Juustot

  • 35 312
  • 151

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...ja seuraavalla kerralla kokeilen saman sarjan mustaleimaa.

Toivottavasti et pety, ainakin itse kuulun niihin, joiden mielestä mustaleima on herkkua.

Sellaisen hyvän löydön tein kitymarketin juustotiskiltä, kuin chilipaprika savujuusto. Päällepäin sellaista Oltermannin näköistä ja mukavan makuista; chili on mietoa ja savun maku tulee hyvin esiin, joten palanen mukaan, jos sattuu käden ulottuville!
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Halloumia olen kokeillut kesällä grillissä sekä kotona pannulla paistaen ja kummallakin tavalla halloumi toimii.

Itelle sattui tänään tuo Halloumi Spermarketista käteen, hyvin pitkälti tämän ketjun ansiosta. Ensimmäinen siivu meni ihan kylmiltään ja sit kokeilin paria siivua vähän pannulla kuumentaen. Kevyesti ruskistettuna tuo ehkä parhaimmalta maistui. Vähän sellainen leipäjuustomainen rakenne ja mukavasti rouskui suussa.

Suolaisuus ei kyllä meikäläisen makuhermoja haitannut tippaakaan ja pitääkin nyt katella et mihin tota vois vielä käyttää.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Halloumia olen kokeillut kesällä grillissä sekä kotona pannulla paistaen ja kummallakin tavalla halloumi toimii. Paistetun halloumin päälle voi myös puristaa sitruunaviipaleen mehut. Antaa hyvän loppusilauksen tälle erinomaiselle juustolle.
Halloumin lisäksi harvaa muuta juustoa voi kuvitella maustavansa vaikkapa sitruunalla. Halloumin kanssa voi yrittää myös jotain makeampia juttuja kuten vaahterasiirappia. Silloin kannattaa mielestäni liotella juustosta enimmät suolat pois.

Jotkut ovat friteeranneetkin halloumia ja hyvää on kuulemma ollut. Vuosia sitten vierailin grillijuhlissa, joissa tarjolla oli mm. halloumijuuston paloja pekonin kera. Oli todella mainiota herkkua. Pitää joskus kokeilla tuota energiapommia kotona kokkaillessa. Arvelisin myös että halloumijuusto ja tuoreet herkkusienet saattavat olla hyvä pari grillattavaksi.

Hunaja ja vaahterasiirappi sopivat joidenkin tuorejuustojen seuraan yllättävän hyvin, kannattaa kokeilla. Monet pippurit ovat myös kokeilemisen arvoisia kumppaneita tuorejuustoille. Esimerkiksi kutunjuuston aromi on joidenkin mielestä hieman mitäänsanomaton, mutta pieni määrä rouhittua mustapippuria nostattaa kummasti tämän perinnetuotteen profiilia.
 

Fordél

Jäsen
Mites muuten olette tota halloumia paistaessa menetelleet eli oletteko paistaneet sitä miedolla lämmöllä vai kovalla? Itse vetelin miedolla lämmöllä ja siinä meni melkoinen tovi ennen kuin alkoi väri muuttua ja viipaleet pamauttivat melkosen määrän nestettä ulos. Oisko sittenkin pitänyt kuumentaa nopeammin kuumalla pannulla? Yksi kaverini kypsentää halloumin uunissa pellillä ja niistä tulee varsin hyviä niinkin. Ehkä aavistuksen kuivempia tai tiedä sitten kuinka kauan hän on niitä kärvistelly.

Fetasta sen verran, että ootteko vertaillu purkissa olevaa valmiiksi kuutioitua fetaa esimerkiksi sellaisessa kermapurkin tyylisessä pakkauksessa olevaan fetamöhkäleeseen? Viikonloppuna tein salaattia tuosta jälkimmäisestä ja mielestäni se oli parempaa. On jotenkin pehmeämpää eikä ihan niin kumista. Maku oli astetta parempaa.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Halloumi on meikäläisellä kesäherkkua, tietenkin pallogrillissä valmistettuna. Sopii hyvin vaikkapa souvlaki -vartaiden osaksi. Hyvä hiillos, ja reilu paisto.

Fetasta suosin Valion Laktoositon sarjan valmistetta, ja ei tietenkään niitä kevytversioita. Tai sitten aitoa kreikkalaista.

Suosittelen myös kokeilemaan port salut -tyyppisiä tuotteita. Etenkin jos sattuu löytämään melko pehmeitä, lähes veitsellä levitettäviä. Toki Luostariakin kannattaa maistaa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Fetasta sen verran, että ootteko vertaillu purkissa olevaa valmiiksi kuutioitua fetaa esimerkiksi sellaisessa kermapurkin tyylisessä pakkauksessa olevaan fetamöhkäleeseen? Viikonloppuna tein salaattia tuosta jälkimmäisestä ja mielestäni se oli parempaa. On jotenkin pehmeämpää eikä ihan niin kumista. Maku oli astetta parempaa.
Kunnon kreikkalainen feta on tätä pehmeämpää sorttia, ja toki maukastakin. Hyvinvarustetuista suomalaisista ruokakaupoista saa mm. näitä 400-500 gramman rasioita joissa on fetamöhkäle suolaliemessä, hintaluokka noin 7 euroa per aski. Tunnistaa helposti kreikkalaisesta tekstistä ja pakkauksen koosta, en muista tuotemerkkiä tähän hätään. Ihan eri sarjan tavaraa kuin nämä sakujen ja skandinaavien "salaattijuustot".

Näistä ei-kreikkalaisista halvemman pään juustoista löytyy ihan käyttökelpoisia tuotteita muutamiin käyttötarkoituksiin. Osa on taas fetajuuston irvikuvia. Arlan 3-prosenttinen Apetina on suutuntumaltaan lähempänä jotain kumipalloa tai pyyhekumia kuin fetajuustoa.
 

Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Arsenal FC
Voin suositella Lidl:n fetaa. Mielestäni parhaimpia fetajuustoja mitä olen Suomesta ostanut. Eikä muistaakseni ole hinnallakaan pilattu.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Mites muuten olette tota halloumia paistaessa menetelleet eli oletteko paistaneet sitä miedolla lämmöllä vai kovalla? Itse vetelin miedolla lämmöllä ja siinä meni melkoinen tovi ennen kuin alkoi väri muuttua ja viipaleet pamauttivat melkosen määrän nestettä ulos. Oisko sittenkin pitänyt kuumentaa nopeammin kuumalla pannulla? Yksi kaverini kypsentää halloumin uunissa pellillä ja niistä tulee varsin hyviä niinkin. Ehkä aavistuksen kuivempia tai tiedä sitten kuinka kauan hän on niitä kärvistelly.

Olisikohan ollut eilen kun maikakri aamulähetyksessä jossa tehtii halloumisalaattia. Siinä ainakin sanottiin että kuumalla pannulla muuten se juusto sulaa niin ja pikkasen rasvaa pannulle.

Toinen juttu oli tuossa ylempänä mainittu yhdistää makeaa ja juustoa. Oikein kermainen ja aika voimakas juusto ja omenahillo on loistava yhdistelmä. Toinen jopa klassikko on friterattu briejuusto ja paksu, makea vadelmakastike.
Juustolautasella kannattaa joskus kokeille tuoreita viikunoita viinirypälien ja omenoiden lisäksi.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Olisikohan ollut eilen kun maikakri aamulähetyksessä jossa tehtii halloumisalaattia. Siinä ainakin sanottiin että kuumalla pannulla muuten se juusto sulaa niin ja pikkasen rasvaa pannulle.

Niin siis paistaminen ja ruskistaminen on eri asia. Ruskistaessa nimenomaan pannun pitää olla kuuma ennen kuin siihen lyödään tavaraa. Tosin sen rasvan voi lyödä jo pannun ollessa kylmä. Jos vaan löytyy kunnon teflon- tai valurautapannu kotoa niin ei siihen rasvaa tarvi lisätä.

Nää on tietenkin makuasioita ja suosittelen kokeilemaan kaikkia mahdollisia keinoja mitä vaan mielestä löytyy.
 

Fordél

Jäsen
Olisikohan ollut eilen kun maikakri aamulähetyksessä jossa tehtii halloumisalaattia. Siinä ainakin sanottiin että kuumalla pannulla muuten se juusto sulaa niin ja pikkasen rasvaa pannulle.

Kiitoksia tästä vinkistä ja täytyy seuraavalla kerralla kokeilla näin.

Mitä taas tulee tuohon makean ja juuston yhdistämiseen niin eipä sitä ole lakkahillon ja leipäjuuston voittanutta. Ja kun kerran Halloumista tulee mieleen leipäjuusto, voisi myös sen kanssa kokeilla lakkahilloa.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Halloumista tulee mieleen leipäjuusto, voisi myös sen kanssa kokeilla lakkahilloa.
Makean yhdistäminen Halloumiin toimii erinomaisesti. Itse olen lähtenyt kokkailuissa Halloumin kanssa siitä, että Halloumi saa olla sitten se piristävä sivujuonne muissa mauissa. En kuitenkaan suosittele kikkailemaan Halloumin kanssa jos kyseessä on mietoaromiset eväät, vaan vahvoja makuja pitää olla, Halloumi komppaa hyvänä bassokuviona siinä seassa... toisaalta, koko menun voi rakentaa Halloumin ympärille, kuten joskus tahtoo käydä.

Ja muistakaa ihmeessä liottaa Halloumia maidossa, kuten Alamummo pari sivua taaksepäin jo mainitsi. Se ottaa liian suolaisuuden pois, jos se suolaisuus alun perinkään haittaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Jos vaan löytyy kunnon teflon- tai valurautapannu kotoa niin ei siihen rasvaa tarvi lisätä.

Kyllä valurautapannu tarvitsee rasvaa vaikka ei olisi vielä kuonaa kertynyt huokosiin eli on ns iskussa. Teflonpinnoite on taas pannussa siksi, ettei rasvaa tarvitsisi käyttää.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Kyllä valurautapannu tarvitsee rasvaa vaikka ei olisi vielä kuonaa kertynyt huokosiin eli on ns iskussa. Teflonpinnoite on taas pannussa siksi, ettei rasvaa tarvitsisi käyttää.

Kiitän korjauksesta. Oli nimittäin pikkainen aivopieru tuo viestini.

Jokatapauksessa jos vain kotoa löytyy kunnon teflonpannu niin käyttäkää sitä. Ite kokeilin ensin rasvan kanssa ja se vain turhaan sotkee sitä Halloumin hyvää makua.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Itelle sattui tänään tuo Halloumi Spermarketista käteen, hyvin pitkälti tämän ketjun ansiosta.

Näin pääsi käymään. Ekat palat meni "raakana" siinä leikkaillessa, mutta pannullekkin on viikonlopun aikana kerennyt pari pakettiakin.
Tuota hilloa en ole vielä kerennyt testaamaan, kun en ole perso makealle, mutta wagner ystävää kokeilin heti. Pekonin siivuun kääräisty Halloumin palanen ja pannun kautta kitusiin...Aargh!!

Kauankohan kestää, ennenkuin tälläsen kolmevitosen suonet ei enään kuljeta verta lainkaan, kun on ihan tukossa.. Meni tossa samalla mätiin takahampaisiin sitten samalla vuohenjuustopakettikin, kun kerran pannulla aloin leikkimään...
 

J.Petke

Jäsen
Kauankohan kestää, ennenkuin tälläsen kolmevitosen suonet ei enään kuljeta verta lainkaan, kun on ihan tukossa.. Meni tossa samalla mätiin takahampaisiin sitten samalla vuohenjuustopakettikin, kun kerran pannulla aloin leikkimään...

Kerro veliseni miten valmistit tuon vuohenjuuston.

Itselläni on tuota paketti kaapissa ja olen tähän mennessä pistänyt hieman mielikuvituksettomaksi leivän väliin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Kerro veliseni miten valmistit tuon vuohenjuuston

Leikkaa noin sentin paksuisiksi palasiksi ( kolikon muotoisia ) ja sitten pannulle. Miedolla lämmöllä hitaasti, nelosella tai vitosella ja välillä kääntelet.
Kun molemmat puolet on sellaista rapeaa, niin ääntä kohti.
Sen verran rasvaista, ettei kannata laittaa pannulle mitään.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kauankohan kestää, ennenkuin tälläsen kolmevitosen suonet ei enään kuljeta verta lainkaan, kun on ihan tukossa.. Meni tossa samalla mätiin takahampaisiin sitten samalla vuohenjuustopakettikin, kun kerran pannulla aloin leikkimään...
Muista vetää kunnolla suolaa päälle. Pumppu jaksaa vetää paineella ahtaampaankin putkeen.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Sain tuliaisiksi ison kimpaleen aivan mahtavaa Gorgonzola juustoa. Merkki tai oikeastaan alue on Novara. Aivan sikamaisen hyvää homejuustoa. Onko kokemuksia?
 

Jiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Stadi HC, Jatkoaika HC, Slavia Praha
Kerro veliseni miten valmistit tuon vuohenjuuston.
Itse laitan juuri kohta tässä ihan kohta hetken kuluttua uuniin noita esipaistettuja patonkeja ihan ohjeen mukaan, eli ensin vähän kostuttaa ja sitten uuniin. Annan olla n. 5min ja otan pois ja halkaisen pitkittäin.

Puolikkaat "selälleen" ja päälle vähän pestoa, vuohenjuustoa siivuina, fetapaloja, mozzarellahelmiä ja vähän pippuria myllystä. Sit takas uuniin ja kun patongit ja juustot alkaa ruskistua niin ei muuta ku ääntä kohti.

Nautitaan runsaan oluen kera. Röyhkeimmät töpöttelee vielä jotain Blairin soosia päälle (esim. Chipotle slam). Suosittelen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hojo hojo. Tässä on nyt jokunen kuukausi pukannut pienimuotoista talouskuuria päälle ja on ollut pakko karsia jopa ruokaostoksista. Tai siis valita perustuotteissa mahdollisimman edukas vaihtoehto. Juustoissa tämä on tarkoittanut sitä, että suurinpiirtein kaksi könttiä kolmesta on jotain mautonta perustahnaa. No, sattuipa sitten niin, että saimme perus-Edamin jatkoksi paketin halpaa Goudaa ja törmäsin itse vielä niin halpaan tarjoukseen tavallisesta kermajuustosta, että meillä höylättiin kolmisen viikkoa noita mauttomia juustoja. Nyt sitten vaimo repi pelihousunsa ja meni ostamaan vanhaa Goudaa. Onhan tämä aivan taivaallisen makuista. Pakko kai ostaa jotain pitkään kypsytettyä kermajuustoa ja sinihometta kuun vaihteessa. Toisaalta tämänhetkinen budjetti saa aikaan sen, että nämä arjen pikku ihmeet, paskalle haisevat juustokuutiot, saavat suurin piirtein seisomaan, kun ei aivan joka viikko tule syötyä niitä. On tämä tämmöistä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
, että meillä höylättiin kolmisen viikkoa noita mauttomia juustoja. Nyt sitten vaimo repi pelihousunsa ja meni ostamaan vanhaa Goudaa. Onhan tämä aivan taivaallisen makuista.

Hinnasta puheen ollen, ainakin tämä S-kaupoissa myytävä vähän yli 10 € kilohintainen hollantilainen vanha gouda tuskin normaalikäytössä tulee edes kalliimmaksi kuin puolta halvempi edam; eihän sitä goudaa (voimakkaan makunsa takia) tarvitse leivän päälle laittaa kuin puolet edamin määrästä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tuo on kyllä totta, nimittäin vanhaa Goudaa ei tarvitse laittaa kuin yksi siivu leivälle ja makua on enemmän kuin kilon arkijuustoköntissä. Mutta nyt on perjantai ja ruokakauppareissu edessä. Josko sieltä jotain raaskisi ostaa.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Tuo on kyllä totta, nimittäin vanhaa Goudaa ei tarvitse laittaa kuin yksi siivu leivälle ja makua on enemmän kuin kilon arkijuustoköntissä. Mutta nyt on perjantai ja ruokakauppareissu edessä. Josko sieltä jotain raaskisi ostaa.

Itse hemmottelin itseäni vaihteeksi pienellä "juustopöydällä". Kaupasta mukaan tarttui palat Gruyéreä, Manchegota ja Aura Goldia. Seuraksi lajitelma kuivakeksejä, paketti pipareita sekä Alkosta pullollinen portviiniä. Tekipä taas nannaa, varsinkin tuo portti (Graham's late bottled vintage port) ja Gruyére natsasivat suussa melkoisen täydellisesti. Harmi vaan, meillä vaimo on "kumijuusto"-ihmisiä, joten harvoin tulee ihan vain itselleen osteltua näitä vähän erikoisempia herkkuja. Sääli.

Gruyérestä kannattaa joskus kokeilla "nopeaa" juustofondueta. Pieneen vuokaan tai kattilaan pala ko. juustoa, loraus valkkaria ja tuoretta rosmariinia. Uuniin kunnes juusto sulaa ja sekoittuu valkkarin kera. Nautitaan kattilasta kauhomalla patongin paloilla. Tarkempia raaka-ainesuhteita tahi uuninlämpötilaa en muista, voin tsekata vaimolta jos jotain kiinnostaa. Oli ihan hemmetin hyvää ja tämä tosiaan upposi emännällekin.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tuo on kyllä totta, nimittäin vanhaa Goudaa ei tarvitse laittaa kuin yksi siivu leivälle ja makua on enemmän kuin kilon arkijuustoköntissä.

Leivänpäällisjuusto on hieman vaikeampi lajitella kuin vaikkapa "herkuttelujuusto". Leivän päälle tulee usein vaikkapa kalkkunaa, kinkkua tai meetfurstia. Lisäksi tuore- tai suolakurkkua, tomaattia tai salaattia. Gouda voi olla liian vahva maultaan ja siksi voikkarilla suosin juuri tavallista edamia tai vaikkapa sinileimaa. Hyvä vaihtoehto on myös maustetut tuorejuustot.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alepassa osui käteen tällainen juusto http://www.skane-finland.com/frames.php?p=juustot&t=glimminge eli Skånemejerierin Glimminge Port Salut. Aivan mielettömän hyvää ja aromikkaan hapanta! Maistuu pitkälti samanlaiselle kuin Sampion ylistämä Kastelholm. Tätä Glimmingeä ei tarvitse niin hakea, vaan siis ihan pienestä lähi-Alepasta löytyi. Suosittelen!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös