Juustot

  • 35 299
  • 151

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Marsunsalmi?? Ei voi ainakaan mielikuvituksen puutteesta kyseisen tuotteen kehittelijöitä syyttää.
Holm=saari, pieni saari eli se olisi marsunsaari.

Oli jäänyt tästä ketjusta mieleen kyseinen juusto. Tänään kaupassa huomasin alelaarissa holm-loppuisen juuston puoleen hintaan ja yhdistin sen mielessäni Kastelholmiin. Kyseessä oli kuitenkin Marsvinsholm.

Parasta ennen päivä on juurkin tänään, eli 12.11. Pakkausta aukatessa nenään pisti voimakas tuoksu ja itse juuston pinta sekä pakkaus kauttaaltaan oli kosteuden peitossa. Hieman epäilytti. Mutta se maku, jälkimaku..uskomattoman hyvää. Koostumukselta melko kovaa, mutta hajoaa herkästi höylätessä. Suosittelen kaikille. Rasvaa 17% ja kypsymisaika 14kk.
On hyvää juustoa. Kosteasta juustosta sanotaan että juusto hikoilee, se on hyvä merkki.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Maistoin palasen verran Marsvinshomia. Hyvää oli, varsinkin vähärasvaiseksi, mutta koostumus on niin lohkeileva, että kokolailla oma taiteenlajinsa oli saada kunnon slaissia leivälle. Tajusin puolessa välissä palaa, että kannattaa ottaa juusto huoneenlämpöön reilusti ennen käyttöä, koska jääkaappikylmä juusto lenteli päreinä ympäri pöytää.

Uutena tuttavuutena ostin myös Pirkan Parhaat Vanhaa Goudaa. Voimakas ja täyteläinen maku, oiken hyvä juusto. Menee uusintaan helposti, kun kilohintakin on vain hiukan yli kympin. Pitää vain seuraavalla kerralla valita tahkon keskeltä leikattu pala, jotta paksun kuoren aiheuttama hukka ei ole niin suuri.

Kastelholmia onkin tullut jo kehuttua, mutta Bomarsund ei ollut makuuni. Mieleen tuli joku Valion Finlandian tyylinen emmentalin ja edamin vaisu sekoitus. Bongasin paikallisesta CM:stä lisää ÅCA:n tuotteita. Nappasin mukaani Kungsgårdia ja Prostinnan, molemmat puolisen vuotta kypsytettyjä. Prostens jäi saamatta, kun hylly näytti nollaa. Pakko saada sekin odottamaan korkkausta, kun kysessä on kuitenkin 12 kk kypsynyt kermajuusto. Leimat noissa kaikissa on tammikuun lopulle, mutta tällä kertaa en pilaa nautintoa avaamalla niitä liian aikaisin.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tää on mun kastelholmi!

sampio, kiitos! Huomasin männä viikolla Kampin K-kaupan juustohyllyssä Kastelholmia ja muistin ylistävän kirjoituksesi. Pakkohan tuota juusto oli ostaa. Aivan taivaallisen hyvää! Herranen aika, miten kermajuusto voikin olla niin hyvää. Kastelholmia ruisleivän päällä, parhautta!
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Kastelholmia onkin tullut jo kehuttua.
Ostin minäkin taannoin Kastelholmia, kun sattui kaupassa olemaan ja muistin kehusi. Olihan tuo ihan ok, mutta en pitänyt sitä minään tajunnanräjäyttäjänä. Kehujen perusteella odotin jotain vähän parempaa. Ehkä pidän vaan voimakkaamman makuisista juustoista ja nämä kermajuustot ovat turhan mietoa tahnaa leivän päällä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kastelholmia ruisleivän päällä, parhautta!
Nimenomaan. Juuri ruisleivän kanssa se toimii todella hyvin. Toki kunnon patongin kanssa myös, mutta ruisleipään se käy munkin mielestä parhaiten.

Ostin minäkin taannoin Kastelholmia, kun sattui kaupassa olemaan ja muistin kehusi. Olihan tuo ihan ok, mutta en pitänyt sitä minään tajunnanräjäyttäjänä. Kehujen perusteella odotin jotain vähän parempaa. Ehkä pidän vaan voimakkaamman makuisista juustoista ja nämä kermajuustot ovat turhan mietoa tahnaa leivän päällä.
Jees, voi olla noinkin. Pidit muistaakseni Ritarista, joten sikäli Kastelholmin (tai Prostinnan) luulisi sopivan makuusi. Tosin voi olla, että satuit ostamaan tuoreen palan, kuten itsekin tuossa syksyllä. Sen jälkeen olen katsonut päiväyksen tarkkaan, eli liian tuoretta en ole mukaan kelpuuttanut. Ei eronnut juuri peruskermoista, joita en käytä kuin pakon edessä.

ÅCA:n Prostens pitäisi jostain bongata. Kypsymisaika on vuoden, eli maun pitäisi olla kohdillaan.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Jees, voi olla noinkin. Pidit muistaakseni Ritarista, joten sikäli Kastelholmin (tai Prostinnan) luulisi sopivan makuusi. Tosin voi olla, että satuit ostamaan tuoreen palan, kuten itsekin tuossa syksyllä. Sen jälkeen olen katsonut päiväyksen tarkkaan, eli liian tuoretta en ole mukaan kelpuuttanut. Ei eronnut juuri peruskermoista, joita en käytä kuin pakon edessä.
Jep tykkään, eikä Kastelholmikaan missään nimessä ollut juusto huonosta päästä, päinvastoin. Odotin vaan hehkutuksesi jälkeen jotain aivan superhyperspeciaalia juustokokemusta. Sitä ei tullut.

Ehkä en osannut vaan valita oikeaa palaa tai malttanut säilöä sitä tarpeeksi pitkään. En tosin oikein usko, että juusto kehittyy enää missään vakuumissa jääkaapissakaan. Eihän kaljakaan parane tölkissä tai pullossa. Pitäiskö minun antaa K:lle vielä toinen mahdollisuus?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jep tykkään, eikä Kastelholmikaan missään nimessä ollut juusto huonosta päästä, päinvastoin. Odotin vaan hehkutuksesi jälkeen jotain aivan superhyperspeciaalia juustokokemusta. Sitä ei tullut.

Ehkä en osannut vaan valita oikeaa palaa tai malttanut säilöä sitä tarpeeksi pitkään. En tosin oikein usko, että juusto kehittyy enää missään vakuumissa jääkaapissakaan. Eihän kaljakaan parane tölkissä tai pullossa. Pitäiskö minun antaa K:lle vielä toinen mahdollisuus?
Ok. Ei sillä ollenkaan, että tarvitsisi edes tykätäkään, koska kaikilla ei ole mun makuni. Vaikka tietysti suotavaa olisi.

En tiedä kypsymisistä yhtään mitään, joku elitarviketeollisuutta tunteva wannabe-varjo voi selventää sen puolen, mutta makuero on olemassa. Syksyllä ostin siis vastapakatun palan, ja maku ei ollut ollenkaan totuttu. Viimeksi ostin palan, jonka parasta ennen-leima oli viikon päähän, ja maku oli täydellinen. Tai sitten vain luulen hyvin voimakkaasti.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
En tiedä kypsymisistä yhtään mitään, joku elitarviketeollisuutta tunteva wannabe-varjo voi selventää sen puolen, mutta makuero on olemassa. Syksyllä ostin siis vastapakatun palan, ja maku ei ollut ollenkaan totuttu. Viimeksi ostin palan, jonka parasta ennen-leima oli viikon päähän, ja maku oli täydellinen. Tai sitten vain luulen hyvin voimakkaasti.
Juustot todellakin kypsyvät ihan siellä vakuumissakin, tosin säilytyslämpötilat vaihtelevat maun/juuston kypsymisen suhteen. En nyt millään jaksa kaivella arkistojani, jotta sen pari vuotta sitten saamani juusto-kirjan kaivelisin esille. Siellä tuosta oli puhetta laajemminkin.

Älkää ikinä ostako tuoreita juustoja, ihan sama mistä juustosta on kyse. Ette saa minkäänlaista kuvaa juuston todellisesta luonteesta. Sen verran voimme tässä vaiheessa varmasti jo niputtaa?

Sitten siihen viime aikojen keskustelluimpaan: Kastelholm on varsin hyvin saatavilla oleva juusto pitkin Suomea (löytyi jopa Kaustisiltakin), joka toimii oikein mainiosti ruokapöytäjuustona.
 

pjotrborodin

Jäsen
Suosikkijoukkue
tunturikiekko
Kun kerran bongasin keskustelun niin täytyypi kommentoida.
Kuin monelle on tuttu jalopeno-cheddar juusto? Onpas kerrassaan oivallinen valinta tarjottavaksi, jos kuka hieman tulisesta juustosta tykkää. On kyllä sen verran yllätyksellinen, että varmaan jakaa mielipiteitä, itse tykkäsin, noin kahden- kolmenkerran maistelun jälkeen.

Sit kotimaisista juustoista. Jo kohta alkavat olla parempia kuin vastaavat ulkomaiset, ei pelkästään sen takia että ovat kotimaisia, vaan että täälläkin on viime aikoina kehitelty onnistuneita juustoja. Esim. Kolatun juustolalta löytyy aikasta hyviä tuotteita, mut suosikkini ehdottomasti on Peltolan Blue sinihomejuusto.
Onhan Valion Aura Gold hyvä, mut tunkkaisuudessaan ei vedä vertoja Peltolan Bluelle.

Lisäksi mm. Mouhijärven juustolalta löytyy huippu juustoja. Onhan näitä, kuka viime kuukausien skandaalien jälkeen hehkuttaa varauksetta Italialaisia juustoja.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kuin monelle on tuttu jalopeno-cheddar juusto? Onpas kerrassaan oivallinen valinta tarjottavaksi, jos kuka hieman tulisesta juustosta tykkää
Ei ole tuttu, mutta haluaisin kovasti tutustua. Eli saisiko lisäinfoa kyseisestä jalapeno-cheddar juustosta? Mistä saa jne...
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Ei ole tuttu, mutta haluaisin kovasti tutustua. Eli saisiko lisäinfoa kyseisestä jalapeno-cheddar juustosta? Mistä saa jne...

Minulle tarttui 100g:n biitti tänään mukaan ihan paikallisesta City-Marketista. Hinta 26,95/kg. Olen tuota kerran jouluksi ostanut ja silloin tykkäsin. Hetken jouduin tosiaan etsimään tuota, kun ei ollut kuin kaksi palaa hyllyssä.

Samalla nappasin Mustan-Pekan, kun möivät 99snt/pala. Päiväys 13.2 ja myyvät nyt jo alennuksella. Ei taida olla mikään menestystuote. Minusta ihan ok lisuke.
 

Mr.Moon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flopit
Tuo Musta Pekka on aivan ässä juusto joka tarttuu useimmiten matkaan mukaan kun juustohyllyn ohi kävelee. Sopii mainiosti sekä varrasleivän päälle että on helppo tehdä hyvä pippurikastike siitä. Suosittelen kyllä!
 

pjotrborodin

Jäsen
Suosikkijoukkue
tunturikiekko
Ei ole tuttu, mutta haluaisin kovasti tutustua. Eli saisiko lisäinfoa kyseisestä jalapeno-cheddar juustosta? Mistä saa jne...

Ite löydän sitä kauppahalleista, missä on juustoihin erikoistuneita kauppiaita. Toki varmaan isoista kaupoista, joissa noin yleensä on laaja valikoima voi löytyä. Tällä jalopeno-cheddarilla ei ole juuri mitään yhteistä Amerikasta tutun cheddar-juuston kanssa.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Ite löydän sitä kauppahalleista, missä on juustoihin erikoistuneita kauppiaita. Toki varmaan isoista kaupoista, joissa noin yleensä on laaja valikoima voi löytyä. Tällä jalopeno-cheddarilla ei ole juuri mitään yhteistä Amerikasta tutun cheddar-juuston kanssa.

Eikös Cheddar ole kotoisin Briteistä? Sieltä aikanaan ainakin kannoin jos jonkinlaista tavallista/savuista/maustettua Cheddaria. Toki jos ainoa kokemus Cheddarista on Big-Macin välistä, niin tokihan nämä paloina myytävät juustot ovat eri planeetalta.

Maistelin tuossa juuri kyseistä juustoa ja ei se nyt niin erikoista ollut hintaansa nähden. Turhan laimeaa tavaraa oli. Varmaan edellisellä kerralla minulla oli eri merkkiä. Täytynee kysyä marketista, mitä merkkiä tuo on, niin voi sitten käydä vaikka Stockalla/kauppahalleista väijymässä onko siellä jotain muuta brändiä tarjolla.
 
Itselläni ei paljoa kokemuksia juustoista ole, edellinen kokeilukin meni mönkään heti alkuunsa. Yritin nimittäin mennä ostamaan Stockmannin juusto-osastolta jotakin maukasta patongin väliin, mutta matka tyssäsi jo 10 metrin päähän juustotiskistä. Oli nimittäin niin vahva perseen haju kyseissä paikassa, ettei sinne voinut mennä. Olenkin sitten jatkanut hyväksi havaitulla edamilla.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oli nimittäin niin vahva perseen haju kyseissä paikassa, ettei sinne voinut mennä. Olenkin sitten jatkanut hyväksi havaitulla edamilla.

Tapauksessasi on sitten varmaankin viisaampaa jättää gourmet-hommat muille ja keskittyä tuoksuttomiin harrastuksiin.

Itse juustoista sen verran, että ruotsalaiset ovat pettäneet kerta toisensa jälkeen. Sensijaan preferoin tällä hetkellä edukasta italialaista Grana Padanoa, joka siis on kuin Parmesania, mutta ei tehty ao. maakunnassa. Tämä näkyy hinnassa ja maistuu vähempänä suolaisuutena. Oikein hyvää ja monikäyttöistä.

Cheddareita tosiaan on monenlaisia, ja luulen, että niissäkin voi nyrkkisääntönä pitää kypsytysajan pituuden suoraa korrelaatiota voimakkuuteen. Ainakin useimmissa maistamissani juustolaaduissa (gouda, kermajuustot, emmentalit, sinihomeet) homma menee näin.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Sensijaan preferoin tällä hetkellä edukasta italialaista Grana Padanoa, joka siis on kuin Parmesania, mutta ei tehty ao. maakunnassa. Tämä näkyy hinnassa ja maistuu vähempänä suolaisuutena. Oikein hyvää ja monikäyttöistä.

Totta, ko. tuotehan on kuin juustojen basilika, käy oikeastaan ruuan kuin ruuan kanssa ja toimii kuin junan vessa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jos perseen haju on gourmet-hommaa niin ihan varmasti jätänkin.
En tiedä perseen hajusta, kun ei ole tapana nuuhkia. Sen sijaan monet juustot tuoksuvat voimakkaasti ja maistuvat taivaallisilta. Ihan kiva, että Edam maistuu. Niin monelle muullekin, jotka eivät uskalla kokeilla mitään muuta Corollan, kinkkupizzan ja Kanarian lisäksi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Pikkusiskoa ei ollut mainittu, niin pitää mainita se. Jos siis tykkää vain valkosipulista ja juustoista, niin todennäköisesti myös tuosta. Onhan noita juustoja mistä pidän, mutta niitä on paljon, monia mitä ei Suomesta edes saa, joten turha lähteä luettelemaan muita. Ajattelin vain tuon mainita, kun pikaisella katselulla huomannut mainintaa ja kyseessä kuitenkin aika "peruskaupoista" saatava juusto.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Nyt tiedät. Seuraavan kerran ku syöt luksusjuustoasi, niin voit samalla aistia perseen tuoksun.
Täytyy antaa juusto- ja hajuvammaisuus Assa Ulterille anteeksi, sillä hän on profiilinsa perusteella ammatiltaan opettaja. Ainakin mikäli kyseessä on peruskoulun opettaja. Siinä haistattelussa kärsii järeämpikin klyyvari.

Jos Assa opetat pieniä lapsia ja satut minun perillisiäni opin tiellä ohjastamaan, niin tunnistat heidät helposti jostakin joka assosioituu aistielimissäsi perseen hajuksi. Meillä kaikki lapset nimittäin tykkäävät jostain ihmeen syystä mm. homejuustoista. Kyllä tuo jääkaapissamme tällä hetkellä lepäävä Queso de Valdeón ainakin sen verran hyvät aromit jättää nautiskelijaan.

Tuo Queso de Valdeón on erinomainen juusto jälkiruokatarjottimelle, etenkin jos tarjolla on hyvää tawny-portia tai jotain vastaavaa herkkua. Tätä juustoa kannattaa kokeilla myös erilaisiin kastikkeisiin. Myös grillatessa entrecoten kanssa, tai ihan perussisäfileen kaverina.
 

J.Petke

Jäsen
Jos olisi niin paljon rahaa ettei tarvitsisi miettiä niin tekisin kaksi reissua. Ensimmäinen reissu olisi viinireissu, tutustuen Euroopan parhaimpiin viljelmiin ja toinen reissu olisi ympäri Eurooppaa parhaimipiin juustoihin tutustuen.

Itse pidän suunnattomasti kaikista erilaisista juustoista pl. brie. Kunnollista brietä en ole saanut maistettua vaan kaikki on jotenkin tuntunut todella katkerilta ja lopulta mauttomilta.

Ennen en pitänyt mistään muusta paitsi Edamista ja Oltermannista mutta makuaistin kehittyessä myös vahvemmat maut ovat alkaneet maistua. Unelmana olisi päästä Sveitsiin maistelemaan erilaisia juustoja ja ottamaan viiniä päälle.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Unelmana olisi päästä Sveitsiin maistelemaan erilaisia juustoja ja ottamaan viiniä päälle.

Tarjoaa myös puhtaan ympäristön lisäksi hyviä makkaroita(esim. salamin tyyppisiä), joissa sekoitusta niin saksalaista, kuin italailaistakin ruokakulttuuria. Eli toivottavasti pääset vielä, Sveitsi kokemuksena kaikkineen erinomainen paikka.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös