Mainos

Kannattaisiko jääkiekkoilijan valita siviilipalvelus intin sijaan?

  • 11 853
  • 150

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Yläpesälle kiitos katsauksesta siviilipalveluksen historiaan. Tuota taustaa vasten täytyy miettiä uudelleen oma kantani siihen, mihin suuntaan sivaria jatkossa tulisi kehittää. Siviilikriisinhallinnan taitaminen sopisi toki pasifistillekin niin kauan kuin kysymys on esimerkiksi sivarikoulutuksessakin (äärettömän pinnallisesti) sivuttavista palo- ja pelastustehtävistä. Mutta rinnakkaan järjestelmän luominen aseettomalle palvelukselle ei tosiaankaan olisi mielekästä.

Olen näihin sivarikeskusteluihin osallistunut niin monta kertaa, etten nyt jaksa perusteellisesti kommentoida kenenkään tekstejä. Sitä paitsi huomautettavaa löytyy varsin vähän. Aiempien sivarikeskustelujen loanheittoon ei ainakaan vielä ole vajottu.

Siitä huolimatta muutama lyhyt huomio:

- Sivaripaikkoja on monenlaisia. Kaikkiin ei sisälly kotona asumisen etua, vaan olot voivat olla hyvinkin armeijamaisia. Hajonta paikoissa on niin suurta, että vain muutaman tunnetun tapauksen perusteella ei pitäisi sanoa mitään siitä, millaiset olot sivarissa on. Sama pätee siihen, saavatko sivarit tehdä mielekästä työtä vai eivät.

- Minulle edelleen vieras lähtökohta on se, että miespuolisella ihmisellä olisi jokin yhteiskunnallinen velvollisuus, joka tulisi suorittaa kaikista yhteiskunnan sektoreista nimenomaan maanpuolustusta palvellen. Kyllä: maanpuolustus on yksi kansallisvaltion (kuinkahan kauan se vielä jaksaa pysyä keskustelun perustana?) peruskiviä, mutta niin on esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorikin.

- RUK:n johtajakoulutusteesit olivat kerrassaan riemukasta luettavaa. Koreaa retoriikkaa todellakin. RUK:n tapoja soveltaa näitä oppeja käytäntöön en tunne - voivat olla ylimaallisen tehokkaitakin, vaikkakin epäilen sitä - mutta periaatetasolla ihmetyttää, pitääkö aikuiset ihmiset todellakin vielä opettaa "kohtaamaan ihmiset yksilöinä".

- Rapster etsi sivarissa/armeijassa opiskellutta jatkoaikalaista. Minä pyrin sivariaikana yliopistoon ja pääsin sisään. Jonkinlaista opiskelunkaltaista toimintaa oli siis mahdollista harrastaa. Ja sitä tosiaan tuli harrastettua, koska palveluspaikkani oli keskellä-ei-mitään. Sen sijaan kavereiden/tyttöystävän tapaaminen saati "kotona" olo oli mahdotonta.
 

Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Phoenix Coyotes, Liverpool, TPV, Haka
Viestin lähetti Punalippu
Niin kyllähän se ettei armeijaa pysty käymään, osoittaa epäsosiaalista luonnetta, sekä suht täydellistä kyvyttömyyttä sietää minkäänlaista painetta. Joten eipä ihme ettei jotkut tunnetut yritykset sivareita palkkaa leipiinsä. Miten yksilö joka ei kestä pientäkään painetta, pientä vittuilua, eikä kykene tulemaan toimeen ryhmässä ja ottamaan muitakin ihmisiä huomioon toimissa, voisi kyetä toimimaan vastuullisissa tehtävissä. Entäpä nämä lälläpöksyt jotka vaihtavat kesken armeijan sivariin, onko kyseessä uskonnollista herätystä muistuttava tila, jossa sotilaasta tuleekin valaistunut pasifisti:D Niin kyllähän miehen pitäisi kyetä perhettään ja reviiriään puolustamaan, se lienee miehen sisäsyntyisiä vaistoja jo alkuajoista saakka.

Tuohon on pakko vielä sen verran kommentoida että kyse ei suinkaan ole siitä etteikö jotkut sivarit pystyisi käymään armeijaa kunnialla loppuun. Kysymys on ihan pelkästään aatteesta johon sisältyy se ettei tartuta aseisiin missään tilanteessa.

Jos se on mielestäsi osoitus epäsosiaalisesta luonteesta tai kyvyttömyydestä sietää minkäänlaisia paineita niin olet jokseenkin hakoteillä.

Mut hei, kyllähän mä armeijaan vosin tullakkin mutta kiväärin sijasta kantaísin vaikka katuharjaa, niin kuin joku heppu Vääpeli Körmyssä. :)
 

pp33

Jäsen
Viestin lähetti varjo
Pituus ilman sisällön merkitystä on täysin mitätön asia.
Toinen opiskelee vuodessa 50 ovaria toinen 5, ovatko kummatkin vuoden jälkeen tasa-arvoisia opintojen suhteen?
Viestin lähetti varjo

Jaa, onko joku saanut sen 50 kokoon armeijassa? Jessus, kaverihan on kone! Ei vaan, ihan tosissaan. Minun asettamassani ongelmassa sisältö on edelleenkin täysin merkityksetön. Kyse on ajasta, jonka palvelus sitoo ihmisen. Sinä haluat ehdottomasti lisätä sisällön mukaan laskemalla tunteja ja opintoviikkoja. Mikä ihme estää armeijassa käyttämästä vapaa-aikaansa sen 50 ov:n tekemiseen? Siis teoriassa, yhtälailla siviilipalveluksen kanssa. Kaikki muu palveluksen ohella tapahtuva on kuitenkin täysin merkityksetöntä, ellei tosiaan haluta lähteä mittaamaan niitä metrejä, grammoja ja sekunteja. Siitä ei tule valmista koskaan, puolin tai toisin.

Viestin lähetti varjo
Koska psyykkisesti ja fyysisesti 6 kk voi olla paljon suurempi "rangaistus" kuin 13 kk siviilipalvelusta.

Kyllä, ja jos ei ole valmis kohtaamaan sitä, on mahdollisuus valita siviilipalvelus. Varusmiespalveluksen valitessasi tiedät, mihin olet menossa ja sillä selvä. Samoin valitessasi siviilipalveluksen. Edelleen ihminen on tällöin kuitenkin sitoutunut pidemmäksi ajaksi kuin suorittaessaan varusmiespalvelusta. Tämä tekee valitsemisen monissa tapauksissa mahdottomaksi.

.
Viestin lähetti varjo
Rauhan aikana sivari joka viettää aikansa vanhusten kanssa tekee about 10 kertaa arvokkaampaa työtä kuin varusmies.

Joten miksi palvelusajan pitäisi olla pidempi?

Viestin lähetti pp33
"Koska et selvästikään pysty ottamaan vakavasti kirjoituksia niiltä henkilöiltä, jotka eivät ole armeijaa käyneet"

Pyydän anteeksi hätäilyäni. Tekstistäsi on kuitenkin selkeästi luettavissa alentuva asenne varusmiespalvelusta suorittamattomia kohtaan.

Ilmeisesti vastahankaisuus siviilipalveluksen keston lyhentämiseen johtuu joko siitä ajatuksesta , että kenenkään ei pitäisi päästä helpommalla kuin toinen tai siitä, että varusmiesten määrän pelätään vähenevän. Kerrohan kumpi on sinun näkemyksesi taustalla.

Se filosofiaan tutustuminen tarkoittaa sitä, että logiikka on osa filosofiaa. Ei sitä, että Shadowplay olisi filosofi, vaikka sekin on tietysti mahdollista. Mielestäni Shadowplayn konservatiivisuuden määritelmässä ei ole mitään epäselvää.

Viestin lähetti varjoHmmm taitaa olla niin että sinun mielestäsi intti ei ole "oikea" vaihtoehto koska konservatiivisuudelta välttyy vain kritisoimalla sitä tai jättämällä käymättä...vai mitä.

Myös tämä lause on logiikan sääntöjen vastainen.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Minun asettamassani ongelmassa sisältö on edelleenkin täysin merkityksetön. Kyse on ajasta, jonka palvelus sitoo ihmisen."

Ok, siinä tapauksessa keskustelun jatkaminen tästä suunnasta on hyödytöntä koska näkökannat eroavat toisistaan liikaa.

"Kyllä, ja jos ei ole valmis kohtaamaan sitä, on mahdollisuus valita siviilipalvelus. Varusmiespalveluksen valitessasi tiedät, mihin olet menossa ja sillä selvä. Samoin valitessasi siviilipalveluksen"

Joten miksi valittaa sivarin kestosta?
Yhtälailla JOKAINEN varusmies on tietoinen siitä että palvelee 12 kk, jotkut (70%) vain määrätään palvelemaan 6/9 kk.
Kuitenkaan kukaan ei voi varmasti sanoa että tulee palvelemaan 6 kk vaikka sanotaan että 99% varmasti näin tapahtuu.

"Joten miksi palvelusajan pitäisi olla pidempi?"
a) kertausharjoitukset jotka aiheuttavat pieniä mutta mahdollisesti merkityksellisiäkin poissaoloja töistä/opiskelusta tms.
b) mahdollinen kriisi. Jos pilliin vihelletään niin SA-sijoitetun palvelus saattaa venähtää yli 13kk:n...
Tosin jos sisällöllä ei ole väliä niin eikös 5 sotavuotta= 5 vuotta kotirintamalla? älä ota tota vakavasti....

Armeija on loppujen lopuksi olemassa sotaa varten ja suurin osa sen toiminnoista suunnitellaan sotaa silmällä pitäen.

"Kerrohan kumpi on sinun näkemyksesi taustalla."

Oikeastaan ei mikään, asia ei liikuta minua juurikaan. Minä en vain löydä yhtään järkiperustetta sille että sivaria pitäisi lyhentää kerta 30% ikäluokasta kuitenkin palvelee 12kk. En näe mitään syytä ruveta muuttamaan systeemiä muutaman prosentin takia.
Jokainen voi tehdä valintansa kuten olemme todenneet, jos 13kk ei houkuta niin aina on olemassa se 6 kk inttiä.

On osittain väärin luokitella asiat siten että 6kk inttiä vs. 13kk sivaria. Kuitenkin loppujenlopuksi vaihtoehtoja on 4: 6,9,12,13 joista voi sitten valita omansa.
Jollain on aatteelliset syyt valita sivari, hän sitten valitsee 13 kk.
Jollain on aatteelliset syyt mennä MPKK:hon, hän sitten palvelee 12kk...joissain tapauksissa 13kk(jälkirukki).

minkä takia sivarin aatteelliset syyt ovat niin paljon paremmat kuin kadikseen haluavan, eikö kadikseen pyrkiväkin voisi vaatia 6kk palvelusaikaa ym.?


Omasta puolestani koko intin voisi muuttaa 12kk paikaksi, koulutuksen laatu kasvaisi huomattavasti joskin vitutus lisääntyisi.

"Myös tämä lause on logiikan sääntöjen vastainen."

Ei se ole koska Shadowplayn ensimmäisestä viestistä sai sellaisen kuvan että hänen mielestään vain inttiä kritisoivat ja sen väliin jättävät eivät ole konservatiivisia.
Ja koska konservatiivisuus on Shadowplayn käytössä oletettavasti negatiivissävytteinen termi on oletettava että hänen mielestään siis intti ei ole "oikea" vaihtoehto, tai siis sen käyminen sinisilmäisesti.
Kritisoimalla asiaa josta Shadowplay "ei pidä" välttyy konservatiivin leimalta. Jos taas ajattelee toisella tavalla ja menee inttiin vailla pohdintoja on patakonservatiivi.
Kuten sanoin, en minäkään pohtinut erityisemmin lukioon menoa ja sen taustoja. En myöskään juurikan pohtinut inttiin menoa koska pidin sitä näin metsässä muutenkin haahuilevalle luonnollisena vaihtoehtona(yhdistettynä sotahulluuteen ym.).

Vasta myöhemmin hän muutti lausumiaan laajemmiksi.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomi-Salama ja varjo

Suomi-Salama:

Valitettavasti teet sotilaalle kohtalokkaan virhearvion sanoessasi, että a) edustan vastapuolta ja b) olisin yksisilmäinen. Sotatilanteessa olisit todennäköisesti jo joutunut maksamaan erheestäsi, nyt tyydyn vain selittelemään sinulle, vaikka aikuisen pitäisi olla jo nukkumassa ja latautumassa huomisia koitoksia varten. Jos olet lukenut ja ymmärtänyt lukemasi, voit tarkistaa viestini taaksepäin, että olen toistuvasti korostanut että armeija olisi urheilijalle kannattavin suorituspaikka. Se on edelleen kantani. En ole "vastapuolella". Se, että elämöin täällä maanpuolustuksellisista yksityiskohdista ei kumoa edellistä. Kritiikkini olen kohdistanut ainoastaan siihen, ties mistä teiniuhosta kumpuavaan viime vuosituhantiseen mieskulttuuriin liittyvään halveksuntaan, joka kohdistuu siviilipalvelukseen erilaisina väheksymisen ja aggression muotoina. Tämä meidän Suomemme, joka on minulle rakas, on meidän kaikkien yhteiskunta. Me mahdumme täällä elämään ja seuraamaan jääkiekkoa.

Kun jukkavuorio oli aivan asiallisesti aloittanut ketjun, löin itseni kanssa vetoa milloin tulee ensimmäinen "army rulez, sivari on muuten tyhmää" viesti. Eikä tarvinnut TBK:ta kauan odotella. Onneksi täällä on muutama joka on kyennyt puhumaan otsikon alle sijoittuvasta aiheesta, heille siitä Yläpesän ilveksenmuotoinen erikoispalkinto esimerkillisen sotilaallisen täsmällisestä toiminnasta. Itse olen käynyt tämänkaltaisia keskusteluja kaksikymmentä vuotta eivätkä perusteesit ole miksikään juuri sinä aikana muuttuneet. Sivarin suorittaneita alkaa tosin olla jo melkoinen miesjoukko, arvelisin sen olevan kooltan n. 45-50 000 miestä + kertausharjoituksista kieltäytyneet. Toki hieman hämmästyin, että vielä jaksaa vanhakin antaa keskustelussa vastaan, kun on tarve.

Minusta ei ole miehekästä puuttua kovaan kielenkäyttöön ja kärjekkäisiin provosoiviinkaan esimerkkeihin, varsinkaan tällaisen aiheen parissa. Armeijassa saa tottua paljon kovempaan kieleen vaikkapa naisia, heikkolahjaisia tai muita epähenkilöitä (ei siis minun mielestäni) kohtaan. Sotilaan pitää kyetä ottamaan vastaan ja antaa takaisin suomalaisia sanoja, niitä samoja joilla ennen taistelussa huudettiin vastustaja suomuurainten sekaan.

En ole yksisilmäinen, vaan kolmisilmäinen pluralisti. Tässä vaiheessahan kuuluu yleensä kertoa, kuinka eräät parhaista kavereistani ovat X:iä (vaihda X:n tilalle kulloinkin puheenaiheena ollut tölvitty - homo, skitsofreenikko, sivari jne), joten tässä se tulee: paras ystäväni on natsi joka hankkii Adolfin puheita cd:llä, kaikki kalakaverini ovat kapiaisia ja sukunikin sotilaita puolillaan. Se, mitä en jaksa sietää, on suvaitsemattomuus sellaisten asioiden suhteen, jotka on demokraattisesti päätetty. Oli se sitten joidenkin sivaripiirien narsistista uhoa sotilaita vastaan natsisikoina tai nyt tässä ketjussa toisinpäin käyty mittelö, jossa isommat, lukumääräisesti suuremmat ja perinteiden tukemat reservit käyvät pienempien kimppuun kuvitellen saavuttavansa sillä jonkinlaisen riemastuttavan voiton. Kun vastassa on ainoastaan oma kanssaihminen, yksi niistä joiden puolesta pitäisi juuri olla sydän pakahtumaisillaan valmiina syöksymään rajakukkulalle kivääri tanassa.

Yhtään itseäsi korottamatta kerroit, että olet tehnyt tieteellisen lopputyösi suomalaisesta turvallisuuspolitiikasta. Saat minut toki kohottamaan kulmakarvojani eri tavalla kuin ennen sen sanomista. Toivottavasti tarkastajana ei ollut sama, joka hyväksyi Paavo Väyrysen YYA-tutkielman, jossa todettiin Neuvostoliiton hajoaminen mahdottomaksi. Ja toivottavasti sait työstäsi hyvän arvosanan, että sanaasi uskaltaa luottaa. Eli siis sinulla on isompi, myönnän sen. Itse olen kuitenkin senkaltainen, että uskon, että sen mitä sanon, pitää seistä omillaan. Sanoman pitää vakuuttaa lukijansa ilman tietoa siitä, kuka on tekstin tehnyt ja millaiset diplomit seinää tapiseeraavat. Muuten homma menee auktoriteettikisaksi, kaluunoiden painiksi ja kunniamerkkien punnitsemiseksi. Kummalla on enemmän valtaa sanoa. Olisihan se toki tyypillistä armeijameininkiä että yksi sanoo miten asiat tehdään ja muut tottelevat. Mutta jotenkin se ei minua enää tällä iällä hetkauta.

Yrittäessäsi edelleen vängätä väen väkisin sivareita maanpuolustuksen piiriin sanot "Valitettavasti en edelleenkään näe, että Simo Sivari esim. ylioppilaslehden toimittajana palvelisi kovinkaan tehokkaasti kokonaismaanpuolustusta..." Mikä on sinällään terävä havainto, koska ylioppilaslehti ei liity mitenkään maanpuolustukseen. En tosin tiedä oliko tämä kuvitteellinen esimerkki ja onko ylioppilaskuntien nykyään edes mahdollista ottaa vastaan sivareita. Mutta mielestäni se kertoo tämän konfliktin ytimen aika hyvin. Simon sivari ei liity maanpuolustukseen, koska se on erotettu maanpuolustuksellisista kytköksistä. Ja maanpuolustustahot haluavat että se olisi. Ja lainsäätäjät, valtionhallinto ja työministeriö ovat päättäneet että se ei ole. Ja silti puolustushallinto vain haluaisi. Aiemmin sivarin luonne oli selkeästi osa puolustushallintoa ja suorituspaikat sen mukaisesti. Myöhemmin linjoja eurooppalaistettiin ja juuri palvelusaikaa on rukattu useaan otteeseen edestakaisin. Viimekertaisissa eduskuntaväännöissä taisi lähes kalkkiviivoille asti yltää ehdotus 9 kk:n sivarista. 80-luvulla käytettiin vielä eräänlaista inkvisitiota, vakaumuksenarviointilautakuntaa, jossa Monty Pythonin lakien mukaisestii kuulusteltiin sivariin hakevaa hänen eettisestä vakaumuksestaan ja sen jälkeen arvottiin tuomio. Tämänhetkinen suunta on kuitenkin kohti muita eurooppalaisia valtioita, joissa sivarin osuus on merkittävästi suurempi (luokkaa 20-50% miehistä). Eikä vertailukohtia sitten enää tarvi hakea Itä-Blokista. Katsotaan vaikka länsinaapuriin ensiksi, niinkuin usein tehdään.

Ja näin sen kuuluu ollakin. Ne hakevat (miehet ja naiset) armeijaan, jotka pitävät sitä kunnia-asianaan, jotka hakevat henkilökohtaista hyötyä joistain erikoisjoukoista tai -koulutuksesta, jotka pelkäävät menettävänsä mahdollisuuden johonkin uraan muussa tapauksessa tai jotka vain menevät koska se kuuluu asiaan. Ja ne menevät sivariin, jotka arvelevat etteivät pärjää/onnistu armeijassa, jotka pitävät kunnia-asianaan tehdä yhteiskunnalle vuoden ilmaista yleishyödyllistä työtä, jotka hakevat jotain henkilökohtaista hyötyä tietyn palveluspaikan työkokemuksen kautta tai jotka vain ajattelevat että sivari kuuluu asiaan. Osa vapautetaan erilaisin terveydellisin perustein ja osalle ei käy mikään vaihtoehdoista, jolloin he toistaiseksi saavat vankilatuomion, josta toisin kuin esim. lapsenmurhaaja, ei voi saada kevennystä ensikertalaisena tuomion puolessavälissä. Mutta sekin on tietysti valinta.

Ennustamista ei pidä jättää ennustajaeukoille, niinkuin tulevaisuudentutkimusta halveksuvasti nimitit. Kehityslinjoja oppii näkemään ja niistä voi tehdä lyhyen tai keskipitkän tähtäimen arvioita, skenaarioita mahdollisista toteutuvista tiloista. Pitkälle heitetyt pallot pomppivat pimeään, mutta 5-15 vuotta ei ole meiltä täysin salassa. Se vaatii tosin historiasta irrottautumista: huono isäntä, hyvä renki.
Objektiivisuudesta voisi keskustella kanssasi pitkään, varsinkin kun olet kertonut aiheen olevan sinulle varsin läheinen ja omakohtainen, mutta olen suorittanut filosofian opinnot jo aikaa sitten, enkä saa siitä enää erektiota.

Varjo:

> Samat edut ovat varusmiehelläkin mutta varusmies ei vietä iltojaan kotona.

Ahaa, vertailitkin siis sivaria varusmiespalvelukseen, sain tekstistä sen käsityksen että väitit sivarilla olevan etuja tavalliseen työntekijään nähden... which is weird.

>Minulle on usein esitetty kritiikkiä siitä että arvostelen asioita joista minulla on vain teoreettista tietoa, esitän nyt saman kysymyksen teille.

Minulla on asiasta läheistä kokemusta, mutta kuten edellä Suomi-Salamalle yritin perustella, puhukoot asiat puolestaan ja persoonani jätän tässä omasta tahdostani suojaan (voi joutua under friendly fire).

> On totta että armeija muodostaa taloudellisia ongelmia varusmiehille/sivareille mutta ei todellakaan siinä määrin kuin tekstistäsi voisi päätellä. Muistaakseni Ruotuväessä oli inttiaikanani juttua tuosta joten pitänee kaivaa netistä asia esiin.

Muistelen kuulleeni tuon luvun työministeriön virkamiehen suulta kymmenen vuoden takaa ja se koskee siis 13 kk:n palvelua. Ota palvelusaika huomioon, kun tarkistat lehteä. Ihan muhkea summahan tulee jo siitä jos joutuu käyttämään bussia matkalla kämpältään sivaripaikkaan (usein keskustassa) (Juu juu, polkupyörällä pääsee ilmaiseksi juu juu). Vuodessa varmaan parin tonnin luokkaa eikä niitä rahoja "saa" mistään. Olen kyllä kuullut tarinan varusmiehestä, joka pisti kaikki päivärahat säästöön ja taisi jättää harmaat tuhat markkaa rikkaampana kuin tullessa. Sitä voi jo pitää ns. Vitun Pihinä toimintana.


Ääh, nyt alkaa olla akut tyhjinä, vaikka olisi vielä tehnyt mieli tonkia sellaisia aiheita kuin: "mitä armeijassa todella opin", "kuinka armeija yhdistää kansakuntaa -myytti" "miksi jehovat vapautetaan" "entä jos tasa-arvon nimissä naisetkin kutsuttaisiin armeijaan" ja "mihin nekin rahat voisi paremmin pistää".


Mutta, varjo, sanoit "eikö kadikseen pyrkiväkin voisi vaatia 6kk palvelusaikaa ym.?" Haastan sinut näinä yön tunteina vielä seuraavaan ajatusleikkiin (muutkin saakoot osallistua): kun aika tuntuu olevan kaikille tärkeää ja olisi olennaista että palvelusaika olisi mahd. lyhyt, niin kuinka lyhyeksi varusmiespalvelun voisi mielestäsi supistaa? Kuinka monta kuukautta riittää ja mitä tuona aikana opetettaisiin? Minkä nykyisestä voi suosiolla jättää metttäkeikan aikana nevasuolle rahkasammalen alle? Oletetaan että joka päivä tehokasta opiskeluaikaa on todellakin 8h/pv mikä nykyään ei toteudu missään. Ei odottelua, ei jonottamista ei lusmuilua jne. Vaan tehokasta organisoitua opiskelua, sellaista jonka naiset osaavat hyvin järjestää. Minäkin heitän oman ehdotukseni.

(Edit: haaste varjolle)

Hyvää ötyä.:cool:
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Punalippu
Niin kyllähän se ettei armeijaa pysty käymään, osoittaa epäsosiaalista luonnetta, sekä suht täydellistä kyvyttömyyttä sietää minkäänlaista painetta. Joten eipä ihme ettei jotkut tunnetut yritykset sivareita palkkaa leipiinsä. Miten yksilö joka ei kestä pientäkään painetta, pientä vittuilua, eikä kykene tulemaan toimeen ryhmässä ja ottamaan muitakin ihmisiä huomioon toimissa, voisi kyetä toimimaan vastuullisissa tehtävissä. Entäpä nämä lälläpöksyt jotka vaihtavat kesken armeijan sivariin, onko kyseessä uskonnollista herätystä muistuttava tila, jossa sotilaasta tuleekin valaistunut pasifisti:D Niin kyllähän miehen pitäisi kyetä perhettään ja reviiriään puolustamaan, se lienee miehen sisäsyntyisiä vaistoja jo alkuajoista saakka.

Päivän paras provoyritys (toivottavasti oli provo) jota nyt ei kannata sen tarkemmin ryhtyä ruotimaan mutta tästä voidaan sopivaa aasinsiltaa hyväksi käyttäen siirtyä aiheeseen eli henkilökohtaiseen suhtautumiseeni sivareihin.

Arvostan henkilöä joka on suorittanut siviilipalveluksen vakaumuksensa tähden aivan samoin kuin henkilöä joka on käynyt armeijan, molemmat ovat mielestäni yhtä kunnioitettavia ja arvostettavia henkilöitä. Tämän keskustelun kuluessa on kuitenkin tullut ilmi se, että enenevissä määrin siviilipalvelukseen voi hakeutua porukkaa jotka eivät mene sinne välttämättä vakaumuksensa vaan muiden syiden tähden mutta tuolloinkaan en niputtaisi kaikkia yhteen kasaan ja tuomitsisi heitä vaan erinäisissä tapauksissa tuollainen valinta on mielestäni aivan hyväksyttävä. Toki pääsääntöisesti siviilipalvelukseen tulisi hakeutua vain ja ainoastaan vakaumuksensa tähden mutta aina on yksilötasolla otettava huomioon ne poikkeukset joiden valinnan itse ymmärtäisin vaikkei se olisikaan vakaumuksellinen. (Otsikossa esitettyyn kysymykseen en enää vastaa koska siihen olen jo aiemmin vastannut, ehkäpä tämän keskustelun perusteella se vaatisi pieniä lisäyksiä mutta olkoon nyt siinä muodossa missä on).

Mitä taasen tulee siviilipalveluksen fyysisyyteen niin siitä voidaan olla montaa mieltä ja se riippuu myös siitä millaisessa tehtävässä sen suorittaa. Istuminen kirjastossa ei lienee kovinkaan fyysistä toimintaa (luonnistuisi jopa minulta) mutta esim. toimiminen sairaaloissa ja vanhainkodeissa osastoapulaisena on kaikkea muuta kuin helppoa ja kevyttä tehtävää, lisäksi siitä voidaan katsoa (mikäli halutaan)olevan maanpuolustuksellistakin hyötyä mahdollista kriisiä silmällä pitäen. Minulla on semmoinen mielikuva, että varsinkin vanhustenosastoilla apulaisina olevat siviilipalvelusmiehet joutuvat psyykkisestikin suhteellisen lujille. Työ ei ole mitään kevyttä, eikä se ole välttämättä mitään helppoa ja miellyttävää joten nämä syyt lisännevät psyykkistä rasitusta mutta tämän ohella on huomioitava se, että he joutuvat käsittelemään ihmisiä jotka tekevät kuolemaa ja jotka kuolevat. Tämä oli vain yksi esimerkki sellaisista toimista jossa siviilipalvelusmiehet eivät välttämättä aivan helpolla pääse.

Ei lienee ihmisten (käyttäjien) vika jos järjestelmä on sellainen, että se antaa mahdollisuuden väärinkäytösille. Suomi-Salamaa mukaillen, ennustaminen lienee parasta jättää ennustajaeukoille, mutta en pitäisi mahdottomana, että pidemmällä periodilla (n. 5 v.) siviilipalveluslakiin tulee merkittäviä muutoksia.

Tämä nyt ei tuonut varsinaisesti mitään uutta käytävään keskusteluun mutta toimpahan nyt erinäisiltä osin oman mielipiteeni vielä esille.

vlad#16.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Viikate
Yläpesälle kiitos katsauksesta siviilipalveluksen historiaan. Tuota taustaa vasten täytyy miettiä uudelleen oma kantani siihen, mihin suuntaan sivaria jatkossa tulisi kehittää. Siviilikriisinhallinnan taitaminen sopisi toki pasifistillekin niin kauan kuin kysymys on esimerkiksi sivarikoulutuksessakin (äärettömän pinnallisesti) sivuttavista palo- ja pelastustehtävistä. Mutta rinnakkaan järjestelmän luominen aseettomalle palvelukselle ei tosiaankaan olisi mielekästä.

Lisäksi jo silloin nämä aggressiivisen pään sivarit hiiltyivät totaalisesti siitä ajatuksesta, että sijoittamalla sivareita maanpuolustusta välillisesti tukeviin tehtäviin (sammutustyöt, pelastus jne) voidaan "vapauttaa" näihin tehtäviin muuten sidottuja kunnon miehiä sotilastehtäviin. Eli he näkivät olevansa tällaisessa ratkaisussa vain eräs ratas puolustuskoneen rattaissa, mitä he eivät tietenkään sulattaneet. Paluu tuohon järjestelmään tuottaisi todellakin kansainvälisesti kiusallisen määrän totaalikieltäytyjiä, jotka Amnestyn linjan mukaisesti hyväksytään kategorisesti mielipidevankien listalle. Huonoja uutisia Suomen imagolle kehityksen kärkimaana...
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Lisäksi jo silloin nämä aggressiivisen pään sivarit hiiltyivät totaalisesti siitä ajatuksesta, että sijoittamalla sivareita maanpuolustusta välillisesti tukeviin tehtäviin (sammutustyöt, pelastus jne) voidaan "vapauttaa" näihin tehtäviin muuten sidottuja kunnon miehiä sotilastehtäviin"

Eikö tällainen käytös tavallaan ole jo sabotaasia?


Ymmärrän kyllä että kyse on ideologioista jne. mutta tuollainen on jo aika yliampuvaa.

Normaalisivarihan on laillinen tapa suorittaa asevelvollisuus, eikä se periaatteessa haittaa mitenkään valtion toimia. Paitsi tietenkin voi ajatella niin että on aina yksi mies poissa linjasta mutta se ei ole lakiin kirjoitettu.

Kuitenkin eikö juuri totaalin valinta tuollaisessa tilanteessa ole sabotaasia? Estetään valtiota puolustamasta itseään välillisin keinoin. Tai vähintäänkin heikennetään puolustuskykyä.

Taas tuli esiin tämä "kehityksen kärkimaa". Kertokaapa nyt perustellen miksi totaalit ovat mielipidevankeja ja minkä takia heidän kohtelunsa on jollain lailla taantumuksellista. Eikö rikollisia pistetä vankiloihin sitten edistyksellisissä valtioissa?
Ja eikö totaalikieltäytyjä riko lakeja toiminnallaan? Lait on säädetty demokraattisesti joten ne ovat valideja ja legitiimejä.
Missä siis vika?
Jokainenhan saa muuttaa pois maasta ja vaihtaa kansalaisuutta jos ei halua noudattaa Suomen lakia, kukaan ei rupea estämään sinua siinä. Eli onko kyse oikeasti mielipidevangeista verrattuna Kiinaan tms.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
varjo: "Omasta puolestani koko intin voisi muuttaa 12kk paikaksi, koulutuksen laatu kasvaisi huomattavasti joskin vitutus lisääntyisi."

En oleta sinun heittäneen ehdotusta aivan vakavalla naamalla vaikka sellaisen kuvan annatkin sillä olisihan tuollainen muutos loppujen lopuksi suhteellisen harkitsematon teko. Se lisäisi mainitsemaasi vitutusta mutta samalla se lisäisi asepalvelun keskeytyksiä sekä siviilipalvelun suosiota (olettaen, että siviilipalvelu kestää kuitenkin vain ja ainoastaan se 13 kk).

Itseasiassa vaikka intin max. kestoa lyhennettäisi 12 kuukaudesta 10 kuukauteen se ei vaikuttaisi koulutuksen laadukkuuteen juurikaan, itseasiassa siitä tulisi intensiivisempi ja riippuen kouluttajista jopa laadukkaampi ja mikä parasta (joidenkin mielestä) vitutus vähenisi huomattavasti jolloin motivaatio pysyisi korkeammalla koko palvelusajan. Mikäli taasen vitutuksen on kuuluttava olennaisena osana koulutusohjelmaan intin max. kestoa ei kannata rukata mihinkään suuntaan ja muutenkin kannattaisi palata vanhaan systeemiin. Intin keston suhteen puhutaan kuitenkin näkemyseroista, joidenkin mielestä nykyinen systeemi on hyvä mutta joidenkin mielestä nykyistäkin olisi hyvä vielä lyhentää (12 --> 10 kk) jotta motivaatio joukoilla pysyisi mahdollisimman korkealla.

Toisaalta motivaatiota lisäisi varmasti se jos Puolustusvoimille annettaisi budjetista lisää rahaa (tai budjetoitu raha kohdennettaisi entistä tarkemmin) jotka ohjattaisi koulutukseen jolloin, vaikka koulutus olisi pidempi, ei motivaatio ongelmia olisi niin paljoa kun koulutus pysyisi mielekkäänä. Melkein rohkenisin veikata sen puolesta, että motivaatiota kohottaisi se jos olisi toimintaa sen sijaan, että on odottelua, seisoskelua ja tuvan putsausta.

Meni nyt hivenen ohi varsinaisen aiheen joten vast'edes lupaan pitäytyä aiheessa.

vlad#16.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
vlad:
Kyllä minä tarkoitin sitä mitä sanoin, ainakin tietyssä määrin.
On totta ettei jakkejääkäri tai timotykäri tarvitse juurikaan enempää kuin sen 6kk oppiakseen hommansa mutta ainakin monella erikoisalalla 12kk tai vähintään 9kk oli vähintä mitä voisi pyytää. Siis miehistöltä. Esim. Ruotsissakin palvelusajat tietyillä varusmiesyksiköillä on 16 kk jne.

serkkuni kävi ljk:n ja juttelimme kerran näitä asioita ja totesimme sitten että loppujen lopuksi ainoa asia mikä erottaa ljk:n normaalista armeijasta on se 12kk joka miehellä.
Eli se siitä erikoisjoukosta, verrattuna ulkomaiden osastoihin.
Vaikea on ruveta itseään arvostelemaan mutta katson kyllä olleeni lähes joka asiassa jääkäreitä nohevampi lähinnä juuri tuon 6kk ylimääräisen kokemuksen takia.
Tämä ei siis ole mitään itsekehua vaan ihan yleinen toteamus, pätee suurimpaan osaan johtajia muutenkin.

No myönnetään että kyse on siis lähinnä erikoisaloista(kaikki tankkimiehethän ovat muutenkin jo 12kk) ym. mutta en puhu ainoastaan omalla suullani vaan tämä kanta oli varsin yleinen muittenkin koksujen(ylimieliset kusipäät) ja skapparien keskuudessa. Tällä tavalla saisi myös karsittu motivaatio-ongelmaiset vaativimmista yksiköistä pois kun yksikköihin otettaisiin nykyisen säälittävän esivalinnan sijaan vain ne motivoituneimmat miehet.

Ammattiarmeijan suuntaanhan tuolla ollaan menossa mutta en nyt kuitenkaan puhu laajamittaisesta ammattiarmeijasta, vaan vain hieman pätevämmistä varusmiesjoukoista.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En malta pysyä poissa...

varjo, ensimmäinen ehdotuksesi tuntui niin kovin ehdottomalta (kaikki 12 kk) joten se vain pisti harmaat aivosoluni raksuttamaan ja mietin mitkä seuraamukset sillä mahtaisivat olla laajemmalti ajatellen. Kuitenkin nykyään moni valitsee intin juuri sen lyhyyden (6 kk) perusteella ja jos se yllättäen muuttuisi 12 kuukaudeksi voisi sillä olla jonkin moinen vaikutus miehistön motivaatioon ja tämän ohella tuntuisi siltä, että siviilipalvelusmiesten määrä lisäytyisi. Toki, tunnustan, etten itsekään kovin syvällisesti tätä skenaariota motivaation heikkenemisestä ja siviilipalvelukseen hakeutuvien lisääntymisestä pohtinut mutta en usko, että kovinkaan väärässä olen ajatuksineni. Sanotaanko, että viestisi jälkeen asia on paremmin ymmärrettävissä.

Mitä taasen tulee tuohon palvelun kestoon 12 vai 10 kk niin en aivan omasta päästä sitä tempaissut. Sen suuntaisista spekulaatioista olen kuullut kuin myös jutellut aiheesta parin alan ammattilaisen kanssa.

varjo: "Tällä tavalla saisi myös karsittu motivaatio-ongelmaiset vaativimmista yksiköistä pois kun yksikköihin otettaisiin nykyisen säälittävän esivalinnan sijaan vain ne motivoituneimmat miehet."

Allekirjoitan.

Mielipiteesi Puolustusvoimien erikoisjoukoista verrattuna ulkomaiden vastaaviin on samansuuntainen kuin minulla joten siihen ei ole mitään lisättävää.

Nyt kuitenkin nukkumaan...

vlad#16.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
jatketaan täsmennystä koska muuten aamulla on taas 127 vastausta kiroamassa ehdottomuutta.

Siis tarkoitan sitä että jos tosiaan haluttaisiin nostaa PV:n tasoa niin silloin miehistön palvelusajan pidentäminen olisi tehokas keino, ainakin tietyillä erikoisaloilla.
12kk on nyt vain sellainen heitto, kaikki 6kk:sta ylöspäin on vain parannusta nykytilanteeseen. Tämä tietenkin edellyttäisi juuri sitä että P-kaudella syynättäisiin mahdolliset motivaatio-ongelmat tarkkaan ja heidät passitettaisiin sitten niihin paikkoihin joissa selviää 6kk:lla. Ei näitä 12kk paikkoja/yksiköitä montaa tulisi olemaan mutta huomattavasti enemmän kuin nykyään, ongelma on lähinnä siinä että suomalaisnuorten fyysinen kunto on suoraan sanottuna perseestä ja sen takia tarvitaan entistäkin tarkempaa esivalintaa ja seulontaa jotta saadaan oikeat miehet sinne missä heitä tarvitaan.

10kk vs. 12kk on oikeastaan aika sama, tosin onko kysymys johtajista vai miehistöstä..vaiko kaikista yleensä. Johtajille 10 kk ei riitä mutta miehistölle 10kk olisi jo aivan riittävä.

Erikoisjoukoista ei tosiaan Suomessa kannata puhua(pl. tämä KOVA-ryhmä utissa) mutta lähinnä vertasin sitä näihin muiden varusmiesjärjestelmien "erikoisjoukkoihin".
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Miksi jääkiekkoilijat eivät mene sitten totaaliin?

Tämä nyt on lähinnä keskustelun provosointia (huom. keskustelun, ei keskustelijoiden), mutta eikös jääkiekkoilijoiden kannattaisi mennä ihan oikeasti totaaliin: kestää vain 200 päivää (hyvällä tuurilla päivän-pari vähemmän, riippuu aloituskuukaudesta ja mahdollisesta karkausvuodesta, niin hämmentävää kuin se onkin), avovankilaan pääsee, kun hakee ja päivisin sieltä pääsee ulkopuolellekin opiskelemaan/töihin (töihin ei pääse, jos työnantajalla on verosotkuja tms., eli suurin osa jääkiekon liigajoukkueista kyllä putoaisi pois...), eikä peli-iltoina varmaankaan ole ihan mahdotonta sopia erikoislupaa, että voi olla vähän seitsemää pidempäänkin "töissä".

Viikonloppuisin saa lomia, kun on kolmasosan tuomiostaan suorittanut (muilla vangeilla tämä raja on puolet, mutta kun siviilipalvelus- ja aseistakieltäytymisrikokset ovat ainoat, joista määrätty vankeusrangaistus kärsitään ehdottomana kokonaisuudessaan, on tässä loma-asiassa päätetty hiukan joustaa), yhteensä ruhtinaalliset 10 vrk, jotka saa käyttää perjantai- ja sunnuntai-iltojen välissä parhaaksi katsomallaan tavalla, eli puolen, yhden tai kahden vuorokauden pätkinä, kunhan noudattaa lomaehtoja. Ja matkoihin saa vielä erikseen aikaa! Erityissyistä voi saada lomia muinakin ajankohtina ja oikein hyvän syyn varjolla pääsee ulkomaillekin. En tosin tiedä vertautuuko harjoitusleiri/kv. turnaus ihan lähisukulaisen hautajaisiin tässä asiassa, mutta ainahan sopii yrittää.

Harjoitusmahdollisuudet riippuvat hiukan paikasta, mutta kyllä ainakin (nyt jo edesmenneessä) Seutulassa pystyi jalkapalloa pelaamaan helmikuusta lähtien, hangessa, ja koripallokoriakin yritettiin kovasti hommata, vaikka se sitten puolitiehen jäikin, hommaaminen. Pingiksessä oltiin talvella jo ihan ässiä ja kyllä siellä punttiksella kai punttejakin nostelivat, Radio Suomen liigakierroksen toimiessa äänitaustana. Sauvakävely oli kovempienkin karjujen kovassa suosiossa. Jääkiekkoa taisivat jossain vaiheessa käydä katsomassa, mutta väärän jengin matsia, tai liian pian "palvelukseenastumiseni" jälkeen, kun en ollut mukana. Ei sitä kyllä siellä pelata voinut.

Joo, ja yksityisiä taktiikkapalavereja voi valmentajan kanssa pitää viikonloppuisin vaikka molempina päivinä pari tuntia, kunhan valmentaja muistaa tarkistaa, ettei ole tulossa liikaa muita vierailijoita samalla kertaa.

Loputtomasti voisi luetella lisääkin syitä sille, miksi vankila on huomattavasti parempi paikka kaiken järjettömyyden tajuamiselle, kuin mikään muu, armeija mukaan lukien (tästä tosin tulee mieleen eräs tietty Markus Kajon pakina, jossa mainittu esimerkki saa miettimään vielä kerran...). Suosittelen silti, ei se niin kamalaa ole kun väittävät. Toista se oli jatkosodan aikaan, kun Arndt Pekurinen joutui teloitetuksi. Samalla tavalla taitaisi kyllä käydä osalle nykyisiäkin sivareita, kun siviilipalveluslaissa edelleen mainitaan, että aseellisista tehtävistä on vapautettu vain rauhanaikana...

Jottei mene ihan pelkäksi läpänheitoksi, täytyy mainita, että tässä ketjussa on kyllä turvauduttu niin moneen kertaan kaikkiin täällä mainittuihin argumentoinnin virheisiin, ettei edes ilkeä laskea. Useaan kertaan on myös esitetty vasta-argumentteja olemattomille argumenteille, joita kukaan ei ole esittänyt. Onneksi jotkut sentään ovat edes yrittäneet keskustella.

Tuo palveluksen kestoa koskeva ikuiselta vaikuttava kädenvääntö on minusta harvinaisen mieletöntä puuhaa. Itse lisäsin palveluksen keston kieltäytymisilmoitukseeni perusteena ihan vaan siksi, että minulle käsittämättömästä syystä Amnesty International pitää sitä kaikista nykymuotoisen siviilipalveluksen epäkohdista ratkaisevana määritellessään mielipidevankeutta. Kun (Manner-Suomessa asuvat, miespuoliset, ei-Jehovan todistaja-) totaalikieltäytyjät laitetaan vankilaan vakaumuksensa takia (saivarrellaanko: vakaumustaan vastaan olevan lain rikkomisen takia; älkääkä nyt, kiltit, kukaan kysykö siitä murhaajasta, jonka vakaumusta vastaan rikoslain sejase pykälä on), niin kyllä siinä minusta joka tapauksessa on kyseessä mielipidevankeus, oli sen "vaihtoehtoisen" palveluksen kesto sitten mikä tahansa.

Ja niitä hämäriä puheita "kokonaisrasittavuudesta" on kyllä ihan turha toistella: rasittavuus koostuu aika monesta osasta, jotka pitäisi laskea jokaisen yksilön kohdalla erikseen, jos haluttaisiin saada kaikille "suhteessa sama" palvelusaika tms. Selkeintä ja järkevintä on laskea, kuinka pitkän ajan ihminen joutuu olemaan sivussa tavallisesta elämästä, joka useimpien kohdalla tarkoittaa opiskelua tai työntekoa. Ja kun yksi siviilipalveluksen ongelmia tällä hetkellä sattuu olemaan palveluspaikkojen luistaminen lain vaatimasta asumiskustannuksien korvaamisesta, ei se "ne saa nukkua kotona" ole kovin vakuuttava perustelu. Sen kodin vuokrakin kun pitäisi pystyä maksamaan samalla, kun tekee päivät naurettavalla palkalla (paskaa) duunia.

Ja ennenkuin kukaan ehtii syyttää minua epäisänmaalliseksi, teen sen itse. Minulle tämä kuviteltu kokonaisuus nimeltä "Suomi" ei merkitse sinänsä yhtään mitään. Tämä kieli toki on minulle rakas, mutta en ymmärrä, miten sitä voisi asein puolustaa. Minun mielipiteeseeni ei vaikuta se, mitä mieltä esim. ukkini siitä on, enkä koe loukkaavani häntä, vaikka ajattelenkin itse, enkä vain toista vanhoja mantroja. Nykyaikana uhkakuvat ovat kuitenkin hiukan toisenlaisia kuin naapurin vainoharhainen ja häikälemätön diktaattori (nykyinen on sen sijaan sulava ja tekopyhä), eikä niitä uhkia voida torjua sen enempää palkka-, kuin asevelvollisuusarmejoillakaan. Kun ihmiset välttämättä haluavat pitää kiinni kauan sitten kaiken muun paitsi symbolisen merkityksensä menettäineistä kansallisvaltioista, pitäisi silti käsittää, että kaikki eivät halua osallistua tuollaisten symbolien ylläpitämiseen.

Tulipa tästä viestistä pitkä ja sekava. Lisääkin voisi vielä asian tiimoilta sanoa, mutta enpä tee sitä nyt. Jos alkaa viestiäni lukiessa jossain vaiheessa savua nousemaan korvista, lisätkää siihen kohtaan sopiva määrä sopivan näköisiä hymiöitä ja muistakaa, että tämä keskustelupalsta on tarkoitettu kuitenkin ensisijaisesti jääkiekosta keskustelemiseen. Toistan vielä: jääkiekosta, ei mistään oikeasti vakavasta.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Kommentoin nyt vielä tätä varjon viestiä siltä osin, kun katson sitä pystyväni kommentoimaan

Yläpesä: "Lisäksi jo silloin nämä aggressiivisen pään sivarit hiiltyivät totaalisesti siitä ajatuksesta, että sijoittamalla sivareita maanpuolustusta välillisesti tukeviin tehtäviin (sammutustyöt, pelastus jne) voidaan "vapauttaa" näihin tehtäviin muuten sidottuja kunnon miehiä sotilastehtäviin"

Johon varjo: "Eikö tällainen käytös tavallaan ole jo sabotaasia?"


Onhan se, tavallaan. Esimerkiksi minä en halunnut millään tavalla tukea valtion väkivaltamonopolia ja sen ylläpitämistä, enkä siis suostunut edes menemään nykymuotoiseen siviilipalvelukseen, joka kuitenkin aika monelta osin kietoutuu yhteen asepalveluksen kanssa.

varjo jatkaa: "Ymmärrän kyllä että kyse on ideologioista jne. mutta tuollainen on jo aika yliampuvaa.

Normaalisivarihan on laillinen tapa suorittaa asevelvollisuus, eikä se periaatteessa haittaa mitenkään valtion toimia. Paitsi tietenkin voi ajatella niin että on aina yksi mies poissa linjasta mutta se ei ole lakiin kirjoitettu.

Kuitenkin eikö juuri totaalin valinta tuollaisessa tilanteessa ole sabotaasia? Estetään valtiota puolustamasta itseään välillisin keinoin. Tai vähintäänkin heikennetään puolustuskykyä."


Voihan sen nähdä tuoltakin kannalta, mutta jos nyt esitettäisiin ensin se kysymys, mikä oikeus valtiolla on määrätä yksilö tekemään jotakin. Sitten kysyttäisiin, onko yksilöllä oikeus kieltäytyä tekemästä tuota jotakin vedoten esim. uskomuksiinsa, vakaumukseensa tms. Minua ei juurikaan kiinnosta Suomen puolustuskyky, ellei kyse ole jääkiekon kansainvälisestä arvoturnauksesta, eikä minusta kellään ole oikeutta pakottaa minua tekemään mitään myöskään sen puolesta. Ja tämähän ei tietysti tarkoita, että pitäisin mitään muuta valtiota yhtään sen parempana, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan...

varjo edelleen: "Taas tuli esiin tämä "kehityksen kärkimaa". Kertokaapa nyt perustellen miksi totaalit ovat mielipidevankeja ja minkä takia heidän kohtelunsa on jollain lailla taantumuksellista. Eikö rikollisia pistetä vankiloihin sitten edistyksellisissä valtioissa? Ja eikö totaalikieltäytyjä riko lakeja toiminnallaan? Lait on säädetty demokraattisesti joten ne ovat valideja ja legitiimejä. Missä siis vika? Jokainenhan saa muuttaa pois maasta ja vaihtaa kansalaisuutta jos ei halua noudattaa Suomen lakia, kukaan ei rupea estämään sinua siinä. Eli onko kyse oikeasti mielipidevangeista verrattuna Kiinaan tms.

Tällaisia "kehityksen kärkimaita" ja "edistyksellisiä/taantumuksellisia (eivätkös ne kaikki muka ole taantumuksellisia?) valtioita" nyt on ihan turha tosissaan sotkea tähän, kun niitä ei kuitenkaan voida mitenkään absoluuttisesti määritellä.

Kyse on lain legitimiteetin kyseenalaistamisesta. Tämä on vanha ja ontuva esimerkki, mutta olisiko orjuus koskaan loppunut, elleivät ihmiset olisi toimineet sen lopettamisen puolesta ja silloista lakia vastaan? Olisivatko torpparit koskaan vapautuneet maaorjuudesta, jos kukaan ei olisi tehnyt mitään lain muuttamiseksi?

Minä en tunnusta siviilipalvelus- ja asevelvollisuuslakien legitimiteettiä, mutta tiedän enemmistön niiden legitimiteetistä päättävistä tunnustavan, tai ainakin pidättäytyvän toimimasta aktiivisesti niiden kumoamisen puolesta. Onneksi demokratia ei tarkoita sitä, että enemmistö voisi aina jyrätä vähemmistön tarpeiden ja mielipiteiden yli, vaan erilaiset painostuskeinot ovat vähemmistön käytössä lain legitimiteetin kyseenalaistamiseksi.

Niinkuin tavallista, tässäkin asiassa sopivia ovat tietysti vain täysin väkivallattomat painostuskeinot, sillä muuten kaikilta perusteluilta putoaa pohja. Yksi parhaista painostuskeinoista on nimenomaan tuomion kärsiminen, sillä ainakin sukulaisten, ystävien, tuttavien jne. kohdalla se herättää kysymyksiä nykyjärjestelmän mielekkyydestä.

Ai niin, miksikö totaalit ovat mielipidevankeja? Amnesty Internationalin mielestä siksi, että siviilipalveluksen kesto on Suomessa yli puolitoistakertainen keskimääräiseen asepalvelukseen nähden (tämä on jonkun kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen mielestä ollut sellainen sopiva pituus, en kyllä kuollaksenikaan muista minkä), minusta siksi, että meidät tuomitaan vankeusrangaistukseen kun kieltäydymme poliittisen-, uskonnollisen-, tai muun vakaumuksen perusteella noudattamasta valtion meille määräämää velvollisuutta.

Jos tähän soppaan haluaa vielä lisätä mausteita, voisi mainita Jehovan todistajien (nykyisin ko. uskontokunnan muuttuneen siivilipalveluskannan takia perusteettomaksi käyneen), ahvenanmaalaisten ja fyysiseltä sukupuoleltaan naispuolisten vapauttamisen palveluksesta, joka tietysti sotii hallitusmuodossakin mainittua syrjintäkieltoa vastaan.

Kiinassa tilanne on aika paljon huonompi, vaikka mielipidevankeja siellä onkin väkilukuun nähden vähemmän kuin Suomessa, eikä kukaan ole mitään muuta koskaan väittänytkään. Se ei tee suomalaisista totaalikieltäytyjistä mitenkään vähemmän oikeita mielipidevankeja.

Ja se heitto kansalaisuuden vaihtamisesta oli aika huono provo. Eihän tässä nyt ole kyse siitä, että jonkun muun maan lait miellyttäisivät enemmän tms., vaan nimenomaan tämän maan lakien kyseenalaistamisesta/muuttamisesta.

Nyt alkaa riittää politiikka tältä yöltä.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Ensimmäiseksi otetaan kantaa näihin RUK:n syväjohtamisoppeihin: kyseessähän on siis ns. teesejä, joita upseerioppilaat yritetään saada omaksumaan. Onhan kyseessä ehkä hiukan kyseisen laitoksen omakehua, mutta missäpä muualla saa vastaavanlaista johtajakoulutusta kuin RUK:ssa? Muistan Helsingin Sanomista erään artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien antamasta johtajakoulutuksesta pankinjohtajille. Kyseessä oli siis varta vasten PV:ltä tilattu koulutus. Koska RUK kuitenkin on sotakoulu, opetetaan siellä ennenkaikkea taistelujohtamista mutta opit ovat sovellettavissa siviilimaailmaan.

Toiseksi ihmettelen tälläkin palstalla esiintyneiden ihmisten tapaa halveksua armeijan käyneitä ja heidän vakaumustaan. Kuten aiemmin totesin, itselleni aseellinen maanpuolustus on osa vakaumusta. Mikäli tarvetta ilmenee niin olen valmis tarttumaan aseeseen puolustaakseni myös niitä, jotka haluaisivat heilutella valkoista lippua ja viljellä hamppua.

Eh sanoi: "Voihan sen nähdä tuoltakin kannalta, mutta jos nyt esitettäisiin ensin se kysymys, mikä oikeus valtiolla on määrätä yksilö tekemään jotakin. Sitten kysyttäisiin, onko yksilöllä oikeus kieltäytyä tekemästä tuota jotakin vedoten esim. uskomuksiinsa, vakaumukseensa tms. Minua ei juurikaan kiinnosta Suomen puolustuskyky, ellei kyse ole jääkiekon kansainvälisestä arvoturnauksesta, eikä minusta kellään ole oikeutta pakottaa minua tekemään mitään myöskään sen puolesta. Ja tämähän ei tietysti tarkoita, että pitäisin mitään muuta valtiota yhtään sen parempana, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan..."

Eh, olet varmasti kuullut lainsäädännöstä? Lait ovat valtion keino määrätä yksilön tekemisiä. Etenkin länsimaisessa demokratiassa kuten Suomi, en näe asian suhteen mitään epäselvää. On olemassa tietyt normit ja arvot, joiden mukaan valtiossa toimitaan. Suomessa on mahdollisuus mennä inttiin tai sivariin, jos mene niin joutuu vankilaan määrätyksi ajaksi. Jos lakeja ja niitä valvovia ja puolustavia väkivaltakoneistoja, kuten poliisi, tuomioistuimet ja puolustusvoimat, ei olisi maailmassa vallitsisi anarkia. Ehkäpä olisi helpointa että ihmisillä olisi täydet vapaudet tehdä mitä lystää eikä kukaan tai mikään olisi esteenä?
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Viestin lähetti eh
Eihän tässä nyt ole kyse siitä, että jonkun muun maan lait miellyttäisivät enemmän tms., vaan nimenomaan tämän maan lakien kyseenalaistamisesta/muuttamisesta.
Valtion lait pitää olla voimassa vain ja ainoastaan sinun onneasi varten? Se, että joku joutuu kärsimään jostain lain asetuksesta on takuuvarmaa. Murhamiehet kärsivät siitä, että ihmisen tappaminen on kiellettyä. Pankkirosvot eivät pidä ollenkaan siitä, että pankista rahan vieminen luvatta ei ole sallittua. Totaalit eivät pidä siitä, että vaikka he kuinka haluaisivat asua tässä lintukodossamme tekemättä yhtään mitään asian eteen, laki sanoo sen olevan rangaistuksenalainen teko.

Enemmistöä ei voi syrjiä, vähemmistöille vaan annetaan erityisoikeuksia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Re: Miksi jääkiekkoilijat eivät mene sitten totaaliin?

Viestin lähetti eh
Ja ennenkuin kukaan ehtii syyttää minua epäisänmaalliseksi, teen sen itse. Minulle tämä kuviteltu kokonaisuus nimeltä "Suomi" ei merkitse sinänsä yhtään mitään. Tämä kieli toki on minulle rakas, mutta en ymmärrä, miten sitä voisi asein puolustaa. Minun mielipiteeseeni ei vaikuta se, mitä mieltä esim. ukkini siitä on, enkä koe loukkaavani häntä, vaikka ajattelenkin itse, enkä vain toista vanhoja mantroja. Nykyaikana uhkakuvat ovat kuitenkin hiukan toisenlaisia kuin naapurin vainoharhainen ja häikälemätön diktaattori (nykyinen on sen sijaan sulava ja tekopyhä), eikä niitä uhkia voida torjua sen enempää palkka-, kuin asevelvollisuusarmejoillakaan. Kun ihmiset välttämättä haluavat pitää kiinni kauan sitten kaiken muun paitsi symbolisen merkityksensä menettäineistä kansallisvaltioista, pitäisi silti käsittää, että kaikki eivät halua osallistua tuollaisten symbolien ylläpitämiseen.

Jos tällä hetkellä uhkakuvat ovat muita kuin ensisijaisesti väkivaltaisia (ja armeijasta on aika paljon hyötyä myös ei-sotilaallisissa katastrofi-tilanteissa) niin se on sitten ensimmäistä kertaa tunnetun historian aikana. Ehkä pitäisi odottaa enemmän kuin 10 vuotta kylmän sodan lopusta ennen kuin julistetaan väkivalta Pohjois-Euroopassa lakanneeksi. On myös ensimmäistä kertaa tunnetun historian aikana että on olemassa liberaali-demokraattisia yhteiskuntia, jotka sallivat keskustelun ja suvaitsevat marginaaliryhmiä. On hyvinkin mahdollista (ehkä jopa todennäköistä) että tämä on vain tilapäinen ilmiö ja palataan takaisin brutaaleihin voimankäytön yhteiskuntiin. Toivottavasti ei vapaaehtoisesti.

Toki kansallisvaltiot ovat menettäneet merkitystään paljon, näin tapahtuu hyvinä aikoina. Ennen ensimmäistä maailmansotaa läntinen elämäntapa oli hyvinkin integroitunut vapaakauppoineen ja kultakantoineen, sitten varoittamatta tulikin umpikuja eteen. Mutta jos kansallisvaltiot ovatkin menettäneet merkitystä niin rajat eivät - tai eivät ainakaan kaikki: kävin tänä kesänä ensi kertaa Venäjällä, ja voi sanoa yhtään liioittelematta että puhutaan dramaattisista eroista jotka johtuvat suoraan rajan olemassaolosta. Ehkä Belgian ja Hollannin välistä rajaa ei huomaa, tai Norjan ja Ruotsin, mutta Suomen ja Venäjän kyllä todellakin.

Anyway, totta on että nyt ei ole vastassa mikään Stalinin Neuvostoliitto, jonka miehitys olisi hyvin pitkälle kirjaimellisesti tuhonnut Suomen ja suomalaiset. En silti heittäisi aivan noin vaan romukoppaan instituutiota jolla oli aika ratkaiseva osuus tämän estämisessä vain siksi että parin sukupolven ajan sitä ei ole tarvittu. Venäjä ei tosiaan ole enää totalitaarinen diktatuuri, vaan kaoottinen ja köyhtynyt suurvalta joka pyrkii integroitumaan länteen: tälläisissä tilanteissa on tunnetut mahdollisuudet päätyä totalitaariseksi diktatuuriksi... Kuka tietää onnistuuko Venäjä nykyisessä politiikassaan ja mitä seurauksia mahdollisella epäonnistumisella olisi? Ehkä sitten on ylipessimistinen käsitys ihmiskunnasta ja tämän nykyisen yhteiskunnan vaihtoehdoista, mutta kyllä aloittaisin yleisen aseriisunnan esim. Kiinan, Venäjän ja Irakin tapaisista maista, en Suomen armeijasta...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Re: työnteon vuoksi myöhässä tuleva kommentti

Viestin lähetti Yläpesä
Tunnen kyllä nämä perustelut, jotka tosin jäävät tänä päivänä ja varsinkin tulevaa ajatellen vain kaanonisoitujen väitteiden tasolle. Tässä tullaan näkemään muutoksia. Läntisen maailman (Venäjä mukaanlukien) muutoksen myötä yleiselle asevelvollisuudelle ei ole enää samoja perusteita, yhteinen palkkakriisienhoito-organisaatio voi hoitaa *todelliset* uhkat paljon tehokkaammin. Nythän puolustushallinto on valtionbudjetissa eräänlainen tuottamaton menoerä. Historiaa voi käyttää raamatun tapaan niin moneen perusteluun. Historiasta voi ottaa oppia, mutta ei sen pitäisi antaa jähmettää ajattelua. Asuisimmehan edelleen luolissa ja söisimme raakaa lihaa.

Mikäli EU.lle ollaan joskus luomassa yhteistä armeijaa, voitaneen Suomessa luopua yleisestä asevelvollisuudesta. Korostan kuitenkin, että tämä oletus on nyt niin kaukaa haettu, etten usko tuollaisen vaihtoehdon ikinä toteutuvan.

On totta, että todellinen uhka on nyt jossain muualla, kuin itärajan takana, mutta mielestäni on erittäin vastuutonta tuudittautua tuon kuvitelman varaan, että tuo tilanne säilyisi vuosikymmenien ja -satojen ajan. Suomen resursseilla ei palkka-armeijaan ole mahdollisutta.

Ja historiasta löytyy niin paljon tapauksia jopa viime vuosikymmeniltä, että ei suotta mennä tuonne luolamiesaikakauteen.

Viestin lähetti Yläpesä

Näinhän se liturgia menee. Minun ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta kuvitella, että sopivan houkuttelevan tilaisuuden tullen tästä toistamiseen livettäisiin (esim. menetetyn Karjalan, Sallan ja Petsamon takaisinvaltaus).

Itse en taasen usko tuohon, Karjalaan ja muihin menetettyihin alueisiin ei enää nykysukupolvella ole sellaisia tunnesiteitä niin suuressa mittakaavassa, kuin vanhemmillamme. Tuollaista houkuttelevaa tilaisuutta tuskin tulee pitkään aikaan, joten vanhempi sukupolvi ehtii poistua päättämästä asioista ennen tuota. Karjala on nykyisessä kunnossaan sellainen rahareikä, ettei sen valtaus kannattaisi missään tapauksessa. Eikä sinne kukaan suomalainen muuttaisikaan.

Viestin lähetti Yläpesä

Samalla perusteellahan sivariajan pakollinen "koulutusjakso", joka pidetään keskuksessa pitää laskea 24h palvelukseksi (vaikkei se sitä millään muotoa ole, vaan juuri mainitsemaasi ajantappoa pahimpaan armeijan henkeen). Mutta armeijassakin varsinaista palvelusta on kuitenkin vuorokaudessa se n. 8-10 h aktiivinen "työaika". Ja täytyy yhä ihmetellä että miksi näitä minuutteja, metrejä ja kiloja edes yritetään verrata, kun jokainen tietää, etteivät ne mene tasan. Eihän ne mene tasan armeijan eri osastoissakaan. Eikö armeijan ja sotilaiden ensisijaisessa intressissä pitäisi olla se, että oma järjestelmä on mahdollisimman mielekäs, laadukas ja tarkoituksenmukainen, että mahdollisimman moni nuori haluaisi käydä juuri sen, eikä haaskata aikaa jonkin toisen järjestelmän arvioimiseen ja itsensä kaltaiseksi muuttamiseen?

Kyllä. Tuon sivariajan pakollisen koulutusjakson voi mielestäni laskea 24h palvelukseksi. Mutta sitä on vaan sen verta pieni osa. Ehkä suurin syy, miksi halutaan verrata näitä asioita on, että siviilipalvelus on kuitenkin vain vaihtoehtoinen menetelmä, eli silloin tuon vaihtoehdon ei pitäisi olla se kaikkein helpoin, koska päätarkoitus on kuitenkin maanpuolustuskykymme ylläpito.

Viestin lähetti Yläpesä

Väittäisin, että suurin osa on jo tällä hetkellä hyödyllistä (sos-ter-opetussektorit) ja monissa kunnallisissa laitoksissa sivareita käytetään jo hieman "epäeettisestikin" erittäin halpana työvoimana, joka itse asiassa vie työpaikkoja. Erityisesti ammatillista tai korkeakoulutusta hankkineet sijoittuvat usein kaikille mielekkäisiin tehtäviin. Ongelmia syntyy lähinnä kouluttamattomien nuorimpien miesten sijoittamisessa. Kun ei ole kokemusta eikä koulutusta, voi joutua mihin vain, eikä se usein ole yhdenkään osapuolen kannalta onnistunut.
Niitä jännitteitä tulee juuri näistä hankkeista muuntaa sivaria takaisin suoraan sotavoimia avustaviin ja tukeviin muotoihin.

Mitenkä sitten suhtautuisit tähän, jos tuo minun ehdotukseni siviilipalveluksesta tuotaisiin tämän nykyisen siviilipalvelusmuodon rinnalle? Eli olisi kaksi tapaa:

1. Perinteinen 390(?) päivän sivari, kriisitilanteessa rintamalle pikakoulutuksen kautta.
2. Uudempi (270) päivän sivari, koulutettaisiin siviilitehtäviin kotirintamalle kriisitilannetta varten. Rintamalle vain äärimmäisessä tarpeessa.

Viestin lähetti Yläpesä

No, siinä tapauksessa otan sanojani takaisin ja pyydän todellakin anteeksi kärjekkäitä sanavalintoja. Natsittelu ei ollut tarkoitukseni.

Jeps. Antaa homman olla, itsekin ylireagoin tarpeettomasti, mistä pahoitteluni.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yläpesä

"Kritiikkini olen kohdistanut ainoastaan siihen, ties mistä teiniuhosta kumpuavaan viime vuosituhantiseen mieskulttuuriin liittyvään halveksuntaan, joka kohdistuu siviilipalvelukseen erilaisina väheksymisen ja aggression muotoina."

Samoin minun kritiikkini sinulle kohdistui siihen, että pidät näkökannoistasi poikkeavia kirjoituksia ala-arvoisina ja vähäpätöisinä. Et eroa millään tavalla mainitsemastasi "teiniuhosta" kuin korkeintaan muodollisesti hyvällä kirjoitusasulla. Jos sinua todella häiritsee niin paljon se, että keskustelu on lähtenyt sivuraiteille, miksi ihmeessä et itse keskity kirjoittamaan vain siitä, onko armeija jääkiekkoilijalle parempi kuin sivari? Tuo saarnasi ei ole siis kovin uskottavaa...

"Armeijassa saa tottua paljon kovempaan kieleen vaikkapa naisia, heikkolahjaisia tai muita epähenkilöitä (ei siis minun mielestäni) kohtaan. Sotilaan pitää kyetä ottamaan vastaan ja antaa takaisin suomalaisia sanoja, niitä samoja joilla ennen taistelussa huudettiin vastustaja suomuurainten sekaan."

En viitsi tarrautua naurettavaan provosointiisi, mutta sen verran kuitenkin, että emmekö kuitenkin puhuisi armeijasta instituutiona eikä yksittäisen nuoren miehen kielenkäyttöpaikkana? Meitä on moneen junaan, olen minä kuullut sivarin julistavan "kapitalistit hirteen" teesiä siinä kuin varusmiehen "ime munaa" juttuja. Mutta myös sangen kypsiä ajatelmia molemmilta puolilta.

"Oli se sitten joidenkin sivaripiirien narsistista uhoa sotilaita vastaan natsisikoina tai nyt tässä ketjussa toisinpäin käyty mittelö, jossa isommat, lukumääräisesti suuremmat ja perinteiden tukemat reservit käyvät pienempien kimppuun kuvitellen saavuttavansa sillä jonkinlaisen riemastuttavan voiton."

Koska kuitenkin minulle olet sanasi osoittanut, osoita myös, missä minä olen käynyt tässä keskustelussa sivareiden kimppuun mainitsemallasi tavalla? Muista minä en voi enkä halua vastuuta ottaa, vain itsestäni. Siis tässä keskustelussa. Ellet kykene osoittamaan, eikö saarnasi ole aika turha?

"Yhtään itseäsi korottamatta kerroit, että olet tehnyt tieteellisen lopputyösi suomalaisesta turvallisuuspolitiikasta. Saat minut toki kohottamaan kulmakarvojani eri tavalla kuin ennen sen sanomista."

No hyvä, se oli tarkoituksenikin! Se miksi en halua korottaa asialla itseäni johtuu juuri tuosta, että teot puhukoot puolestaan, ei maininnat. Katsoin tarpeelliseksi kuitenkin mainitakin asiasta, koska ehkä sillä keinoin saan sinut kääntämään sieltä jalustaltasi katsettasi tännekin päin... Toisekseen, heittosi, mikä sai aikaan mainintani asiasta, oli vähintäänkin tökerö ja keskustelukumppania alentava.

"Toivottavasti tarkastajana ei ollut sama, joka hyväksyi Paavo Väyrysen YYA-tutkielman, jossa todettiin Neuvostoliiton hajoaminen mahdottomaksi. Ja toivottavasti sait työstäsi hyvän arvosanan, että sanaasi uskaltaa luottaa. Eli siis sinulla on isompi, myönnän sen."

Ei uskoisi, että aikuisen miehen täytyy heittäytyä noin lapselliseksi... Sinulla todellakin taitaa olla pienempi kuin minulla, itsetuntosi kohottamisyrityksistä päätellen.

"Sanoman pitää vakuuttaa lukijansa ilman tietoa siitä, kuka on tekstin tehnyt ja millaiset diplomit seinää tapiseeraavat."

Lue omia tekstejäsi ja mieti, kuinka vakuuttavaa se on. Esimerkiksi tuo edellinen pätkä, mitä lainasin. Mitä kuvittelet saavuttavasi lapsellisella ivailulla? Et ainakaan uskottavuutta, et ainakaan minun silmissäni.

"Mutta jotenkin se ei minua enää tällä iällä hetkauta."

Ja kuka puhuikaan auktoriteeteistä...? Kehotan tutkailemaan sanaa "ikä". Kyllä sinulla pappa varmasti on elämänkokemusta, sitä en epäile.

"Yrittäessäsi edelleen vängätä väen väkisin sivareita maanpuolustuksen piiriin sanot "Valitettavasti en edelleenkään näe, että Simo Sivari esim. ylioppilaslehden toimittajana palvelisi kovinkaan tehokkaasti kokonaismaanpuolustusta..."

Sivari on osana asevelvollisuusjärjestelmää, en minä mitään yritä vängätä. Näen vain sivarin paljon mielekkäämpänä, jos se todella palvelisi kokonaismaanpuolustusta. Kokonaismaanpuolustus muodostuu sotilaallisesta- ja ei-sotilaallisesta maanpuolustuksesta. Mikäli ominaisuuksiltaan palvelukseen kelpaava asevelvollinen ei ole valmis osallistumaan jompaan kumpaan, hän rikkoo lakia, jolloin seuraa rangaistus. Mielestäni tämä asia on varsin selvä.

"En tosin tiedä oliko tämä kuvitteellinen esimerkki ja onko ylioppilaskuntien nykyään edes mahdollista ottaa vastaan sivareita."

Tämä oli sikäli kuvitteellinen esimerkki, etten tarkoittanut sillä ketään erityistä henkilöä, mutta toki sivareita ylioppilaskunnissa myös palvelee.

"Simon sivari ei liity maanpuolustukseen, koska se on erotettu maanpuolustuksellisista kytköksistä. Ja maanpuolustustahot haluavat että se olisi. Ja lainsäätäjät, valtionhallinto ja työministeriö ovat päättäneet että se ei ole."

Ei asia ihan noin mene. Edelleen toistan, että siviilipalvelus on osa asevelvollisuusjärjestelmää. Toiseksi, siviilipalvelus ei koske nykyisellään sodan ajan oloja. Näistä asioista päättää eduskunta eli lainsäätäjät, kuten varmasti tiedät. Sivarin kehittäminen voimakkaasti kokonaismaanpuolustusta palvelevaksi palvelusmuodoksi edesauttaisi mielestäni parhaiten Suomen varautumista ei-sotilaallisiin kriiseihin. Sinulle ilmeisesti kummittelee pelko siitä, että josko sittenkin puolustushallinto on tunkemassa väliin... Vai onko tuo sana "kokonaismaanpuolustus" sinulle mörkö?

"Viimekertaisissa eduskuntaväännöissä taisi lähes kalkkiviivoille asti yltää ehdotus 9 kk:n sivarista."

Eipä oikeastaan. Hallituksen esitys tarkoitti 12 kuukautta, joka sitten hylättiin sivarin keston säilyessä ennallaan. Radikaalein yksittäinen lakiehdotus oli lyhentää sivaria 240 päivään, mutta pelkäksi ehdotukseksi se myös jäi.

"Tämänhetkinen suunta on kuitenkin kohti muita eurooppalaisia valtioita, joissa sivarin osuus on merkittävästi suurempi (luokkaa 20-50% miehistä)."

Miten tuo on tämänhetkinen suunta, kun juuri eduskunta hylkäsi sivarin lyhentämisen kuukaudellakin ja edelleen noin 80 % miehistä suorittaa varusmiespalveluksen, eikä sivarin osuus ole edelleenkään edes 10 %? Melko omalaatuinen tulkinta...

"Eikä vertailukohtia sitten enää tarvi hakea Itä-Blokista. Katsotaan vaikka länsinaapuriin ensiksi, niinkuin usein tehdään."

Miksi pitäisi katsoa? Miksi emme voi pitää omaa linjaamme?Toisekseen, et mitenkään kommentoinut sitä toteamustani, että syyt lienevät Suomen tapauksessa jossain toisaalla kuin diktatuurissa tai Itä-Blokin jäänteissä...

"Ne hakevat (miehet ja naiset) armeijaan, jotka pitävät sitä kunnia-asianaan, jotka hakevat henkilökohtaista hyötyä joistain erikoisjoukoista tai -koulutuksesta, jotka pelkäävät menettävänsä mahdollisuuden johonkin uraan muussa tapauksessa tai jotka vain menevät koska se kuuluu asiaan. Ja ne menevät sivariin, jotka arvelevat etteivät pärjää/onnistu armeijassa, jotka pitävät kunnia-asianaan tehdä yhteiskunnalle vuoden ilmaista yleishyödyllistä työtä, jotka hakevat jotain henkilökohtaista hyötyä tietyn palveluspaikan työkokemuksen kautta tai jotka vain ajattelevat että sivari kuuluu asiaan."

Tuosta voin olla samaa mieltä. Paitsi että tuo sivarin ilmainen työ pitäisi mielestäni olla kokonaismaanpuolustusta palvelevaa työtä.

"Osa vapautetaan erilaisin terveydellisin perustein ja osalle ei käy mikään vaihtoehdoista, jolloin he toistaiseksi saavat vankilatuomion, josta toisin kuin esim. lapsenmurhaaja, ei voi saada kevennystä ensikertalaisena tuomion puolessavälissä."

Outoja rinnastuksia jälleen, kovin tarkoitushakuisia. Eiköhän se lapsenmurhaaja kuitenkin istu huomattavasti kauemmin ja tiukemmin kiven sisällä kuin avovankilassa _lain rikkomisesta_ seurannutta tuomiotaan kärsivä totaali.

"Ennustamista ei pidä jättää ennustajaeukoille, niinkuin tulevaisuudentutkimusta halveksuvasti nimitit."

Minä en pidä tulevaisuudentutkimuksena sitä, että lonkalta heitetään joitain lukuja, jotka sattuvat maistumaan omassa suussa hyvältä... Siksi kieltämättä ilkikurinen kommenttini.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
pikaisesti....Yläpesä, huomasit varmaan ylemmistä viesteistäni kantani varusmiespalveluksen pituuteen.
Eli 6kk on aikalailla minimi jos halutaan tehdä kunnon sotilaita ja tietyillä aloilla tuota voisi viellä kasvattaa.

"Minkä nykyisestä voi suosiolla jättää metttäkeikan aikana nevasuolle rahkasammalen alle? Oletetaan että joka päivä tehokasta opiskeluaikaa on todellakin 8h/pv mikä nykyään ei toteudu missään. Ei odottelua, ei jonottamista ei lusmuilua jne. Vaan tehokasta organisoitua opiskelua, sellaista jonka naiset osaavat hyvin järjestää. Minäkin heitän oman ehdotukseni."
Opiskelua?
tuota opiskellaanko siten tunneilla väsyneenä olemista "joo sitten kun et ole nukkunut 3 päivään niin susta tuntuu tältä....nyt kuvitelkaa mielessänne tilanne..."
Harjoitukset ovat olennainen osa sotilaskoulutusta ja niitä pitäisi lisätä, ei vähentää(rahoista pulaa).
RUK:ssa oli 10 tunnin luentopäiviä ja pitää sanoa että ei ollut kivaa. Teoriaa ei tosiaan voi kuitenkaan opettaa toisin.
Kuitenkin sotimisen perustoiminnot on pakko tehdä "käsin" ja metsässä, 8 tunnissa kun ei ehdi edes väsyä joten miten saataisiin selville kuka ei kestä väsymystä jne.
Vaikka 7 päivän tiedusteluharjoitus on hieman eri asia kuin 50 päivän yhtämittainen partiointi niin silti tuokin 7 päivää antaa paljon paremman kuvan toiminnasta ja sen edellytyksistä(ravinto, neste, uni ym. tasapainot) kuin 8 tunnin harjoitus luokassa/kasarmin takapihalla.

Jos jotain vituttaa metsässä niin se siinä vähän on ideanakin, kärsimystä pitää opetella jotta osaa asettaa asiat oikeisiin järjestyksiin-> "haava sormessa ei ole teho-osaston ongelma(tosi tapahtuma)"... "3 tunnin yöunet eivät ole lyhyitä (valitusta bussissa, koulussa jne.)" ym.



Ennustajaukoista puhuminen on aivan pätevää jos heität vain tuollaisia "3o vuoden kuluttua EU:n armeija on olemassa"...ilman mitään perusteita tms.

"Ahaa, vertailitkin siis sivaria varusmiespalvelukseen, sain tekstistä sen käsityksen että väitit sivarilla olevan etuja tavalliseen työntekijään nähden... which is weird."

vertailin siis tilannetta sivari vs. työelämä....armeija vs. työelämä.
Kuinka moni pitää työtään rangaistuksena?
Kuitenkin samasta asiasta(miinus raha) on kyse sivarissakin, 8 tunnin päiviä kaikilla sosiaallisilla mahdollisuuksilla ja illalla voi käydä vaikkapa baarissa jne.

Vaikka onhan noita naisia nyt armeijassakin niin harva on onnistunut pokaamaan muijan sieltä , menettäneitä on kyllä useampiakin.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pyrin nyt olemaan lyhytsanainen, koska pointtini olen jo tuonut toivottavasti riittävän väkevästi esille. Samalla yritän jättää temmellyskentän muille ettei mene "saarnaamiseksi" niinkuin jo nimitettiin.
Eli että kansalaisvelvollisuuden suorittamisen tapoina pidän molempia tasavertaisina, vaihtelevasti eri yksilöille sopivina. En aio vastata kaikkiin takaisinsaamiini kikkareisiin koska monta itse heittämäänikin on jäänyt vaille vastausta. Tässä kuitenkin valitut.

varjo: Eikö tällainen käytös tavallaan ole jo sabotaasia?

Pitää kyllä olla aikamoinen tiukkapipo käsitteidenpyörittelyssä, että tuosta sabotaasin saa. Avoimesti ilmaistaan asia, kieltäydytään joistain asioista, jonka jälkeen hallinto kykenee ottamaan nämä seikat huomioon tulevien toimenpiteidensä osalta. Mitään ei rikota, keneenkään ei kajota. Osoitetaan vain, että kaavailluilla toimenpiteillä ei ole kaikkien tukea. Miten se on sabotaasia ja mitä kaikkea muuta tuollaisen sabotaasi-käsitteen alle sitten voidaan myös tunkea? Et voi poimia rusinoita pullasta. Käytännössähän silloin myönnettäisiin maanpuolustusasioille pyhän lehmän asema (mitä se toki pitkälti on ollutkin) joka on kaiken arvostelun ja hallinnan yläpuolella. Mikä tahansa poikkinainen asenne voitaisiin myös tulkita sabotaasiksi, täysin paranoidisten ajatuskehitysten pohjalta tilanteessa jossa ei edes ole muuta kuin kuviteltu tulevaisuuden kriisitilanne (jota ei tuskin edes tule).
Ärsyttävää tuollainen toiminta varmasti on, koska se paljastaa kuinka kieroilla tavoilla ihminen voidaan valjastaa haluttuihin tarkoituksiin vastoin omaa tahtoaan. En nyt kuitenkaan itse oikein osaa pitää kovin militaristisena sitä, että auttaa ihmisiä sairaalassa, vaikka se samalla auttaisikin sotatoimia. Mutta tietyssä kärjistetyssä tilanteessa siinä voi tulla tunne että ainoastaan auttaa saman hulluuden jatkamista.

Kysymys lakien rikkomisesta seuraavasta tuomiosta on mielestäni asiallisemman käsittelyn arvoinen kuin ne heitot, mitä totaalikieltäytyjien tilanne on täällä osakseen saanut. Mautonta rinnastusta tai ei, mutta tosiasia on se, että ensikertalainen murhasta tuomittu kärsii (toki pidemmästä) kakustaan puolet ehdottomana, mutta armeijasta kieltäytynyt kokonaan. Lakia on rikottu, se on totta. Niin on rikkonut sekin joka maksamatta pysäköi autonsa parkkiruutuun maksullisena aikana, ne jotka kävelevät päin punaisia ja ne jotka ajavat ylinopeutta. Rikollisia kaikki tyynni? Verottajalta (valtiolta, myös puolustushallinnolta siis) miljoonia markkoja (satojatuhansia oiroja) pimittänyt selviää tuomiostaan ehdollisella, mutta mies, joka ei halunnut armeijaan, istukoon. Vaikkei totaaliasiat ole itselleni mitenkään lähellä sydäntä, niin ei tuo mahdu oikeustajuuni millään. Minulla on varaa nähdä yksilöllisiä tulkintoja tilanteista ja antaa joustoa. Minusta tuntuu, että totaaliasiassa tilannetta säätelevät vastoin lain henkeä ja tarkoitusta puhtaat tunneseikat, ne samat jotka ovat velloneet täälläkin. Ne samat, joidenka vuoksi yhtäkään kotimaista kirjallisuus- tai elokuvakeskustelua ei voi käydä ilman vapisevaäänistä kommenttia Tuntemattomasta.

Lait ovat niinkuin ne on päätetty, mutta silti niissä tapahtuu ajan myötä muutoksia. Yhteiskunta muuttuu, arvot muuttuvat. Jos yksilöille ei sallita mitään joustoa reagoida voimassa olevia lakeja vastaan, mikään ei koskaan muuttuisi kuin ainoastaan hyvien lainsäätäjien omasta oivalluksesta. Kansalaisaktiivisuudelle on toimivassa, hengittävässä yhteiskunnassa oltava sijaa, lakien tulkinnoille riittävästi joustoa. Millään ymmärtävällä tulkinnalla ei tästä voi päätellä puhtaan anarkian halua.

mjr: Ehkä sitten on ylipessimistinen käsitys ihmiskunnasta ja tämän nykyisen yhteiskunnan vaihtoehdoista, mutta kyllä aloittaisin yleisen aseriisunnan esim. Kiinan, Venäjän ja Irakin tapaisista maista, en Suomen armeijasta...

Miltä suomalaiselle reserviläiselle siis maistuu venäläinen sivari? Onko se hyvää kehitystä, että Venäjä tunnustaa miestensä olevan haluttomia asepalvelukseen ja sotatoimiin? Eikö Suomen turvallisuusintresseissä ole se, että naapurissa tai jossain muslimimaassa olisi mahdollisimman vähän sapelinkalistelijoita? Eikö Tavarish Jurij Sivarjevitsh ole suomalaisen sotilaan paras kaveri? Ja jos vastaa näihin kysymyksiin kyllä (eli että tietyissä olosuhteissa sivarissa on itua), miksi ei olisi loogista ajatella sitä samaa myös omien kohdalla?

sistis: Mikäli EU.lle ollaan joskus luomassa yhteistä armeijaa, voitaneen Suomessa luopua yleisestä asevelvollisuudesta. Korostan kuitenkin, että tämä oletus on nyt niin kaukaa haettu, etten usko tuollaisen vaihtoehdon ikinä toteutuvan.

En voi nähdä sitä kaukaa haettuna, kun asiasta on kuitenkin puhuttu *mahdollisuutena* sekä EU:n piirissä että myös kotimaisessa politiikassa. Googlellakin pitäisi kyllä materiaalia löytyä. On eri asia, kuinka nopealla tähtäimellä tähän ollaan "ajautumassa" ja kuinka avoimesti/virallisesti hankkeen valmistelusta puhutaan julkisuudessa. Tähän saakka taloudellisiin liittoihin on kuitenkin aina liittynyt sotilaallinen yhteistyökin (eli tässä itse vetoan historiaan). En voi ymmärtää miten EU tekisi asiassa poikkeuksen. On selvää, että joillekin maille on annettava aikaa kypsyä ajatukseen. Esim. Ruotsin tai Sveitsin osalla kovin aktiivinen liittoutumisen vaatimus herättäisi voimakkaan vastustuksen ja Suomessakin aiemman keskivahvan Itä-liittoutumisen poishuuhtominen ja muuttaminen vahvaksi Länsiliittoutumaksi on tuskilla maustettu. Talouden globaalin yhdentymisen, kulttuurien yhteensulautumisen, reaaliaikaisen yhdentyvän tiedonvälityksen johdosta yhä suuremmat maa-alueet alkavat elää samantahtista, samansisältöistä elämää. EU:n sisällä tämä linja on aivan selvä. Ero USA:an on vielä näkyvä, mutta lähentymistäkin saattaa tapahtua. Ero Afrikkaan, Aasiaa (josta Venäjä haluaa osin erottautua ja lähentyä Eurooppaa) ja "rajattomaan" islamiin on kuitenkin hyvin suuri. Rajoihin liittyvät konfliktit, jotka ovat käytännössä ainoita joihin meidän asevelvollisuusarmeijaamme voi perustella, siirtyvät EU:n rajoille ja niistä huolehtivat pääasiassa EU:n ja todennäköisesti vielä pitkään NATO:n yhteiset joukot. Suomelle se ei ole liian kallis ratkaisu, koska kustannukset jaetaan kaikkien jäsenmaiden kesken ja joukkojen määrä on selvästi pienempi kuin jäsenvaltioiden joukkojen summa. EU:n osavaltioiden sisäisiin konflikteihin ja täällä usein mainittuihin kriiseihin kehitellään todennäköisesti kansallisia erikoisjoukkoja, jotka muistuttavat enemmän poliisijoukkoja (iskuryhmät, pelastus, mellakka jne) kuin armeijaa. Kuitenkin näiden joukkojen perusteena on ammatillisuus ja vaativa (jatkuva?) koulutus. Janatuisen Jaskalla ja meikäläisellä ei ole niihin asiaa, vaikka halua olisikin.

sistis: Karjala on nykyisessä kunnossaan sellainen rahareikä, ettei sen valtaus kannattaisi missään tapauksessa. Eikä sinne kukaan suomalainen muuttaisikaan.

Heittona (älä ota tosissaan): Joo, Karjala ehkä, mutta entäs Petsamo? Sen kautta saataisiin tieyhteys Jäämerelle, haltuun valtaisat arvometallialueet ja oikeudet merialueiden hyödyntämiseen (öljy, kalastus). Aina vaan vollotetaan Karjalaan jätetyistä pusikoista, joista ei olisi mitään hyötyä, mutta Petsamon todellisia rikkauksia ei kukaan kaipaa? Johtuneeko siitä, että niin moni kylddyyripersoona ja vaikuttaja on Karjalasta lähtenyt ja vain aniharva Petsamosta (nekin saakelin kyynisiä jupisijoita)?
Silti, en usko että karjala koskaan kuolee retoriikastamme, vaikka jäljellä ei olisi enää yhtään elävää sieltä paennutta. Lastenlasten tunteetkin vaikuttavat elävän varsin voimallisina, mitä nyt tuttavapiirin "kotiseutubussimatkailijoita" seuraa.

Ehdotustasi kahdenlaisesta sivarista en oikein niele. Siinä pistetään kaverit ikäänkuin käymään kauppaa vakavilla asioilla ja pienillä palkkioilla. Ei ole sen arvon mukaista. Tuskinpa tuollaiset rintamallelähettämisluokat edes siinä kriisitilanteessa (jota ei tule) pätisivät. Jos siis vaatimuksestani ei jostain syystä siirrytäkään vuoden sisällä palkka-armeijajärjestelmään EU:n etunenässä, voitaisiin tehdä seuraavasti (tässä siis varjollekin haastevastausta): tämä nykyinen systeemi on perusasetelmiltaan varsin hyvä. Molempien palvelusten kestoa voisi samassa suhteessa järkeistää. Armeijan tulisi voida käydä lyhimmillään n. 1-2 kuukaudessa. Upseeristolle se nousisi pakostakin tuosta selvästi (jonnekin 6 kk:n tuntumaan), mutta perustykinruoan koulutukseen riittää kuukausi pari. Kyllä sen venyttäminen puoleen vuoteen on pääasiassa huonosta suunnittelusta, pedagogiasta, ja vanhentuneista ideologia-ajatuksista ja näistä muita armeijan kukkasista johtuvaa. Siis aseen käsittely, oman aselajin tuntemus, perusteoria, harjoittelut ja parin viikon leiri jne. Jätetään kunnonkohotus (joka menee hukkaan joka tapauksessa), äkseeraamiset (joita Rokka ei arvosta kuitenkaan), luonteen kestävyystestaamiset rääkissä jne (näkeehän sen kestävyyden sitten tositilanteessakin ja kertooko parikymppisenä suoritettu arvio mitään nelikymppisen tilasta suuntaan tai toiseen...not), satojen tuntien jonottamiset ja odottelut sinne Kansa taisteli -teosten kansien väliin.
Pannaanko perään yksi mauton hymiö, no pannaan.

Tällöin sivarikin voisi olla vastaavasti tuon 6 kk. Velvollisuus koskisi kaikkia kansalaisia, naisiakin. Ne jotka eivät halua armeijaan, menevät sivariin. Ne jotka kieltäytyvät sivarista tai koko asetelman legitiimisyydestä, saavat ehdollisen vankeustuomion. Ne, jotka vapautetaan terveydellisin perustein armeijasta, suorittavat sen sijaan sivarin. Jne.

Suomi-Salama (karsin, koska tulee muuten liiallista viitesalaattia):
> Et eroa millään tavalla mainitsemastasi "teiniuhosta" kuin korkeintaan muodollisesti hyvällä kirjoitusasulla. Jos sinua todella häiritsee niin paljon se, että keskustelu on lähtenyt sivuraiteille, miksi ihmeessä et itse keskity kirjoittamaan vain siitä, onko armeija jääkiekkoilijalle parempi kuin sivari?

Minusta siinä on yksi olennainen ero. En aloittanut, vaan vastasin alussa mielestäni asiallisesti aiheessa pysytellen asialliseen ketjualoitukseen, joka varsin pian alkoi muuntua reserviläisten off-topic-kukkoiluksi. Eikös se olekaan niin, että on oikeus puolustautua? Ja kun vielä meikäläiselle sopivasti on mahdollisuus ihan verettömään konfliktiin sanojen muodossa, niin sitä parempi. Minusta on aina paras antaa (keskustelusssa) takaisin samalla mitalla, siinä äänilajissa ja niillä soittimilla, mitkä kaveri on itse ensin valinnut. Sikäli olet siis oikeassa, että sitten kun peli oli menetetty niin antaa roiskua vaan. Mutta jos aiot jatkaa itkua kielenkäytöstä ja provosoivista kärjistyksistä, niin en voi todellakaan sanoa muuta kuin, että pysy kaukana keittiöstä, jollet pidä kuumuudesta.

> Sinulle ilmeisesti kummittelee pelko siitä, että josko sittenkin puolustushallinto on tunkemassa väliin... Vai onko tuo sana "kokonaismaanpuolustus" sinulle mörkö?

Kummittelee kyllä. Muistan varsin hyvin sen vaiheen kun sivarin hallinnointia siirrettiin pois PM:stä TM:ään ja sellainen ministeri Pihlajamäen muotoinen mörkö siellä kovasti yritti kammeta, vääntää ja kaataa koko hanketta. Vaikka siirron tarkoituksena oli juuri lieventää yhä kireämmiksi käyneitä asetelmia sivareiden ja PM:n kanssa. Ei tuo perusasetelma ole mihinkään kadonnut. Eli kertaan vielä, kahdenkymmenen vuoden kehityksen lakaiseminen maton alle ja asetelman palauttaminen tiukan kokonaismaanpuolustukselliseksi, jossa PM:n ohjaava vaikutus olisi jälleen ratkaisevin, tuottaisi näkyvän konfliktin, jossa olisi mukana tuhansia miehiä. En näe tällaisessa sytytyslangan kanssa leikkimisessä mitään vastuuntuntoista järkeä. Tuntuu vain että konfliktia hakemalla haetaan. Lopputulos (kansainvälisen seurannan vuoksi) voisi kuitenkin olla PM:lle negatiivinen.

> Radikaalein yksittäinen lakiehdotus oli lyhentää sivaria 240 päivään, mutta pelkäksi ehdotukseksi se myös jäi

Jos tämä oli vihreiden esitys niin tarkoitin juuri sitä. No, tässä toimin lähteitä tarkistamatta pelkän muistikuvan varassa ja saattaa olla että lehtijuttujen perusteella asian valmisteluvaiheesta jäi värittynyt kuva. Mutta siitä olen varma, että hallituksessakin näitä eri kestoja oli esillä useampia 9-13 kk:n välillä.

> Miten tuo on tämänhetkinen suunta, kun juuri eduskunta hylkäsi sivarin lyhentämisen kuukaudellakin ja edelleen noin 80 % miehistä suorittaa varusmiespalveluksen, eikä sivarin osuus ole edelleenkään edes 10 %? Melko omalaatuinen tulkinta...

No nyt sitä perspektiiviä voi ihan vapaasti katsoa hieman paria vuotta pidemmällä akselilla. Suomi ei voi elää tässäkään asiassa yksin (Albania yritti), vaan kuuluakseen yhteisöön sen on tarkkailtava muiden maiden tekemisiä ja tarvittaessa seurattava niitä. Puhun siis viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan kehityksestä kotimaassa sekä viimeaikaisesta eurooppalaisesta suunnasta. Viittaukseni Itä-Blokkiin tarkoitti siis sitä kuvaa, minkä Suomesta näiden lukujen perusteella saa ulkopuolelta katsottuna. Se kuva on varsin erikoinen ja antaa yhteiskuntajärjestyksestä vinoutuneen kuvan. Amerikkalainen ystäväni käytti näitä lukuja plus sitä havaintoa, että lähes joka pihassa on lipputanko, jossa vielä usein lippu ylhäällä, että Suomi on varsin patrioottinen, militaristinen yhteiskunta. Onko?
Hieman minua kyllä ihmetyttää, kun vaikuttaa siltä, ettei täällä kukaan ole seurannut EU:n yhdentymiskeskustelujen sisältöä tältä kantilta (siis nämä väitteet perusteettomista ennusteluista), vaikka ennen kansanäänestystä juuri puolustusasiat olivat nro ein sekä puolesta että vastaan -leireissä. Olenko ainoa joka on ollut tästä kiinnostunut äänestyksen jälkeen?

Jotenkin noissa muissa kommenteissasi, jossa purat vain henkilökohtaista loukkaantuneisuuttasi kielenkäyttööni ja ilkeilyyni, ei ole mitään sellaista itse aiheeseen liittyvää, että jaksaisin niihin vastata. Osaan olla pienimunainen kusipää ärsytettynä, mutta silti IRL ihan hyvä ja kunniallinen tyyppi, eikä minulla ole mitään sinua tai muitakaan tässä keskustelussa vastaan väittäneitä kohtaan. Lisäksi väitän tuntevani itseäni sen verran, että yleensä siirtymiseni mutalinjalle edellyttää, että "vastapuoli" on ensin avannut pelin ja valinnut aseet. En mielestäni muuten syyllisty pitämään "näkökannoistani poikkeavia kirjoituksia ala-arvoisina ja vähäpätöisinä". Vielä taustaksi sanoisin, että on kummallista kuinka usein (kuulemissani ja myös niissä joihin olen osallistunut) keskusteluissa on ikäänkuin sallittua, että sivareita väheksytään, nauretaan etc. mutta jos yksikin vastaava herja lentää toisin päin, niin loukkaantuminen on järkyttävä ja anteeksi on käytävä pyytämässä isoisän kunniahaudallakin. Että ikäänkuin sivarin pitäisi ymmärtää huumoria huumorina ja pystyä keskustelemaan asiallisesti, vaikka reservit välillä poukkoilevatkin vittuilun puolelle. No, eihän se näillä geeneillä onnistu. (Enkä nyt taaskaan tarkoita henk.koht. sinua S-S) Ja lisäksi minua vähän elämää nähneenä riepoo nähdä, kun usein tilanne on se, että reserviläinen hyvin asioihin perehtyneenä "kouluttaa" nuorta elämänarvojaan ymmällään punnitsevaa tulevaa/nykyistä sivaripoikaa, joka ei osaa vedota sotahistorian koukeroihin ja kymmenillä areenoilla hiottuihin vastaväitteisiin. Tekee mieli mennä väliin ja kakaista jotain. Jotain isällistä suojeluvaistoa kaiketi.

> Koska kuitenkin minulle olet sanasi osoittanut, osoita myös, missä minä olen käynyt tässä keskustelussa sivareiden kimppuun mainitsemallasi tavalla? Muista minä en voi enkä halua vastuuta ottaa, vain itsestäni.

Öh. Sieltä kummun takaa tuli yllättäen niitä kovaa huutavia keltaisia sellainen iso joukko ja ne halus levittää mun suolet kedolle, joten jouduin suolaamaan ne kaikki siihen istuviltaan tervaskannon päältä pitkillä vaakapyyhkäisyillä, vaikka hernerokka oli pahasti kesken ja kahvikin uhkasi läikkyä maahan. Pistin sitten tupakaksi.
Mielestäni kirjoitin tuossa kohtaa kyllä ihan monikossa, joten sinuun se ei erityisesti henkilöidy. Kun asetelma on valmis ja väitteet sinkoilevat, koko vastus on yhtä muuria, johon taotaan isku kerrallaan pieniä säröjä. Halpa neuvo: älä ota henkilökohtaisesti kun ei ole syytä. EDIT: Kävin nyt vielä ennen nukkumaan menoa läpi nuo alkupään viestit ja katsoin että mitkä siellä nyt erityisesti meikäläisen ärsytti ylös poterosta ja ne olivat sivuilla 1-3 TBK:n, One BigRedin, Icemanin ja Kurganin miehekkäät kliseepläjäytykset. Että tätä vuodatusta voi ajatella ikäänkuin vastauksena niihin.

Ei siitä tullut lyhyttä. Pisimpään ketjuunkin on vielä jokunen matka.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Yläpesä
mjr: Ehkä sitten on ylipessimistinen käsitys ihmiskunnasta ja tämän nykyisen yhteiskunnan vaihtoehdoista, mutta kyllä aloittaisin yleisen aseriisunnan esim. Kiinan, Venäjän ja Irakin tapaisista maista, en Suomen armeijasta...

Miltä suomalaiselle reserviläiselle siis maistuu venäläinen sivari? Onko se hyvää kehitystä, että Venäjä tunnustaa miestensä olevan haluttomia asepalvelukseen ja sotatoimiin? Eikö Suomen turvallisuusintresseissä ole se, että naapurissa tai jossain muslimimaassa olisi mahdollisimman vähän sapelinkalistelijoita? Eikö Tavarish Jurij Sivarjevitsh ole suomalaisen sotilaan paras kaveri? Ja jos vastaa näihin kysymyksiin kyllä (eli että tietyissä olosuhteissa sivarissa on itua), miksi ei olisi loogista ajatella sitä samaa myös omien kohdalla?

En oikeastaan näe tässä suurta konfliktia. Mielestäni Venäjä on edelleenkin yhteiskuntana mittaamattomasti militaristisempi, vanhoillisempi ja pitäytyvämpi 30-luvun territoriaaliajatteluun kuin sosiaali-liberaali Suomi. Tämä näkyy mm. siviilipalvelukseen haluavien armottomana kohteluna. Globaali demilitarisointi on äärimmäisen toivottavaa, mutta Suomen liberaalidemokraattisen valtion edun takia (toki kapea näkökulma) toivon että Venäjällä päästäisiin vähintään samalle tasolle ennen kuin Suomessa menemme pidemmälle. Aivan käytännöllisenä ratkaisuna siis. Sen verran mitä historiasta tiedän niin tiedän että se on ollut väkivaltainen, brutaali ja vähemmistöjä ja heikompia vainoava. Varjelisin sellaisia poikkeuksellisia yhteiskuntia tarkasti missä tämä ei enää ole sääntönä. Tietysti hinta ei saa olla niin korkea että tuhotaan ne arvot joita aseinkin puolustetaan: tämän takia oikeus siviilipalvelukseen ja mielipiteenvapauteen täytyy olla absoluuttinen kaikissa tilanteissa eikä yhteiskunnasta saa tehdä jättimäistä kasarmia. (Kuten esim. Neuvostoliitto oli.)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Yläpesä
Armeijan tulisi voida käydä lyhimmillään n. 1-2 kuukaudessa. Upseeristolle se nousisi pakostakin tuosta selvästi (jonnekin 6 kk:n tuntumaan), mutta perustykinruoan koulutukseen riittää kuukausi pari. Kyllä sen venyttäminen puoleen vuoteen on pääasiassa huonosta suunnittelusta, pedagogiasta, ja vanhentuneista ideologia-ajatuksista ja näistä muita armeijan kukkasista johtuvaa. Siis aseen käsittely, oman aselajin tuntemus, perusteoria, harjoittelut ja parin viikon leiri jne. Jätetään kunnonkohotus (joka menee hukkaan joka tapauksessa), äkseeraamiset (joita Rokka ei arvosta kuitenkaan), luonteen kestävyystestaamiset rääkissä jne (näkeehän sen kestävyyden sitten tositilanteessakin ja kertooko parikymppisenä suoritettu arvio mitään nelikymppisen tilasta suuntaan tai toiseen...not), satojen tuntien jonottamiset ja odottelut sinne Kansa taisteli -teosten kansien väliin.
Pannaanko perään yksi mauton hymiö, no pannaan.

Armeija 1-2.ssa kuukaudessa?? Ei onnistu, ei. Jo pelkkä peruskoulutuskausi kestää tuon 8 viikkoa, jolloin kaikissa aselajeissa käydään samanlaista koulutusta ja kohotetaan kuntoa ja opetellaan ampumaan ja käsittelemään erilaisia aseita.

Oman aselajin koulutuksen sisällyttäminen tuohon olisi aivan mahdoton tehtävä. Mitenkä esimerkiksi ajattelet, että viestilaitteet oppisi tuntemaan hyvin - sanotaanko nyt kuukaudessa? Ei mitenkään. Puhun nyt omasta kokemuksesta. Lisäksi en usko, että ilmatorjunta-, kranaatinheitin- tai tykkimiehet tai muutkaan pystyisivät omaksumaan omia aselajejaan tuossa ajassa. Lisäksi on otettava huomioon, että 'taistelijat' tarvitsevat kokemusta erilaisista vuodenajoista. Nykyisellään koulutukseen tulee sekä talvi- että kesätaistelua ja se on tarpeellista Suomen olosuhteissa.

Onhan tuollainen 1-2.n kuukauden pikakoulutusjärjestelmäkin olemassa. En tarkalleen tiedä, kauanko se kestää, mutta jotain tuollaista se on käsittääkseni. Järjestelmän nimi on miliisijärjestelmä, ja se on käytössä esimerkiksi Sveitsissä. Tällöin siis peruskoulutusjakso on lyhyt, mutta jatkokoulutusta on säännöllisin väliajoin. Sveitsiläisillä on taisteluvälineet kotioloissaan tuon peruskoulutuksen ja jatkokoulutuksen ajan. Tuo mahdollistaa sen, että Sveitsin armeija on kriisitilanteessa erittäin nopeasti liikkeellä. Ei vain taitaisi sopia Suomen oloihin, että joka miehellä olisi RK 62.n kotona kaapissa. ;)

Tuo ylläoleva kappale on muistikuvani armeijassa opetetusta ja siinä saattaa olla joitain virheitä johtuen huonosta muististani tai meille nuo asiat opettaneen kapiaisen virheellisestä käsityksestä. Oikokaa, jos on tarvetta.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Sistis

Onhan tuollainen 1-2.n kuukauden pikakoulutusjärjestelmäkin olemassa.
. Tällöin siis peruskoulutusjakso on lyhyt, mutta jatkokoulutusta on säännöllisin väliajoin. Sveitsiläisillä on taisteluvälineet kotioloissaan tuon peruskoulutuksen ja jatkokoulutuksen ajan. Tuo mahdollistaa sen, että Sveitsin armeija on kriisitilanteessa erittäin nopeasti liikkeellä. Ei vain taitaisi sopia Suomen oloihin, että joka miehellä olisi RK 62.n kotona kaapissa. ;)

Tällaista järjestelmää lähinnä ajattelinkin. Halpa ja kustannustehokas ylläpitää, nopeasti mobilisoitavissa eikä hankalaa kouluttaa myös mahdollisessa kriisitilanteessa niitä jotka vasta sitten suostuvat moiseen puuhaan. Eikös niitä sodanaikaisia aseita keräillä vieläkin pois kodeista, joten olisihan ne aikakin uusia (taitaa kuitenkin Sveitsissä olla turvajärjestelyt noihin, muistan ainakin erään dokumentin aiheesta katsoneeni).

Nythän kuitenkin tuohon armeijan keston puolusteluun nivoutuu saumattomasti alan ammattilaisten "ay-politiikka", huoli omien pestien vähenemisestä (tätähän varsinkin kunnat käyttävät perusteena aina kun laitoksia lakkautetaan, viimeksi muistaakseni Pohjanmaalla) ja miesten kouluttaminen on sovitettu siihen työmäärään mitä palkattu henkilökunta tarvitsee. Sitä samaa, mitä männä vuosina on puhuttu soster-sektorin suhteen.

mjr: Olen realistisesta kommentistasi aivan samaa mieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös