Joulukinkku

  • 199 491
  • 888

phakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
RISTO DUFVA ja JYP + JYP-Akatemia
Meidän kotona on jo vuosia paistettu kinkku ylikypsäksi. Äiteen luona saa sitä normaalia 77 asteiseksi paistettua mutta me teemme sen aina reilu 90 asteiseksi. Tulee mukavan mureaa ja kuivahkoa!
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Melkeinpä jää kinkku tänä vuonna ostamatta, kun ei oikein hotsita ketään kinkunsyönti tällä kertaa. Viime vuonna joulupöytään kirmasi 7-kiloinen sianpylly, jota jäydettiin lärvi mutrussa aina loppiaiseen. Viimeiset jäänteet veisteltiin kastikelihoiksi, ja hirmuisesti maustettuna ne saatiin jotenkuten niellyksi. Siitä touhusta oli kulinarismi kaukana ja lapsetkin saivat outoja vaikutteita.

Jotain muuta lihaa kyllä ostetaan tälläkin kerralla, mutta sopivampi määrä. Näon ollen huomenna päätyy kärryymme joko naudan sisäfilettä tai lammasta. Lammas onkin Suomessa törkeän aliarvostettu otus ruokapöydässä, vain Pääsiäinen on jonkinmoinen lammassesonki täällä.

Pieni määrä kinkkua tuli syötyä pre-jouluaterialla viikonvaihteessa. Siihen tarkoitukseen sopi yllättävän hyvin Alkosta ostettu Sion Creek Red, israelilainen kosher-punaviini. Ei mikään räiskyvä makuelämys, mutta kinkkuviinin pitääkin mielestäni olla kevyt ja sulautua makumaastoon antaen kinkun päästä esille. Hinta 9e/pullo. Tosin kosher-sertifikaatin myöntänyt taho tuskin ajatteli kinkunsyöntiä ihan ensimmäisenä käyttötarkoituksena tälle viinille...
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jouluruoka on pyhä asia.
Numerosarjan viestin luettuani vahvistui se, että ellen seuraavana jouluna, niin ainakin tässä muutaman vuoden sisällä kokeilen tehdä joulusapuskat itse. Nyt on muutama vuosi mennyt pääasiassa kaupan kamoilla, eikä siinä samaa fiilistä ole, vaikka reilu voin käyttö pelastaa paljon. Toki appiukolla on perinteenä vääntää imelletty perunalaatikko jouluksi, todella hyvää kamaa, mutta muuten anoppilassa on menty kaupan matskuilla. Eikä lohta olisi missään muodossa, ellen minä graavia ja savustettua sinne hommaisi.

Äiti teki pitkään sapuskat itse, isukki suolasi kinkut ja savusti lohet, mutta pari viime joulua on heilläkin menty kaupan laatikoilla. Harmi, mutta ymmärrän toki, kun pääluku nousee kaikkine miniöineen ja lapsenlapsineen pariinkymmeneen. Imellettyjä laatikoita ei meillä ollut koskaan, mutta itse olen kovin tykästynyt niihin täällä läntisellä Uudellamaalla jolkoteltuani.

Joo... Jouluaattona pysytellään puurossa, kinkussa ja salaatissa. Joulupäivänä on sitten varsinainen ateria.
 

Fingerpori

Jäsen
Suosikkijoukkue
kärpät
Hassua lukea, että osa jengistä on kyllästynyt joulukinkkuun. Eihän sitä syödä kun muutaman kerran vuodessa ja kertakaikkiaan se on perinne! Ei perinteisiin kosketa, jumankauta! Se on eri asia, jos joku ei kinkkua syö ylipäänsä, tai mitä kautta nyt syökään, mutta että kyllästyy. Häh?!

Tähän täytyy tuoda omat syyni miksi kinkkua tai muutakaan "jouluruokaa" ei ole eikä tule. 2 Vuotta sitten joulupäivänä koko perheeseen iski sanalla sanoen helvetillinen vatsatauti ja sen seurauksena ei vaimo, en minä eikä vanhempi lapsi oikein halua suuhunsa noita "herkkuja" laittaa.Kyllä meilläkin toki syödään huomattavasti tavallista päivää paremmin ko päivänä, mutta ei kinkkua , laatikoita , rosollia etc.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Itse passailen possynpyllyn suosiolla jo neljättä vuotta putkeen ja herkuttelen sen sijaan kylmäsavustetun lohen parissa. Lisäksi löytyy toki myös graavilohta, silliä ja suussa sulavaa katkarapusalaattia. Terveellisempiä vaihtoehtoja, joista ei tule ahdistavaa ähkyä ja jaksaa vielä ruoan jälkeen olla täysillä sielunvoimilla mukana jälkiruoan ja teen kanssa, sekä tietysti ottamassa vastaan lahjoja(ainakin toivottavasti).

Sitä paitsi muistan lapsuudesta hyvin sen, että kinkku oli hyvää vain juuri uunista otettuna, lämpimänä ja sen jälkeen sitä harmaata, vastenmielisen väsynyttä sikaa löytyi sitten kaikista mutsin laittamista ruoista koko tammikuun ajan, salaatit tietysti pois lukien. Ihmettelenkin suuresti, että miten kovinkaan moni ei tunnu kokevan kyllästymistä tähän rituaaliin. Kyllä 2000-luvulla voi jopa joulupöydän tarjonnan suhteen kokeilla muutakin, esim. ämericcalainen kalkkuna täytteineen voisi olla piristävää vaihtelua.

Pakko kuitenkin myöntää se, että kun ei kinkkua tai muuta nisäkästä lautaselleen ota, niin jää harmillisesti itse tehdyt erinomaiset sinapit käyttämättä. Sinappi ja lohi kun eivät oikein ole match made in heaven. No, kaikkea ei voi saada. Herkullinen joulu on kuitenkin pääasia=)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tähän täytyy tuoda omat syyni miksi kinkkua tai muutakaan "jouluruokaa" ei ole eikä tule. 2 Vuotta sitten joulupäivänä koko perheeseen iski sanalla sanoen helvetillinen vatsatauti ja sen seurauksena ei vaimo, en minä eikä vanhempi lapsi oikein halua suuhunsa noita "herkkuja" laittaa.Kyllä meilläkin toki syödään huomattavasti tavallista päivää paremmin ko päivänä, mutta ei kinkkua , laatikoita , rosollia etc.
Jees, tuo nyt oli pienimuotoista provoilua, vaikka toki taustalla on oma vankka mieltymykseni joulusapuskoihin. Tuon teidän tapauksenne ymmärrän oikein hyvin, koska itselleni on käynyt samoin mm. Vienetta-jäätelön kanssa. Ja toki jokainen saa olla tykkäämättä perinteisistä sapuskoista muutenkin, vaikka se kovin outoa käytöstä onkin.

Sitä paitsi muistan lapsuudesta hyvin sen, että kinkku oli hyvää vain juuri uunista otettuna, lämpimänä ja sen jälkeen sitä harmaata, vastenmielisen väsynyttä sikaa löytyi sitten kaikista mutsin laittamista ruoista koko tammikuun ajan, salaatit tietysti pois lukien. Ihmettelenkin suuresti, että miten kovinkaan moni ei tunnu kokevan kyllästymistä tähän rituaaliin.
Tässä voi olla taustalla se, että näin kärjistetysti toimistotyöläisvanhempien ja kahden teini-ikäisen tytön perheeseen hankitaan 12 kg kinkku. En nyt muista kilomääriä, mutta porukoilla kinkku on tuhottu aina tapsanpäivään mennessä, usein aiemminkin, samoin anoppilassa. Ei siihen ehdi kyllästyä kahdessa kolmessa päivässä, varsinkin kun se on vain osa kokonaisuutta.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
En tiedä perhana miten meni kinkun kanssa tähän pisteeseen mutta ei viihtynyt uunissa kuin 6 tuntia. Nyt on hunnut tehty ja kohta ensimmäiset maistiaiset huiviin, saas nähdä. Pelkään, että päästin kuivaksi saatana vaikka niin vähän olikin uunissa.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
En tiedä perhana miten meni kinkun kanssa tähän pisteeseen mutta ei viihtynyt uunissa kuin 6 tuntia...

Itselläkin joskus käynyt noin, että valmistuu vähän nopeasti, mutta kyllä se mittari oikein on näyttänyt. Ja makuhan sitten ratkaisee.
Tänään taas odotellut tässä illan, mittaria vähän väliä tuijotellen, että kypsyypä hitaasti...
No, pitääpä hakea kylmää olutta, niin josko sitten aika menis nopeammin.
 

Bobcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En tiedä perhana miten meni kinkun kanssa tähän pisteeseen mutta ei viihtynyt uunissa kuin 6 tuntia. Pelkään, että päästin kuivaksi saatana vaikka niin vähän olikin uunissa.

Kaikki tunti per kilo-ohjeet ovat aivan höpöhöpöä olleet ainakin omien kinkkujen kohdalla. Yleensä olen paistanut n. 7-8 kiloisia kinkkuja, eikä lähellekään 8 tuntia ole kinkut uunissa viihtyneet.

Nyt uunissa on 7,8-kiloinen kinkku, jonka laitoin uuniin n.klo 19.45. Kyllä tuo todennäköisesti yhden-kahden aikaan alkaa olla valmis.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ketä Jatkoajan kinkunpaistajista tunnustaa? Nyt on selkeästi KooKoon miehet tulilinjalla!
Iltalehti 23.12.2008 21:35 kirjoitti:
Kesken kinkunpaiston nukahtanut kouvolalainen heräsi aatonaaton iltana yllätysvieraisiin. Pelastuslaitos - - - herätti väsyneen kinkunpaistajan ja poisti ylikypsän kinkun uunista. Kinkunpaistaja selvisi säikähdyksellä, mutta joulukinkusta tuli entinen.
Suora linkki uutiseen.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ketä Jatkoajan kinkunpaistajista tunnustaa? Nyt on selkeästi KooKoon miehet tulilinjalla!Suora linkki uutiseen.

Huh, pitääpä olla tarkkana.
Nyt meinaan livahti n. 4kg harmaasuolattu herkkukinkku uuniin. Taitaa mennä myöhäiseksi mutta eipä siinä mitään, pari leffaa/surffausta ja ehkä muutama kinkunpaistojuoma. Ritilälle paiskasin, alle pellin jossa vettä ja nahkapuolen tempasin minäkin kokeeksi alas. Niin ja asteet alkuun reiluun sataan ja varmaan tuossa sadan pinnassa liikutaan jatkossa. Pientä flunssanpoikasta ja pitäisi vielä huomenna käydä kaupoilla joten ei ihan kauheasti viitsi samalla tissutella mutta ei tuota nyt kuivin suin paisteta, tulee vielä kuivaa kinkustakin.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Olenpa törmännyt sellaisiin kinkunpaisto-ohjeisiin, joissa ihan vakavissaan neuvotaan paistamaan sian kankku rasvapuoli alaspäin. Voiko joku alan asiantuntija selvittää miksi näin kannattaisi tehdä?
- - -

Sortsi, että hiffasin tämän vasta nyt.

Pässi-Olli, siis Ylen Aikaisen Olli Ihamäki tjsp, on jo pari vuotta neuvonut Kinkku-Showssaan (tulee siis viikon ajan joka päivä Radio Suomessa ennen joulua) että pienemmät kinkut, alle 5kg, tulisi paistaa rasvapuoli alaspäin.

Perinteenä kun on ollut että pari pikkukinkkua tulee paistettua ennen Joulua, niin ajattelinpa kokeilla Pässi-Ollin reseptiä.

Itse asiassa oli hyvä homma. Ja looginen. Kun rasvakerros on alapuolella, kaikki kinkusta lähtevä neste valuu siihen, eikä muualle. Paistoin kinkun sisältä 70-asteiseksi ja sitten jäähtymään hetkeksi. Narut pois, sinappihuntu päälle ja 300-asteiseen uuniin kunnes väri pinnalla on sopiva. Erittäin mehevää ja maukasta.

Ainut huono puoli, siis systerin mukaan, on se että kun kaikki neste menee silavaan, ei tule paistonestettä josta pitäisi tehdä kastike.
 

YksinLäpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Meidän kotona on jo vuosia paistettu kinkku ylikypsäksi. Äiteen luona saa sitä normaalia 77 asteiseksi paistettua mutta me teemme sen aina reilu 90 asteiseksi. Tulee mukavan mureaa ja kuivahkoa!

Puhut asiaa!

Kumikinkku ei vaan istu minun makuuni, siksi murea on ehdottomasti parasta. Tämä on niitä kuuluisia makuasioita, joista ei voi kiistellä. Enää vajaa kaksi tuntia, ja sitten koemaistajaiset.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Puhut asiaa!

Kumikinkku ei vaan istu minun makuuni, siksi murea on ehdottomasti parasta. Tämä on niitä kuuluisia makuasioita, joista ei voi kiistellä. Enää vajaa kaksi tuntia, ja sitten koemaistajaiset.

Rapiat 80 asteinen koemaistettu ja kuorrutettuna uunissa. Perskule, että osaakin olla hyvää. Tähän päälle kylmää olutta.
Osaahan tätä aina odottaa, mutta aina se yllättää.
 

dimmu

Jäsen
Osaahan tätä aina odottaa, mutta aina se yllättää.

Täysin samaa mieltä. Äiti otti tunti sitten kinkun pois uunista, ja kun sitä maistoi, ei sanaa saanut suusta ulos. Aivan järkyttävän hyvää. Aina sitä osaa odottaa, että se on hyvää, mutta silti se maku on aivan taivaallista.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vesi valuu kielellä jo ja vasta vähän reilu 50´C näyttää mittari...
Ei auta, kalja tähään väliin.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ketä Jatkoajan kinkunpaistajista tunnustaa? Nyt on selkeästi KooKoon miehet tulilinjalla!Suora linkki uutiseen.

Osoitteesta päätellen tuli mieleen lähinnä, että kuuluuko kinkku venäläisten jouluperinteeseen.

Pilliautoja oli ollut aika hyvä letka paikalla. Olivat valaisseet koko tienoon mukavan siniseksi, kun kaveri sattui ajamaan läheltä ohi.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Sen verran kysyisin että otatko heti 77 asteisena pois uunista, vai annatko kinkun ylikypsyä?
Tämän asian suhteen tuntuu olevan poikkeavia koulukuntia. Itse annoin mittarin nousta 83 asteeseen, jolloin uuni pois päältä. Kinkku jäi vielä uuniin muhimaan.

Jäähtyneestä kinkusta kamara pois ja kaavin lisäksi lusikalla kaiken irtoavan ihran kompostiin. Kuorrutteeksi reilusti Turun Linnan sinappia ja korppujauhoja, jonka jälkeen uuniin 250 asteeseen, kunnes kuorrute sai mukavasti väriä. Monivuotisten testien perusteella Turun Linnan sinappi on ainakin omaan makuuni ehdottomasti paras sinappi kinkun kuorrutukseen. Maku on sopivan makea ja tulinen joulusinapin tapaan, koostumus sellainen, että on helppo levittää mutta ei pahemmin valu. Ainoa miinus valmistusmaa Ruotsi. Tätä kun saisi vielä Auran sinapin valomistamana, olisi nautinto täydellinen.

Lopputuloksena oli hieman ylikypsä, todella mehukas ja aivan taivaallisen makuinen möykky suomalaista sikaa, joka täytyisi emännän kanssa kahteen pekkaan pyhien aikaan tuhota.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Noin tunti sitten otettiin jötkylä pois uunista. Ei siitä pääse mihinkään; on se vain tajuttoman hyvää! Piti sitten maistiaisia ottaa sen verran, että ei toiveitakaan mennä ihan pieneen hetkeen takaisin sänkyyn. Noh, onneksi on Jatkoaika...
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Sen verran kysyisin että otatko heti 77 asteisena pois uunista, vai annatko kinkun ylikypsyä?
Itse otin juuri tuossa lämpötilassa kinkun ulos uunista. Siitä se lämpötila vielä hinasi itseään parilla asteella ylöspäin. Toki tuohon vaikuttaa hyvin pitkälti se, kuinka suuresta kinkusta on kysymys. Isommat nostavat hieman enemmän, kuin pienemmät.

Verkot ja nahkat roskikseen, kotisinappia päälle reilusti, ja hieman korppujauhoja, sitten 10 minuutin kuorrutus 250 asteessa, niin avot että tuli oikein hyvää. Suolaisuusaste oli oikein sopiva, joten se tarkoittaa sitä, että oluttakin saa kulumaan kinkkua popsiessa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Itse sain jälleen tänä vuonna yhteistyökumppanilta kinkun (7 kg) lahjaksi. Se ehti sulaa pari päivää jääkaapissa ja oli valmis. n. tunnin etuajassa. Hieman on ylikypsä, mutta melkein parempi näin. Meillä kinkun pitää aina olla valmis joulua edeltävänä yönä, jolloin tehtäväni on valvoa sen kypsymistä ja yleensä nenäni sanoo milloin se on valmis. Tänä vuonna näin ei käynyt, joten ikä alkaa jo ilmeisesti vaikuttaa tässä asiassa.
Huomionarvoista oli, että tyttäreni (8 v.) suostui ensimmäistä kertaa maistamaan lämmintä kinkkua ja sen jälkeen sitä menikin urakalla. Läskiä ei vaan saanut näkyä missään, mutta eipä sitä muutenkaan nykyjään kinkuissa paljon näy. Seuraavaksi testivuorossa on vanhempieni kinkku, joka ei ole kylläkään koskaan epäonnistunut.

Juu ja sinapin pitää olla vahvaa/tulista, mutta ei niin vahvaa, että se vie makuaistin.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Sulaminen tapahtui odotettua nopeammin, joten Dee käristi 12 kiloisen teoksensa jo edellisyönä. 83 astetta oli lämpö poisottaessa ja aika täydellisesti paahto onnistui. Aamun tunteina innostuin myös varioimaan sinappihunnun kanssa. Pistin sinappia ruukkuun ja aloin paiskoa joukkoon vähän mitä käsiin sain:) Tilkka kahvia, konjakkia, Worchester-kastiketta, keltuainen, juoksevaa hunajaa ja sokeria. Lopputulos oli kerrassaan huikea! Muija kehui syövänsä pelkät kuorrutukset:)

Kannattaa käyttää mielikuvitustaan hunnunkin kanssa, siitä saa pienillä tuunauksilla vieläkin parempaa!
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
12 kilon siik... ööh, kinkku valmistui tuossa hieman ennen seitsemää aamulla. Nappasin uunin pois päältä ja kinkku jäi muhimaan vielä pariksi tunniksi. Semisti ylikypsä. On kyllä hyvää. Tänä vuonna ei ollut edes pre-season kinkkua, joten onhan tätä jo odotettu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös