Kahvi

  • 237 231
  • 1 039

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Taisin edellä jo mainita siitä, miten mukavaa olikaan saada sitten kahvia!
Kyllä! Paljon kahvia käyttäessään siihen turtuu ja vaatii kupillisen vain päästäkseen siihen normaaliin tilaansa. Nyt kun käytän kahvia entistä vähemmän niin se aamukuppi, päiväkuppi ja iltapäiväkuppi kaikki säväyttävät. Ja kahvin maistaakin entistä paremmin. Alkaa taas ymmärtämään miksi tätä mustaa kultaa alkoi aikanaan nauttimaan.

Oli tuo 30 kupin tajuaminen aikamoinen pommi kieltämättä. Laskeskelin (ottaen huomioon käyttämäni espressolaadun) että noin 2700mg kofeiinia tuli päivässä nautittua. Verrattuna nykyiseen noin 250mg.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Mä juon yleensä 4 kuppia kahvia päivässä. Aamulla, heti lounaan jälkeen, ns. iltapäiväkahvit joskus yhden-kahden aikaan sekä päivälliskaffet. Mutta jos jostain syystä juonkin ennen lounasta vaikkapa 3 kuppia (kokouksessa, asiakkaan luona) niin kahvinhimo on silti ihan yhtä kova heti lounaan päälle. Luulisi että kofeiinia olisi elimistössä ihan riittävästi? Vai onko kyse sittenkin eräänlaisesta pavlovinkoiramaisuudesta - lounaan jälkeen on otettava kahvia vaikka sitä olisi jo vedetty vaikka kuinka paljon?
 

Raparberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho ja HIFK
En yleensä ole kahvin kanssa pahemmin hifistellyt, itse asiassa enin osa kahvia mitä kitusiin on uponnut on ollut pikakahvia. Ei sentään ihan mitä tahansa nescafee puppua, vaan sellaista joka maistuu oikeasti hyvälle. Nyt kuitenkin tuli hommattua uusi keitin. Tämä jauhaa pavut ja tuuppaa purut filtteriin (kulta) ja keittää sitten kahvit pannuun. Pitkään oli harkinnassa pavuista jauhava keitin, mutta en halunnut sellaista joka tekee 1-2 kuppia kerrallaan. Se oikea oman maun mukainen papulaatu on vielä hakusessa, mutta onhan juuri pavuista jauhettu kahvi ihan omassa nautintoluokassaan verrattuna tavalliseen keitinkahviin ja etenkin pikakahviin.

Viikonloppuisin on tavaksi tullut sellainen 5-6 kuppia päivässä, arkena harvemmin, ehkä 3-4 menee päivän mittaan.
 

Anadigi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Junnon kravatti ja Mikin ylädekki
Se oikea oman maun mukainen papulaatu on vielä hakusessa, mutta onhan juuri pavuista jauhettu kahvi ihan omassa nautintoluokassaan verrattuna tavalliseen keitinkahviin ja etenkin pikakahviin.
Riippuu mitä hakee, mutta sellainen suhteellisen hyvä sekoitus omaan makuun tulee n. 50/50 sekoituksella Pauligin Presidentti (vaalea paahto, ei maistu pelkästään riittävän vahvana) ja Cafe Arome (tummempi paahto, maistuu pelkästään hieman liian palaneelle minun makuun) papuja. Presidenttiä saa joka kaupasta, Cafe Aromea Äs-kaupoista. Järkevän hintainen ja hyvä sekoitus.
 

Raparberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho ja HIFK
Riippuu mitä hakee, mutta sellainen suhteellisen hyvä sekoitus omaan makuun tulee n. 50/50 sekoituksella Pauligin Presidentti (vaalea paahto, ei maistu pelkästään riittävän vahvana) ja Cafe Arome (tummempi paahto, maistuu pelkästään hieman liian palaneelle minun makuun) papuja. Presidenttiä saa joka kaupasta, Cafe Aromea Äs-kaupoista. Järkevän hintainen ja hyvä sekoitus.

Kiitos, tuota pitää kokeilla. Minulla on myös ollut ongelma löytää vaalean ja tumman välimaastosta se sopiva sekoitus. Tähän asti on testattu frouvan työpaikalta "takavarikoitua" pientä papuerää tuntematonta merkkiä ja jotain Tschibon pienehköä pakettia. Molemmat olivat liian tummia sävyjä meikäläiselle. Turhan tummasta mausta huolimatta tällä tavoin valmistetun kahvin aromikkuus viehättää. Kuinkahan sitä hullaantuu jos vielä löytyy erinomaisen herkullinen sekoitus? Se selviää aika pian...
 

fewe0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Senators
rouvan työpaikalta "takavarikoitua" pientä papuerää tuntematonta merkkiä ja jotain Tschibon pienehköä pakettia.

Sinne ne mun pavut siis katos? ;)

..Kahavi on kyllä mahtava aine! Päivässä kahvia kuluu monia kuppeja, mutta tärkein kahviannos otetaan aamuisin. Ilman aamupöhnöjä päivä on suunnilleen pilalla.

Työpaikalla juodaan Lidlistä halvalla ostettua kahvia keskimäärin nelisen kuppia/päivä. Kotosalla ~6 vielä kupillinen jos sattuu olemaan tarvetta. Ystävien kanssa sitä tulee juotua
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Huomio, laatukahvin ystävät! Lidlissä on teematuotteena maailman ykköskahviksi kehuttu Jamaica Blue Mountain. Kilohinta on vaatimattomasti 100-150 euroa, Lidlissä 125g pussi irtoaa reiluun 12 euroon. Kävin tietysti hakemassa, ja onhan tuo hyvää, vaikka perus-Masterilla sumpittelenkin.

Oma kriteerini laadukkaalle kahville on simppelisti se, että sitä voi juoda sellaisenaan. Suomalainen vaaleapaahtoinen ei uppoa yksin, mutta esim. täällä jo mainostamaani tummapaahtoista Gran Palomaria lipitän sellaisenaan tai maidon kanssa ilman kahvileipää usean kupin päivässä. Se vain on yksinkertaisesti hyvää verrattuna kitkerän jälkimaun vaaleisiin perussumppeihin.
 
Viimeksi muokattu:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Itse tyydyn Juhlamokkaan tai sitten oikein porvarituulella hankin Presidentti-kahvia. Tietysti Pauligin...

Oikeasti, jos näkisi vaivaa, lähikaupastakin löytyisi varmaan jotain eksoottisempia, mutta toimivia kahvipaketteja. Mutta kun ei oikein ikinä viitsi nähdä sitä vaivaa, helpompi on ostaa wanhaa tuttua.

Vanhempani toivat jotain huippuhyviä kahvisysteemejä yhdeltä Afrikan matkaltaan, siinä oikeastaan latvialaisen venetervan jälkeen omat eksoottiset kahvikokemukseni.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itse tyydyn Juhlamokkaan tai sitten oikein porvarituulella hankin Presidentti-kahvia. Tietysti Pauligin...
Tavallinen Presidentti on aika mietoa tavaraa, mutta onnistuin taannoin löytämään lähikaupan poistolaatikosta tummapaahtoista Presidenttiä kilon pusseissa, jauhamattomina papuina, ja vielä puoleen hintaan! Maksoivat siis noin vitosen per pussi, joita oli tarjolla neljä. Nappasin kaikki kyytiin. Säilyvät erittäin hyvin, nyt on jo kolmas pussi menossa. Hinnan ja laadun suhde on hienosti kohdallaan.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Kaakkois-Aasian kierroksella tuli äskettäin sauma maistaa Balilla eräällä kahvifarmilla Luwakkia. Jälkeenpäin naurattaa että kaksi sekunninsadasosaa tuli mietittyä että josko sitä nyt noin kaksi euroa* maksaisi kupillisesta kahvia joka vielä on prosessoitu sivettikissan scheissesta. No ei kun rahat tiskiin ja kahvia myös rouvalle ja rohkeasti ääntä kohti. Ensimmäisellä suullisella iski välittömästi vilpitön epäusko. Tuo oli nimittäin parasta kahvia jota olen eläissäni maistanut! Enpä olisi uskonut että tavara olisi ollut sen kaiken luetun ja kuullun hypetyksen arvoista vaan myönnän olleeni jopa kohtalaisen ennakkoluuloinen kahvin makua kohtaan! Erittäin pehmeän mutta silti täyteläisen makuinen kahvi, vaikea edes kuvailla.

Onneksi tuli törsättyä 110usd kahvitilan myymälään jolla sai raapaistua pari pakettia kahvia kotiintuomisiksi. Hintaa pidin aika kovana mutta olihan tuo kahvi perkeleen hyvää ja siinä käsityksessä olin että kohtuu hintavaa tuo kahvi näille leveysasteille toimitettuna on. Tosin sitä en osannut edes kuvitellakaan että pikaisen himassa jälkeenpäin tehdy tsekkauksen jälkeen siitä pyydellään jopa yli kymmenkertaisia hintoja maksamaani nähden.

Kivasti näyttää olevan joka myyntiportaalle katetta jos hienostoravintolat ympäri maailmaa huutaa kupillisesta 75 euroa ja noista kahvipaketeista jossain näytetään pyytävän jopa 1000usd/paketti. Itse maksoin kupillisesta itselleni ja rouvalle 30 000 Indonesian rupiaa/kuppi ja 55usd/paketti. Ei paljon näin "semi-kahvifriikkiä" jälkikäteen harmita.

*kahvikuppi ei todellakaan noin keskimäärin maksanut juuri mitään ja kaikkia tuon tilan muita kahvi- ja teetuotteita sai maistella ilmaiseksi. Vähän piti selventää sillä tuo pari euroa/kuppihan on täällä aika normihinta jos peruskahviin lennosta tyytyy.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Uskomattoman hyvää kahvia jos jostakin maailman kolkasta saa Vantaalla Jumbon ja Flamingon yhdyskäytäyvässä sijaitsevasta Caffista. Liike ostaa kahveja suoraan tiloilta eri puolilta maailmaa, joten alkuperä on aina takuuvarma ja koska myynnissä olevat kahvit ovat aina yhdestä lajikkeesta peräisin, eikä mitään epämääräisiä sekoituksia, niin erilaisia makuja on tarjolla pilvin pimein. Ja palvelu ja asiantuntemus on uskomatonta luokkaa. Suosittelen käymään ja netistäkin voi tilata: Caffi
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Caffin sivuilla näytti olevan hiukan kovempaan hintaan sinisten vuorten kahvetta tarjolla, 14,50/100g. Tuota Brasilian Yellow Bourbonia olen myös maistanut paikallisen Andesan paahtamana. Ihan hyvää sekin.

Kopi Luwakia olisi oikein mielenkiintoista maistaa.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Sain viime vuonna lahjaksi Blue Mountainia. Ei muistaakseni ollut mitään tajunnanräjäyttäjää. Ihan hyvää toki. Mutta hyvä lahjavinkki kahvinystäville, jotka varmasti osaavat arvostaa tuota.

Itse tykkään tällä hetkellä keitellä pressopannulla 3 osaa Pauligin Guatemalaa ja 1 osa Pentikin paketissa tullutta Tuliaiskahvia, jossa on mausteina mm. vaniljaa ja hasselpähkinää. Ihan siis ulkomuistista lueteltuna.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Täytyy myöntää, että itsekin odotin jotain erikoisempaa, mitä se lopulta oli. Mitä nautittavinta siis, mutta verrattuna vaikkapa tuohon omaan vakiokahviini, Gran Palomariin, ei mikään erikoinen. Ja kun kilohinta pyyhkii omissa lukemissaan, en välttämättä joka aamu viitsi lipittää. Tosin voi olla, että peruskeittimillä osa aromeista jää matkan varrelle, vaikka pyrin pannun pesemään ja keittimen puhdistamaan säännöllisesti, eikä kaikkia hienouksia pääse aistimaan.

Lidlin JBM tuli tyylikkäästi pieneen juuttisäkkiin paketoituna. Vihjaisinkin jo käsitöitä harrastavalle vaimolleni, että siitä saisi hienon elementin johonkin sisustushäkkyrään. Siten tietenkin, että strategisesti tärkeät tekstit loistavat kauas, ja ehkä kerran tulevan kymmenen vuoden aikana joku jopa tunnistaisi premiumkahvikokeiluni.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Lidlin JBM tuli tyylikkäästi pieneen juuttisäkkiin paketoituna. Vihjaisinkin jo käsitöitä harrastavalle vaimolleni, että siitä saisi hienon elementin johonkin sisustushäkkyrään. Siten tietenkin, että strategisesti tärkeät tekstit loistavat kauas, ja ehkä kerran tulevan kymmenen vuoden aikana joku jopa tunnistaisi premiumkahvikokeiluni.
Tampereen Mokkamestareiden kahvilassa (R.I.P.) muistaakseni oli juuri tuollainen juuttikangastaulu seinällä. Eli styroxia alle ja nitoja kouraan. Ihan hieno.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Kahvia menee noin 2-5 kupillista päivässä. Kupilla tarkoitan intistä lipastettua puolen litran teräksistä "mukia". Yleensä vedän kyllä sen vajaa puoli mukia kerrallaan eli about pari desiä.

Kotona vedän pelkästään pikakahvia (Euro shopper). Maha ei oikein tykkää suodatin kahvista. Maitoa lisään ja mieluiten punaista. Krapulassa sit pitää aina aamulla ekaks vetää lähes täysi mukillinen vahvaa kahvia johon lisätään reilusti sokeria ja maitoa.
 
Nyt olen ollut lomautettuna n. kuukauden, ja kahvinjuonti on lisääntynyt aika helvetisti( töissä ollessa 2-3 kuppia päivässä). Ny noin kaksi pannua päivässä menee. Maidolla tai mustana, riippuen maitotilanteesta. Röökin poltto alkanut uudestaan, ja poltettavien savukkeiden määrä on aikas korkea (yhteydessä kahvinjuontiin). Vatsa on aika kuralla, mutta lomautettuna on aikaa istua paskalla, töissä siihenkään ei ollut aikaa. Ai niin kahvit keittää Moccamaster, mikä tuli jonku emännän tilaaman lehden tilaajalahjana. Lehteä ei ole paljon tullut luettua, mutta kahvia on juotu.
 
Kiitos Telaketjulle.

Eli olisiko esim. Creman sivulla mainostettu paketti Ascaso Basic & Ascaso i-mini Krupsia fiksumpi vaihtoehto? Jäisivät kyllä ne tärkeät Plussat saamatta...
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Varmaan saa kysyä ja toivottavasti myös vastata. Kyseessä näkyy olevan halvemman hintaluokan espressoautomaatti. Espressovehkeet voidaan jakaa a) mokkapannuihin (=mutteripannu), b) espressokeittimiin, joilla tehdään espressioa ja vaahdotetaan erikseen maito cappucinoa tai macchiatoa varten ja c) espressoautomaatteihin, jotka tekevät siis jauhatuksen, vaahdotuksen ja koko juoman valmiiksi automaattisesti.

Telaketjun ansiokkaaseen kirjoitukseen haluaisin lisätä tyypin d) eli napolilaisen espressokeittimen (caffettiera napoletana), joka eroaa toimintamekanismiltaan totaalisesti tavallisesta ruuvikeittimestä ja sopii myös sellaisille työpaikoille, joissa ei ole hellaa (tarvitset vain vedenkeittimen). Lopputulos hakkaa kirkkaasti ruuvikeittimen ja 99% kotikäyttöön tarkoitetuista espressokoneista. Oheinen linkki näyttää, miltä perinteisin mahdollinen napoletana näyttää, mutta suosittelisin kuitenkin teräksestä valmistettua eikä kuvan emalimallia. Tässä ei pysty selittämään toimintamekanismia, joten jos kiinnostuit, mene ihmeessä kunnolliseen alan liikkeeseen kyselemään (en nyt muista saiko täällä mainita nimeltä firmoja, joten vinkit tulevat yksityisviestinä, jos joku tarvitsee liikkeen nimen). Niin, ja se linkkihän oli:

http://www.portanapoli.com/Ita/Cucina/napoletana.html
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lieneekö pohjoisitalialaista tummempi napolilainen/eteläitalialainen paahto tarkoitettu alunperin nimenomaan napoletanalle?

Nimenomaan näin asia nähdäkseni on. Kokemuksen perusteella voin kuitenkin todeta, että toiset kahvilaadut toimivat paremmin napoletanan kanssa kuin toiset. Asia selviää kokeilemalla, mutta oman kokemukseni valossa Suomessa myytävistä futaa parhaiten Illy. Mainittakoon vielä, että minulla on kohtuullisen kallis espressokone, jota en ole käyttänyt lainkaan parin viimeisen vuoden aikana. Napoletana osoittautui ylivoimaiseksi vaihtoehdoksi (noh, cappuccinoahan sillä ei synny, jos sitä kaipaa).
 
Automaattiseen Krupsiin sitten päädyin (tai siis päädyimme). Jouluaattoaamusta lähtien on kahveja tuolla valmistettu ja tuntuu kyllä oikealta valinnalta. Masiina tekee hyvää ja tasalaatuista juotavaa pienellä vaivalla. Voin kyllä suositella.

Vaihdetaan sitten myöhemmin manuaalisempaan, jos mielenkiinto säätöjen suhteen kasvaa.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Kahvin suurkuluttajana suu on viime aikoina napsannut oikeen mukavasti kun toimme Brasiliasta mukanamme nelja kiloa kaffetta. Cafe Do Pontoa on nyt vedetty joulukuun alusta seka kafeiinin kanssa etta ilman. Jouluna sekoitimme rytmia sen verran kylla, etta joimme vaimon siskon spesiaalia, vanilla hazelnut kaffetta pari paivaa.
 

Fordél

Jäsen
Sori, mutta en vain käsitä tätä kahvin kittausta. Olen elämäni aikana kerran nauttinut kahvin juonnista ja se oli joskus 12-vuotiaana telttaretkellä. Silloin se maistui jotenkin oudon hyvältä ja taisin vetää kokonaisen kupin sumppia. Sen jälkeen kahvi on maistunut joka kerta aivan käsittämättömän pahalta. Aina sitä yrittää maistaa, että jahka nyt se uppoisi, mutta kun ei niin ei. Kahvi on kyllä yksi pahimpia makuja mitä tiedän ja olen kyllä ihan onnellinen siitä, ettei tarvi päätään vaivata moisella litkulla.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Sori, mutta en vain käsitä tätä kahvin kittausta. Olen elämäni aikana kerran nauttinut kahvin juonnista ja se oli joskus 12-vuotiaana telttaretkellä. Silloin se maistui jotenkin oudon hyvältä ja taisin vetää kokonaisen kupin sumppia. Sen jälkeen kahvi on maistunut joka kerta aivan käsittämättömän pahalta. Kahvi on kyllä yksi pahimpia makuja mitä tiedän.

Ymmärrän Fordélin kannan varsin hyvin. Itse olen juonut kahvia 5-vuotiaasta lähtien (tosin silloin runsaan maidon kera). Mutta ei kahvi mikään taivaallinen nautinto ole, enemmänkin tapa, johon on muodostunut jonkinlainen addiktiokin. Kahvi maistuu joskus kyllä todella pahalta, varsinkin aamuisin, mutta pakkohan sitä on aamu-unisen juoda herätäkseen. Mutta joskus se maistuu myös hyvältä, kun kyytipoikana on maukas voileipä tai leivonnainen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös