Olen pitkään seurannut juttuja jerkkikalastuksesta ja sen tehokkuudesta hauen kalastuksessa. Olen nyt päättänyt hommata vehkeet, koska uusien kalastusmuotojen kokeileminen tuo uutta intoa harrastukseen. Kaikki muu on kunnossa paitsi jerkkivapa pitäisi ostaa. Hintahaarukka on laaja, joten osaisiko joku kertoa hyväksi todetun vavan? Muutenkin voi kertoa ajatuksiaan jerkkaamisesta.
Kokemusta jerkkaamisesta löytyy. Aloitin kyseisen touhun useita vuosia sitten, kun jerkkaaminen oli suomessa vielä tuntematon käsite. Alussa oli hankaluuksia hankkia tarvittavia välineitä, mutta pikku hiljaa myös tänne alkoi valumaan tietoa ja vehkeitä, lähinnä tuolta naapurimaasta.
Aika hakemistahan se silloin oli, mukana kulki myös rasiallinen vaaputtimia ja pitkä tikku, kun ei oikein luottoa eikä taitoa jerkin uittamiseen ollut-silloiset jerkit olivat huomattavasti vaikeampia saada sladiin kuin nykyiset. Lopulta luotto tekemiseen löytyi, ja vaaput saivat siirtyä historiaan, ja siellä myös pysyvät.
Juuri muuten tuo mainittu Gäddfeber pätkä toi tietoisuutta monille, levittyään harrastajien keskuudessa. Pieni sisäpiirin tieto, jonka voin paljastaa. Kalastus tapahtui vain ja ainoastaan yksityisessä omistuksessa olevalla lahdella, joka on suljettu verkolla. Siinä yksi syy, miksi saavat niin tuhottomasti isoa kalaa, jerkin tehoa kuitenkaan yhtään väheksymättä.
Mukava mainosvideo juuri lanseeratulla Buster-jerkille, jonka myynti räjähti pilviin välittömästi.
Välineistä.
Jos aloitetaan
vavasta, se kun tässä oli tavallaan hakusessa. merkkejä on vaikea, miltei mahdoton lähteä luettelemaan, poimin kuitenkin esimerkiksi omassa käytössäni olevan BFT-Stiff tikun, joka on tarpeeksi jämäkkä isoillekkin pulikoille. Toinen käytössäni oleva on saman valmistajan hiukan kevyemmille jerkeille tarkoitettu keppi. Valinta siis on ainakin omalla osallani tapahtunut käytettävien jerkkien painon mukaan, tietenkään vavan muita ominaisuuksia unohtamatta. Jokaisessa marketissakin on nykyään jos jonkinlaista tikkua, kannattaa valita itselle ja rahapussilleen sopiva. Aivan hintahaitarin alapäästä en kuitenkaan lähtisi, saattaa tulla harmeja kaupanpäälle. Luonnollisesti paikallinen kalastustarvikeliike on se kaikista paras vaihtoehto lähteä liikkeelle, olettaen että sieltä asiantuntevaa palvelua saa. Hyvä vavan hinnaksi laittaisin tuollaiset 80-100e.
Kelasta. Mikä tahansa hyrrä käy, nykyään toki myös haspeli (niillehän saa myös omia jerkkivapoja) Itsellä käytössä nyt jo ties monettako kesää Abun Ambassadeur, mallimerkiltään Revo S. Kohtuu hintainen matalaprofiilikela, joka on pienellä huollolla palvellut täydellisesti. Tiedän, että on kalamiehiä ja naisia, jotka eivät Dööreihin koske, ainakaan jerkkauksessa, mutta itsellä tuo laitos on kestänyt. Matalaprofiilinen hyrrä on ehdoton valinta, pääasiassa käyttömukavuutensa vuoksi. Jerkkauksessahan usein vapaa pitelevä käsi on samalla myös kelan ympärillä, tasapainon vuoksi ja tuoden tunnokkaan otteen jerkkiin. Eli: Kelan merkillä ei ole niin väliä, mutta tässäkin pätee sama sääntö kuin missä tahansa, halvalla ei saa hyvää..
Jerkkauksessa kelaan kohdistuu ankara rasitus, joten laatu tässä tapauksessa tuo huolettomia päiviä merellä. Mikään ei voi olla surkeampaa, kuin pitkään odotetun kalareissun ensi heitoilla räjähtävä kela, varsinkin jos se varakela makaa kotona..näin on käynyt.
Siima. Vain punottu käy. Vahvuuksista olen käyttänyt 0.32-0.36, merkkeinä on aina ollut Power Pro ja Berkleyn Whiplash. Paksuudet sen takia tuota luokkaa, että varsinkin kallimpien jerkkien menettäminen tuntuu jo lompakossa. Joskus nimittäin hyrrällä kalastaessahan tulee ns. stoppareita, jolloin kunnon voimaheitossa jerkki jatkaa liian ohuella siimalla matkaansa, ja pitkälle. Ja tottakai punottu myös sen takia, että jerkkiähän uitetaan vavalla ja kelalla, joten siima ei saa joustaa jerkin uinnin takaamiseksi.
Jerkeistä vielä jotain. Nykyäänhän jerkkejä löytyy todella kattava valikoima, ja varsinkin aloittaessa harrastusta, saattaa olla hiukan hukassa niiden kanssa. Itse valitsen aina jerkin veden syvyyden mukaan. Eli jos kalastan kylmän veden aikaan keväällä ja syksyllä matalassa, kapula ei saa upota liian nopeasti. Ns. Suspending, eli suspi on tähän tarkoitukseen hyvä valinta. Eri jerkki siis 1-2 metrin ja 3-4 metrin veteen. Tarkoitushan on uittaa pulikkaa joskus erittäinkin hitaasti, joten hermoille on suotavaa valita oikea jerkki oikeaan syvyyteen. Isoimmilla valmistajilla löytyy jerkkejä niin nopeasti uppoavina, suspeina kuin kelluvinakin. Suosittu jerkki on tuo aiemminkin mainittu Buster, jolla on kattava valikoima jokaiseen syvyyteen ja keliin.
Itse aikoinaan ratkaisin asian tekemällä jerkkini itse, kaupasta ei tuolloin saanut tarpeeksi hitaasti uppoavia varsinkaan jäiden lähdön jälkeiseen todella kylmään veteen, missä pysäytykset ovat pisimmillään jopa kymmentä sekuntia.
Paljon tuli tekstiä, vähän infoa. Toivottavasti tämä kuitenkin valaisee edes hiukan tästä hauenkalastuksen hienoimmasta ja tehokkaimmasta muodosta.
Miksi pitää jerkata? Kuvittele miltä tuntuu, kun kesällä voimiensa tunnossa oleva vihreä torpedo iskee jerkkiin, ja tunnet jokaisen pienimmänkin liikkeen kädessäsi..sitä samaa fiilistä ei milloinkaan saavuta pitkällä vavalla ja monofiilillä kalastaessa.
Kireitä!!