on olemassa vaihtoehto, joka sitä ei sotkisi??

Tunnustan, en ole lukenut ketjun kaikkia viestejä, mutta kysymys kuuluu:

Eikös siviilipalvelus valita vakaumuksen perusteella, eikä harrastuksen?
 

Tuamas

Jäsen
Viestin lähetti Shadowplay
Tuomas:

Minulla ei ole mitään tarkkaa käsitystä siitä kuinka hyvin urheilijoiden lomat nykyisin intissä pyörivät. Varmaan ihan hyvin. Mutta jännä juttu se, että armeijaan vedotaan niin usein silloin kun hommat kaukalossa eivät suju.

Edelleen kiinnostaa ne huippupelaajat, jotka ovat jättäneet armeijan toistaiseksi väliin. Mitä sitten kun ikä alkaa lähennellä kolmeakymppiä ja teet uraa NHL:ssä?

shadowplay

- Lomat pyörivät hyvin, ainoastaan oma typeryys voi aiheuttaa lomien määrän hetkittäisen vähenemisen.
Minustakin se on mielenkiintoista, että miksi siihen niin hanakasti aina vedotaan. Oma mielipiteeni on, että se on taas yksi näistä kaikenkattavista selityksistä, elikkä vaikka todellinen syy olisikin pienessä loukkaantumisessa tai vaikkapa henkilökohtaisissa ongelmissa, niin on aina helppo sanoa huonosti menneen kauden jälkeen, että oli selkeästi intin vika ettei luistanut.

Siinä on mahdollisesti kyse siitä, että oma päivärytmi ei enää olekaan omissa käsissä ja tämän takia keskittyminen peleihin ei enää olekaan yhtä tehokasta kuin siviilissä. Toinen pointti on reissaaminen palveluspaikan ja harjoituspaikan välillä, osalle sekin on raskasta ja uuvuttavaa.
Ja kolmantena tietysti vielä se, että joidenkin pää ei yksinkertaisesti kestä armeijassa olemista.

Näitäkään haittoja ei tosin saa täydellisesti mitenkään eliminoitua siviilipalveluksen puitteissa, joten edelleen ihmettelen suuresti, että joku voisi nähdä n.7kk ylimääräistä kiinniolemista parempana vaihtoehtona kuin armeijan aiheuttamaa pientä lisäduunia.

Itse en sitä tiedä, että miten vanhemmat kiekkoilijat/urheilijat meinaavat asian käytännössä hoitaa, mahdollisesti kevennetty palvelus urheilujoukoissa tms?
Tunnen kyllä useita ammatikseen urheilevia, mutta tähän mennessä kaikki tuntemani ovat käyneet intin alta pois ennen mahdollista ulkomaille lähtöä...
Elikkä en tiedä, miten tällaiset tapaukset yleensä ovat asiansa hoitaneet.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Shadowplay:
"Jonkinasteista konservatiivisuutta nykyisessä maailmassa osoittaa kuitenkin se, jos ei edes harkitse (tietoisesti punnitse) muita vaihtoehtoja armeijan käymisen sijaan, vaan menee inttiin sen kummemmin miettimättä, koska se "pitää käydä". Siis miettimättä miksi, kyseenalaistamatta lainkaan armeijan taustaideologiaa jne."

Hmmm taitaa olla niin että sinun mielestäsi intti ei ole "oikea" vaihtoehto koska konservatiivisuudelta välttyy vain kritisoimalla sitä tai jättämällä käymättä...vai mitä.

Olenko siis myös konservatiivi kun käytän autossa turvavöitä enkä edes mieti niiden käyttämättä jättämistä.
Tai oikeastaan toisinpäin, olenko konservatiivi koska en käytä turvavöitä "koska ei niitä silloin ennenkään käytetty".

Entä jos minä pidänkin intin taustaideologiasta ja "tahdon" mennä sinne, tekeekö se taas minusta konservatiivin kun en pahemmin jaksa pohtia niitä asioita.

En pohdi myöskään kouluun menemisen taustaideologioita vaan menin kiltisti lukioon peruskoulun jälkeen, olinko taas konservatiivi?

"Jos samankaltainen arvomaailma ei ole yksi keskeinen tekijä minkä perusteella arvottaa muiden kirjoituksia niin jo on kumma? Haloo..."

No jos haluaa pitää arvomaailmaa merkityksellisenä niin sitten ihan miten vain.

Itselleni on tärkeämpää se miten asian ymmärtää ja perustelee vaikka perustelisikin mielestäni "väärin".
Ja vaikka joku olisikin kanssani samaa mieltä mutta aivan väärien syiden takia niin en oikeastaan välitä hänestä yhtään, eipähän ole sentään vastassa.

Kovinpa vähän olet oppinut jos arvomaailma merkitsee kirjoitusten sisällössä jotakin. Natsipedofiilikin voi olla joskus oikeassa vaikka et hänen arvomaailmastaan pitäisikään....

Ja jos laadukas teksti on tällaista
"Sivusta seuraavana ainakin tämän keskusteluketjun sotilaiden kommenttien valossa alankin kallistua sen puoleen, ettei kannata käydä, koska armeijan käyminen on selvästi heikentänyt heidän kykyään vastata kysymykseen ja pysytellä aiheessa. Lörpöttelevät suu vaahdossa aidan seipäistä kuin ämmät"

Niin olen vahvasti sitä mieltä että pistät arvomaailman sisällön edelle. Tästä asiasta on siis käytännössä turha keskustella koska kaikki sanomani on vain konservatiivista paskaa jota esittää kerettiläinen henkilö? Vai miten minun nyt pitäisi ymmärtää nuo edelliset sanomisesi?


pp33:
"Eikö siviilipalvelus ole kehitetty juuri siksi, ettei tarvitse toimia vakaumustaan ja periaatteitaan vastaan? Ilmeisesti näin toimivaa ihmistä halutaan rangaista, Andrejn tapauksessa jopa taloudellisesti."

Siviilipalveluksessa oleva kuitenkin poistuu periaatteessa strategisesta reservistä aiheuttaen "ennenaikaisen" miestappion kuvitteellisessa yksikössään. Siinä suhteessa "rangaistus" on ymmärrettävä koska teollaan henkilö asettaa ihmishenkiä vaaraan.

Intissä palvelee 12 kk kuitenkin 30% ikäluokasta, tämä prosenttiosuus täytetään vaikka pakolla jos muuten ei vapaa-ehtoisia löydy.
Eli jos sivarin kestoa laskettaisiin niin silloin siviilipalveluksessa muutama % ikäluokasta pääsisi helpommalla kuin 30% ikäluokasta. Ja nämä 30% ovat siis "pakolla" sen 12 kk intissä.
Olisiko tämä sitten reilua, pitäisikö alkaa vaatia myös varusmiespalveluksen lyhentämistä?( 6kk on muutenkin liian lyhyt aika kouluttaa miehiä)

mitä eroa sivarilla ja töissäkäymisellä on, huonomman palkan lisäksi? Itseasiassa sivarissa saa monia etuuksia joita siviilimaailmassa ei ole.
Jos minulta kysyttäisiin haluanko olla 13 kk 8 tuntia päivässä suljettuna häkkiin vai 6 kk 24 h häkissä niin kyllä ottaisin tuon 13 kk.
Se on kuitenkin niin eri asia mennä palveluksen jälkeen kotiin tyttöystävän/kavereitten luo kuin mennä palveluksen jälkeen tupaan katselemaan maalin kuivumista. Etenkin nettiin ja sähköpostiin tottuneelle ihmiselle tuo 6kk on valtava eristyksen aika, etenkään jos ei satu omistamaan kännykkää.
Vapauden riistosta puhutaan sivarin/totaalin yhteydessä mutta kukaan ei tunnu muistavan että ei intissäkään ole hirveästi vapauksia.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
työnteon vuoksi myöhässä tuleva kommentti

Viestin lähetti Sistis

> Suomelle on maantieteellisistä ja historiallisista syistä välttämätöntä ylläpitää ns. kaaderijärjestelmällä toteutettua yleistä asevelvollisuutta.

Tunnen kyllä nämä perustelut, jotka tosin jäävät tänä päivänä ja varsinkin tulevaa ajatellen vain kaanonisoitujen väitteiden tasolle. Tässä tullaan näkemään muutoksia. Läntisen maailman (Venäjä mukaanlukien) muutoksen myötä yleiselle asevelvollisuudelle ei ole enää samoja perusteita, yhteinen palkkakriisienhoito-organisaatio voi hoitaa *todelliset* uhkat paljon tehokkaammin. Nythän puolustushallinto on valtionbudjetissa eräänlainen tuottamaton menoerä. Historiaa voi käyttää raamatun tapaan niin moneen perusteluun. Historiasta voi ottaa oppia, mutta ei sen pitäisi antaa jähmettää ajattelua. Asuisimmehan edelleen luolissa ja söisimme raakaa lihaa.

> Nykyisessä kokoonpanossaan (ja ennen talvisotaa) Suomen armeija on kuitenkin vain ja ainoastaan sen takia olemassa, että mahdollinen nimeltä mainitsematon suurvalta ei hyökkäisi.

Näinhän se liturgia menee. Minun ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta kuvitella, että sopivan houkuttelevan tilaisuuden tullen tästä toistamiseen livettäisiin (esim. menetetyn Karjalan, Sallan ja Petsamon takaisinvaltaus).

> Sivarit ovat vapaa-aikana kotona tms. asunnossa viettämässä vapaa-aikaansa. Varuskunnissa miehillä on normaaleina arki-iltoina vastaavaa vapaa-aikaa 3 tuntia, klo 18-21 ja kerran viikossa 6 tuntia, klo 18-24. Lisäksi palvelusta, kuten päivystystä, virka-avussa olemista etc. tapahtuu myös vuorokauden ympäri.

Samalla perusteellahan sivariajan pakollinen "koulutusjakso", joka pidetään keskuksessa pitää laskea 24h palvelukseksi (vaikkei se sitä millään muotoa ole, vaan juuri mainitsemaasi ajantappoa pahimpaan armeijan henkeen). Mutta armeijassakin varsinaista palvelusta on kuitenkin vuorokaudessa se n. 8-10 h aktiivinen "työaika". Ja täytyy yhä ihmetellä että miksi näitä minuutteja, metrejä ja kiloja edes yritetään verrata, kun jokainen tietää, etteivät ne mene tasan. Eihän ne mene tasan armeijan eri osastoissakaan. Eikö armeijan ja sotilaiden ensisijaisessa intressissä pitäisi olla se, että oma järjestelmä on mahdollisimman mielekäs, laadukas ja tarkoituksenmukainen, että mahdollisimman moni nuori haluaisi käydä juuri sen, eikä haaskata aikaa jonkin toisen järjestelmän arvioimiseen ja itsensä kaltaiseksi muuttamiseen?

> Dana77: On silti hemmetin eri asia nukkua teltassa talvella n. 5 tuntia, joka vielä katkeaa puolessa välissä olevaan vartioon, kun nukkua tuo 8 tuntia lämpimässä sängyssä. Sekin on helvetin eri asia kun saa nukkua omassa sängyssä, kuin komppanian kylmässä tuvassa olevassa kovassa sängyssä jossa on villapeitto ja paska tyyny.

Niin. Epistä? Mistä olisit tyytyväinen? Siitäkö, että sairaalassa työskentelevät sivarit majoitettaisiin ryhmätelttoihin sairaaloiden pihoille aikavälillä marraskuu-maaliskuu? Tai että heidät velvoitettaisiin käyttämään kotivuoteessaan kovalevyä patjan sijaan? Miksi heidän pitäisi kärsiä kylmästä tai kovista punkista, jos heidän tehtävänsä on ihan toisaalla? Miksi muiden pitäisi kärsiä täsmälleen sama kilomäärä kuin sinun, että olisit onnellinen? En ymmärrä tätä. Itsehän sinä valitsit linjasi. Luulenpa, että varsin monille uroksille tämä armeijan kova rääkki on sellainen hekuman huippu, jota muistellaan kärvistellen ja ylpeänä siitä, että kestettiin. Sehän juuri tekee mieheksi. Kateellinen rutkutus siitä että toiset saa nukkua pehmeällä familonilla saman ajan antaa akkamaisen vaikutelman.

Sivari on peruslähtökohdiltaan toinen ratkaisu. Se ei ole pikkuarmeija. Jos sivaria yritetään taas palauttaa siihen suuntaan, mitä se oli 70-80-luvuilla, johtaa se kasvaviin konflikteihin ja totaalikieltäytymisen määriin. Eikä se todellakaan ole kenenkään etu. Sivari tarjoaa tänään nähdäkseni täysin kunniakkaan väylän täyttää ns. kansalaisvelvollisuus antamalla työpanoksensa vuodeksi yhteiskunnan käyttöön. Palveluksen jälkeen "velvollisuudet" on täytetty rauhan aikana. Jos sotatila joskus palaa Suomeen, silloin jokainen sivarin käynyt joutuu osallistumaan sotatoimiin niillä taidoilla ja keinoilla mitä omaa ja mitkä voidaan nopeasti kouluttaa.

Tässä kohtaa tekisi mieli vielä valottaa lisää tulevia suuntia. Sivari luotiin aikanaan purkamaan lähinnä uskonnollisia ja elämänkatsomuksellisia paineita, jotka konfliktoituivat järjestelmän kanssa. Tämän jälkeen kuitenkin jehovantodistajat ovat saaneet oman erityisvapautensa koko palveluksesta ja sivarinkin luonne on muuttunut yhä kirjavammaksi motiivien osalta. Tämä kehitys tulee jatkumaan. Yhteiskunnan, sotilaiden ja jatkoaikalaisten on syytä varautua siihen. Sivariin mennään jatkossa yhä enemmän pelkästään perhetilanteen, opiskelun, itsekkyyden, sosiaalisten pelkojen ym. syiden vuoksi. Yhteiskunta muuttuu ja sen arvot kehityksen mukana. Kysyisin esim. miksi vaikkapa astmasta tai huonokuuloisuudesta oikeasti kärsivä mies vapautetaan palveluksesta sen sijaan, että sijoitettaisiin siviilipalvelukseen? Nämä kyseiset diagnoosithan eivät estä työntekoa. Miksi naisille ei määrätä kansalaisvelvollisuuden suorittamista siviilipalveluksen muodossa? Ehkäpä tulevan vuosikymmenen aikana, kun vanhustenhoitoon ei saada rahaa eikä tekijöitä, tällainenkin kortti otetaan käyttöön. Jopa armeijan (asevelvollisuuden) täytyy muuttua ajan mukana muutenkin kuin vain asejärjestelmien suhteen.

90-luvun alussa armeija itse (seurasin tätä operaatiota läheltä) lähetti hyvin aktiivisesti miehiä sivariin. Miksi? Kyseessä oli ns. kusipäätapauksia, joita ei haluttu sotkemaan ilmapiiriä ja aiheuttamaan kaikille hankaluuksia (persoonallisuushäiriöisiä miehiä). Puolustusvoimat "voitti" kahdella tavalla. Pääsivät eroon kusipäistä, jotka saapuivat rellestämään sivarikeskuksiin ja aiheuttivat kaikenlaista häiriöitä, yleistä pahennusta ja tietynlaista sivari-imagon muodostumista.


>En haluaisi lisää jännitteitä tai häiriöitä. En ole missään nimessä sadisti. Sen sijaan haluaisin, että sivarit saisivat tehdä työtä, josta olisi yhteiskunnalle hyötyä.

Väittäisin, että suurin osa on jo tällä hetkellä hyödyllistä (sos-ter-opetussektorit) ja monissa kunnallisissa laitoksissa sivareita käytetään jo hieman "epäeettisestikin" erittäin halpana työvoimana, joka itse asiassa vie työpaikkoja. Erityisesti ammatillista tai korkeakoulutusta hankkineet sijoittuvat usein kaikille mielekkäisiin tehtäviin. Ongelmia syntyy lähinnä kouluttamattomien nuorimpien miesten sijoittamisessa. Kun ei ole kokemusta eikä koulutusta, voi joutua mihin vain, eikä se usein ole yhdenkään osapuolen kannalta onnistunut.
Niitä jännitteitä tulee juuri näistä hankkeista muuntaa sivaria takaisin suoraan sotavoimia avustaviin ja tukeviin muotoihin.

> Tiedät kai, että suurin osa sivareista harmittelee sitä, että heidän siviilipalveluksensa on pelkkää odottelua tai hanttihommien tekemistä.

En tunne suurinta osaa heistä, vain kourallisen. Ehkä sitten olen tuntenut vain "onnistuneita" tapauksia, koska minulla on paljon positiivisempi käsitys kokonaisuudesta. Mutta toki jos näin on, tulee järjestelmää kehittää miehiä motivoivampaan suuntaan. Täytyyhän sen olla myös sijoituspaikkojen intressien mukaista. Taitaa silti kuitenkin olla niin, että liian monessa paikassakin elää yhä tämä mainitsemani kyykytysilmapiiri, jossa sivarilla varta vasten järjestetään tyhmimpiä ja ikävimpiä hommia (esim. sairaalat).

>Voisitko perustella, että miten niin minä haluan rakentaa kyykyttämiskonflikteja tai jännitteitä? Nimittäin sanot nyt aika suoraan rivien välistä minua sotahulluksi ja natsiksi.

No, siinä tapauksessa otan sanojani takaisin ja pyydän todellakin anteeksi kärjekkäitä sanavalintoja. Natsittelu ei ollut tarkoitukseni.

> Lisäksi uskoisin, että jos tätä palvelusta kehitettäisiin juuri kuten sanoin, olisi suojelus- tms. toimien tai puolustusvoimien yhteydessä toimivien organisaatioiden suhtautuminen väkisinkin asiallisempaa.

Varmaankin, mutta kuten jo totesin, se tuottaisi kasvavan jännitteen, joka purkautuisi lieveilmiöinä ja vastustuksena. Minun näkökulmastani taas mainitsemillasi tahoilla toimivien tulisi muuttaa omaa suhtautumistaan, arvostaa yhdessä tehtyjä demokraattisia päätöksiä ja keskittyä oman organisaationsa kehittämiseen niin mielekkääksi, ettei "pakoa" sivariin syntyisi.

> En missään nimessä puolustele heidän toimintaansa nykyiselllään, jos tuollaista kyykyttämistä tai neidittelyä tapahtuu. Sellainen on epäasiallista ja tuomittavaa ja sellainen pitäisi kytkeä pois hetimiten.

Kyllä sitä tapahtuu, mutta todistaminen on perin vaikeaa ja kaveri vain kerjää lisää hankaluuksia itselleen valittamalla. Sama homma kuin simputtamisesta kantelu harmaissa. Pitkät perinteet ja vaikea kitkeä.


> Sivarit valittavat, että heidän palvelusaikansa (yli vuosi) on liian pitkä.

Vuosi on ihan passeli aika. Silloin rasite opiskelulle, työlle ja mahdolliselle perheelle ei kasva kestämättömäksi. Pitempi aika voi johtaa siihen että esim. haku opiskeluun viivästyyksin hakuajankohtien vuoksi jopa kahdella vuodella ja haitta on miehelle todellinen.

> EN halua sivareille lisää rangaistusta.

Silti nuo ehdottamasi muutokset koetaan varmasti sivarileirissä sellaiseksi.

> Loppuun sanon, etten missään nimessä vihaa sivareita tai pidä heitä neiteinä,

Itse en arvosta miestä (tai nykyään naistakaan) sen perusteella missä on velvollisuutensa suorittanut, vaan millainen ihminen on, miten suhtautuu muihin, miten työnsä ja perheensä hoitaa jne. Olen tuntenut kusipäitä professoreita, tyhmiä sikasivareita, ihailtavia sivareita, suoraselkäisiä herrasmiesupseereita, sadistisia tavallisia kansalaisia. Ei näytä koulutus, varallisuus tai sotilasarvo meikäläisen otoksessa kauheasti korreloivan arvostamieni asioiden suhteen. Työssäni olen ollut tekemisissä veteraanien kanssa ja todennut että sama sääntö pätee heihinkin.

Ehkä minua nyppii kaikkein eniten täälläkin esiintynyt reserviväestön ratsastaminen isoisiensä tekojen siivellä. Luulenpa, että Suomesta ei löydy montaakaan lapsenlasta, jonka isoisä ei olisi ollut jollain tapaa mukana kähinöissä, haavoittunut, kaatunut tai selvinnyt sankarillisesti, joten sitä lienee ihan turha paisutella. Usein kaikkein rauhallisimmat ja rauhanomaisimmat kommentit olen kuullut juuri veteraaneilta, kun taas heidän lapsenlapsensa ovat pakahtua pyhää vihaa, velvollisuutta ja puhdasta tunnetta, puoleen jos toiseenkin.

>kuinka helvetin helpolla hän pääsi tuon vuoden.

Itse toteaisin vielä tähän loppuun keskusteluketjun viisastamana, että (N:s kerta aiheen tiimoilta) suosittelen jääkiekkoilijalle käymään sen armeijan pois. Pääsee paljon helpommalla (vrt. väitteeseen että sivari valitaan helppuden vuoksi)! Fyysinen rasite ei ole minun ajattelumaailmassani yhtenevä vaikeuden kanssa, mutta psyykkinen kuormitus (lähinnä ympäristön suhtautuminen) lähestyy sitä.
 

Punalippu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Pentin pojat (kukkuu-osasto)
Niin kyllähän se ettei armeijaa pysty käymään, osoittaa epäsosiaalista luonnetta, sekä suht täydellistä kyvyttömyyttä sietää minkäänlaista painetta. Joten eipä ihme ettei jotkut tunnetut yritykset sivareita palkkaa leipiinsä. Miten yksilö joka ei kestä pientäkään painetta, pientä vittuilua, eikä kykene tulemaan toimeen ryhmässä ja ottamaan muitakin ihmisiä huomioon toimissa, voisi kyetä toimimaan vastuullisissa tehtävissä. Entäpä nämä lälläpöksyt jotka vaihtavat kesken armeijan sivariin, onko kyseessä uskonnollista herätystä muistuttava tila, jossa sotilaasta tuleekin valaistunut pasifisti:D Niin kyllähän miehen pitäisi kyetä perhettään ja reviiriään puolustamaan, se lienee miehen sisäsyntyisiä vaistoja jo alkuajoista saakka.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti varjo
mitä eroa sivarilla ja töissäkäymisellä on, huonomman palkan lisäksi? Itseasiassa sivarissa saa monia etuuksia joita siviilimaailmassa ei ole.

Nyt ole kauhiast hämmästyny. Mitä ne monet edut ovat? Tietääkseni sivarin etuisuudet on tasan samat jotka varusmieskin saa. Itse asiassa siis väität että varusmies saa monia etuuksia joita siviilimaailmassa ei ole. Sivareilla siis sotilasavustus asuntoon liittyen, päivärahat, ruoka, majoitus (jota useimmat paikat eivät edes pysty järjestämään, jolloin oman kämpän vuokraan saa sotilasavustuksen). Omia vaatteitaan, hygieniavarusteita ym. joutuu käyttämään ja kuluttamaan, vaikka päivärahojen varassa ei mitään uusia kledjuja juuri hankita. Harmaissahan säästyy näiltäkin. Epistä, ei mee tasan!Lomia tuskin on enemmän kuin tavallisella työssäkävijällä (30-36 vrk/v). Mahdatko tarkoittaa matkustuslitteroita?
Eli kuitenkin käytännössä nämä mainitut edut liittyvät siihen, että järjestelmän on jotenkin rahallisesti tuettava vähimmäiskuluissa varusmiestä/sivaria, minkä tavallisella työntekijällä korvaa ruhtinaallinen palkka. Käytännössähän miehet joutuvat vuoden aikana satsaamaan joko vanhemmilta lainaamalla tai ottamalla perinteistä armeijalainaa vanhassa rahassa 3-5 tonnia.
 

pp33

Jäsen
Viestin lähetti varjo
mitä eroa sivarilla ja töissäkäymisellä on, huonomman palkan lisäksi? Itseasiassa sivarissa saa monia etuuksia joita siviilimaailmassa ei ole.
......
Se on kuitenkin niin eri asia mennä palveluksen jälkeen kotiin tyttöystävän/kavereitten luo kuin mennä palveluksen jälkeen tupaan katselemaan maalin kuivumista. Etenkin nettiin ja sähköpostiin tottuneelle ihmiselle tuo 6kk on valtava eristyksen aika, etenkään jos ei satu omistamaan kännykkää.
Vapauden riistosta puhutaan sivarin/totaalin yhteydessä mutta kukaan ei tunnu muistavan että ei intissäkään ole hirveästi vapauksia.

Minkä ihmeen takia toistat samaa asiaa? Sisälukutaidon kehittäminen ei liene pahitteeksi. Edelleen yrität perustella kantaasi samoilla "miks noi saa tehdä tollai kun me ei saada" argumenteilla. Ei mene läpi. Poistathan nuo seuraavasta viestistä, hukkuu vain turhaan asia niihin. Ja se asiapuoli on hyvää.

Niin, se erosivarin ja työssä käymisen välillä. 13 kk poissa omasta työstään tekemässä jotain muuta. Tällä hetkellä tuntuisi omalla kohdalla todella järjenvastaiselta ajatukselta. Koko eläminen täytyisi järjestellä pitkällä aikavälillä uudelleen. Asia saattaisi tietysti olla toinen, mikäli ei ole vakituista työpaikkaa/tuloja. En tunne Andrejn tilannetta varmasti mutta otaksuisin asian olevan juuri näin (siis vakituinen työ, ehkä perhettä).

Viestin lähetti varjo
Intissä palvelee 12 kk kuitenkin 30% ikäluokasta, tämä prosenttiosuus täytetään vaikka pakolla jos muuten ei vapaa-ehtoisia löydy.

Viestin lähetti pp33
Hemmetti, jos menet armeijaan, otat sen koko pakettina vähempine vapaa-aikoineen, piereskelevine tupakavereineen, kovine punkkineen ja kipinöineen. Jos menet sivariin, otat sen koko pakettina 8 tunnin töineen ja 16 tunnin vapaineen. Siinä se. Oma valinta. Turha siitä on käydä itkemään jälkikäteen.

Turha tuota on minulle alkaa perustella. Kuten sanoin OMA VALINTA. Tiedät, mitä tuleman pitää ja sillä selvä. Jos valitset armeijan, mahdollisesti olet siellä 6 kk, mahdollisesti 12 kk. 30 % varusmiehistä 12 kk ja 100 % siviilipalvelusmiehistä 13 kk. Edelleen hieman epätasaista?

Viestin lähetti varjo
Jos minulta kysyttäisiin haluanko olla 13 kk 8 tuntia päivässä suljettuna häkkiin vai 6 kk 24 h häkissä niin kyllä ottaisin tuon 13 kk.

Etkä kuitenkaan ottanut, vaikka kuinka vakuuttelet.

Ihmettelen myös siviilipalveluksen pituuden perustelua puolustuspoliittisilla seikoilla. Eletään tätä päivää, maailma on erilainen kuin 10-15 vuotta sitten. Jo tällä hetkellä EU hoitaa tietyllä tavalla osan puolustuksesta (mainittu perustamiskirjassa) ja tulevaisuudessa osuus ei ainakaan pienene. Asevelvollisuus väistyy joka tapauksessa tulevaisuudessa. Miksi väistämätöntä pitäisi jarruttaa, ellei vain siksi, että siviilipalvelusta pidetään edelleen myös muilla kuin puolustuspoliittisilla seikoilla mitattuna vähempiarvoisena kuin varusmiespalvelusta. Kummassakin kuitenkin palvellaan yhteiskuntaa ja uskoisin sen olevan perimmäinen ajatus.
 

Shadowplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Varjo:

Elämme aikaisempaa yksilöllistyneemmässä ja vähemmän traditioiden ohjaamassa maailmassa (toimintatapa joka legitimoidaan vetoamalla siihen, että "näin on aina/ennenkin tehty", on traditionaalista). Ihmisten elämänkulut eivät noudata enää lineaarista putkea, jonka vaiheet otetaan annettuna ja ovat "kaikille" samat: koulu, armeija, työ, avioliitto, ydinperhe, työ, eläke, hauta. Toki suuri osa ihmisistä noudattaa tietysti tuota kaavaa nykyisinkin, mutta ihmiset ovat entistä tietoisempia mahdollisuuksistaan tehdä valintoja ja vaikuttaa niillä elämiinsä.

Se, että suuri osa suomalaisista solmii edelleen avioliittoja ei tarkoita sitä, että avioliiton merkitys olisi nykyisin sama kuin aikaisemmin, jolloin avioliitto ei ollut samassa mielessä refleksiivisen harkinnan ja valinnan tulosta kuin nykyään. Samoin on armeijan kohdalla. Valtaosa miehistä käy yhä asepalveluksen, mutta armeijallekin on nykyään vaihtoehtoja, joten tilanne on siltä osin hyvin erilainen kuin ennen. Yhä harvemmille pääasiassa omien elämänprojektiensa kanssa painiskeleville aikaisempaa yksilöllistyneemmille nuorille miehille armeijaan meno on itsestäänselvyys. Mikä onkin aivan ymmärrettävää kun tilanne on tämä.

Tämä on jotakuinkin se tausta, jota vasten tarkoitin, että "Jonkinasteista konservatiivisuutta nykyisessä maailmassa osoittaa kuitenkin se, jos ei edes harkitse (tietoisesti punnitse) muita vaihtoehtoja armeijan käymisen sijaan, vaan menee inttiin sen kummemmin miettimättä, koska se "pitää käydä". Siis miettimättä miksi, kyseenalaistamatta lainkaan armeijan taustaideologiaa jne."

Tähän esittämäsi kommentti

"Hmmm taitaa olla niin että sinun mielestäsi intti ei ole "oikea" vaihtoehto koska konservatiivisuudelta välttyy vain kritisoimalla sitä tai jättämällä käymättä...vai mitä."

on ihan hauska arvaus, mutta valitettavasti väärä. Henkilö ei ole mielestäni konservatiivinen jos hän on refleksiivinen armeijan vaihtoehtojen ja sen suhteen, mitä armeija "edustaa". Jos hän näiden asioiden harkinnan (turha kai tässä yhteydessä edes mainita, että nykyisin näihin harkittaviin asioihin kuuluvat tässä mainittujen lisäksi myös kaikki palveluksen pituuteen, rasittavuuteen, jne. liittyvät asiat) jälkeen päättää mennä armeijaan, ok. Eikä ole tarkoittamassani mielessä konservatiivinen. Se konservatiivisuus jota tässä ajoin takaa koskeekin oikeastaan enemmän toimintatapoja kuin arvoja tai asenteita. Toisaalta tämä on kyllä keinotekoinen erottelu, arvokonservatiivit tuskin ovat kaikkein refleksiivisimpiä ja liberaaleimpia toimintatapojen suhteen (ja visa versa).

Turvavyö- ja kouluvertaukset: :D

Arvomaailmaläppäsi: :D

Ja Yläpesältä taas loistavaa tekstiä tähän väliin.

* * *
shadowplay
 

op777

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juhani Tamminen
Viestin lähetti varjo

Siviilipalveluksessa oleva kuitenkin poistuu periaatteessa strategisesta reservistä aiheuttaen "ennenaikaisen" miestappion kuvitteellisessa yksikössään. Siinä suhteessa "rangaistus" on ymmärrettävä koska teollaan henkilö asettaa ihmishenkiä vaaraan.

En nyt malttanut olla puuttumatta tähän.... pitäisikö kaikkia armeijaan meneviä myös "rangaista"? Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, armeijassa opetetaan tappamaan ihmisiä (joojoo puolustusvoimat ja blaablaa. Ihmisiä tappamalla se puolustuskin suoritetaan, ja suomalaisten käymästä hyökkäyssodastakin täällä on puhuttu). Ihmisten tappaminen > ihmishenkien vaaraan asettaminen. Pitäisikö siis armeijan käyneille antaa joku lisärangaistus?

:D

Ympäristöihmisillä on mielestäni nykymaailmaan sopiva slogan:"Think global, act local". Voimme voivotella idealisteille, ja mennä armeijaan kuten isämme ennen meitä ja heidän isänsä ennen heitä jne. Tämän ajatussuunnan hedelmiä on nähty tässä maailmassa mielestäni tarpeeksi. Se että minä menen siviilipalvelukseen enkä armeijaan ei varmasti aikaansaa maailmanrauhaa. Se että seuraavasta sukupolvesta meneekin ehkä vähän enemmän porukkaa sivariksi, ja seuraavasta sukupolvesta taas enemmän voikin aikaansaada jo jotain.


Ja niille joiden vakiovastaus tälläisen haihattelijaidealistipasifistisivarin höpöjuttuihin on "Onneks sun pappas ei ollu tota mieltä tai puhusit venäjää" heitän tällaisen aivan käsittämättömän uuden ajatuksen: "Entä jos minun pappani olisikin ajatellut näin, ja samoin Igorin ja Pavelin papat itärajamme tuolla puolen?"

Näiden kevennyksien jälkeen varsinainen kysymys, onko kukaan jatkoaikalaisista koskaan muuttanut kantaansa tässä asiassa? Onko läheisen kokemukset tai yleisönosastokirjoitukset tai tämä ketju tehnyt upseeriurasta haaveilevasta teinistä kiihkosivarin tahi toisinpäin?

op777
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
op777:
No siis meidän yhteiskunnassamme oma sotilas ja vihollisen sotilas ovat siinä mielessä eriarvoisessa asemassa että vihollisen sotilaan kuolema on "hyväksyttävä".

Elikä puhuin, enkä ymmärrä mikset sitä ymmärtänyt, omien sotilaitten kohtaloista.

Ja vielä kerran yleisesti, Sivari voi olla rangaistuksenomainen tms. Mutta voidaan kysyä miksei se saisi olla sellainen?
Miksi maailman sitten pitäisi olla reilu paikka(joku taisi sanoa tämän toisessa yhteydessä)....
Eli joko lähdemme siitä että vaihtoehdot ovat tasapuoliset(palvelusajat jne.) tai sitten emme välitä tasa-arvosta ja voimme kysyä em. kysymyksen.

"Minkä ihmeen takia toistat samaa asiaa? Sisälukutaidon kehittäminen ei liene pahitteeksi. Edelleen yrität perustella kantaasi samoilla "miks noi saa tehdä tollai kun me ei saada" argumenteilla. Ei mene läpi. Poistathan nuo seuraavasta viestistä, hukkuu vain turhaan asia niihin. Ja se asiapuoli on hyvää."

Miks noi saa tehdä tollai kun me ei saada-argumentti liittyy ylempänä olevaan. Joko palvelukset ovat tasa-arvoisia tai sitten eivät, jolloin voimme alkaa keskustelemaan muista asioista....

Tilastollisesti ajatellen varusmiehet eivät palvele 6kk/12 kk vaan keskiarvo taisi asettua sinne 8 kk tienoille. Elikä 8kk/13kk ei olekaan enää yhtään sen isompi ero kuin on miehistöllä ja johtajilla. Jokainenhan voi valita meneekö miehistöön vaiko johtajaksi(tai no, valita ja valita, kyllä jotkut aukkiin pakotetaankin). Samoin jokainen voi valita menee armeijaan vai sivariin.



Yläpesä:
Samat edut ovat varusmiehelläkin mutta varusmies ei vietä iltojaan kotona.
Oletteko koskaan olleet Vekaralla 27 päivää putkeen?
Voin sanoa ettei juurikaan naurattanut kun huomasimme tulevan gineksen pituuden...Kyllä minä olisin mielelläni viettänyt senkin ajan "sivarissa". Miten moni teistä muuten edes on ollut armeijankaltaisesssa ympäristössä?
Minulle on usein esitetty kritiikkiä siitä että arvostelen asioita joista minulla on vain teoreettista tietoa, esitän nyt saman kysymyksen teille.

"Käytännössähän miehet joutuvat vuoden aikana satsaamaan joko vanhemmilta lainaamalla tai ottamalla perinteistä armeijalainaa vanhassa rahassa 3-5 tonnia."

On totta että armeija muodostaa taloudellisia ongelmia varusmiehille/sivareille mutta ei todellakaan siinä määrin kuin tekstistäsi voisi päätellä. Muistaakseni Ruotuväessä oli inttiaikanani juttua tuosta joten pitänee kaivaa netistä asia esiin.

Hmmm estääkö sivari muka opiskelun? mielestäni opiskelu ei ole kielletty varusmiespalveluksen/sivarin aikana jos siihen on mahdollisuus.

"Etkä kuitenkaan ottanut, vaikka kuinka vakuuttelet."

Sokea vai tyhmä?
Missä vakuutan että menisin sivariin armeijan sijaan?
Minä puhuin kuvitteellisesta häkistä, en armeijasta.

Minä halusin mennä armeijaan hakemaan rajojani ja hankkimaan kokemuksia. Minä halusin "erikoisjoukkoihin" koska halusin päästä tekemään jotain erilaista ennen opiskelu/työelämä-oravanpyörää jne.

EU-armeijaan liittyen, en kiellä sen mahdollisuutta tms. mutta kuitenkin niin kauan kuin se ei ole reaalinen niin sitä ei myöskään voida ottaa lukuun laskuissa. EU-armeijan tulo on itseasiassa varsin mahdollista/todennäköistä mutta se on vasta tulevaisuutta.
Ehkä olen taas kerran konservatiivi mutta historia on vakuuttanut minut siitä että vanha "si vis pacem, para bellum"-lause pitää paikkansa liiankin hyvin. Jos sotaa ei kuitenkaan tule niin olen iloinen, jos sota tulee niin....

Shadowplay:
Hymiöt eivät kelpaa selitykseksi, voisitko nyt
a) selittää miksi esimerkkini ovat erilaisia kuin tämä
b) myöntää että arvostat omia arvojasi ehkä liian korkealle sisällön sijaan, vai?
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yläpesä

Valitettavasti nimimerkki Yläpesä edustaa juuri sitä "vastapuolen" yksisilmäistä ja muut kannat tuomitsevaa näkemystä, mikä tekee joka kerta näistä keskusteluista mahdottomia. Näitä löytyy molemmista leireistä, kuten varmasti kaikki ovat huomanneet. Alla esimerkki siitä, mitä mm. tarkoitan...

"Sivusta seuraavana ainakin tämän keskusteluketjun sotilaiden kommenttien valossa alankin kallistua sen puoleen, ettei kannata käydä, koska armeijan käyminen on selvästi heikentänyt heidän kykyään vastata kysymykseen ja pysytellä aiheessa. Lörpöttelevät suu vaahdossa aidan seipäistä kuin ämmät. Joten osallistutaan mudanheittoon, ettei jää yksipuoliseksi."

"Armeijan käyneenä olet hämmästyttävän vähän tietoinen eri kansalaisvelvollisuuden täyttämisen mahdollisuuksista. Etkö ollut hereillä tunneilla?"

Yhtään itseäni korottamatta en kuitenkaan malta olla toteamatta, että kyseinen aihepiiri (suomalainen turvallisuuspolitiikka) on minulle siinä määrin läheinen, että olen tehnyt siitä tieteellisen lopputyöni...

"Sekoitat aseettoman palveluksen (tiiviisti maanpuolustustehtävien yhteydessä suoritettava palvelus) ja siviilipalveluksen (julkishallinnon ja yleishyödyllisten organisaatioiden parissa irrallaan puolustustehtävistä suoritettava palvelus) keskenään."

Aseeton palvelus ja siviilikriisinhallinta eivät ole samoja asioita. Siviilikriisinhallinnan piiriin kuuluvat mm. kuntien väestönsuojelun piiriin kuuluvat siviilitehtävät. Niillä ei ole suoranaisesti mitään tekemistä puolustushallinnon kanssa. Välillisesti toki kyllä, koska puolustushallinto ei ole mikään yhteiskunnasta erillään oleva kummitteleva möhkäle. Siviilikriisinhallinnan suuntaan kehitettävä siviilipalvelus edustaisi kokonaismaanpuolustuksen kannalta kaikkein järkevintä toimintatapaa. Koska nykyiset kriisit ovat usein aivan muita kuin aseellisia, olisi Suomenkin syytä varautua niihin yleisen asevelvollisuutensa puitteissa nykyistä paremmin. Valitettavasti en edelleenkään näe, että Simo Sivari esim. ylioppilaslehden toimittajana palvelisi kovinkaan tehokkaasti kokonaismaanpuolustusta...

"Asevelvollisuusagitaattoreiden pitäisi mielestäni toimia myöskin miehekkään loogisesti ja vaatia kaikkien osallistumista tähän elämänkouluun. Sinne vaan psykoottiset, jalattomat, jehovalaiset, jammusedät ja naisetkin. Saattaahan olla että sen kiilusilmäisen tunkeutujan torjunta onkin kiinni juuri jostain 10 000 naisen kotiinjäämisestä sen sijaan että olisivat poteroissa ottamassa veli vihulaista vastaan."

Otaksun, että tuo on olevinaan provokaatio. Pidän sitä mauttomana...

"Suomen asevelvollisuuden suorittamisprosentti on maailmassa kärkitasoa ja rinnastuu lähinnä diktaattorimaihin ja itäblokin jäänteisiin. Ero esim. USA:an GBR:ään ja Saksaan on huikea."

Suomi ei kuitenkaan ole diktatuuri tai itäblokin jäänne, vai onko? Syyt korkeaan asepalveluksen (sitä ilmeisesti tarkoitit, koska asevelvollisuus ei ole sama asia) suorittamiseen ovat siis haettavissa muualta. Historialliset seikat, geopoliittinen asema, jne. Vertaus Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan ja Saksaan on huono kyseisten maiden erilaisen aseman vuoksi. Alkajaisiksi voisit ottaa vaikkapa kartan käteen ja verrata näiden maiden ja Suomen sijainteja sekä väestöpohjaa...

"Joka tapauksessa 10-20 vuoden kuluessa Suomi tulee luopumaan yleisestä asevelvollisuudesta ja hoitamaan kriisinhallintatarpeensa erikseen palkatuilla (EU:n) erikoisjoukoilla ja Naton yhteistyöllä."

Jätettäisiinkö kuitenkin ennustaminen ennustajaeukoille ainakin niin kauaksi aikaa, kunnes kykenet suhtautumaan asioihin hieman objektiivisemmin? Kriisinhallintatarpeista (sikäli kun ne koskevat muuta kuin ensisijaisesti Suomen puolustusta) olen samaa mieltä, menen pidemmällekin. Jo nyt Suomi osallistuu kyseiseen toimintaan voimakkaasti NATO-yhteistyön puitteissa erikoisjoukoillaan.
 

pp33

Jäsen
Viestin lähetti varjo
Miks noi saa tehdä tollai kun me ei saada-argumentti liittyy ylempänä olevaan. Joko palvelukset ovat tasa-arvoisia tai sitten eivät, jolloin voimme alkaa keskustelemaan muista asioista....

Ei liity. Minä keskustelin palvelusajan pituudesta, en sen sisällöstä. Olen tuonut asian useaan kertaan tarpeeksi selkeästi esille.

Viestin lähetti varjo
Samoin jokainen voi valita menee armeijaan vai sivariin.

Loistavaa. Tätä minä yritin sanoa ihan ISOILLA KIRJAIMILLA. Ettei vaan mennyt ohi?

Viestin lähetti varjo
Sokea vai tyhmä?
Missä vakuutan että menisin sivariin armeijan sijaan?
Minä puhuin kuvitteellisesta häkistä, en armeijasta.

Sekä sokea, että tyhmä. Katsantotavasta riippuen. Mitä ihmettä koko vertaus sitten tekee tekstissäsi. Kerro ihmeessä seuraavaksi, mitkä tekstinpätkät eivät liity asiaan mitenkään. Enkä minäkään epäillyt sinun vakuuttavan siviilipalveluksen valitsemista.

Minua hieman häiritsee teksteissäsi jatkuvasti ilmenevät esimerkit armeijan rankkuudesta. Kysyn nyt uudelleen: miksi ihmeessä toistat samaa asiaa? Kaikki tietävät nuo seikat jo varmasti. Varmasti olet ylpeä saavutuksistasi ja varmasti ihan aiheesta mutta tarvitseeko niitä tuoda jatkuvasti esille?

Koska et selvästikään pysty ottamaan vakavasti kirjoituksia niiltä henkilöiltä, jotka eivät ole armeijaa käyneet, kerrottakoon että olen suorittanut varusmiespalveluksen. Tosin palvelusaikani oli vain 285 vrk. Epäreilua? Pisin gines oli vain 19 vrk. Epäreilua? Palveluspaikkakin oli vain Parolannummi. Epäreilua? Okei, uskoisin, että sinulle noilla seikoilla ei ole sen kummemmin merkitystä. Pointti on siinä, että pääsin ilmeisesti sinua helpommalla. Samoin siviilipalvelusmiehet pääsevät minua helpomalla. Who cares? Ei asia minua haittaa. Sinua vaikuttaisi haittaavan. Siis se siviilipalvelusosuus.

Tein valinnan mennessäni armeijaan. Myös minä menin sinne hankkimaan kokemuksia. Minua tyrkytettiin useampaankin otteeseen aukkiin. En mennyt. En lyönyt läskiksi ja tulin pois korpraalina. Suoritin palvelusvelvollisuuteni, enkä voi sanoa siitä jääneen erityisen pahoja muistoja.

En ole armeijanvastainen. En ole siviilipalveluksen vastainen. Mielestäni siviilipalveluksen kesto on kuitenkin epäkohta, johon halusin puuttua. 13 kuukauden sitoutuminen on pitkä aika. Ja jos siviilipalveluksen täytyy olla varusmiespalvelusta pitempi, on syy yksinomaan kateudessa ja itsekkyydessä. Ei missään muussa.

"Si vis pacem, para bellum". Yllättävä heitto tähän paikkaan. :) Olisin voinut vaikka lyödä vetoa, että se löytyy viestistäsi. Olen historiani lukenut pääaineena (tosin vaihtui myöhemmin) ja uskoisin tuntevani asiat varsin hyvin. Kuitenkin historia on mielestäni todella heikko peruste sille, että varusmiespalvelus olisi jotenkin arvokkaampi ja hyväksyttävämpi kuin siviilipalvelus. Saati sille, että siviilipalveluksen tulisi olla ajallisesti pidempi.

Jos sota tulee, niin sota tulee. Sitten tapahtuu, mitä tapahtuu. Jos heitän henkeni siksi, että joku valitsi siviilipalveluksen varusmiespalveluksen sijaan, niin sitten heitän. Elämä on vaarallista.

Tutustu hieman filosofiaan ja logiikan lakeihin, niin huomannet, mikä Shadowplayta hymyilyttää
 

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Viestin lähetti varjo
On totta että armeija muodostaa taloudellisia ongelmia varusmiehille/sivareille mutta ei todellakaan siinä määrin kuin tekstistäsi voisi päätellä. Muistaakseni Ruotuväessä oli inttiaikanani juttua tuosta joten pitänee kaivaa netistä asia esiin.
Pahoittelen että kaikki kirjoitukseni jäävät nykyään ihan torsoiksi. Tämä johtuu siitä etten työaikanani voi keskittyä enää sataprosenttisesti Jatkoaikaan. Noh...

Tästä on ollut aiemminkin puhetta. Nimittäin tästä sivarien niinsanotusta vuokranmaksusysteemistä, eli siitä laista, jota suuri osa valtion instituutioista, jopa jotkut Työ- ja Opetusministeriöiden alaiset puulaakitkin rikkovat täysin sumeilematta (eli siis niitä vuokria ei yksinkertaisesti makseta). Sopii uskoa että kyse on isosta ongelmasta, sillä lukemani (ja kuulemani) mukaan ainakin suurimmat 3 kaupunkiamme jättävät tätä nykyä kategorisesti sivareiltaan vuokrat maksamatta. Tämä eriarvoistaa palveluspaikkoja palvelusmuodoista puhumattakaan melkoisesti ja on omiaan luomaan juuri näitä nimettyjä rahoitusongelmia. Been there. Ja sotilasavustusta niihin vuokriin ei saa, vaan sotilasavustusta voidaan hakea asevelvollisen omaisille, mutta omia asumiskustannuksia sillä ei saa kuitattua, ja kun sossukaan niitä ei maksa, pitää joko olla asunnoton, asua kotona (sivarin keski-ikää veikkaisin muuten korkeammaksi kuin inttiinmenijän) tai helvetin rikas pysyäkseen leivässä.

Niin, ja veikkaisin että valtion (ja armeijan) ylläpitämänä lehtenä Ruotuväen uskottavuusarvo ei ehkä näissä asioissa - vaikka kuinka "galluppia" väännettäisiin - ole ihan aina siitä parhaasta päästä. Olen lukenut sivariaikoina säännöllisesti ja kyllähän siellä aikasta jänniä juttuja välillä seisoo.

Viestin lähetti varjo
Hmmm estääkö sivari muka opiskelun? mielestäni opiskelu ei ole kielletty varusmiespalveluksen/sivarin aikana jos siihen on mahdollisuus.
Niin, tahtoisinkin nyt nähdä sen henkilön, joka vaikkapa meistä Jatkoaikalaisista on saanut sivari/inttiaikanaan kasaan vaikkapa yhden (1) opintoviikon jossain laitoksessa. Tätä kai voitaisiin pitää jonkinlaisena opiskelun merkkinä. Tässä suhteessa sivari ja intti eivät nähdäkseni ole kovinkaan eriarvoisessa asemassa.

Viestin lähetti varjo
"Etkä kuitenkaan ottanut, vaikka kuinka vakuuttelet."

Sokea vai tyhmä?
Missä vakuutan että menisin sivariin armeijan sijaan?
Minä puhuin kuvitteellisesta häkistä, en armeijasta.
Nyt varjo-setä kyllä juttelit ainakin meikäläisen pyörryksiin. Mitä, olisit mennyt sivariin? Siihen häkkiin? Et mennyt kumpaankaan, vai menit toiseen? Et missään tapauksessa ollut häkissä? Missäs minä olin?

Ja kyllä, varjosein, ne aiemmat turvavyö- ja kouluvertaukset olivat minunkin mielestäni hauskoja. Meidän täytyisi ehkä kehittää jonkinlainen vertaus tai prosenttikaavio koulun ja armeijan (tai armeijan ja auton) yhtäläisyyksistä, ennen kuin voitaisiin määritellä miten paljon vertauksissasi oli pohjaa, tai jotain...

Ja tähän otsikon kysymykseen lyhyttä vastausta, eli tottahan jossain urheilukoulussa säästyy vähemmällä ajanhukalla, mutta jos oma urheilu-ura menee arvojärjestyksessä vähääkään maanpuolustustehtävien edelle ja vähän kykyä järkkäillä asioitaan (ja mahd. onnea palveluspaikan suhteen) löytyy, sivarissa pääsee helpommalla. Samalla lailla sielläkin niitä urheiluvapaita saa.

Näkisin itsekin siviilipalvelusinstituution tulevaisuuden parhaimpina hetkinäni sellaisena kuin op777:kin, eli että tässä sitä ollaan luomassa pohjaa maailmanrauhalle ja tuleville suomalaisten ihmisoikeuksien kehittäjille. Aina ei ole tullut omasta toimeliaisuudesta välttämättä yhtä terhakkaa kuvaa, mutta toisaalta niin moni kaveri on samaa mieltä omista armeija-ajoistaan, että enpä tiedä sitten.

Niin, vielä siitä, että siinähän niitä sisäisiä kriisejä vasta sikiäisi, jos sivareita alettaisiin pistämään jonnekin ammustehtaille tms. propagandaministerin töihin elikkä kasvavassa määrin siviilikriisinhallinnan puolelle (termi, jonka keksijälle olen ihan oikeasti kateellinen: miten paljon verhotummin sen voi vielä sanoa?), niin kuin täällä on ehdotettu. Siis palvelemaan suoraan tätä oletettua sotakoneistoa? Ei perkele tapahdu, kyllä suuri osa meistä on kuitenkin vielä aatteen ihmisiä, luulen.
Ja mitä tulee sinne rintamalle pakottamisesta, luulen että tämä legenda ei kyllä toteutuisi - ja luulenpa vielä, että päätökseni mennä tai olla menemättä rintamalle riippuisi pitkälle siitä, laitetaanko sivarit sinne väkisin. On se tunne edes näennäisestä vapaudesta sen verran tärkeä, kuten joku (sorry) täällä jo mainitsikin.

Äh, sekavaa jorinaa taas keskittymisaikojen vaihdellessa välillä 5 s - 3 min...

[Edittiä jälestäpäin...]
 
Viimeksi muokattu:

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Katos kehveliä. Keskustelussa on tullut esille erittäin paljon hyviä pointteja, puolin ja myös toisin. Yläpesä, pp33 ja Shadowplay ovat ilmeisesti lukeneet ajatukseni ja esittävät niitä ominaan, ryökäleet, eikä tähän oikein ole lisättävää. Noh, taitaa siellä olla jotain sellaistakin jota en ole edes suuremmin tullut miettineeksi.

Pariin asiaan kommenti:

-pp33:n arvio tilanteestani oli melko lailla oikeaan osunut. Perhettä ei kyllä ole, mutta muuten. Väärinkäsitysten välttämiseksi muistutan, etteivät nuo taloudelliset seikat ja ihan oikeiden aikuisten töiden kesken jättäminen niitä ainoita syitä kitinääni ole.

-Astma ei ole nykyään vapautusperuste. Minä tiedän. Huokaus.

-Punalippu taas: suht heikko provokaatio. Siis toivottavasti provokaatio, eikä esimerkki ajatuksenjuoksustasi. Noin ahtaassa maailmassa elämisen luulisi olevan melko ahdistavaa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
ensinnäkin:
koulu ja turvavyövertaukseni liittyivät tuohon konservatiivisuuteen, ei tähän asiaan.

Lähdekritiikki on tietenkin olemassa mutta ruotuväki nyt tuskin on mikään Pravda joten kyllä siinä mielessä luotan sen "tilastoihin" varusmiesten taloudellisista ongelmista.

rapster:
Et vastannut kysymykseeni, saako siviilipalveluksen aikana opiskella?
Jos saa niin en pidä mitenkään mahdottomana että sen aikana kykenisi hankkimaan opintoviikkoja.

"Nyt varjo-setä kyllä juttelit ainakin meikäläisen pyörryksiin. Mitä, olisit mennyt sivariin? Siihen häkkiin? Et mennyt kumpaankaan, vai menit toiseen? Et missään tapauksessa ollut häkissä? Missäs minä olin?"

Selvennetään, jos vertailemme puhtaasti kahta vaihtoehtoa joiden ainoat erot ovat nuo "palvelusajat" niin silloin valitsisin tod.näk. tuon pidemmän vaihtoehdon.
Kuitenkin itselleni intti antoi(ja oletin sen antavan ennen sen käymistä) enemmän joten siinä suhteessa tilanne eroaa tästä ideatilanteesta.

"Ei liity. Minä keskustelin palvelusajan pituudesta, en sen sisällöstä. Olen tuonut asian useaan kertaan tarpeeksi selkeästi esille"

Pituus ilman sisällön merkitystä on täysin mitätön asia.
Toinen opiskelee vuodessa 50 ovaria toinen 5, ovatko kummatkin vuoden jälkeen tasa-arvoisia opintojen suhteen?

"Minua hieman häiritsee teksteissäsi jatkuvasti ilmenevät esimerkit armeijan rankkuudesta. Kysyn nyt uudelleen: miksi ihmeessä toistat samaa asiaa? Kaikki tietävät nuo seikat jo varmasti. Varmasti olet ylpeä saavutuksistasi ja varmasti ihan aiheesta mutta tarvitseeko niitä tuoda jatkuvasti esille?"

Koska psyykkisesti ja fyysisesti 6 kk voi olla paljon suurempi "rangaistus" kuin 13 kk siviilipalvelusta.

"Koska et selvästikään pysty ottamaan vakavasti kirjoituksia niiltä henkilöiltä, jotka eivät ole armeijaa käyneet"

Ja tämän teen missä?
Kyllä minä otan vakavasti ne osat missä he voivat olla oikeassa. Mutta kun aletaan puhumaan juuri näistä asioista joita vain intin käynyt voi tietää/tuntea niin...
Etenkin juuri tuo "vapauden riisto" on aika tuntematon käsite nyky-yhteiskunnassa ja sen takia en oikein katso että kukaan joka ei sitä ole kokenut(negatiivisessa tai positiivisessa mielessä) ei ole täysin kykenevä sitä arvioimaan.

"Kuitenkin historia on mielestäni todella heikko peruste sille, että varusmiespalvelus olisi jotenkin arvokkaampi ja hyväksyttävämpi kuin siviilipalvelus"

En ole sanonut näinkään. Kuitenkin niin kauan kuin on mahdollisuus sotaan niin sotilaskoulutuksen hankkiminen on arvokkaampaa kuin sen hankkimatta jättäminen, tästä todisteena useat heikosti koulutettujen yksikköjen tappiot lähes kaikissa maailman sodissa/tappeluissa. Lähtökohtaisestihan tarkoitus olisi suojella yhteiskuntaa(ja sen jälkeen vasta yksilöitä) aseelliselta hyökkäykseltä.
Kyse on siis täysin kriisiajan ongelmasta.
Rauhan aikana sivari joka viettää aikansa vanhusten kanssa tekee about 10 kertaa arvokkaampaa työtä kuin varusmies.

"Jos sota tulee, niin sota tulee. Sitten tapahtuu, mitä tapahtuu. Jos heitän henkeni siksi, että joku valitsi siviilipalveluksen varusmiespalveluksen sijaan, niin sitten heitän. Elämä on vaarallista."

Kyse ei ole yksilön hengestä vaan kokonaisuudesta. Yhteiskuntaahan ollaan puolustamassa.
Voidaan heittää tähän taas puhkikulunut heitto isovanhempien suuntaan viittaamalla Baltian maiden kohtaloon.

Ja minä en ole vaatimassa sivareita armeijaan/sivarin lakkauttamista.

"Tutustu hieman filosofiaan ja logiikan lakeihin, niin huomannet, mikä Shadowplayta hymyilyttää"

Minua kiinnostaa lähinnä tuo Shadowplayn määritelmä konservatiivisuudelle joka tuntuu pohjautuvan lähinnä hänen omaan arvomaailmaansa. Etenkin hänen heittonsa siitä että arvomaailman samanlaisuus vaikuttaisi sisällön omaksumiseen tuntuu oudolta, kun kyseessä on "filosofi" tjsp.
Minun mielestäni keskustelijan arvomaailma on merkityksetön verrattuna siihen mitä hän sanoo. Pyrin ainakin unohtamaan sellaiset asiat mutta se on hlvetin vaikeata koska usein tietyt stereotypiat sopivat liiankin hyvin tiettyjen mielipiteitten taakse.

"ei ydinvoimalle"-> taustalta löytyy usein hyvin vähän teknistä/luonnontieteellistä koulutusta, toki heitäkin on.

jne.

Minä syyllistyin noihin mutta pyrin ainakin eroon niistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös