kinkunpaistoa leivinuunissa?
Kinkku ja leivinuuni on minulle jokavuotinen perinne, johon liittyy yksi erittäin käytännöllinen ja "paistamista" nopeuttava toimi: kinkku esikeitetään suuressa kattilassa (sipulia, musta- ja maustepippuria, laakerinlehti) ja siirretään loppusilausta varten leivinuunin jälkilämpöön muhimaan sinapin ja muiden hötöjen kera. Ei tule kinkusta kuivaa eikä tarvitse ruiskuoren kanssa taistella. Ennen keittämistä kinkkua on liotettu vahvassa suolavedessä mahdollisen veren poistamiseksi vuorokauden verran kylmässä tilassa (meillä sisä/ulkoeteinen, kaupungissa vaikka lasitettu parveke/kylmiö) ja sitten kinkku on huuhdeltu, jonka jälkeen se on valmis pataan muhimaan. Leivinuunissa kinkku viihtyy siis korkeintaan puoli tuntia, sillä se on keittämisen jäljiltä jo lähestulkoon kypsä.
Keittämiseen tarvisee noin 10-12 litran teräs/emalikattilan kinkun koon mukaan ja sitä kinkkua voi keittämisen aikana käännellä hieman (ja tökätä sen paistomittarin siihen kattilassa muhivaan kankkuun).
Varaavassa takkaleivinuunissa ei näet ole tarkoitus polttaa kovin montaa pesällistä kerralla, sillä kuten sanoit, uuni lämpiää tehokkaasti ja pysyy pitkään leivonnaisille sopivassa paistolämpötilassa. Kinkku on ns. jälkilämpöön soveltuva ja silloin esikypsytys on tarpeen.
Tietysti tämä on useimmille täysin epäortodoksinen tapa paistaa kinkkua, mutta käytännössä testattu ja kelvolliseksi havaittu.