Jyväskylään uusi halli, mutta miten?

BBBombers

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Minusta tuntuu, että Suomen rikkaat ei ole tarpeeksi rikkaita, mutteivät myöskään tarpeeksi tyhmiä laittaakseen rahaa tuohon. Kun puhutaan taatuista käyttöasteista, niin oikeasti sellaisia ei ole kuin mielikuvissa. Nekin pitää jonkun myydä.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Minusta tuntuu, että Suomen rikkaat ei ole tarpeeksi rikkaita, mutteivät myöskään tarpeeksi tyhmiä laittaakseen rahaa tuohon. Kun puhutaan taatuista käyttöasteista, niin oikeasti sellaisia ei ole kuin mielikuvissa. Nekin pitää jonkun myydä.
Mä taas näen, että kyllä suomen rikkaat ihan riittävän rikkaita on, mutta siihen ei uskallus riitä, että pelaa eikä pelkää. Tietenkin, aina voi tulla takkiin, pelissä kun pelissä, mutta voitto ei koskaan tule ilmaiseksi. Suomessa ollaan tämmöisiä varman päälle pelaajia ja siksi innovaatio ja suomalainen samassa yhteydessä bisnesmaailmassa aiheuttaa kasvopalmun, joko niissä ei ole mitään järkeä, niin kun tämä hämeenlinnan autojupakka tai kopioidaan fiksumpien tekemisiä kun kaivosta on jo vesi loppunut.

Oikeasti, jos tuota 2020 joku tosissaan laittaisi tyrkylle, ei siinä mitään mielikuvia kannata tai tarvitse kaupata. Innovaatio kuinka toteuttaa ja mihin toteutumassa nojaa ei ole pelkkää mielikuvaa kuin mielikuvituksettoman silmissä. Siksi sanon, että jos tuosta hankkeesta halutaan maaliin asti, ei suomalaisella rahalla ole merkittävää roolia, muuten kuin helppojen ja ilman panosta saatavien murujen verran.

Esim tuo Stoltenberg, aikoo laittaa reilun kymmenen hotellia suomeen pystyyn, hippoksessa olisi jo valmiina kaikki kaavapolitiikka, toimintaidea, kaupungin tuki jne valmiina, senkun alkaa tekemään. Oma firma sitten myymään urheilu matkoja kunnon fasiliteetilla ja urheilulääketieteen palveluin. Typerämmilläkin pohjaodotuksilla on kievareita pystytetty. Puuttuu vaan se taho, joka älyää ottaa yhteyttä rahan omistajaan. Käyttöä valmennus - ja leirikeskuksena riittää taatusti, kun kompleksi sisältää melkein kaikki lajit välittömässä yhteydessä.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Ei taida edetä yhtä hitaasti, kun tälläkin nykyisellä hankkeella taitavat lupa-asiat olla jo kunnossa. Puuttuu enää sitä rahaa.
Niin tämä raha onkin se ongelmallisina asia koko yhtälöstä eikä sitä puutu kuin puolet eli 100-150miljoonaa jos laskelmat pitävät paikkaansa ja ainahan nuo laskelmoidut budjetit paukkuu.
Otetaan kuvio että Hippos 2020 projekti kaatuu (mikä näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä) Mikä on suunnitelma B ja kuinka pitkällä se on, entä kuka sitä vetää? Katsotaan tilanne JYPn kannalta eli, rakennetaan uusi "jäähalli/monitoimiareena" Mihin se rakennetaan? Vai rakennetaanko se nyt suunniteltuun paikkaan ja mahdollisesti parmpina aikoina toteutetaan Hippos 2020 projektia eteenpäin jos toteutetaan.
Paljonko tämä halli yksinnään maksaisi? Jos nyt on kerätty se 100-150miljoonaa, kuinka moni rahoittaja vetäytyykin pois koska ei tule hotelleja, ei kauppoja, ei sitä ei tätä vaan monitoimiareena ja mahdollinen pysäköinti talo, mikä ilmeisemmiin on edellytys että saadaan mitään rakentaa kyseiselle alueelle. Ei todellakaan ole tilanne että nyt kerätyt rahat on käytettävissä karsittuun versioon. Mistä siihen löytyy rahoittajia jos ei löydy tähän isompaakaan projektiin. Pelkän monitoimi areenan rakentaminen ei todellakaan houkuttele sijoittjia suomi on pullollaan taloudelliseti raskaita areenoita mitä kaatuu kaupunkien syliin (ei yhtään kannattavaa areenaa) Hartwall areena ei koskaan ole tuottanut omistajalleen latin latia, Espoo areenalta on sammutettu valot useamman kerran ja on vyörymässä Espoon kaupungin syliin. Koska näihin paikkoihin ei koskaan saada myytyä tarpeeksi tapahtumia. Tällaiset laitokset ei todellakaan löydy sijoittajia, vaan siihen pitäisi löytyä hullu joka maksaisi sen ja nielisi tappiot rakkaudesta lajiin.
Vai sitten aletaan miettiä suunnitelmaan B kun tämä projekti kaatuu, vai kuinka monta vuotta sitä odotetaan että alkaako hippos 2020 rakentaminen vai ei. kymmenen vuotta voi kulua hyvinkin nopeasti
parin kuukauden päästä alkaa vuosi 2020 pelkän jäähallin rakentaminen ensimmäisestä kaivinkonnen kauhaisusta vie sen 2-3 vuotta, Ja jos uusi taho alkaa rakentamaan pelkkää hallia, niin onhan siinä suunnittelu ja lupa-asiat vietävä uudestaan käsittelyyn. Sitä en tiedä voiko tämä mahdollinen uusi taho käyttää jo haussa olevia lupia. Oli suunnitelma A tai B niin rakentaminen ei ihan heti ala, koska rahat puuttuu.
Olisi mielenkiintoista mitä mieltä JYP on tilanteesta, kumma kannalla he ovat A, B vai mahdollisen C suunnitelman kannalla vai sitten jatketaanko vanhaan malliin ja yritetävät selvitä nykyisillä fasiliteeteilla
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lähtisin siitä olettamuksesta, että jos hanke tällaisenaan kaatuu, niin ei lähdetä kaikkea ihan nollista aloittamaan, vaan pyritään hyödyntämään jo tehtyä työtä ja haettuja lupia rakentamista varten. Eli käytännössä uusi pienempi hanke, mutta paikka on edelleen sama.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Lähtisin siitä olettamuksesta, että jos hanke tällaisenaan kaatuu, niin ei lähdetä kaikkea ihan nollista aloittamaan, vaan pyritään hyödyntämään jo tehtyä työtä ja haettuja lupia rakentamista varten. Eli käytännössä uusi pienempi hanke, mutta paikka on edelleen sama.
Näin se ei ikävä kyllä voi toteutua. Ihan nollasta joutuu lupa - ynnä kaavarumban aloittamaan ja sama koskee kaupungin rahallista osuutta. Ei toisenlaisen kokonaisuuden lupia voi käyttää muunlaisen tuleman tekoon. Itseasiassa tuossa tapauksessa b, eli jos mentäisiin pelkän hallin pykäämiseen, kaupungin rahallinen tuki tippuisi taatusti, koska kaupungilla olisi joka tapauksessa liikuntainfransa käyttöikänsä päässä, johon on poliittisesti pakko satsata, halliin ei. kaupungille riittäisi osoittaa nykyisestä murto -osan suuruinen remonttiraha vanhaa ehostelemaan, kun muualla huutaa miljoonia.

Kuten @snake70 osuvasti kirjoittaa pelkkä halli ei ole tuottava missään, joten mikäli bisnesrahaa siihen haluaa, jotenkin muutoin on tuotto - odotukset toteuduttava. Vain siinä tapauksessa, että olisi niin onnekas konjunktio, että kaupunki kokisi poliittisesti hallin kuuluvan sen yhteiskunnan liikunta infraan, selkänoja riittäisi rakentamiseen ilman varmaa tappiota muille kuin veronmaksajille. Siksi myös muut nykyhankkeet sisältävät muuta koukkua isolle rahalle ja halli on sitten vaan vähän ylisuuri paise hankkeen kyljessä tai ehkä vain täky, jotta kaavahankkeet sujuisivat sutjakkaammin poliittisessa ilmastossa.

Näistä oikeasti eniten poikkeava on tämä 2020, koska siinä on niin laajasti toisiinsa tangenteeraavia elementtejä: tiede, liikuntakulttuuri lajikirjoineen, majoitus palvelut ja kaupalliset toiminnot + fasiliteetit kv - tason kilpaurheilulle monissa lajeissa. Mikäli olen oikein seurannut tuota 2020 käänteitä, ei jäähalli ole mitenkään ainoa, tai tällä hetkellä edes kokonaisuuden tärkein palanen, jonka vuoksi homma olisi saatava nytkähtämään, vaan liikuntatieteellisen tilakysymykset huutaa oikeasti ratkaisua ja ilman se vetäytyy hankkeesta jo piakkoin. Mikäli edelläkerrotusta jollain on muuta tietoa, seison korjattuna, mutta median kautta olen asian noin ymmärtänyt.

Hippos on kokonaisuus ja kaava - asioissa sitä ei tulla pilkkomaan erillisiksi urakoikseen, vaan hankkeen kaatuessa uusi valmistelu alkaa nollapisteestä, jolloin se hanke sitten on hippos 2030, tai jossain vielä kauempana.
 

lainelaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL Leijonat Huuhkajat JYP
Muistan kun joskus kasarilla jonnena luin scifi-kirjoista, että 2020 on pilvissä leijuvia kaupunkeja droideineen ja lentävine autoineen. Kukaan ei olisi osannut sillon ennustaa, että tuota saatanan betonipönttöä ei ole saatu vieläkään korvattua toisella. Tai olisi pitänyt vissiin lukea cyberpunkkia, olisi edes niitä lentäviä autoja.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
JYP, pukukoppien hikoileva osasto
Näköjään moni haluaisi jo luovuttaa Hippos hankkeen osalta, itse kuulun siihen jengiin joka haluaa katsoa kaikki kortit, ennen kuin lyödään hanskat tiskiin. Fennia katsoi että riskejä pääoman tuotolle on liikaa, se on ihan OK päätös, ja ei siinä mitään ihmeellistä ole, tämän kokoluokan hankkeissa se on ymmärtettävää. Mitä tulee kaupungin rooliin hankkeessa, on sen halu päästä eroon rapistuvista liikuntatiloista oikeana rahankäyttönä, nämä 30 milliä,jotka joudutaan joka tapauksessa laittamaan näihin vanhojen hometilojen korjauksiin, on järkevää sijoittaa uusiin ja toimiviin liikuntapaikkoihin,

Uuden rahoittajan hakeminen ja löytäminen vie aikaa, haastetta tulee siitä että vuokralaisten aikataulut on aika tiukkoja, mikäli useampi iso vuokralainen vetäytyy hankkeesta, on hankkeen toteutuminen todella vaikeaa.

Olympia apurahan myöntäminen, voi auttaa jonkun verran uusia rahoittajia, hankkeeseen sitoutumista mietittäessä Iso haaste on rahoittajalle tuoton laskeminen, virheitä siinä ei voi tehdä. Tämän kokoluokan hankkeeseen pystyviä sijoittajia on kyllä Suomessa, toivotaan että sellainen löytyy melko nopeasti, tai muuten koko hanke kutistuu jäähallin uusimiseen.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
snow mocking team
Muistan kun joskus kasarilla jonnena luin scifi-kirjoista, että 2020 on pilvissä leijuvia kaupunkeja droideineen ja lentävine autoineen. Kukaan ei olisi osannut sillon ennustaa, että tuota saatanan betonipönttöä ei ole saatu vieläkään korvattua toisella. Tai olisi pitänyt vissiin lukea cyberpunkkia, olisi edes niitä lentäviä autoja.
Itse olen kova cyberpunk-fani, ja loppuviimeksi mehän ollaan melkein jo siellä. Ei ole vielä lentäviä autoja, mutta dronet ehdottomasti on, myöskin ylikansalliset yritykset mainostaa melkein koko ajan missä hyvänsä mahdollisuus on. Ja nyt on marraskuu, mutta ainakin täällä Tampereella tulee vain vettä niskaan vaikkei tässä vaiheessa pitäisi. Eli sikäli cyberpunk-ethos on ihan täysin olemassa, enää pitäisi hommata jostain pitkä nahkatakki ja haulikko niin olisin täysin kosher.

...miten tämä liittyy mahdolliseen uuteen Hippokseen, siitä en tiedä, mutta cyberpunk - vaikkei ole vielä niitä lentäviä autoja, niin ollaan me jo siellä, tai ainakin hyvin lähellä.
 

lainelaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL Leijonat Huuhkajat JYP
Itse olen kova cyberpunk-fani, ja loppuviimeksi mehän ollaan melkein jo siellä. Ei ole vielä lentäviä autoja, mutta dronet ehdottomasti on, myöskin ylikansalliset yritykset mainostaa melkein koko ajan missä hyvänsä mahdollisuus on. Ja nyt on marraskuu, mutta ainakin täällä Tampereella tulee vain vettä niskaan vaikkei tässä vaiheessa pitäisi. Eli sikäli cyberpunk-ethos on ihan täysin olemassa, enää pitäisi hommata jostain pitkä nahkatakki ja haulikko niin olisin täysin kosher.

...miten tämä liittyy mahdolliseen uuteen Hippokseen, siitä en tiedä, mutta cyberpunk - vaikkei ole vielä niitä lentäviä autoja, niin ollaan me jo siellä, tai ainakin hyvin lähellä.
No liittyy se siinä mielessä, että kohta on 2020 ja ilmeisesti rakentamistakaan ei ole vielä aloitettu? Minä kuvittelin että täällä on valmis halli viimestään 2022 ja vieläkin puuttu puolet rahoituksesta. Kyllä se laittaa huolestumaan että valmistuuko tämä koskaan, ja mitä pidempään suomessa projekti etenee sitä korkeammaksi kustannukset nousevat.

Kohta varmaan selviää, että ne kulmatolpat on Alvar Aallon suunnittelemat ja kaiken muun paitsi ne saa purkaa. Lähdenpä tästä ostamaan pitkää nahkatakkia, piilokorkoisia niittikenkiä ja mustaa hiusväriä
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös