Hallista tuutin täydeltä!
Jos Halla-aho on näin antanut ymmärtää, niin eikö se tarkoita sitä, että Halla-aho olisi valmis vetämään sellaista puoluetta, joka voisi olla suosiolla pienempi kuin nykyinen PS, mutta ideologisesti yhtenäinen "yhden asian" puolue?
Kannattaisi nyt erottaa kaksi asiaa toisistaan:
1) mitä Halla-aho sanoi haastatteluissa
2) mitä tietyt perussuomalaisten hajoamista housut märkänä toivovat toimittajat ”tulkitsevat” tapahtuneen.
Juttuhan lähti liikkeelle kun Hallis vieraili Enbusken talkkarissa:
Jussi Halla-aho @ Enbuske Linnanahde Crew 9.11.2012 - YouTube
Tuomas Enbukse: Jos tulee kentältä paineita, niin lähdetkö (pj-ehdokkaaksi)?
Jussi Halla-aho:
Olen eduskunnassa ja kaupunginvaltuustossa, koska riittävän moni haluaa minut näihin paikkoihin. Jos minut halutaan jonnekin muualle, niin saatan olla jopa käytettävissä
Tuosta innostuneena Hesari halusi tietysti haastattelun, mikä oli tällä kertaa ihan asiallinen, joskaan ei tuonut asiaan mitään uutta.
http://www.hs.fi/sunnuntai/Nöyrin+palvelijanne/a1353131507315
HS: Aiotko pyrkiä perussuomalaisten puheenjohtajaksi?
JH-a "Ei ole tällä hetkellä sellaisia aktiivisia aikeita."
HS: Mitä tarkoittaa, ettei ole aktiivisia aikeita?
JH-a: "Sitä, että lähdin aikanaan politiikkaan melko vastahakoisesti. Sanoin moneen kertaan, että ei ole minkäänlaista aikomusta lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi."
"Muutin mieleni, koska painetta siihen oli. Pidän viisaampana, etten ehdottomilla kielloilla sido käsiäni etukäteen, koska on mahdotonta sanoa, miltä maailma näyttää jossain myöhemmässä vaiheessa."
"Suuria ambitioita minulla ei tällaisiin johtotehtäviin ole. Toiselta puolen katsottuna voidaan kysyä, että jos kuitenkin haluan, että joku näitä tehtäviä hoitaa, niin mikä on oma motiivini niistä kategorisesti kieltäytyä."
"Lähinnä halusin sanoa ja haluan sanoa sen tässäkin haastattelussa, että haluan pitää ovet auki kaikkiin suuntiin, jotta en joudu myöhemmin selittelemään, miksi muutin mieleni."
Tuon jälkeen sitten lähti Nelosen, Aamulehden ja Iltalehden tietyillä vatipäätoimittajilla keulimaan. Alkoi ilmestymään mitä erikoisimpia analyyseja ”Halla-ahon vaatimuksista” ja ”Persujen valtataisteluista” ja näitä juttuja syötettiin ikään kuin todellisuudesta kumpuavina. Ilmeisesti Halla-ahon vastaus ei tyydyttänyt näitä tiedostavia valistajia, joten sen tilalle piti keksiä oma versio todellisuudesta :)
Iltalehden pääkirjoitustoimittajan veret seisauttava väläys:
Pääkirjoitus 20.11.2012: Soinin haastajat valmistautumassa | Pääkirjoitus | Iltalehti.fi
Iltalehden pääkirjoitus kirjoitti:
Hän katsoo, ettei perussuomalaisten organisaatio vastaa puolueen kokoa. Sisällöllisesti Halla-aho kiteyttäisi perussuomalaisten poliittisen linjan kansallismielisyydeksi kaikilla politiikan osa-alueilla.
Halla-aholla on siis vaihtoehto niin perussuomalaisten politiikan sisällölle kuin puolueen työn organisoimisellekin.
Hommafoorumilla asiasta oli ihan mielenkiintoista keskustelua. Mielenkiintoista lähinnä siksi, koska mukana oli Halla-aho itse.
2012-11-20 IL pääkirjoitus: Soinin haastajat valmistautumassa
Jussi Halla-aho kirjoitti:
Öö... Jos minun "vaihtoehtoni" on puolueen kokoa vastaava organisaatio ja kansallismielisyys, mikä sitten on Iltalehden mielestä "soinilainen vaihtoehto"? Puolueen kokoa vastaamaton organisaatio ja internationalismi?
Päästetään samasta ketjusta ääneen myös Hirvisaaren James, joka ilmeisesti ajattelee muutakin kuin homoja:
nimimerkki jmm kirjoitti:
Jotenkin minusta tuntuu että toimittajilla on kova yritys saada Soini hermostumaan ja lyödä kiilaa puolueen sisälle. Tuollaiset "500 ääntä enemmän" heitot, vaikka henkilöt olivat eri vaalipiireissä, ovat pelkkää Soinin piikittelyä.
James Hirvisaari kirjoitti:
Juuri siitä on kysymys, Soinin kiusaamista. Minullekin toimittaja soitti ja kyseli Halla-ahon mahdollisesta puheenjohtajuudesta. Kovin oli pettyneen oloinen vastauksistani, eikä niitä tietenkään uutisoitu. Toimittajat ovat itse luoneet perussuomalaisiin kuvitteellisen rasistisiiven, jolla yrittävät kohuja nostatella, riitaa synnyttää ja puoluetta hajottaa. Hämmästyisivät, jos tietäisivat kuinka yhtenäinen puolue on, mutta ovat valitettavasti onnistuneet saamaan Soinin hieman epäluuloiseksi.
Nelonen haastatteli Halla-ahoa uutisiin, tehden raflaavat otsikot:
Halla aho lyö tiskiin muutosvaatimuksensa - YouTube
Hommaforum:
2012-11-18 HS: Nöyrin palvelijanne (JH-a)
Jussi Halla-aho kirjoitti:
Haastattelua oli leikattu ja liimattu melkoisesti. Luettelin asioita, jotka mielestäni yhdistävät kaikkia perussuomalaisia riippumatta esim. näiden sijoittumisesta talous- tai veropoliittiselle oikeisto-vasemmisto-akselille: kansallismielinen lähestymistapa europolitiikkaan, maahanmuuttopolitiikkaan ja ulkopolitiikkaan. Editoinnin jälkeen nämä muodostivat "Halla-ahon vaatimuslistan".
Haastattelussa sanoin, että moni perussuomalainen oli pettynyt vaalitulokseen. Toimittaja suomensi tämän niin, että "Halla-aho on pettynyt vaalitulokseen".
Kyseessä oli sama Nelosen toimittaja, joka viimevuotisen panzerkaustin yhteydessä ilmoitti olevan "täysin varmaa", että tästä alkaa perussuomalaisten hajoaminen soinilaisiin ja halla-aholaisiin.
Se saman toimittajan reilu vuoden takainen haastis, mihin Hallis lopussa viittaa, löytyy täältä:
Toimittajan märkä uni - YouTube
Vielä Hommafoorumilta yksi osuva lainaus nimimerkiltä Ant. (joka on samalla yksi Homman modeista):
nimimerkki Ant. kirjoitti:
Halla-aholta puuttuu se poliitikkomaisuus, jota suomalainen eduskuntapuolueen puheenjohtaja tarvitsee. Halla-aho on monen asian suhteen liian ehdoton.
Ajatellaan, että Halla-aho olisi puolueen puheenjohtajana. Olisi puheenjohtajien väittelytilaisuus ja keskustelun aiheena vaikkapa vanhainkotien hoitajamäärät. Voisin ainakin omassa päässäni kuvitella, että Halla-aho sen teennäisen voivottelun sijaan kertoisi, ettei tiedä asiasta mitään, eikä siksi kommentoi sitä mitenkään. Tämä saattaisi olla totuudenmukainen vastaus, mutta ei pelaisi perussuomalaisten pussiin. Tämä jättäisi perussuomalaisista tietämättömän ja kylmän kuvan.
Kiemurtelemattomuutta voisi käyttää myös ansana. On paljon kysymyksiä, joissa totuutta ei voi sanoa. En tiedä, olisiko Halla-ahosta kiemurtelemaan tällaisten kysymysten kohdalla, mutta sopii epäillä.
Jos esimerkkejä haetaan, niin Sauli Niinistö meni aikoinaan tekemään sen tunnetun virheen, että kun häneltä kysyttiin laman aikaan, pitäisikö ensin asettaa maksut terveyskeskuksiin vai kirjastoihin, hän vastasi että kirjastoihin. Tämä oli poliittisesti typerä teko jota Niinistö itsekin katui myöhemmin. Tällaisessa tilanteessa olisi kiemurreltava ja sanottava, että "ei kumpiinkaan missään olosuhteissa maksuja", joka on täyttä höpsismiä, mutta kuitenkin se ainoa järkevä vastaus. Muuten sinut leimataan kirjastojen tai terveyskeskusten pääsymaksujen kannattajaksi.
Halla-aho on liian vähän poliitikko perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Sen kyllä todistaa tämä haastattelukin. Halla-aho kertoi siinä suoraan mitä ajattelee. Jos Halla-aho oikeasti haluaisi puheenjohtajaksi, olisi lähestyminen aiheeseen ollut varmasti toinen.
Jussi Halla-aho kirjoitti:
Kannattaa kuitenkin n. 10 aiheeseen liittyvän puheenvuoron välein muistuttaa, että en ole missään sanonut aikovani asettua pj-ehdokkaaksi ensi kesänä tai missään muussakaan vaiheessa. Olen asiasta kysyttäessä todennut, että en sulje tällaista mahdollisuutta pois. Rivien väleistä etsitään kaikenlaista, mutta siellä ei ole mitään.
Tunnistan omat rajoitteeni, joihin Ant. ylempänä viittasi, ja niiden vuoksi olen karttanut sellaisiakin johtotehtäviä, joita minun olisi suorastaan odotettu hakevan, esim. valtuustoryhmän tai Helsingin piirin puheenjohtajuutta.
Että se siitä.
Oma veikkaukseni on, että Soinille tulee seuraavaksi kyllä muodon vuoksi pari haastajaa (lähinnä jotta puolue näyttäisi muultakin kuin Soinin projektilta). Haastajiksi veikkaan Hanna Mäntylää ja Vesa-Matti Saarakkalaa. Molemmat ihan päteviä nuoria, mutta tuskin pj-ainesta suureen puolueeseen.
Timo Soini kuitenkin jatkaa odotetusti vielä ainakin yhden kauden murskaenemmistön tuella, eikä vallanvaihdos vielä olekaan järkevää. Sen sijaan pidin mielenkiintoisena, että Soinin luottonainen Pirkko Ruohonen-Lerner mainitsi Sampo Terhon, kun aikanaan Soinille ”10 vuoden päästä” seuraajaa valitaan. Terho kyllä olisikin kaikin puolin erinomainen valinta sitten aikanaan. Ensin Terhon kyllä pitää saada kansanedustajakokemusta Suomen poliittisessa skenessä.
Verkkouutiset -
Tulevaisuuden nimenä perussuomalaisten puheenjohtajaksi Pirkko Ruohonen-Lerner mainitsee europarlamentaarikko Sampo Terhon.