100k vuodessa on ihan hyvin tienattu, mutta ei se mikään rikkaan henkilön merkki ole. Hyvin toimeentulevan ehkä.
Tartun vielä tähän lausuntoon, vaikka sitä on täällä jo käsiteltykin: 100k tienaavat kuuluvat Suomessa ehdottomaan eliittiin ja ovat palkansaajien rikkainta aatelia, joilla ei pitäisi olla minkään valtakunnan taloudellisia ongelmia.
Sellaisia ei pitäisi olla myöskään 50-60k tienaavilla, sillä Suomen parhaiten palkattuun kymmenesosaan eli desiiliin (joka siis tienaa enemmän kuin 90% kaikista muista koko maan palkansaajista) pääsi vuonna 2009 jos tienasi 4407 euroa kuukaudessa, eli kutakuinkin 50k vuodessa. Tällä tulotasolla jättää siis taakseen 90% palkkatyötä tekevistä ihmisistä, ja tällöin ei suinkaan ole mikään "tavallinen tallaaja" vaan vauras palkkaeliitin edustaja.
Sadan tonnin tienaajat taas jättävät taakseen noin 99% suomalaisista, jolloin rahasta ei pitäisi olla missään tilanteessa pulaa eikä mikään hinnankorotus tai veronkorotus tunnu oikeasti missään, mitään ei tarvitse sen takia jättää ostamatta. Varsinkin kun Tilastokeskuksen tilastojen mukaan tuloerot vain kasvavat, eli pienituloisten palkansaajien ostovoima vain heikkenee ja pienen eliitin tulot kasvavat.
Tuloeroja saa ja kuuluukin olla, sillä hyvälle työntekijälle kuuluu maksaa ja koulutuksen vaativuuden kuuluisi näkyä myös palkassa, mutta nykykehitys on Suomen talouskasvun kannalta turmiollinen: jos isot massat joutuvat ostovoiman heiketessä niin tiukoille, että heillä ei ole varaa kuin nippa nappa ruokaan ja asuntoon (jos siihenkään), niin kuka sitten ostaa niitä palveluita ja kuluttaa?
Se ei riitä, jos jo ennestään varakas eliitti saa taas vähän lisää muiden kustannuksella, sillä heillä on jo ostettuna suurin osa asioista ja lisätuloista ei mene prosentuaalisesti läheskään samanlaista määrää suoraan kulutukseen kuin pienituloisilla palkansaajilla. Ostovoimaisempi pieni- ja keskituloisten luokka on olennaisempi asia talouskasvun ja yhteiskunnan rattaiden kannalta kuin suppean eliitin yhä kasvavat suurtulot ja kansan enemmistön joutuminen kädestä-suuhun -kärvistelylinjalle, jossa ei osteta yhtään mitään ylimääräistä.
Tilastokeskuksen vuoden 2009 käppyrä on graafisesti havainnollinen ja kertoo siitä, miten palkkatuloja kertyy.