Melko pitkään menin ihan perinteisillä edameilla ja oltermanneilla, mutta muutama vuosi sitten aloin syttyä myös muun tyyppisille juustoille. Ensin löysin sinihomejuustot Auran johdolla pizzan päälle, sitten voileipiin ja muihin ruokiin. Vaimo pitää valkohomejuustoista, joten niitäkin tuli aikanaa maistettua ja vaikka en suoranaisesti hullaannu niistä, pidän kyllä esim. ruoan lisänä tai leivän päällä.
Viimeisen vuoden aikana olemme maistelleet aika paljon erilaisia juustoja ja itselleni on tullut pari selkeää suosikkia. Kermajuustoista maistuu ÅCA:n Kastelhom, mielestäni aivan loistavan täyteläinen, voimakas, pehmeä maku samassa paketissa. Ja vielä suht edullinen, 9,90 €/kg. Huvittava juttu, kun olimme kermajuustona syöneet Kastelholmia jo jonkin aikaa, ja ostimme pitkästä aikaa Oltermannia, oli sekä minun että vaimoni reaktio yhtä tyrmäävä; Oltermanni ei maistunut miltään, vaikka kyseessä oli rasvainen versio. ÅCA:lta tulee myös Myrskyluodon kermajuusto, joka on ihan syötävää kamaa. Parempaa kuin Oltermanni, mutta hiukan latteampaa kuin Kastelholm. Valion Ritarikin on hyvää, mutta koostumukseltaan häiritsevän murenevaa. Pärjää kuitenkin maun puolesta Kastelholmille.
Emmentaleista pidän Valion Violetista sekä (itävaltalaisesta?) Alpidamerista, tosin en ole pitkään aikaa maistanut voimakkaampia, joten noiden suosikkiasema on sikäli hiukan kyseenalainen. Edamit ja goudat eivät juuri nappaa kuin ehkä tarjottimella. Ruokiin ja tumman leivän päälle ne ovat mun makuun liian mietoja. No, en kyllä pidä silti aivan voimakkaimmista juustoista. Vuohenjuustot yms. jäävät yleensä nauttimatta, paitsi raasteina tai ohuina lastuina salaateissa.
Onneksi tuossa lähellä on keskivertoa paremman valikoiman ruokakauppa ihan oikealla juustotiskillä varustettuna.