Kärppien pelillinen yleisilme ja imagollinen laatutekeminen

  • 81 607
  • 263
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
RtSn kirjoitti:
Tiiviys puolustus- ja viisikkopeliin tulee pudotuspeleihin automaattisesti, koska muut osa-alueet ovat niin hyvin kunnossa.

Toivottavasti KJ ei ajattele tuolla tavalla. Esim. TPS-matsissa nähdyt useat pakkien harhailut kyllä pitää valmennuksen pyrkiä korjaamaan. Treeneissä asiaa tukevia harjotteita, puolustuskuvion läpikäyntiä palavereissa, peleissä asiaan puuttumista. Paketin tiiveys ja oikeat etäisyydet ovat elintärkeitä, myös sen paketin pysyminen oikealla korkeudella peliin nähden. En halua enää nähdä sitä, että tiiveyttä haetaan peruuttamalla nopeasti omalle puolustusalueelle kuten viime kauden play-offseissa tapahtui.
Mutta... nyt hallille katsomaan missä meidän paketti tänään puolustaa.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Blues oli Kärppiä vastaan tasan niin vahva kuin etukäteen ajattelin. Espoolaiset antoivat Kärpille myrskyvaroituksen kevään playoffseja silmällä pitäen. Maalivahtien torjunnat menivät Bluesin hyväksi Brückler 25 torjuntaa ja Tarkki 53 torjuntaa (25+14+14). Maalivahdit ovat ennenkin po-sarjoja ratkoneet: Bluesilla tähän skabaan on heittää Bernd Bruckler. On muuten pikkasen kova ukko maalin suulla. Menee heittämällä tämän kauden SM-liigamaalivahtien top3:een.

Blues-pelin eka erässä ajattelin, että Kärpät oli ylilatautunut illan peliin. Molemmat joukkueet kävivät ylikierroksilla, mutta varsinkaan Kärpille tämä ei sopinut. Joukkue otti mielestäni liikaa jäähyjä ja muutenkin otteet olivat hermostuneet. Viihdyttävähän tämä peli oli, ja mielestäni lopputuloksesta huolimatta yksi kauden parhaimpia (mitä olen nähnyt).

Pelin jälkeen Nokka kritisoi joukkuetta huonosta valmistautumisesta. Itse näin Kärpät ylilatautuneena, mutta Nokan kommentti huonosta valmistautumisesta kelvatkoon. Varmasti Tps-peliin peliin valmistautuminen oli samaa tasoa kuin Bluesia vastaan. Bluesia vastaan se vaan ei riittänyt ja Blues otti ansaitun voiton.

Lauantaiksi Hifkiä vastaan Kärppien on otettava ryhtiliike. Onneksi se on vieraspeli ja joukkueen valmistautuminen on toivottavasti paremmalla tasolla.
 

Tuzzi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä kun runkosarja lähenee loppuaan niin voisin esittää pari toivetta: ei Bluesia tai Lukkoa ensimmäisellä kierroksella vastaan. Lukko ja ex-Kärpät voi olla hyvin mahdollinen mutta Blues tuskin jos samalla tavalla pelaavat kauden loppuun.

Jos Blues tulee niin hankin itselleni kuukauden kirjoittamiskiellon koska niiden kanssa homma menee jostain syystä aina uskomattomaksi turhan päiväiseksi väittelyksi ja ei vain jaksaisi. Muttako se Tenkrat...aaargh
 

Itäpuu

Jäsen
RtSn kirjoitti:
Rakentava kritiikki on jopa suotavaa. Ilman faktapohjaa olevaa ylikriittisyyttä en voi kuitenkaan ymmärtää. Kyse on loppujen lopuksi tulosurheilusta, joka kulminoituu kevään mestaruustaistoihin. Faneiltakin vaaditaan kärsivällisyyttä, nöyryyttä sekä tiettyä työrauhaa joukkueelle, joka pärjää sataprosenttisen varmasti - tai ainakin yrittää hirveissä menestyspaineissa pärjätä. vaikka sitä ei heti uskoisi, heh.

Nimenomaan hehhhehheh... Eiköhän niillä ole työrauha? Vai oletko käynyt sitomassa luistimennyörit yhteen ja tehnyt kakkakepposia pukukopissa? Näillä keskustelupalstoilla elävät kuvittelevat turhan usein että joukkueet a)lukevat näitä palstoja, b) välittävät hevon vittua mitä täällä sanotaan, c) jos ottavat paineita anonyymistä internetkeskustelusta, ovat aivan väärässä paikassa.
Loppujenlopuksi on kuitenkin kyse viihteestä, jossa maksava (helvetin paljon maksava!) yleisö saa vaatia ja pitää vaatia vastinetta rahoilleen.
Ja en ole tosifani joka kynsi divarin pohjamudat joukkkueen mukana; ei, vaan katoin nhl:ää telkkarista enkä käynyt raksilassa kymmeneen vuoteen kun ei kiinnostanut huono viihde. En käy nytkään kalpapelissä jos en ilimaseksi pääse.
niinkerta. anteeksi,
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Eilistä peliä kun vielä hundeeraa ja Kärppien "valmistautumista" pohtii, niin kannattaa vielä muistaa eräs seikka, joka hiukan "vääristää" voimasuhteita. Blues todella halusi ja tarvitsi eilen jaossa olleita pisteitä, kun taas Kärpille eilisellä pelillä ei ollut paljon mitään merkitystä. Kokonaisuutena Kärpät hävisi selvästi Bluesille (mm. Bluesin liike ja työnteko oli huippuluokkaa ja joukkue karvasi kovaa ja syvältä - tuskin Kärpät parhaimmillaankaan pystyy tuota enempää duunia paiskimaan), mutta kyllä minä löysin Kärppien pelistä niitäkin elementtejä, joilla playoffseissakin pärjätään.
 
Viimeksi muokattu:

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Syötä! kirjoitti:
Blues todella halusi ja tarvitsi eilen jaossa olleita pisteitä, kun taas Kärpille eilisellä pelillä ei ollut paljon mitään merkitystä.
Ydin lepää tässä lauseessa.

Jos yksittäistä peliä aletaan jonkin verran ruotimaan, niin Blues tuli peliin paljon nälkäisempänä osapuolena, joukkueena, joka taistelee pääsystä suoraan kuuden kerhoon. Tunnetila oli luokkaa Kärppiä parempi. Kärppien sisäänajo peliin ei oikein onnistunut, mikä osin johtui Bluesinkin hyvyydestä. Toisaalta, espoolaisarsenaali tulee olemaan keväällä kova pudotuspelijoukkue, niinkuin Heikkilän joukkueet aina. Se näkyi eilen.
Syötä! kirjoitti:
...kyllä minä löysin Kärppien pelistä niitäkin elementtejä, joilla playoffseissakin pärjätään.
Aivan oikein, kyllä.

Toki pienoisia pelillisiä hienosäätöjä ja korjauksia tarvitaan aina. Niinkuin olet ansiokkaasti maininnutkin. Esimerkkinä elintärkeän elementin, tunnetilan, nostaessa päätään automaattisesti pudotuspeleihin, Kärpätkin tulee olemaan hankala vastustaja kenelle hyvänsä. Erilainen Kärpät - viime kauteen verrattuna - paistaa yleistekemisestä aukottomasti faninkin silmissä. Sydän on annettu pelille, vaikka se nousee pudotuspeleihin astetta kuumemmaksi.

Hyvä tästä vielä tulee.
 
Viimeksi muokattu:

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
RtSn kirjoitti:
Kari Jalosen aikakaudella on ollut helppo huomata, kuinka pelaajisto saa tasaisin väliajoin joko risuja tai ruusuja esityksistään. Ei vain koko joukkueena, vaan myös henkilökohtaisella tasolla. Kehityskeskustelut on
Ainakaan julkisuudessa tästä ei ole näyttöä. Ilmeisesti Jalonen käsittelee asiat joukkueen sisällä (kuten rehellisesti sanottuna pitääkin käsitellä), eikä lähde esim. toimittajien kanssa spekuloimaan ja ruotimaan yksittäisten pelaajien otteita ja esityksiä. Henkeen ja vereen kun penkkiurheilija olen, niin mielelläni näistä asioista kuulisin ja lukisin.
RtSn kirjoitti:
Kuntopiikin ajoittamisella ja siihen tähtäämisellä kevääseen tähdentyy kuitenkin merkityksenä niin tärkeä osana menestystarinaa, että tasaista, nousevaa trendiä, on erittäin hankala pitää koossa läpi pitkän kauden.
Puhutaan varmasti samasta asiasta, mutta eri termein: En mielelläni puhu jääkiekon yhteydessä "kuntopiikistä". Jos joukkueen menestys rakennetaan "kuntopiikin" varaan, ollaan silloin huteralla pohjalla. Puhuisin ennemminkin keväisestä "kliimaksista", johon tähdätään ja pyritään, jotta kaikki mahdolliset asiat (pelilliset, taktiset, fyysiset, psyykkiset jne.) natsaavat kohdalleen kun sen aika on. Minun mielestä jääkiekko ei ole "kuntopiikki"urheilua, jääkiekossa ei ole sijaa onnenkantamoiselle.

Kuten sanoin, puhutaan varmaankin samasta asiasta, mutta eri termein.
RtSn kirjoitti:
Miksi sitten Kärppien peli on ollut väliin todella tylsän näköistä?
Meillä on niin tylsä persoona valmentajana, joka oli omalla pelaajaurallaan värikkäämpi ja luovempi kuin nyt valmentajaurallaan.

Pitkä kausi, muutamat merkityksettömät ottelut ja loukkaantumiset jättävät jäljen kauden aikaisiin suorituksiin.
RtSn kirjoitti:
Voitteko edes kuvitella, minkälaisessa paineissa ja elinympäristössä pelaajisto asuu?
Ammatinvalintakysymys.

En halua olla kuitenkaan kiittämätön. Kyllähän huippukiekkoiluun Suomessa kohdistuvat kovat paineet. Suhteellisen hyvin pelaajat ja urheilijat osaavat nuo kovat paineet käsitellä.
RtSn kirjoitti:
Tiiviys puolustus- ja viisikkopeliin tulee pudotuspeleihin automaattisesti, koska muut osa-alueet ovat niin hyvin kunnossa. Tila vähenee ja näin ollen myös fyysisyys tekee esiinmarssin.
Ei muuten tule. Mikään ei tule automaattisesti. Töitä tarvitsee tehdä aivan jumalattomasti. Paikalleen ei saa jäädä. On kyettävä reagoimaan, josta päästäänkin seuraavaan:
RtSn kirjoitti:
Täytyy nyt muistaa sekin, että ottelukohtaiset, pienet yksityiskohtaiset pelitavan muutokset suunnitellaan vastustajan systeemien mukaan. Kokonaisvaltainen pelisuunnitelma on siis edelleen sama, mutta ottelukohtaisesti Kärpät ripottelee pieniä elementtejä, jotka sopivat vastustajan pelilliseen ideologiaan Kärppiä palvelevaksi aseeksi.
Tämä ei nyt Kärppien kohdalla pidä täysin paikkaansa eikä ole niin merkittävä kuin monessa muussa joukkueessa. Kärpät luottaa ennen kaikkea omaan pelitapaan ja omiin vahvuuksiin eikä muuta systeemejään vastustajan tekemisten mukaan. Tästä on saatu usein K.Jalosen suullinen todistus, kun hän on haastatteluissa antanut ymmärtää, ettei tee taktiikkaan muutoksia vastustajan mukaan. Kärpät luottaa systeemiinsä, usein ohje on liikkeen lisääminen. Kärpät on huippujoukkue, joka sanelee tahdin.

K.Jalosta ei pidetä kiekkopiireissä reagoivana pelinjohtajana. Kiekko.fi -sivulla oli Tps-pelin jälkeen mielenkiintoinen kommentti: "eri joukkueita vastaan pitää pystyä reagoimaan myös pelitaktisissa asioissa, minkä kanssa Kärpillä on vielä jonkin verran tekemistä." Kiekko.fi ei ole minulle mikään mielipidevaikuttaja, päinvastoin. Kommentti oli muuten vaan minusta mielenkiintoinen ja oikeansuuntainen.

K.Jalonen haluaa vaikuttaa joukkueen sisällä niihin asioihin, joita hän pystyy säätelemään. Vastustajaan hän ei pysty vaikuttamaan, joten kovinkaan merkittävästi näitä seikkoja ei oteta taktiikassa huomioon. Itse kaipaisin näkyvämpää reagointia. Toisaalta Kärpät on kuitenkin huippujoukkue, jonka pitäisi se tahti määrätä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Syötä! kirjoitti:
Kärpät luottaa ennen kaikkea omaan pelitapaan ja omiin vahvuuksiin eikä muuta systeemejään vastustajan tekemisten mukaan. Tästä on saatu usein K.Jalosen suullinen todistus, kun hän on haastatteluissa antanut ymmärtää, ettei tee taktiikkaan muutoksia vastustajan mukaan.
Runkosarjassa ei ole ollut tarvetta miettiä niin paljon vastustajan peliä, Kärpät on keskittynyt oman pelin hiomiseen joka on ihan ok juttu.
Play-offsit on sitten ihan eri asia, yksittäisen pelin painoarvo nousee ihan eri luokkaan. Niissä peleissä valmentajan osuus nousee esiin, miten peluutetaan kenttiä, varsinkin vaihtoetu kotimatseissa. Reagointi tapahtumiin, kokoonpanon supistaminen tarvittaessa, "Kuumien" pelaajien hyödyntäminen, aikalisät, näissä erotellaan jyvät akanoista valmentajien kesken.
Itse odotan KJ:ltä parannusta viime kevääseen, pelaajien on aistittava se, että valmentaja on täysillä pelissä mukana, silloin voi vaatia pelaajiltakin kamsimipanoksen peliin laittamista.
 

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Syötä! kirjoitti:
Mikään ei tule automaattisesti. Töitä tarvitsee tehdä aivan jumalattomasti. Paikalleen ei saa jäädä. On kyettävä reagoimaan...
Toki aina on pystyttävä kehittämään peliä, jotta pelillinen trendi olisi mahdollisimman hyvä - varsinkin näin keväällä, jolloin kunnon pitää olla maksimilukemissa. Joukkueen on kuitenkin helpompaa valmistautua pudotuspeleihin, kun tärkeimmät osa-alueet ovat suhteellisesti mallillaan.

Tarkimmat pelitavan hienosäädöt tehdään maaottelutauoilla, koska niihin ei muuten ole aikaa. Johtuen erittäin tiukasta liigan ottelurytmistä.
Syötä! kirjoitti:
Kärpät luottaa ennen kaikkea omaan pelitapaan ja omiin vahvuuksiin eikä muuta systeemejään vastustajan tekemisten mukaan.
Esimerkiksi ero koti- ja vieraspelaamisessa saattaa olla huomattava. Varsinkin vahvempia joukkueita vastaan.

Yleensä kotiotteluissaan vastustaja pyrkii pakon sanelemana olemaan hallitsevampi osapuoli, jolloin Kärppien systeemiä muutetaan hieman passiivisempaan suuntaan. Tämä korostuu edelleen pudotuspeleissä. Valmennusjohto tiputtelee jäälle tarpeen tullen asioita, jotka syövät mahdollisimman paljon vastustajan pelillisiä vahvuuksia. Tämmöisten asioiden pitää kuitenkin palvella suurta kuvaa, eli omaa pelitapaa; nopeampi suunnanmuutospeli, karvaus- ja taklauspelin aktivoittaminen tai 1-2-2 -pelitavan siirtäminen 1-1-3:ksi - olosuhteiden mukaan - ovat elementtejä, joilla kyetään horjuttamaan vastustajaa. Hyvä liike edesauttaa näitä yhtälöitä. Aivan totta.

Kotiotteluissaan Kärppien pitääkin olla se joka vie peliä eli kiekollisesti hallitsevampi osapuoli. Tottakai, pieniin pelillisiin muodonmuutoksiin on kyettävä reagoimaan mahdollisimman hyvin, jotta vastustajan systeemit kaikkinensa eivät sekoita omaa pelitapaa.

Pieniä fyysisiä ripauksia nähtiin Blues-pelin ensimmäisessä erässä. Se ei toiminut tällä kertaa, vaan söi valtavasti omaa kiekollista peliä, omia vahvuuksia. Toisaalta Blues oli hereillä ja kykeni murtamaan Kärppien pelillisen identiteetin tyystin. No, asia korjattiin toiseen erään ja Kärpät hallitsi lopun peliä. Se siitä.
Syötä! kirjoitti:
K.Jalonen haluaa vaikuttaa joukkueen sisällä niihin asioihin, joita hän pystyy säätelemään. Vastustajaan hän ei pysty vaikuttamaan, joten kovinkaan merkittävästi näitä seikkoja ei oteta taktiikassa huomioon.
Totta, mutta pienoisilla ottelukohtaisilla ja pelitaktillisilla muutoksilla vastustajan peli-illasta voidaan tehdä paljon ikävämpää. Muutokset pyritään tekemään etenkin vahvoja joukkueita vastaan niin varovasti, ettei se syö omaa kokonaiskuvaa.

Pudotuspeleissä otteluiltoihin valmistautuminen korostuu - siitä tulee elintärkeä joukkueelle. On kyettävä ratkaisemaan vastustajan vahvuudet sekä samalla keskittymään oman kokonaiskuvan luomiseen. Menestysreseptin hallinta kulkee käsi kädessä täyspäiväisen homman kanssa. Se vaatii nöyrää töitä ja keskittymistä olennaiseen.
Lisäalueen mies kirjoitti:
Play-offsit on sitten ihan eri asia, yksittäisen pelin painoarvo nousee ihan eri luokkaan. Niissä peleissä valmentajan osuus nousee esiin, miten peluutetaan kenttiä, varsinkin vaihtoetu kotimatseissa. Reagointi tapahtumiin, kokoonpanon supistaminen tarvittaessa, "Kuumien" pelaajien hyödyntäminen, aikalisät, näissä erotellaan jyvät akanoista valmentajien kesken.
Kyllä, muun muassa näistäkin pikkuasioista muodostuu se kokonaiskuva, jolla voitetaan isoja pelejä.

Olette siis asian ytimessä.
 
Viimeksi muokattu:

Jukebox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hieman OT mutta alkoi jo huvittamaan kuinka Shedden jaksaa vaan itkeä, nyt Tappara-pelin jälkeen sanoi seuraavaa:

- Numero 92, Laine, montako kertaa hän sukelsi hankkiakseen jäähyn? Neljä sukellusta ja kierii siellä jäässä. Hänen pitäisi mennä pelaamaan Ouluun ensi kaudella, Shedden jupisi.

Mielenkiintoista että tämmöinen itkupilli on sitten ensi vuonna maajoukkueen valmentajana, enpä muista liigassa olleen montaa suustaan yhtä tökeröä valmentajaa. Jortikkahan on tunnettu kommenteistaan mutta hänenkin kommentit tulevat yleensä äkkipikaistuksissa eikä vastaavalla narinalla samasta asiasta jälkikäteen. Sinänsä hyvä että suhtautuu peliin kiihkeästi mutta kyllähän tämä menee jo neiteilyn puolelle, itseäni ainakin hävettäisi jos KJ jauhaisi jotain vastaavaa esim. Jokereista.
 

Jarschka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Miten niin OT? Tämän ketjun otsikkohan viittaa "selkeästi" Kärppien julkikuvaan, muun muassa ;-)

Todella ala-arvoista touhua Sheddeniltä tuo länkyttäminen, varsinkin kun Kärpillä ei olut herttaisen mitään tekemistä Jokereiden launtai-illan kanssa. En sitten oikein tiedä, mitä tuon Sheddenin kanssa Kärppien pitäisi toimia. Painaako ignore-toimintoa vai nostaa asiaa kunnolla julkisuudessa esiin (Junno?). Jotenkin oma (usein harhainen) vaisto sanoo, että korkealla profiililla kissa pöydälle. Kanadan runkku saisi seuraavaksi esittää jo analyysin ja näyttöjä, kun tämä asia noin riivaa mieltä.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Jukebox kirjoitti:
Shedden jaksaa vaan itkeä, nyt Tappara-pelin jälkeen sanoi seuraavaa: - Numero 92, Laine, montako kertaa hän sukelsi hankkiakseen jäähyn? Neljä sukellusta ja kierii siellä jäässä. Hänen pitäisi mennä pelaamaan Ouluun ensi kaudella, Shedden jupisi.
Riippumatta siitä, mitä Shedden sanoo tai on sanomatta, niin ainakin itse toivottaisin Teemu Laineen tervetulleeksi Oulun Kärppiin ensi kaudeksi. Ennemmin Kärppiin sen tason pelimies kuin kilpailijaseura Jokereihin. Kyllä se Laine siellä kaukalossa kumolleen pötkähtelee aina silloin tällöin, mutta parhaimmillaan hän on todella arvokas pelaaja omalle joukkueelle. Raastaa ja repii, liikkuu, luistelee ja taklaa sekä luo maalipaikkoja ketjukavereilleen ja viimeistelee.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Lisäalueen mies kirjoitti:
Runkosarjassa ei ole ollut tarvetta miettiä niin paljon vastustajan peliä, Kärpät on keskittynyt oman pelin hiomiseen joka on ihan ok juttu.
Kyllä, tämä pitää paikkaansa. Runkosarja on oikea paikka kuvioiden hiomiseen jne.
Lisäalueen mies kirjoitti:
Play-offsit on sitten ihan eri asia, yksittäisen pelin painoarvo nousee ihan eri luokkaan. Niissä peleissä valmentajan osuus nousee esiin, miten peluutetaan kenttiä, varsinkin vaihtoetu kotimatseissa. Reagointi tapahtumiin, kokoonpanon supistaminen tarvittaessa, "Kuumien" pelaajien hyödyntäminen, aikalisät, näissä erotellaan jyvät akanoista valmentajien kesken. Itse odotan KJ:ltä parannusta viime kevääseen
Sama täällä. Tämä kuuluu Kärppien kohdalla koko kevään mittaiseen "kannattaa seurata" -osioon. Lisäalueen mies toi hyviä argumentteja esille reagoinnista; itse odotan pelin sisällä muutoksia kentällisiin. Itse kun taitokiekon ohella pidän myös fyysisemmästä jääkiekosta, niin mielelläni seuraan, miten K.Jalonen reagoi pelin muuttuessa fyysisempään suuntaan. Tällä osa-alueella kun tunnetusti sarjoja usein ratkotaan, niin hiukan huolestuttaa Nokan "asennevamma" tämän kaltaiseen peliin. Voi olla, että Nokka on niin kylmähermoinen mies, että kestää katsoa, kun Kärpän yli jyrätään. Itse hermostuisin välittömästi ja komentaisin kaukaloon vaikka erikoiskentällisen Normio-Paakkolanvaara-Korpikari vastaamaan hiukan taklaavammasta Kärppä-pelitä.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Lisäalueen mies Nokka ulos -ketjussa kirjoitti:
Mitä sitten tämä käsite "Fyysisyys" sitten ylipäätään on, jos tarkoitetaan "Kuittien" antoa ja pelotetta, niin Kärppiä ei ole siihen rakennettu. Puhutaan isoista "Pojista", Boumedienne, Lupaschuk, Hyvönen... heidän rooli joukkueessa on vain ihan toinen, kaikki tärkeitä kiekollisia pelaajia. Jos nämä kaverit alkavat hanskaamaan ja sitä myötä joutuvat pelikieltoon niin siitä ei hyvä seuraa. Varmasti vastustajat mielellään uhraavat jonkun oman, kiekollisen pelin kannalta vähemmän merkityksettömän pelaajan haastamaan nämä meidän kaverit, saadakseen heidät mahdollisesti kentältä pois ja pelikieltoon. Tuolla kolmos- neloskentässä ei meillä ole sellaista kaveria, joka toimisi jonkinlaisena pelotteena.
Jännä homma, että melkein kaikki on olleet hellyttävän yksimielisiä siitä, että sopiko Kärppien tyyliin viime viikon torstain Blues-pelin kaltainen, sanotaanko nyt, fyysinen jääkiekko. Veikkaaja myös kirjoitti siitä tällä viikolla - Kärpät vaan sekoitti oman pelinsä Blues-pelissä nähdyllä "fyysisellä jääkiekolla".

Kesken kauden, varsinkin runkosarjan lopulla, ei kannata enää tehdä suuria muutoksia joukkueen pelityyliin. Jos Nokka nyt yrittää istuttaa Kärppiin tätä "fyysistä jääkiekkoa", kaivaa hän samalla omaa kuoppaa jalkojensa alta. Nähdyn kaltaiset otteet olisi playoffseja silmällä pitäen Kärpiltä taktinen kömmähdys, joka sekottaisi enemmän Kärppien peliä kuin hyödyttäisi.

Toivottavasti Blues-pelin "fyysinen jääkiekko" olisi vain Kärpiltä merkki ylilatautumisesta ja/tai huonosta valmistautumisesta, kuten Nokka on kertonutkin. Toivottavasti Kärpät palaa takaisin omaan systeemiinsä; keskittyisi enemmän iskujen vastaanottamiseen kuin niiden antamiseen. Kuten Lisäalueen mies tuossa toteaakin, Kärppien "isojen poikien" rooli joukkueessa on täysin toinen.

Kärpistä ei tule sormea naksauttamalla "fyysinen". Kärppien tyyli perustuu niin paljon taitoon ja liikkuvuuteen, ettei sitä hetkessä muuksi muuteta. Jos Nokka haluaa Kärppien pelityyliä muuttaa, on muutoksen aika sitten kesällä. Itse toivotan kaikki pelilliset uudistukset kohti "fyysisempää jääkiekkoa" Kärpissä tervetulleiksi, mutta ei kuitenkaan kesken kauden.
 
Olihan tuo ihan kivaa luettavaa, vaikka vähän boostaava olikin kuten p-amerikkalaiset artikkelit yleensä ovat. Jos sama mies kirjoittaisi mistä tahansa seurasta saman, saisi varmasti vaikuttamaan yhtä positiiviselta.

Kuitenkin tuo artikkeli pisti ajattelemaan hieman sitäkin, että ehkä sitä odottaa nykyään vähän turhan paljon. Tuloksellisesti jonkin verran, mutta ennen kaikkea sitä odottaa näkevänsä täydellistä dominointia. Sitä ei olla viime aikoina nähty. Alkukaudella oli montakin peliä, missä ei tarvinnut arpoa voittajaa, mutta kauden mittaan erot ovat tasaantuneet ja jossain määrin kääntyneet jopa toisin päin. Noh.. pleiarit on kohta ovella ja sittenhän sitä nähdään vasta missä mennään. Voidaan mennä loppuun asti tai voidaan jopa hyvissä ajoin jäädä seuraamaan muiden pelejä. Ja kaikkea siltä väliltä :)

Paras voittanee tänäkin vuonna kuitenkin mestaruuden ja se on pääasia.
 

zztop

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kiva kirjoitus ja kertoi myös kärsivällisyyden merkityksen. Ässät tappiota voi verrata aiempiin tapahtumiin Tutoa vastaan. (ketutti hieman) Itse uskon, että tällä kaudella noustaan tuhkasta tai vaikka hangesta. Eihän kokoonpano ole yhtä kova kuin työsulku kaudella, mutta eipä varmaan paljoa puutu. Lahtelaisia viedään tänään kuin märkää rättiä ja homma alkaa olla likipitäen saletissa. Pienen paussin aikana saadan vähän juonittua uusia kuviota niin siitä se lähtee.Mitä fyysisyyteen tulee niin pitää sitä olla, mutta ns. taitokiekko on sujuessaan kivaa katsottavaa (brändin mukaista ;).
 

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tiivis yhteenveto täysosumakaudesta 2006-2007

Nyt, kun pöly on hieman laskeutunut myös Oulun suunnalla, niin uskaltanee kirjoitella jotain pientä myös kaudesta 2006-2007 - tiiviinä pakettina.

Kiitos Kärpät

Pohjoinen identiteetti palasi! Oulun Kärpät murskasi muut tieltään. Todellakin, viime kauden työtapaturmapronssista opittiin paljon. Sydän sykki pelille. Henkinen hyvinvointi joukkueen sisällä kanavoitiin oikeisiin asioihin – se oli eräs tärkeimmistä linkeistä mestaruudessa, sillä pelit ratkaistaan loppujen lopuksi pään sisällä.

Kokonaiskuvassa tämän kauden pelitapa uudelleenkasvatettiin, räätälöitiin pelaajia palvelevaksi elinympäristöksi. Kärppien kesäiset, ja talviset, hankinnat nojasivat päivitettyihin systeemeihin täydellä painolla. Uusien sääntötulkintojen lainalaisuudet sopivat yhtälönä nälkäiselle joukkueelle, vaikkei tulossato kriittistä pohjoissuomalaisyleisöä välillä tyydyttänytkään. Syksyn hienoimpiin esityksiin kuului eittämättä 14 ottelun voittoputki, joka antoi ensisignaalit Kärppien runkosarjan voitolle. Joukkue realisoi uusitun pelitavan salat nopeimmin liigajoukkueista. Vaikutus oli näin ollen pelilliselle puolelle huikaiseva, kun taito teki samalla vakuuttavan esiinmarssin.

Viimeisimmät taktiset hienosäädöt pelitapaan joukkue koki joulutauolla. Oulun ylpeys oli fyysisesti, mutta myös henkisesti umpisolmuissa lähinnä kovan jouluharjoittelun, loukkaantumisten ja muiden sekalaisten asioiden keskellä. Tämä vaati tunnemyrskyssä elävältä kannattajajoukolta kärsivällisyyttä. Kärpät osaavana organisaationa valmennuksen tietotaitoineen kuitenkin tiesi kokoajan kaluston iskukyvyn, joka tulisi kevättä kohden nousemaan. Vaikka joulun jälkeinen aika oli tuloksellisesti vaikeahko. Myös allekirjoittanut uumoili joulutodistuksien aikoihin samaisella palstalla, että mestaruus olisi Kärpille realistinen tavoite. Varsinkin, kun imagotekijöiltään täydellisesti Kärppiin istuva profiilipuolustaja Josef Boumedienne saapui henkisenä johtajana Ouluun.

Tunnepelaaminen, suoraviivaisuus, kaksinkamppailukovuus sekä Suomen parhaan kiekollisen yksilötaidon rikkaus pääsi kuntopiikin kiitettävällä jalostumisella liigan ylimmälle portaalle kevätjaksolla. Runkosarjan loppua kohden ilmapiirin rentous alkoi huokua pelistä. Modernista pelitavasta paistoi tehokkuus, joka näkyi suoraviivaisuuden ja yksinkertaisuuden seoksena. Valttikorttina tietenkin SM-liigan laadukkain erikoistilannepelaaminen, joka symboloi totta kai koko kauden kestävää suoritusvarmuutta. Pelirohkeutta myötäilevät tekijät heijastuivat samalla myös vauhtikaluston pelillisiin systeemeihin, ollen muita joukkueita lopulta selvästi edellä. Etenkin liikkuvuudessa. Laatutekeminen Kärppien yleisilmeen kanssa tuntui kaiken kaikkiaan kirkkaalta.

Pelitaktikkona Kari Jalonen apureineen näytti suuntaviivoja kohti modernimman jääkiekkoilun hienouksia. Tästä kertonee runkosarjan voitto ja puhdas kymmenen voitollisen pelin tuhkimotarina pudotuspeleissä. Kokonaisuudessaan Kärpät patsasteli pelin jokaisen osa-alueen ytimessä. Ennen kaikkea pudotuspeleissä, vaikka taitokiekon tila vähenee tunnetilan saadessa enemmän ilmaa jäällä.

Valmennus painotti oman tekemisen tärkeyttä, pelirohkeutta ja ripotteli samalla reagointikykyisesti, vallitsevien olosuhteiden mukaan – jopa otteluiden sisällä - vastustajan identiteettiä sirpaloittavia elementtejä. Siitä kumpusi täydellinen menestysresepti, josta loppuuntrimmattu seura taiteili Ouluun Suomen urheilun halutuimman lottovoiton. SM-liigamestaruuden. Jälleen kerran.

Puolustus-hyökkäys -tasapainoisuus kovalla tunnesiteellä leimasi auliisti tapaa, joka konkreettisesti erotti Kärpät kaavamaisuudesta. Lyhykäisyydessään kivijalkana tiiviin puolustuslinjan takana säteili huippuvireinen maalivahti Tuomas Tarkki, näyttäen lopulta Etelän medialle henkistä hauista. Keskialueen ohjauspelin täydellinen hallinta, puolustuksen nopea peliä edistävä syöttö sekä viisikoiden lyhytsyöttöpeli olivat kuitenkin ydinsanoma onneen. Näin ollen joukkueen keskustan ylitys onnistui vauhdikkaasti, nostaen juonikkaan hyökkäyspelaamisen omaan luokkaansa. Kiekollisen pelaajan apu laajan keskushyökkääjäkirjon turvin sementoi koko kauden kokonaissysteemit hyökkäysvoittoiseen lokeroon, johon mahtuu tällä hetkellä vain yksi liigajoukkue. Esimerkkinä hyökkäyksen aivokeskus, kapteeni ja kärppäsielu Jari Viuhkola, play off –pelien arvokkain pelaaja Janne Pesonen tai tähtipuolustaja Ross Lupaschuk puskivat arsenaalia kohti päätavoitetta. Yksilötaito joukkueessa oli timantinkovaa ainesta. Se näkyi tulostaululla.

Kiekkodynastian saapuminen pohjoisen leveyspiireille vastaanotetaan mielihyvin. Oululaisorganisaation voittamisen kulttuuri näyttää kiveen hakatulta, sillä viidestä viimeisimmästä liigakaudesta joukkue on takonut viisi mitalia (3-1-1), joista kolme kultaista. Erittäin kova saldo tällä vuosikymmenellä näinkin kovassa sarjassa. Mitalisateesta voidaan tehdä vain yksi tulkinta; se osoittaa pitkäjänteisyyttä ja nöyrää työtä, jonka toivon myös tulevaisuudessa jatkuvan pitkään.

Kiitokset pelaajisto, valmennusjohto, kärppäorganisaatio. Suurkiitokset taas yhdestä täysosumakaudesta 2006–2007!
 
Viimeksi muokattu:

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Siirretty toisen ketjun alta. Tulkitsen, että täällä asiaan pureudutaan paremmin otsikkoa ohittamatta.

-----
HN kirjoitti:
Kärpäthän pelasi päättyneellä kaudella perushyökkäyksensä useimmiten laidan kautta yhdellä tai kahdella kosketuksella keskelle, jossa nouseva sentteri sai kiekon usein hyvässä vauhdissa haltuunsa.
Kärpät joukkueena aisti vastustajan painepelaamisen aika hyvin.

Vaikka ensimmäinen peliä tekevä syöttö on vain yksi palanen pelikokonaisuudessa, sitä ei missään nimessä pidä väheksyä. Laadukas ja lyhyt syöttö antaa valttikortit koko hyökkäyspelaamiseen, mikäli se räätälöidään pelitapaa sekä pelaajia palvelevaksi mausteeksi. Valmennusjohdon ansiokkaalla ja kovalla työllä Kärpät ripotteli vastustajia heikentäviä elementtejä esimerkiksi hyökkäyslähdöissään, joka perustui nopean lyhyeen ensimmäiseen syöttöön. Oli mielenkiintoista seurata, miten Kärppien pelaajisto reagoi vastustajan paineistavan olosuhdepelaamisen mukaan.

Tarkoitan nyt lähinnä sitä, että jos vastustaja yritti tylsyttää oululaisjoukkueen lähtöjä yhdellä agressiivisella karvaajalla. Näin ollenhan vastustajan muu hyökkäyslinja oli paljon alempana vastaanottamassa Kärppien mahdollisimman nopeaa vastaiskupelaamista. Tässä vaiheessa Kärpät avasi peliä usein laitojen kautta. Riskejä välttäen, ilman pelkoa kiekonriistojen mahdollisuudesta - toisen laiturin ja lähimmän avun (sentteri) avustuksella.

Näin ollen kenttäpeliä levitettiin. Yritettiin pirstaloittaa vastustajan viisikoiden tiiviys.

Kärpät pelasi laitojen kautta ja taidokkaasti levitti peliä vaihtoehtoisesti painottomalle puolelle, jolloin juonikas pelaajisto sirpaloitti myös keskialueen neljän miehen sumpun syöttöketjuillaan. Kenttätasapaino oli koko ajan hallinnassa, sillä viisikko pysyi porrastetusti erittäin tiiviinä. Sumppu saattoi ehkäistä tai minimoida Kärppien ylivoimahyökkäykset, mutta arsenaali pelasi tästäkin huolimatta syöttöketjujen turvin joko keskustasta tai laidoista sisään hyökkäysalueelle. Portit hyökkäysalueen painepelaamiseen aukesivat.

Ajatelkaapa niin päin; kuinka moni liigajoukkue pystyi keskittymään tähän armottoman kurinalaiseen sumputustaktiikkaan? Varsinkin, jos vastassa oli nopein ja yksilötaidokkain joukkue, jonka paine kesti usein läpi illan.

On sitä yritetty muutoinkin. Mikäli vastustaja yritti antaa painetta olosuhteiden mukaisesti kahdella, joskus jopa kolmella (kaksi laituria, keskushyökkääjä) miehellä Kärppien puolustajiin, puolustus avasi ensimmäisen syötön keskustaan, koska painepelin virtauksista johtuen keskustaan jäi oleellisesti tilaa. Ihan inhimillistä, kun linjaa nostettiin. Etäisyyksiä yritettiin pitää vastustajan toimesta epätoivoisesti lyhyinä, jolloin ylipelaamisen riskialttius kasvoi. Kaveri pelasi tilanteet yli, Kärpät kontrolloi kiekkoa jatkaen nopean kiekon puolustusalueen keskustaan. Rintamasuunta kenttätasapainoineen lensi koko viisikolla jo tässä vaiheessa hyökkäysalueelle päin. Keskushyökkääjällä oli kaksi vaihtoehtoa (laiturit molemmin puolin) levittää vastaiskupeliä, repiä vastustaja palasiksi. Suoraviivainen 3-2/2-1 -ylivoimahyökkäys saattoi päättyä maaliin.

Tässä tiivistettynä perushyökkäykset. Perushyökkäyksistä voidaan sitten tehdä myös taiteellisia elämyksiä, jolloin viisikon pelirohkeus ja -nopeus tekevät esiinmarssin. Yksilötaidon rikkaus ei ole tulpaksi, vaan se antaa edelleen vaihtoehtoja hyökkäyspelaamiseen. Muistetaanhan nimittäin se, että mitä yksilötaidokkaampi joukkue Sinulla on ympärillä, sitä enemmän pelikirjan saloja pystytään räätälöimään pelaajia palvelevaksi elinympäristöksi.

Yksilötaidon rikkaus symboloi tavallaan pelikirjan toimivuutta.
-----

Myöhemmin saatan paneutua Kärppien puolustuspelitapaan. Puolustuspelitapa antaa kuitenkin elementit hyökkäyspelaamisen - ja sen taiteellisiin elämyksiin. Toki en pistäisi pahakseni, jos joku, jolta löytyy paremmin aikaa, tekisi analyysin puolestani.

Keskustelua kehiin. Otsikko elää kuitenkin tulevia vuosia palvellen.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
RtSn kirjoitti:
Ajatelkaapa niin päin; kuinka moni liigajoukkue pystyi keskittymään tähän armottoman kurinalaiseen sumputustaktiikkaan? Varsinkin, jos vastassa oli nopein ja yksilötaidokkain joukkue, jonka paine kesti usein läpi illan.
28.3. ja 12.4. välisenä ajanjaksona ei kukaan. Mutta sitä ennen monikin.

Vaikka Urheilulehdessä sanotaan jääkiekon olevan pelikirjapeli, niin itse olen kuitenkin samaa mieltä Veikkaajan kanssa, että jääkiekossa kaikki tekeminen lähtee ennen kaikkea tahdosta, asenteesta ja (peli)rohkeudesta (sydämestä). Jos tahdossa, asenteessa ja rohkeudessa on puutteita, näkyy tämä välittömästi joukkueen pelaamisessa. Viimeisin todistus tästä on sunnuntain MM-finaalista - Leijona ei ollut 1. ja 2. erässä henkisesti valmis kamppailemaan Kanadaa vastaan mestaruudesta, josta syystä Leijonan on nyt tyytyminen turnauksen kakkossijaan.

(Sen sijaan välierämatsi Venäjää vastaan Moskovassa oli huikea osoitus Leijonan tahdosta, asenteesta ja rohkeudesta! Kuten Edmontonin Jouni blogissaan kertoo: "Kuka tahansa voi treenata ja oppia luistelemaan, syöttämään ja ampumaan kiekkoja, opetella vaikka mitä pelikirjoja jne, mutta tiukan paikan tullen intohimo jääkiekkoa kohtaan, sille omistautuminen kokonaan on se mikä erottaa mestarit ja meidät muut.")

Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen antoi oman mahtavan työnäytteen SM-liigan playoffseissa ja finaaleissa. Kärppien mestaruus 2007 on myös Kari Jalosen mestaruus 2007. Siitä annan täyden tunnustuksen Jaloselle, herra sai Kärpät pelaamaan finaaleissa huikeaa jääkiekkoa. Aivan ylivoimaista jääkiekkoa.

Kari Jalonen on lukenut kotiläksynsä. Hän tekee taustatyönsä loistavasti. Kari Jalonen voi olla kontrollifriikki, mutta sai kuitenkin joukkueen pelaamaan aivan loistavaa jääkiekkoa. Hän teki kotiläksynsä loistavasti ja otti opiksi edelliskaudesta.

Kärppien valmentaja Kari Jalonen ei ole ollut aiemmin "mun mies" Kärppien päävalmentajapostille ja olen arvostellut häntä paljon. Mielestäni hän ei ollut huippuvalmentaja, vaan keskinkertainen valmentaja hyvän materiaalin takana. Kärppien mestaruus 2005 tuli mielestäni hyvän materiaalin ansiosta KJ:n edeltäjän Kari Heikkilän rakentamalla perustalla. Tämä kausi piti olla Jalosen näytön paikka ja pidin tätä kautta ennakkoon Kärpille ja Jaloselle vaikeana. Viime kevään tappio Ässiä vastaan tuplasi Kärppien paineet tähän kauteen lähdettäessä. Joukkueesta lähti 5 huippua NHL:ään ja 2 runkopelaajaa Raumalle. Pahin menetys oli Niklas Bäckström - Kärppien mestarijoukkueiden todellinen selkäranka. Kuka korvaa Bäckströmin...?

Talvella Kärpät koki runsaasti loukkaantumisia ja siinä mielessä kausi oli samanlainen kuin edellinen kausi. Ennusmerkit keväälle oli synkät - ehtivätkö esimerkiksi Viuhkola ja Hyvönen kuntoutua kevään ratkaisupeleihin? Pahimmillaan talvella "siipirikkoinen" Kärppä pelasi kolmella hyökkäysketjulla ja muun muassa Veikko Karppisen, Jyri Junnilan ja Mikko Alikosken saadessa peliaikaa! "Pahimmillaankin" Kärpät kuitenkin pelasi kohtuullisen hyvää jääkiekkoa...

Itse en luottanut, että Kärpät selviäisi loukkaantumissumastaan. Kuvittelin, että lopputulos on sama kuin edellisellä kaudella eikä Kärpät hitsautuisi tasapainoiseksi joukkueeksi kevään ratkaisupeleihin mennessä. Minulle nimet Karppinen, Junnila ja Alikoski tarkoittivat yhtä kuin materiaalivaje. Pahimman loukkaantumissuman aikana laitureita riitti, mutta ei hyviä senttereitä, ja kaipasin edelliskausien laiturin/sentterin tonttia pelaamaan pystyviä hyökkääjiä kuten J.Jokinen, Palsola ja Saaranheimo. Kirosin, että Jalonen on "alasajanut" sentterit Kärpistä ja päästänyt Saarenheimon Lukkoon.

Kärppien kärki kuitenkin kuntoutui kevättä kohti ja joukkue paransi koko ajan peliään kuin sika juoksuaan. Kuten sanottu, Kärpät pelasi "pahimmillaankin" kohtuullisen hyvää jääkiekkoa. Vajaamiehisenä hyvää kiekkoa, joten ennusmerkit loistavalle keväälle oli nähtävissä. Viuhkola ja kumppanit kun palaavat, niin ylivoimaista kiekkoa... Urheilulehti höpötti vaan pelikirjoista ja Veikkaaja edellisestä kaudesta... Veikkaaja näki mistä mestari on tehty vasta kauden jälkeen... Kari Jalosen "kätten jälki" näkyi jo helmikuussa.

Hattu kourassa annan nyt tunnustusta: päävalmentaja Kari Jalonen antoi nyt työnäytteensä, päävalmentaja Jalonen on nyt "mun mies"!

Edellä oleva ei suoranaisesti sivunnut Routamiehen kommenttia, mutta käyköön johdantona seuraavaan...

Kärppien pelinopeudessa ei ollut runkosarjassa nähtävissä mitään normaalista poikkeavaa. Kärpät tahkosi rutiininomaisesti, joskin peli kehittyi nousevassa trendissä. Ikään kuin kaikkea ei kerralla näytettäisi. Peli kehittyi kuitenkin koko ajan ja nopeutui mitä lähemmäs playoffseja ja finaaleja mentiin. Välierissä ja finaaleissa natsasi sitten kohdalleen ja kaikki Kärppien taktiikka ja kuviot olivat selvästi nähtävissä totaalisesti alakynnessä olevaa vastustajaa vastaan: kiekon riiston jälkeen pakki avaa lyhyellä nopealle keskellä vapaana olleelle sentterille. Sentteri jatkaa sitten nopeasti laitaan ja keskikenttä ylitetään. Sen jälkeen kaikki nuolet on kohti Jokereiden maalia... Paremmalla viimeistelyllä numerot olisivat olleet toisenlaiset.

Jokerit pelasi finaaleissa siinä mielessä hullusti, ettei he pyrkineet voimakkaasti sumputtamaan keskustaa vaan koettivat miehekkäästi pelata Kärppiä vastaan Kärppien lailla. (Peli aaltoili päästä päähän eikä finaaleista tullut sellaista asemasotaa kuin ennakkoon pelkäsin.) Jokereilla ei vaan yksinkertaisesti taito eikä nopeus riittänyt Kärppien tyylillä pelaamiseen. Linjan rakentamistakaan he eivät yrittäneet onnistuneesti ja uskon Kärpillä olleen lääkkeen siihenkin vaihtoehtoon. Hyökkäykseen lähdöt olivat auttamattoman hitaita, Jokerit kokeilivat kaikkea epätoivoisesti, mutta Kärpät tukehdutti kaiken.
 
Viimeksi muokattu:

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Loistava kirjoitus edellä. Pariin kohtaan yritän antaa oman panokseni tämän mielestäni hyvin tasoaan nostaneen ketjun ylläpitämiseksi.

Mielestäni ei ole ns. oikeaa tapaa pelata kiekkoa. Mielestäni nykyisessä valmennuksessa korostetaan jopa liikaa tuota nopeaa hyökkäyksiin lähtöä ja pelin kääntämistä. Myönnään, että se on varmasti yksi parhaista tavoista tehdä tasakentin maali. Siitä huolimatta huolimaton kiire lähtö ylöspäin ei aina ole se oikea ratkaisu joka tilanteessa. Mielestäni Kärppien ns. hitaat lähdöt oli loppujen lopuksi yksi joukkueen vahvuuksista, jotka erotti sen selvästi muista joukkueista. Hyökkäykset lähti hitaasti, mutta kuten RS edellä esitti varmasti ja riskittömästi laidasta edelleen keskelle ja kertatoisensa jälkeen vastustajan keskialueen läpäisten vuoren varmasti. Tuossa keskialueen läpäisemisessä hyvin monella joukkueella oli Kärppiä vastaan ongelmat.

Jalonen painotti pitkin kautta joukkueen kärsivällisyyttä ja jämäkkää esitystä. Tämä jämkkys oli mielestäni juuri siinä, että kiekko pleattiin ilta toisensa jälkeen vastustajan päähän virheettä ja sieltä vastustaja ei päässyt niihin maalipaikkoihin. Tämä oli mielestäni sitä Kärppien kiekollista osaamista. Kärpät osasi pelata kiekollisena ja hyökätä virheettä. Se ei ole useasti vauhdikasta ja näyttävää vaan pikemmin tasaisen varmaa puurtamista. Mutta se ei ole valmentajan vika, että vastustaja ei pelaa kuten edellä ansioikkasti todettiin Jokereiden loppuottelusarjassa tekevän. Vastustaja siitä pelistä tekee tylsän vetäytymällä kuoreensa, ei Kärpät tai Kärppien valmennus.

Tunteen palosta on voi sanoa sen verran, että itse omistan kausikortin ja olen loppupeleissä hyvin harvoin joutunut hallilta pouistumaan ja sanomaan ettei Kärpät olisi taistellut "tosipaikan" tullen. Voisin sanoa sen routasydämmen löytyneen joka kerta, kun vain joukkue on tappiolle joutunut. Kärppien hyvin toimivan pelisysteeemin vuoksi näitä tilanteita tapahtuu yleisön viihtyvyyden kannalta liian harvoin. Siitä huolimatta näitä nousuja on löytynyt. Kirkkain timantti oli ehdottomasti kotivoitto Jokereista runkosarjassa 4-3, mutta melkoinen hurlumhei oli myös Jyp ottelussa, joka päättyi 3-4 Kärppien tappioksi. Pelistä jäi itselle hygvä maku suuhun, vaikka tappio tuli. Jyp joutui 1-4 johtomaseman jälkeen täysin paniikkiin.

Mielestäni suurin ero Heikkilän ja Jalosen Kärpissä on Jalosen Kärppien kiekollinen pelaaminen. Joukkue hoitaa sillä useat pelit rutiinilla tunteettomasti kotiin. Mutta siihen voittamiseen tarvitaan myös tunne. Mielestäni on kuitenkin turha odottaa, että joukkue pelaa huipputunteella joka ilta. Toisaalta, jos tunne on ase runkosarjassa, mistä repiä se extralataus sitten niihin tärkeisiin peleihin. Mielestäni nykyinen on oikea tie. Playoffs pitää olla se paikka, josta pelaajat sitten kauden myötä puhuu ja odottaa. Sama se pitää olla myös katsojalle. Makea ei maistu hyvälle jatkuvalla syötöllä.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Tepa kirjoitti:
Mielestäni ei ole ns. oikeaa tapaa pelata kiekkoa. Mielestäni nykyisessä valmennuksessa korostetaan jopa liikaa tuota nopeaa hyökkäyksiin lähtöä ja pelin kääntämistä. Myönnään, että se on varmasti yksi parhaista tavoista
Olet ehdottomasti oikeassa, ettei ole mitään yhtä oikeaa tapaa pelata jääkiekkoa. Kaikki valmentajat peluuttavat soveltaen erilaista jääkiekkoa. Osa peluuttaa vanhanaikaisella taktiikalla ja osa modernilla. Osa valmentajista perustaa taktiikkansa enemmän hyökkäämiseen ja osa puolustamiseen. Jotkut koutseista painottaa joukkueessa kovasti fyysisyyttä, toiset taas kepeätä jalkaa ja pehmeitä käsiä. Osa valmentajista sekoittaa eri tyylejä keskenään menestyksekkäästi ja osa ei. Ei voi sanoa, että mikä niistä on oikea tapa pelata jääkiekkoa.

Itse olin keväällä erittäin tyytyväinen näkemääni: Kari Jalosen Kärpät pelasi modernia ja nopeaa hyökkäysvoittoista jääkiekkoa hyvin puolustaen. Joukkue hyökkäsi ja puolusti tiiviinä pakettina. Pelaajamateriaali oli SM-liigaan taidollisesti huippuluokkaa eikä fyysisessäkään pelissä otettu taka-askelia vaan päinvastoin.

Ei ole ihme, että tänä keväänä, esim. Ylen kisastudiossa, Kari Jalosen naama on loistanut kuin Naantalin aurinko. Mies on varmasti erittäin tyytyväinen Kärppien kauteen ja helpottunut kokemastaan menestyksestä.
 
Viimeksi muokattu:

Old TJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Valitettavasti nykyinen elämän tilanne tekee sen että olen Jatkoajassa enemmänkin ottavana kuin antavana osapuolena. Suomeksi tuo tarkoittaa sitä, että paljon käyn lukemassa mutta pahemmin en ehdi keskusteluun omaa panostani antaa. Tuossa edellä on ollut loistavia kirjoituksia, mutta allekirjoittaneelle vaan tämän ketjun otsikko särähtää sekää silmään että mieleen. Ketjun otsikkohan on suoraan sanoen täyttä sontaa! Eikö tuota voisi ihan oikeasti moderaattoreiden ja/tai ketjun avaajan toimesta muuttaa joksikin muuksi?

"Kärppien pelillinen yleisilme ja imagollinen laatutekeminen" on kyllä vaan jotain hevonpaskabingon parasta antia.

Annetaan silti hyvän keskustelun jatkua. Sitä ainakin toivon ma!

Tai voihan se olla että tuollainen otsikko tekee ketjusta jotenkin legendaarisen. Itse en vaan sitä jaksa nähdä.

Erityiskiitos nimimerkille "Syötä!" ja muille asiakirjoittajille. Nautin!

Old TJ
 

amok

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nyt, kun pöly on hieman laskeutunut myös Oulun suunnalla, niin uskaltanee kirjoitella jotain pientä myös kaudesta 2006-2007 - tiiviinä pakettina...

Valttikorttina tietenkin SM-liigan laadukkain erikoistilannepelaaminen, joka symboloi totta kai koko kauden kestävää suoritusvarmuutta...

Pelitaktikkona Kari Jalonen apureineen näytti suuntaviivoja kohti modernimman jääkiekkoilun hienouksia...

Mahtoi kuitenkin RtSn:lle olla melkoinen pettymys Jalosen ja joukkueen panos ylivoimapelissä. Ennen kautta asettamassasi tavoitteessasi puhuttiin kuitenkin, ennen näkemättömästä ja ulkopuolisen silmin järjettömän kovasta noin 35% ylivoimatehokkuudesta.

Tämän kauden rapea 19% yv -tehokkuus on todella kaukana niistä odotteista mitä joukkueelle ja Nokalle ennen kautta latasit.

Et käynyt loppuraporteissasi tätä pettymystä ollenkaan läpi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös