Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Kalamiehiä?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana HIFK-mies, 22.06.2001 klo 00.49.

 1. Murkula Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jääkiekko!
  Helou vain. Kala on pitkin kesää purrut aika hyvin, mutta oikein isoa kuhaa en ole saanut. Hyviä ruokakaloja kilosta puoleentoista on ja joitain parin kilon rikkoneitakin nähty.
  Äsken kävin pojan kanssa taas kuhastamassa mutta paukahtikin 120cm hauki siimaan. Taitaa olla oma enkka mutta puntaroinnit menee huomisella kun ei tässä mökillä ole kunnon vaakaa. Kaiken järjen mukaan pitäisi olla about 12 kilon kala.
  Vielä olisi viikko lomaa mutta vaimo lähtee töihin nii ainakin iltakalastukset jää. Ehkäpä siirryn muikkujen verkotukseen kun nekin on niin perskutin hyviä.
   
 2. lautamies Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Itäsuomalainen jääkiekko.
  No samperi, onko kaikki lopettaneet kalastuksen, kun ketju ollut 2,5 kuukautta hiljaisena.
  Minulla on syys- lokakuu ollut runsaan kalan aikaa, naapuritkin jo alkoivat piileskellä, että en tule ahvenia tarjoamaan.
  Niin, ahveniapa hyvinkin, kun syyskuun alkaessa alkoi vedet viilentyä, siirtyi ahven kuumien kelien ja vesien jurotuksesta kiivaaseen syöntiin varautuakseen talveen, ei ollut venepilkkireissua että ei olisi ainakin 5 kiloa ahvenia ollut rantaan palatessa. Niin, kun yleensä olin kaverin kanssa, niin molemmilla saalis lähenteli tuota kilomäärää.
  Kun kala oli kohtuu kookasta, suurin kuitenkin vain 530 grammaa, niin oli ilo tehdä niistä fileitä, suoraan pannulle, mutta myös pakkaseen, niin että varmaan jäiden tuloon asti hyvin riittää vaikkapa kerran viikossa niitä paistella.
  Varmaan jäät täällä Saimaan alueella, ainakin pien- Saimaan puolella tulee taas vuoden vaihteen vaiheilla, niin kuin aiempinakin vuosina ja innolla odotan hyvän syksyn jälkeen tulevaa talvea.
   
 3. Andi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, Tappara
  Ei kai sitä nyt vielä kalakautta passaa lopettaa, kun muikku ja siikakin ovat vasta kohta nousemassa kudulle. Itse olen pidellyt verkkoja pääasiassa vajassa jonkin aikaa, paitsi mitä nyt välillä vähän roskakalaa supiloukkuihin hakenut. Omilla kalavesillä näin syksyn aikana muikut joka vuosi tekevät katoamistemput, eikä niitä oikein mistään tavoita ennen kudun alkamista.
   
 4. Murkula Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jääkiekko!
  Muikkuja on kalasteltu nelisen viikkoa hyvällä menestyksellä. Kotijärvellä menee vielä 19mm verkkoonkin, mutta 17mm paras koko. Mökillä eli tuolla Paasivedellä 12mm-15mm ollut toimivaa.
  Lohtakin on vähin vedetty ja about 2,4kg ja 3kg eväleikattu on saatu kyytiin ja yksi varmasti yli 60cm evällinen on käynyt veneen laidalla irroitettavana. Alamittoja 45-57cm on jonkun verran mutta onneksi varsin maltillisesti. Taimenia en ole saanut kun pari joista toinen olisi ollut mitassa mutta laitoin uimaan.
  Viikonloppuna 7 miestä ja kolme venettä leikkimieliseen skabaan eli kalaan saunaan ja känösiin. On tuo lohen veto ihan eri hommaa kun kuhastaminen. Tärppiväli aika pitkä (ainakin minulla) mutta on ne sen arvoisiakin. Onneksi tuo eväkäytäntö on tullut Suomeenkin niin oman tunnon tuskat vähän helpottaa ja noita leikattuja raaskii teurastaakin.
  Itse kuulun kalastajiin jotka noudattavat sääntöjä, paitsi kuollutta alamittaista kalaa en mistään pyydyksestä heitä linnuille. Se o typeristä typerin sääntö. Minulla on valvontaoikeus aika isoille alueille, joten ehkä syytäkin noudattaa sääntöjä itse.
  Harmi, että moni ei noudata ja yhtä moni ei edes tiedä mitään kalastusrajoituksista kun ei viitsi selvittää tai lukea lupaehtoja.
   
 5. Sir Markku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Junnon kirjekuoret, Markku-liitto
  Lainaus:
  Ketjun hiljaisuuteen uskon olevan syynä sen, että suurin osa on todennäköisesti enempi kaltaisiani tissimiehiä, tai peppumiehiä, kuin kalamiehiä. Itsekin olen myös peppumies. Kalastamisesta sen verran, että vaikka en juurikaan kalasta, niin innostuin lähtemään kavereideni kanssa viime keväänä rautupilkille pohojoseen. Oli muuten hyvä reissu! Kalaakin tuli ja paljon. Maistuu luonnon helmassa aika hyvältä.
   
 6. Murkula Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jääkiekko!
  Taas ollaan oltu pari kuukautta hiljaisuudessa. Miten on kalastavien naisten ja miesten jääkalastuskausi alkanut?
  Joulun pyhät olin Kuusamossa anoppilassa ja pari kertaa kävin rannassa pilkkimässä lasten kanssa pikku abroja. Pilkkihommat on siinä.
  Kaksi verkkoa uitin 29.12. ja ensimmäinen katsonta 1.1 tuotti 8 kuhaa.
  Yleensä avaus on hyvä ja sen jälkeen kalantulo hiipuu, mutta ei hiipunut nyt. Kun tänään kävin toisen kerran niin verkossa oli 17 kuhaa, ahven ja matikka.
  Kuha oli kaikki välillä 0,9 - 2,3kg ja valtaosa puolentoistakilon molemmin puolin. Madelitsju 1,510kg ja ahven 0,53kg. Että sanoisinko tuon verkkohomman alkaneen ainakin omalla mittarilla varsin mukavasti.
  Nauratti kun oli koko perhe mukana ja minun vanhempi poika (5v) on äärimmäisen kova kalamies. Siinä se hihkui kun kuhia tuli jäälle ja tärkeintä oli että kerrankin niitä on niin paljon että saadaan viedä kaikille naapureille kaloja. Ja kyllä, sitä itsekin saa hyvän mielen kun nuo vanhemmat ihmiset ovat iloisia saadessaan tuoretta järvikalaa.
  Hyvää se kala on, mutta ihan kaikkea ei tarvitse itselle laittaa kun just söin vasta edellisen reissun viimeisen kalasopan lopun. Uskoisin että tuohon jäänet neljä kalaa riittää seuraavaan katsontakertaan saakka, joka tietty saattaa olla tyhjäkin.

  Se harmitti, että oli tarkoitus ottaa gopro mukaan mutta en löytänyt sitä ja haalarit päällä en jaksanu alkaa etsimään. Olisin saanut aika hyvän youtubepätkän tuosta(kin) kalareissusta mutta ehkäpä sitten seuraavasta. Vielä ei siellä yhtään ole, mutta pari kaveria on vaatinut mua tekemään niitä ja siksi tuon go pronkin ostin. Itse muuten tykkään vaikka saikkupäivinä katsella kalastusvideoita kun pornon tuoijottamiseen turtuu.

  Pistkääs saalisrapoa tulemaan.
   
 7. Murkula Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jääkiekko!
  No kalamiehet, olenko ainoa jatkoaikalainen joka kalastaa ja jaksaa siitä vielä ajoittain jotain kirjoittaa? En usko, jossain te piileksitte, varmaan kalassa siis.
  Oma saalistahti ei ole juuri laantumassa, tai laantuu kyllä mutta aika hurjalta tuntuu edelleen.
  Eka kerta siis 8 kuhaa, toinen 17 kuhaa, ahven ja made ja kolmas kerta oli keskiviikkoiltana niin saalista oli 5 kuhaa ja 3 haukea. Isoin kuhan karvan vaille 4 kiloinen.
  Viikon päästä aloitan matikoiden jahtaamisen ja kun viime vuotisen pyydykseni kadotin niin tänä talvena on vain katiskoilla tarkoitus suorittaa jahtia. Tai saattaapa se olla että sen ankeriasrysän kuitenkin uitan veteen, mutta saa nähdä. Saan kuitnekin täksi talveksi kaverin kalastuskommuunin ja laitetaan vähän enempi ansoja. Tässä järvessä kukaan muu ei kalasta madetta. Saa nähdä miten käy tänä talvena. Johan tuo madesoppaa tekisikin mieli.
   
 8. teppana Jäsen

  Harmiksi on kalastus jäänyt vähälle kun kaupunniin muutti. Vielä tulee aika ajoin käytyä isän tykönä kalalla. Keski-suuri järvi johon on ihan hyvät vehkeet ja puitteet. Tälle talvelle velipuoli on laittanut muutaman verkon ja niistä on tullut ahventa kohtuudella. Jouluna graavasin ahventa ja haukea.

  Velipuoli on siis ammattikalastaja ja nyt on menossa jonnekin pohjoisempaan nuottaa vetämään. Saa nähdä tuleeko tuliaisia siltä reissulta.
   
 9. Salama15 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lexa Komarovin kädet
  Harrastelija täällä, ei edes harrastaja...

  Pilkillä tulee käytyä 2-3 kertaa talvessa, Kyrösjärven rannalta kun löytyy vanhempien mökki. Samalla järvellä kesäisin satunnaista uistelua ja pohjaongintaa, omaksi iloksi ja hermojen lepuutukseksi. Isoa ahventa koitetaan saada koukkuun, ja uistelemalla lähinnä kuhaa. Jokunen aina silloin tällöin kohdalle osuu ja se saa ukon aina uudelleen innostumaan.
   
 10. teppana Jäsen

  Onko muuten jatkislaisissa innokkaita pilkkimiehiä? Itseä kiinnostaisi rakentaa sellainen liikuteltava "mökki" jossa voisi istua pilkillä useita tunteja. Onko kokemuksia kenelläkään?
   
 11. El Lude Jäsen

  Lainaus:
  Täällä! Aloitin etelässä pilkkikauden jo 1.12.2018 Nuuksion ylängöllä. Kyykkimässä olen käynyt vakituisesti jo vuodesta 1980 lähtien. 20-40 kertaa pilkillä/talvi. Mitä tulee tuohon pilkkimökkikyselyyn, niin kannttaa liittyä Facebookin Pilkkihullut ryhmään. Kalamies-palsta on nykyisin lähes kuollut. Pilkkihulluissa on kuvia/keskustelua ostetuista ja itse tehdyistä pilkkimökeistä.
   
  teppana tykkää tästä.
 12. lautamies Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Itäsuomalainen jääkiekko.
  Hei, olenhan täällä minäkin, uistelen ja pilkin, veneestä, sekä jäältä, saalistakin tulee,,,,,,,,,,,joskus.
  Tänä talvena pilkillä on tullut muutama kerta käytyä, pääasiassa pien- Saimaalla, melkein rannassa kun asun. Suur- Saimaalla ei ole kunnon kantavia jäitä, pien-Saimaallakin jään paksuus vaihtelee 10 sentin ja 20 sentin välillä, nyt lunta ja vettä paljon jäällä, kulku vaikeaa, ahven kyllä syö paremmin kuin parina edeltävänä talvena, mutta hiukan arveluttaa kulkeminen jään paksuuden vaihtelun vuoksi.
  Ehkä nuo ennustetut kovemmat pakkaset parantavat olosuhteita kulkea, nyt on todella raskasta tuon lumi- ja vesimäärän takia liikkua, huomenna kuitenkin menen, matka oletetuille kalapaikoille kun on kohtuu lyhyt?
   
 13. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Kiitos vinkeistä. Tuo pilkkimökki olis hauska projekti jonka vois ottaa tänä keväänä. Täytyypä käydä katselemassa minkälaisia löytyy. En kyllä facebookissa itse ole enää, mutta tämän takia voisin aktivoida profiilin pitkästä aikaa.

  Näin yleisenä kysymyksenä, osaatko sanoa onko nämä pilkkimökit yleensä paikalla kasattavia vai kokonaisena kuljetettavia?
   
 14. Vahva tunne Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Juu, kalassa käydään,mutta pääasassa kesällä. Uistellaan ja heitellään. Nuorempana pilkilläkin useasti, mutta nyt rannikolla kun asustaa, niin eipä juuri ole ollut asiaa pilkiile. Kun ei sitä jäätä oikein ole, ja vaikka olisikin, niin hiukan hirvittää nuo pohjavirtaukset. Viimeksi kävin 2001 merenjäällä, tosin silloin olikin kova talvi ja luulin jo kairan loppuvan, kun reikää tein. Noin 60 senttiä teräsjäätä, ties kairanneensa päivän päätteeksi.
  Josko tänä talvena sitten tulisi kunnon jäät tännekin, mieli kyllä halajaa pilkille.
   
 15. Iisoppi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
  @Murkula, en itseäni miksikään kalamieheksi tai edes -naiseksi miellä, satunnaiskalastelija vaan. Tänään meni aamupäivä pilkillä yhden tuttava pariskunnan kanssa. Eipä tuolta kamalaa saalismäärää tullut. Mutta oli niin kaunis ilma ettei sinne kyllä pelkästään kalan perässä menty. Käytiin myös tuttava pariskunnan mökingrillikodassa paistamassa makkaraa. Kyllä se onihan kivaa ajankulua ja liikuntaa kun siellä jäällä tarpoo paikasta toiseen ja kairaa reiän toisensaperään. Ja kun tulee se ensimmäinen nyppäisyniin saalistusvietti vähän herää.
   
 16. Walkin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK&Pittsburgh Penguins
  Saisiko jigaajilta vähän vinkkejä? Viime kesänä tuli tuo jigaaminen aloitettua ja ihan kohtalaisesti se kesä sujuikin kun rupesi jigaaminenkin tuottamaan tulosta vaikka turhan usein tuntuivat kalat pääsevän irti, söhlinkö sitten vastaiskun kanssa jotain vai eivätkö vain olleet parhaalla syönnillä ja kävivät enemmän vain kokeilemassa jigiä mene ja tiedä. Mutta mites nuo koukkukoot onko jotain hyvää vinkkiä noihin, että minkä kokoisia jigipäitä laittaa minkä kokoisiin jigeihin? Ihan nyt vaikka esimerkkinä tykkäsin noista Mikadon Fishunter 5cm jigeistä niin minkä kokoista koukkua tuommoiseen jigiin suosittelette? Muutenkin nuo jigipäät ovat itselläni vielä kovin hakusessa enkä edes tiedä mitä eroa on esim, sillä kun löytyy koko 3 ja sitten 3/0?

  Jos joku osaisi avata vähän amatöörille tätä niin kiitos :)

  Ja tarkoitus olisi tänä talvenä käydä pilkkimässä sitten ensimmäistä kertaa johonkin reiluun kymmeneen vuoteen. Vielä kun jostain löytäisi noita Jasu pilkkijigipäitä mitkä tuntuvat olevan vähän joka paikasta loppu...
   
 17. molari Jäsen

  Lainaus:
  Onhan käytössä tarpeeksi ohut (kuitu)siima ja kevyt kalusto. Innostuin viime kesänä myös noista 5 cm:n (Fishhunter) jigeistä. Mulla käytössä 0,06 mm:n kuitusiima monofiiliperukkeella, kalustona ul-vehkeet. Tuolla yhdistelmällä kyllä tuntoherkkyys on huippua.
   
 18. Walkin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK&Pittsburgh Penguins
  Lainaus:
  Taitaa siima olla 0,13 mm ellen väärin nyt muista ja kuitusiima ehdottomasti ja päädyssä pätkä monofiilisiima ja lukko, koko setti kyllä ns. kevyt tuli silloin myyjän kanssa paljon sumplittua settiä tarkoitus oli löytää semmoinen setti mikä soveltuu niin ahventen kuin kuhan kalastukseen. Prot taitavat omistaa molemmille omat välineet?
   
 19. eriatarka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Primuksen basisti-laulaja Les Claypool on kalamies.
   
 20. El Lude Jäsen

  Lainaus:
  En valitettavasti osaa sanoa. En ole vielä tuntenut tarvetta moiselle. Tokkopa tulen tuntemaankaan. Jo mökki ei syystä tai toisesta nappaa, niin pilkkitelttoja olen Etelä/Itäsuomessa nähnyt käytettävän. Puuilosta/Kärkkäiseltä/Tokmanilta saa moisia kapistuksia.
   
 21. molari Jäsen

  Lainaus:
  Tuskailin saman ongelman kanssa ns. "yleissetillä", vaihto ohueen kuituun ja ul-luokan jigausvapaan poisti sen. Ihan uusi ulottuvuus (tuntuma) löytyi hommaan. Kalastan merellä, yleensä n. 1-3 metrin vedessä. Isommalla kalustolla sitten syvemmässä ja tuulisella kelillä.
   
  Walkin tykkää tästä.
 22. Murkula Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jääkiekko!
  Olen varmaan kertonut oman pilkkionginta taustani mutta siitä muistuttaa kolme nuorten SM-mitalia joissa on onneksi yksi kultainenkin. Nykyisin pilkkionkiminen jää aika vähiin. Kisat loppui kun selkä on sellaisessa kunnossa että sillä ei neljän tunnin kisaa pysty vetämään läpi sillä sykkeellä kyn pärjätäkseen pitäisi. Käyn kyllä mutta tätä nykyä se vaatii hyvän jäänkelin sekä muutenkin hyvän kelin. Tänä talvena on pakko ainakin yksi kisa vetää kun omasta rannasta startataan kolmen seuran seuraotteluun. En voi sitä jättää väliin, sillä olen edelleen yksi oman seuran kantavia voimia näissä skaboissa.

  Enemmän tykkään nyt siitä ei niin pakkotahtisesta suorittamisesta ja kalastelen kaikessa rauhassa. Saalis ei ole aina tärkeintä mutta on kalastaminenkin pitun paljon mukavampaa kun saa kalaa. Tämä on sellainen harrastus mihin vihkiytymällä oppii kyllä. Kävin tänään toisen verkkokommuunin avannolla juttelemassa ja äijät on saanut 4 kuhaa kun aloittivat viikkoa aiemmin mitä itse. Oma saldo taas on tässä vaiheessa 32 kuhaa kahdella vetovälillä.

  Käykääpä kattomassa youtubesta kun Aapo Viinamäki näyttää ammatimiehen elkein talviverkotusta. Menee vielä nuo saalismäärät vähän harrastelijoiden vastaavista ylitse. Heh.
   
 23. Rantojen mies Jäsen

  Edelleen on haussa täältä Oulun merialuelta se kilon ahven pilkillä, mitä olen siitä lähtien metsästänyt kun kaupunkiin muutin 15 vuotta sitten. Suurin täältä saatu ahven on painanut 970g ja toiseksi suurin 960g. Komeita kaloja eittämättä, mutta silti harmittavan lähellä haamurajaa.

  Tällä kaudella mainittavaa saalista ei ole tullut, vaikka jotain on noussutkin ja ruokakalassa on pysytty. Ahvenen perässä on silti tarkoitus vielä hetki jatkaa ennen madekauden alkua. Vuoden tulee kruunaamaan viikon reissu lätäsenolle, missä kohdekaloina ovat rautu ja harjus. Aika näyttää, tarttuuko siiman päähän muutakin kuin kokemusta.
   
 24. Isktr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Koukkukoot menee pienemmästä isompaan ...8,4,2,1,1/0, 2/0,3/0 jne. 5cm kalajigille laittaisin 2-1/0 kokoja. Itse käytän ahvenelle melkein pelkästään 7-9cm kalajigejä 5-10g nupeilla, koukkukoot 1-3/0. Kelpaavat mainiosti pienille järviaffenillekin. Heitän pelkästään hyrrällä ja 0.15-0.18 kuidulla, ohuemman käyttämiselle en ole keksinyt mitään syytä. Haspeliin mulla ei ole mitään tatsia, hyvät jigivavat hyrrälle on vaan valitettavan harvassa/kalliita.
  Normijigaamisessa monofiili- ja fluorotapsit on turhuutta, Fortress- tai teräsperuke aina pelissä. Kalantuloon ei vaikuta, enkä tykkää ajatuksesta, että hauki kituu mun jigi kidassa. Ainoastaan dropshotissa joutuu pakostakin käyttämään fluorotapsia.
  Hyviä vinkkejä jigittelyyn löytyy youtubesta niin paljon, kuin vain viitsii katsoa. Esim. Eumerin kanavalla käydään perusasiat selkeästi läpi.
   
  Walkin tykkää tästä.
 25. Surukuku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
  Lainaus:
  Minulla on siimana 0,16 kuitu ja jigatessa aina ja välillä kuhaa uistellessakin käytän 0,7 fluoroperuketta - tuota eivät hauetkaan ole vielä saaneet poikki. Ohuen kuitusiiman ja paksun perukkeen kanssa tulee solmun olla ao. liitokselle suunniteltu, jotta se kestää varmasti esim. pohjatärpit eikä haittaa kulkua vaparenkaiden läpi. Kuten mainittua, solmu kannattaa uusia aika ajoin, koska kuitu tuppaa kulumaan joka tapauksessa tuossa combossa.
  Ahvenia ja kuhaakin jigatessa jigikoukun tulisi olla niin pitkä, että se yltää lähelle jigin varsinaista pyrstöntyveä, jotta tärpit vaihtuvat saaliiksi. Varsinkin ahven hyökkää jigin takaa ja liian lyhyellä koukulla yltää kiinni vain koukun taakse pahimmillaan katkaisten jigin.