Kalamiehiä?

  • 508 865
  • 3 013

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En oikein tiedä, mistä tuo johtuu. Kalapakki on täynnä hyväksi havaittuja (muiden käytössä) uistimia, voisin melkein väittää, että kovin monelta ei vastaavaa yhtä hyvää sarjaa löydy. On pienen pientä jigiä ja taas isoa halkopulikkaa, lusikkaa, lippaa, kumikalaa. Ja vielä eri väristäkin. Kaikkea löytyy.

Mulla oli myös melko messevä kalapakki mutta sitten suoritin suursiivouksen ja räätälöin sellaisen reppuun menevän kevyen "jokapaikan" setin, jolla olen hyvin pärjäillyt. Parhaiksi vieheiksi olen havainnut erikokoiset lipat, jigit ja matalaan vesiin muutamat kelluvat vaaput. Lippoja on pienestä isoon eli piskuisita ahvenista ja purotaimenista haukiin. Jigejä on noin viittä eri väriä ja paria kokoa. Vaappuja on parin sentin purovaapuista muutaman värin 8 senttisiin. Pari uisteluvaappua kuhalle löytyy...väreinä sini/keltainen ja papukaija. Noilla olen mennyt jo muutaman kesän ja hyvin olen pärjäillyt.

Yleisesti ottaen lipat ovat parhaita vieheitä. Pohjois-Norjassa en muilla kalastanutkaan...tai perhoilla hieman kun vehkeet mukana olivat. Tunturijärvistä tuli rautua ja taimenta pikku lipoilla helvetin hyvin. Täällä kotimaassa pienet vaaput pelittävät koskilla, puroissa ja yleensäkin joissa. Jigaamalla sitten kun haluaa ottaa hieman rennommin. Kuhavaapun voi laittaa vetoon siirtymätaipaleella. Hauki nappaa muuten isoon lippaan aika agresti. Puna/musta/kupari on hyvä väri keväällä merellä.
 
Täällä päin olleet saaliit vielä koko lailla kortilla. Muutama heittelyreissu vailla tärppejä, uistelureissuja takana kolme ja niilläkin jääneet saaliit perin vaatimattomiksi. Avauskerralla yksi hauen pulikka ja viimeisimmällä kolme pienempää ja yksi jota kuinkin 3kg:n yksilö. Tuohon väliin osunut reissu ilman saalista. Huomionarvoista myös se, että kaikki hauet yhtä lukuunottamatta samalla vaapulla. Viime kesänäkin varmaan 80% saaliista tuli yhdellä ja samalla vieheellä.

Heittelyhommista on mennyt jotenkin into, paitsi silloin harvoin kun koskelle pääsee. Uisteluun tulee varmasti pääasiassa tänä vuonna keskityttyä. Tavoitteena toki saattaa vanhat enkat historiaan, ainakin kuhan kanssa (2.5kg). Viime kesän hauki& ahven ennätykset (n.7& 1.6kg) jäänevät todennäköisesti rikkomatta ja taimenta täältä pien- saimaan puolelta tuntuu tulevan sen verran harvakseltaan, etten ihmettelisi vaikka jäisi kokonaan saamatta.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Mitään ei tullut, paitsi yksi pieni ahven.

En oikein tiedä, mistä tuo johtuu. Kalapakki on täynnä hyväksi havaittuja (muiden käytössä) uistimia, voisin melkein väittää, että kovin monelta ei vastaavaa yhtä hyvää sarjaa löydy. On pienen pientä jigiä ja taas isoa halkopulikkaa, lusikkaa, lippaa, kumikalaa. Ja vielä eri väristäkin. Kaikkea löytyy.

Kalaonnikin pitää ansaita, mutta tiedä sitten mistä johtuu, että kalaa ei vain tule. Samassa veneessä muut kyllä nostavat kalaa ylös, mutta jostain syystä ei itselle osu. Eikä kukaan ole mistään mitään huomauttanut, kuten esim. kelausnopeudesta, jne.

Maailmassa on kolmenlaisia kalastajia: pyyntipoikia, saamamiehiä ja virveliperseessä syntyneitä... Suurin osa meistä on näitä pyyntipoikia.
Kesä on siis avattu yhdellä kirjolohella, jonka kilohinta nousi melkoisen korkeaksi! On tää hieno harrastus! :)
 

K.Pylkkänen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kookoo
Meikäläisen saaliit eivät ole olleet erälehdessä postailun tasoisia. Pienen järven rannalla on soutuvene ja uistelemalla on tullut pientä ahventa, kuhaa ja haukea.
Nyt viime viikonloppuna päätin lähteä metsästämään isoa haukea matalikolta, kun tähän aikaan vuodesta ne siellä saattaa luurata. 8-vuotias poikani oli soutumiehenä. Ensin tuli kaksi kertaa melkoinen tukku mädännyttä kaislaa ja muuta paskaa, koska vettä ei ollut kuin pari metriä ja siiman perässä suht syvällä uiva vaappu. Kolmannella kerralla luulin taas saavani kaisloja, kunnes tajusin, että kala on kiinni. Se ei juurikaan potkinut ja tuli viiden metrin päässä veneestä pintaan, jolloin tajusin, että nyt on yhden vavan miehelle harvinaisuus kyseessä. Perkeleenmoinen kita ammotti pinnalla kunnes kala lähti syvyyksiin ja räikkä alkoi laulaa. Kiiresti huusin pojalle soutuohjeita, joka katsoi silmät selällään, että mitä oikein tapahtuu. Kala otti lyhyitä lähtöjä, mutta sain vähitellen kelattua sitä lähemmässä. Veneen vieressä se sukelsi pohjaan paikalleen ja jysähti sinne. Täysin voimin kiskoin, mutta siellä pysyi jonkin aikaa. Lopulta kala tuli veneen viereen pintaan ja sain sen pään haaviin, mutta muuta sinne ei mahtunutkaan. Nostettaessa se potki itsensä taas menoon ja räikkä lauloi. Vielä toisen kerran sain sen veneen viereen, kunnes se lopullisesti pääsi irti. ?? Siima oli kunnossa,samoin vaapun koukut. Yhteensä 20 minuuttia se oli siiman päässä. Nostamiseen suunniteltu koukku oli takin taskussa, joka oli helteen vuoksi mökillä.
Tapauksesta en ole vieläkään päässyt yli. Ei näitä jokavuosi tule eteen.
Varovaisen arvion mukaan se oli ainakin metrin mittainen. Pyrstö jätti komean pyörteen järven pintaan, kun se viimeistä kertaa lähti.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Lopulta kala tuli veneen viereen pintaan ja sain sen pään haaviin, mutta muuta sinne ei mahtunutkaan. Nostettaessa se potki itsensä taas menoon ja räikkä lauloi. Vielä toisen kerran sain sen veneen viereen, kunnes se lopullisesti pääsi irti. ?? Siima oli kunnossa,samoin vaapun koukut. Yhteensä 20 minuuttia se oli siiman päässä. Nostamiseen suunniteltu koukku oli takin taskussa, joka oli helteen vuoksi mökillä.
Tapauksesta en ole vieläkään päässyt yli. Ei näitä jokavuosi tule eteen.
Varovaisen arvion mukaan se oli ainakin metrin mittainen. Pyrstö jätti komean pyörteen järven pintaan, kun se viimeistä kertaa lähti.

Juurikin vastaavien tapausten välttämiseksi allekirjoittanut ei enää koskaan lähde kalareissulle ilman edesmenneen isoisäni omin käsin valmistamaa erittäin suurta haavia, joka tuntuu varsinkin oman perheen sisällä olevan jonkinlainen naurunaihe. Eipä noilla ole koskaan tainnut isoa kalaa kiinni ollakaan, kun noin ajattelevat. Ja silti omalla kohdallakin syy löytyy kohtuullisen pienestä pienen rimpulahaavin kanssa karkuutetusta hauesta. Samasta paikasta nousi sitten samana päivänä isolla haavilla oman haarukan yläpäähän osuva n. 5 kg hauki.

Omat suurimmat saaliini eivät kovin kummosia ole:

- 5,6 kg hauki uistimella. ~2 kg mato-ongella pikkupoikana.
- Muistini mukaan 1,7 kg säynävä mato-ongella.
- ~1kg sorva mato-ongella.
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Jahas. Mukava kirjoitella,kun kesän eka haukimamma fileoituna kaapissa. Painoa 6,1 kg. Mahassa oli jonkin verran pikkusinttiä.Pari 1,5-2 kg kalaakin tuli, mutta en jaksanu alkaa nostaa veneeseen asti kun yksin olin uistelemassa. Nyt kannattaakin suunnata järvelle, koska vedet lämpenee sellasta tahtia, että nälkäiset kudun jälkeiset hauet alkavat paukkua uistimiin!

Onpa hyvä tahti päällä! Eilen siimoihin eksyi 6,5 kg limatuubi. Tätä menoa voidaan vihdoinkin odottaa sitä kymppikerhoon pääsyä.
 

K.Pylkkänen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kookoo
Joo monesti sitä tulee hommattua vehkeitä ties mihin tarkoitukseen ja sitten kun kalaan lähdetään, tulee ajatus, että ei kai tätä nyt tänään tarvi, kun kävelläkin täytyy tms... Aika hyvää logiikkaa.

Mutta nyt viimeistään on selvää, että jos isoa haukea pyytää, täytyy olla jokin konsti saada se veneeseen.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Merikarvianjoki on hieno paikka koskikalastukselle. Tänä vuonna on tullut jo useampia taimenia ja kirrejä, tosin pieniä. Ottivieheitä virvelille ovat mm. punainen Bete Lotto lippa, neon väriset Blue Fox Vibrax lipat kokoa 2 tai 3, sekä Nils Masterin 8cm vaappu (olisko Spearhead) papukaija värillä ja täplillä.

Tuttu mesta ja hienokin, ei kahta sanaa. Sopivan ajomatkan päässäkin vielä.

Viikonloppuna avasin omalta osaltani kalakauden juurikin Merikarvianjoella, päästeltiin kaverin kanssa kajakeilla vajaat 10km lankoskelta alaspäin, puukoskelle saakka. Meikäläiselle osui kehnompi päivä, ei edes yhtään tärppiä. Tarjosin juurikin punaista lottoa, rapalan 5cm countdownia (mutu -väri) ja jotain lippaa siihen lisäksi. Kaveri sentään sai yhden kirjolohen ja muutaman hauentapin, karkuuttaenkin muutamia. Päivästä loppui tunnit kesken niin jäi joen loppupätkä väliin. Ilma oli kyllä mahtava helatorstaina ja kalastusinto alkaa vähitellen palaamaan tähän mieheen, olihan tuossa jo liki 10 vuotta hiljaisempaa..

Muuten, onko kenelläkään suositella jotain sopivaa, suht hyvää ul -settiä? Oma sinällään hyvä, vuosia palvellut virvelini on vähän rujo tuonne koskelle.
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Muuten, onko kenelläkään suositella jotain sopivaa, suht hyvää ul -settiä? Oma sinällään hyvä, vuosia palvellut virvelini on vähän rujo tuonne koskelle.

Mullakin on joku HongKongin ale kela ja vähän turhan järeä vapa siihen, mutta ihan hyvin on tullut saalista. Ehkä tärkeämpää on ohut ja kestävä siima, että vieheet uivat paremmin.

Mä olen käyttänyt semmoista systeemiä, että pohjasiimana on jotain paksumpaa siimaa ja siihen olen yhdistänyt 0,14mm punottua siimaa n.30-40 metriä. Ne saa yhdistettyä unisolmulla ja varmuuden vuoksi voi solmuun laittaa vielä tipan pikaliimaa ettei se luista. Pitää kuitenkin varautua, että saattaa joku isompi vonkale.

Ainakin eBaysta ("kansainvälinen Huuto.net") saa tosi halvalla ul-settejä, siimaa ja vieheitä ym ym, mutta sitä varten pitäisi avata PayPal tili. Tilin avaaminen on kuitenkin helppoa, eikä tuotteiden postikulutkaan ole mitään päätähuimaavia. eBaysta löytyy tavaraa ihan laidasta laitaan ja siellä voi tehdä hyviä löytöjä, suosittelen.

Varsinaista ul-settiä en osaa suositella, mutta mielestäni siitä ei kannata maksaa maltaita jos samaan tulokseen pääsee halvemmallakin yhdistelmällä. Kireitä!
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eilen tuli käytyä kaverin kanssa meidän perinteisellä onkireissulla, jossa tavoitteena on saada lähinnä lahnaa. Yleensä olemme menneet tuossa seuraavan kuun alussa, mutta lämpimät säät antoivat mahdollisuuden aikaisempaan vierailuun. Lahnat jäi saamatta ensimmäistä kertaa ja lähimpänä oli nämä Särjen ja Lahnan risteytymät vai mitä Särkilahnoja ne nyt ovat. '

Suht harvoin tulee enää käytyä "vain" onkimassa, mutta kyllähän tuo on varsin mukavaa kesäisen päivän viettämistä. Täytynee ottaa uusiksi kesän aikana.
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Eilen tuli käytyä kaverin kanssa meidän perinteisellä onkireissulla, jossa tavoitteena on saada lähinnä lahnaa. Yleensä olemme menneet tuossa seuraavan kuun alussa, mutta lämpimät säät antoivat mahdollisuuden aikaisempaan vierailuun. Lahnat jäi saamatta ensimmäistä kertaa ja lähimpänä oli nämä Särjen ja Lahnan risteytymät vai mitä Särkilahnoja ne nyt ovat. '

Suht harvoin tulee enää käytyä "vain" onkimassa, mutta kyllähän tuo on varsin mukavaa kesäisen päivän viettämistä. Täytynee ottaa uusiksi kesän aikana.

Taitaa olla pian niitä aikoja, että isot lahnat nousevat kutemaan aivan rannan tuntumaan kaislikkoon, ainakin meressä. Kutuaikana ei taida ruoka maistua, mutta niitä voi yrittää saada vaikka haavilla tai isosilmäisellä verkolla. Ennen kutua ja sen jälkeen niitä saa mato-ongellakin. Ainakin niissä kutupaikoissa, missä olen käynyt niitä seuraamassa, niin ne ovat olleet semmoisia mustakylkisiä ja suunnilleen kilosta ylöspäin olevia mötiköitä.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Taitaa olla pian niitä aikoja, että isot lahnat nousevat kutemaan aivan rannan tuntumaan kaislikkoon, ainakin meressä. Kutuaikana ei taida ruoka maistua, mutta niitä voi yrittää saada vaikka haavilla tai isosilmäisellä verkolla. Ennen kutua ja sen jälkeen niitä saa mato-ongellakin. Ainakin niissä kutupaikoissa, missä olen käynyt niitä seuraamassa, niin ne ovat olleet semmoisia mustakylkisiä ja suunnilleen kilosta ylöspäin olevia mötiköitä.

Tätä tuli itsekkin mietittyä, kun yleensä tuo kutu on tapahtunut tuossa kesäkuun puolella ja nyt kun vedet on paljon lämpivämmät kuin normaalisti, niin kutukin lienee aikaisemmin. Tuon kudun aikaan ei ole oikeastaan koskaan saatu mitään, Tuo onkilahnojen koko on ollut aika vakio tässä vuosien varrella eli juurikin tuossa kilon paikkeilla, joskus parikin kiloa.

Jännä juttu on myös se että ennen kutua olemma monena vuonna saaneet lähinnä koiraita, mutta kudun jälkeen naaraita. Joitakin koiraita tullut myös kudun jälkeen, mutta harvemmin joka tapauksessa. Kutukyhmyjen hävittyä emme ole enää pitäneet "kirjaa".

Kesäkuun lopulla on sitten aika pidempien kalareissujen, mutta ennen sitä pitänee käydä perinteisellä mato-ongella muun kalastusken ohella.
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Jännä juttu on myös se että ennen kutua olemma monena vuonna saaneet lähinnä koiraita, mutta kudun jälkeen naaraita. Joitakin koiraita tullut myös kudun jälkeen, mutta harvemmin joka tapauksessa. Kutukyhmyjen hävittyä emme ole enää pitäneet "kirjaa".

Kesäkuun lopulla on sitten aika pidempien kalareissujen, mutta ennen sitä pitänee käydä perinteisellä mato-ongella muun kalastusken ohella.

Mielenkiintoinen huomio, ei mitään hajua mistä mahtaa johtua. En ole todellakaan mikään ekspertti ja kaikki omat havainnot perustuu vaan omiin kokemuksiin.

Jokaisella kalastusmuodolla on puolensa, mutta yhteistä niille on se, että kyllä se aina kotiolot voittaa ;)
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Kuulin juuri äskettäin mielenkiintoisesta kalastuskilpailusta nimeltään Kalamaraton. Siinä on tarkoitus pyydystää vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia.

Viime viikonloppuna kisat pidettiin Helsingissä ja voittajajoukkue sai tämmöisen saaliin: (28 lajia)

Salakka
Särki
Pasuri
Kolmipiikki
Kymmenpiikki
Hauki
Sorva
Turpa
Seipi
Ruutana
Ahven
Allikkosalakka
Hopearuutana
Kiiski
Vimpa
Lahna
Mustakitatokko
Siika
Kivinilkka
Hietatokko
Silakka
Kuha
Liejutokko
Mutu
Kivisimppu
Kuore
Mustatokko
Kirjolohi

Onkos joku osallistunut tuommoiseen kisaan tai onkos tarkempaa tietoa moisesta?

Kuinkas monta lajia tuosta listasta tunnistaisitte varmasti/olette saaneet/olette syöneet?

Mulla menisi suunnilleen 14/14/10.
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Jeps, tän päivän saalis Merikarvianjoen puukoskelta pari mitallista kirreä (niillähän ei ole alamittaa) isompi oli ehkä n. puol kiloa toinen ehkä puolet siitä.

Blue Foxin Neonpunainen Vibrax lippa kelpasi.

Onkos kenelläkään kokemuksia kalojen syöntiajoista? Omasta mielestäni ja kokemuksesta se pitää paikkaansa. Aamulla juuri päivän sarastusta n. 06:00-08:00 on tosi hyvä syönti lajista riippumatta. Toinen syöntihuippu ajoittuu ajalle n. 20:00-23:00.

Oli vähän yleistetty, mutta esim jokaiselle pilkkijälle on varmaan tuttu semmoinen ilmiö, että kun vaikka ahvenelle rupeaa kelpaamaan tarjottu syötti, niin syönti kestää yleensä n. 10-15 minsaa ja sitten syönti loppuu kuin seinään. Kuitenkin jos kurkkii pilkkireiästä, niin siellä on vaikka kuinka paljon kaloja, mutta korkeintaan käyvät törkkimässä syöttiä.

Mistäköhän moinen?
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Kuinkas monta lajia tuosta listasta tunnistaisitte varmasti/olette saaneet/olette syöneet?

28/27/9, tosin tuo liejutokon ja hietatokon keskinäinen tunnistus on monesti herran hallussa. Lajit on hyvin vaikea erottaa toisistaan, lähinnä koko (jos kala alle 3cm niin se on liejutokko - 4cm+ on hietatokkoja) ja pigmentin vahvuus ovat silmällä erottavat tekijät. Ja henkilökohtaisesti liejutokkoa en ole saanut koskaan. Ja kesällä on projektina savustaa mustakitatokkoa ;)

Kisassa olen ollut 7 vuotena mukana, että jotain taustaa on ehkä...
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Kisassa olen ollut 7 vuotena mukana, että jotain taustaa on ehkä...

Minkälaiset säännöt mahtaa olla kisassa? Millä välineillä saa kalastaa? Kuinka paljon porukkaa saa olla joukkueesa? Milläs jotain helvatan tokkojakin pystyy pyydystämään?

Ihan uteliaisuudesta kyselen. Toi kalamaraton vaikuttaa erilaiselta ja oikeasti taitoa vaativalta kisalta jos vertaa vaikka johonkin uistelukisaan
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onkos kenelläkään kokemuksia kalojen syöntiajoista? Omasta mielestäni ja kokemuksesta se pitää paikkaansa. Aamulla juuri päivän sarastusta n. 06:00-08:00 on tosi hyvä syönti lajista riippumatta. Toinen syöntihuippu ajoittuu ajalle n. 20:00-23:00.

Toinen aika kiihkeä syöntihetki on tuossa klo: 22:00 - 02:30 aikana. Tämä siis yleensä ollut sellainen hetki jolloin on saatu eniten saalista. Varsinkin iso Siika pintoo tuohon aikaan varsin mukavasti ja Taimenetkin ovat usein lossautelleet normaalia enemmän.

Mainitaan nyt vielä että tuo kokemus on pohjoisesta (mutta ei nyt ihan Lapista) kesäaikaan, jolloin tuota pimeää ei toki käytännössä ole. Toinen piikki lienee noihin aikoihin auringonnousun aikoihin..

Toki tietyt lajit ovat aktiivisia keskellä päivääkin ja säälläkin on aika iso merkitys.

23/14/9 :)
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Joo no tarkoitin lähinnä aamun sarastaessa ja illan hämärtyessä :) Totta että sääkin vaikuttaa, kuten monet muutkin seikat, mutta yleensä ottaen tuo aamu/ilta on toiminut ainakin itselle parhaiten.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Minkälaiset säännöt mahtaa olla kisassa? Millä välineillä saa kalastaa? Kuinka paljon porukkaa saa olla joukkueesa? Milläs jotain helvatan tokkojakin pystyy pyydystämään?

Ihan uteliaisuudesta kyselen. Toi kalamaraton vaikuttaa erilaiselta ja oikeasti taitoa vaativalta kisalta jos vertaa vaikka johonkin uistelukisaan

Kalamaraton on hyvin mielenkiintoinen kilpailu kaikin puolin. Tietoa, taitoa ja tuuria tarvitaan kaikkia, jos kisassa haluaa kärjen tuntumassa olla. Kuitenkin kisassa on paljon muutakin elementtejä, esimerkiksi että 24h jaksaa putkeen vetää ilman, että tietty skarppius kärsii.

Kisassa on kolmihenkiset joukkueet, mutta kahdellakin voi lähteä kisaamaan. Kalastus pitää tapahtua rannalta, sallittuja välineitä on onki, virveli, perho ja pilkki.

Tokkoja on Suomessa tavattu viittä eri lajia. Jos noista pienimmistä tokoista puhutaan, hyvin pieni koukku ja syötti - kalat vaan pitää löytää ensin. Meidän koukku oli kokoa 26 tokko-ongessa (se on jo tosi pieni). Isommat tokot (musta- ja mustakita-) ovat ihan perusongintaa, ei mitään erikoista - paitsi paikka.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onkos kenelläkään kokemuksia kalojen syöntiajoista? Omasta mielestäni ja kokemuksesta se pitää paikkaansa. Aamulla juuri päivän sarastusta n. 06:00-08:00 on tosi hyvä syönti lajista riippumatta. Toinen syöntihuippu ajoittuu ajalle n. 20:00-23:00.

Kesällä varsinkin olen huomannut, että juuri nuo aamu ja ilta ovat olleet aika hyviä Merikarvianjoella.
Aamulla on se etu myös, että yleensä yöaikaan koskilla on ollut vähemmän porukkaa ja kalat ovat saaneet olla vähän rauhassa. Jatkuva kahlailu varsinkin matalan veden aikaan tuskin mitenkään ainakaan parantaa kalojen tärppi-intoa.
Tosin viime vuosina on tullut vähän laiskaksi ja käy yleensä heittelemässä yleensä vaan päiväsaikaan mökillä ollessa ja illalla ei viitsi enää välttämättä lähteä koskelle saunan jälkeen. Ehkä sen takia saaliskin on usein aika vähäistä...

Nuorempana tuli käytyä muutamalla pienellä järvellä haukea kalastamassa. Hauki söi hyvin päivälläkin, mutta lohikaloista olen saanut parhaat tärpit varsinkin lämpimällä säällä juuri hämärän aikaan.

Omat suosikkini vieheeksi Merikarvianjoelle ovat jo mainitut Bete Lotto ja Nilsu (oisko 7cm koko).
 

FinJeevel_86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, NHL, Liigakarsinnat
Mitään ei tullut, paitsi yksi pieni ahven.

En oikein tiedä, mistä tuo johtuu.

En todellakaan ole paras jannu tähän kommentoimaan, mutta kun ei muut sitä sanoneet, niin kokeilepa erilaisia uistimen uittotapoja ja kiinnitä huomiota siihen kelausnopeuteen. Tästä pääsin kaverilleni ainakin kuittailemaan, kun neuvoin viime kesänä häntä hidastamaan kelausta ja vaihtelemaan nopeutta. Heitin vielä perään että pelkääkö kaveri että uistimet ruostuu kun ne pitää niin nopeasti kelata järvestä ylös. Eipä aikaakaan kun alkoi kalaa nousta ja illalla olikin taas monta kalatarinaa kerrottavana.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En todellakaan ole paras jannu tähän kommentoimaan, mutta kun ei muut sitä sanoneet, niin kokeilepa erilaisia uistimen uittotapoja ja kiinnitä huomiota siihen kelausnopeuteen. Tästä pääsin kaverilleni ainakin kuittailemaan, kun neuvoin viime kesänä häntä hidastamaan kelausta ja vaihtelemaan nopeutta. Heitin vielä perään että pelkääkö kaveri että uistimet ruostuu kun ne pitää niin nopeasti kelata järvestä ylös. Eipä aikaakaan kun alkoi kalaa nousta ja illalla olikin taas monta kalatarinaa kerrottavana.

Tätä kannattaa kokeilla. Välillä voi jopa pysäyttää kokonaan kelauksen.
Jos vetouistelee, niin nopeutta voi myös välillä vaihtaa.
Tätä tärppiä neuvottiin muistaakseni Erälehdessä vuosia sitten (Tuiskunen?). Itselle periytynyt "isältä pojalle".
 

Big Daddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Maajoukkue, Suomalaiset NHL:ssä
Ainakin uistelussa tuo 1stApril:n vinkki toimii hyvin. Itse olen huomannut, että kala nappaa usein silloin kun tekee pienen kiihdytyksen. Luulisi että toimii myös ainakin vaappua heitellessä.

E:lle kiitokset kalamaraton infosta. Pitäisi joskus kokeilla kuinka monta eri lajia onnistuu itse pyydystämään vrk:ssa. Kalamaraton vaikuttaa tosiaan mielenkiintoiselta ja kärsivällisyyttä vaativalta kisalta.
 
Viime uistelureissulta esimerkki uistelunopeuden vaihtelusta: Ensimmäiset muutamat tunnit vedeltiin tyystin vailla tärppejä. Kun olimme jo lopettelemassa palailimme venepaikan liepeillä olevalle matalikolle, joka yleensä miltei aina antaa edes jotakin saalista. Siinä matalikon kohdilla päätti perämoottori sammua omia aikojaan ja siimasotkujen välttämiseksi alettiin sitten kelailla vieheitä äkkiä ylös. Ja saman tien tärppi kahdessa vavassa yhtä aikaa.

Haavittiin hauet ylös ja jäätiin kiertelemään matalikon ja syvän veden raajaa välillä kiihdytellen ja välillä taas melkein kokonaan pysähtyen. Jatkuvasti kun pysähdyksen jälkeen taas lisäsi kaasua taipui ainakin yksi vavoista ja haukia sai alvariinsa olla haavimassa.

Toisinaan samoilta kohdilta on tavoitettu myös kuhaa ja isohkoa ahventa, tällä kertaa eivät kuitenkaan tuntuneet olevan otillansa.

Kyllähän sitä aina kannattaa nopeutta vaihdella ja hieman vaikka mutkitella. Samoin muutella kelausta heitellessä. Usein kala napannut parin sekunnin pysähdyksen jälkeen aloittaessa kelauksen uudelleen.

Onkos kuhaa muuten jo noussut muualla suomessa ylös asti? Täällä yritys ollut kovaa, mutta toistaiseksi saaliina ainoastaan hauen retaleita. Ahvenetkin pysytelleet piiloissaan, vaikka eräs päivä paistikalat kävinkin pyytämässä mato- ongella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös