Joulukinkku

  • 201 613
  • 888

Niño

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Heräsin yöllä neljältä ja työnsin kolmikiloisen pakaran uuniin. Ysiltä kello herätti ja mittari näytti 78. Ulos uunista ja terassille jähtymään. Avantosaunan ja pojan synttärikakun jälkeen Borsaatto jääkaappiin odottamaan kohokohtaa. Meillä emäntä veisteli valmiit siivut.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Me kokeiltiin nyt ekaa kertaa leivinuunissa, ja hyvähän siitä näinkin tuli. Tykätään mureammasta, joten 82 oli lämpö kun pois otettiin. Meillä siivutetaan valmiiksi pöytään, niin ei oo iso möhkäle muutenkin täydessä pöydässä.

Kun sähköä nyt säästetty, niin siitähän tämä ajatus lähti, mutta toisaalta vähän huvin vuoksikin, kun ei nämä tämmöiset sitä sähkölaskua isossa kuvassa paljoa heiluttele. Ainoa miinus, että meni kämppä turhankin kuumaksi, kun tänään vielä(kinkku aatonaattoiltana) laitettiin tulia, että laatikot ym. saadaan lämpimäks leivinuunissa myös.
 
Viimeksi muokattu:

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Penan ja Tamin joukkueet, KuPS
Tuli tuossa juuri syötyä viimeiset siivut leivän päällä. Myönnetään että kyllähän tämä alkaa tässä tapaninpäivän jälkeen olemaan jo makunsa puolesta vähän niin ja näin, eikös se vanha sanontakin ole että pari ekaa päivää se maistuu kinkulta sen jälkeen se alkaa maistua sialta...

Vanhempien (ja veljen) luona tuli joulu oltua, vanhemmat oli ostaneet itselleen jonkun 6-7 kilon kinkun ja siellä veljen luona oli vissiin joku 8 kilon möhkäle. Tossa vaan kävi sellainen lapsus porukoille että kun jouluaattona syötiin siellä veljen luona niin vaikka kovasti olin yrittänytkin niin eihän tuosta heidän kinkusta mennyt siinä parin päivän aikana kuin ehkä kolmasosa, joten vaikka otin sitä mukaankin itselleni niin heille jäi varmaan puolet vielä tuosta möhkäleestä. Ja kun etenkin äiti on suht pienikokoinen, niin onnea vaan matkaan sen kanssa. Varmaan laittavat taas pakkaseen sitä jos eivät muuta keksi. No ehkä äiti tekee hernekeittoa, itse tein viime vuonna joulukinkun jämistä kinkkukiusausta ja se oli ihan hyvää.

Jos olisi fiksu niin kannattaisi olla ennemmin vaikka pari-kolme pienempää kinkkua ja laittaa niitä sitten uuniin sitä mukaa mitä tarvitsee. Ei se enää sen tapaninpäivän jälkeen ole makunsa puolesta niin hyvää, vaikka eihän se nyt toki mitenkään pilalle menekään.

Onhan tuossa vähän käynyt mielessä että pitäskö sitä itselle vaikka pieni kinkku vielä paistaa, mutta toisaalta joku parinkin kilon kinkku on itsekseen syötäväksi aika miehekäs möhkäle. Toki voisihan sitä sitten siitä tehdä sen perus kinkun lisäksi juurikin vaikka kiusausta tai hernaria...

Noh, ehkä vuoden päästä.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Avalanche
Tänä vuonna jäi tämäkin ketju täysin huomaamatta, mutta ei ollut kinkkukaan ihmeellinen. Samanlailla sitä tehtiin kun ennenkin, mutta jotenkin verkko ja paistopussi meinasi jäädä kinkkuun kiinni ja vei vähän ylimääräistä kinkkua mennessään. No maku oli koostumuksesta huolimatta hyvä, ei kai kinkusta pahaa saakaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Nyt on se aika vuodesta, kun kinkkua ja kalkkunaa saa muutaman euron kilohintaan.
Sekä valmiiksi paistettua että pakastettua.
Eilen hankin pari kiloa savustettua kalkkunafilettä 3,90 €/kg.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joulupäivänä tuli haettua taas se välipäiväkinkku. 1,90 kilohinta ei ole paha hinta lihalle. Aaton kinkusta on vielä aamuksi leivän päälle ja sen jälkeen voisi pitää parin päivän tauon ennen seuraavaa.
 

12961

Jäsen
Otin varaslähdön, kun kaupoissa alkoi olla tarjolla pieniä kinkkuja. Ostin valmiiksi sulatetun 2200g viljaporsaan perskannikan.

Olen ylikypsän, murean kinkun ystävä ja nyt koeajetaan muilla ylikypsillä possuilla hyväksi koetun painekattilan käyttöä kinkun valmistuksessa. 1bar paineessa syntyvä 121-asteinen suolavesihaude pitäisi kypsentää pikkukinkku täysin mureaksi reilusti alle tunnissa. Käytän kuitenkin puolitoista, saa nähdä onko rakenne jo sellainen, että kinkkukin on nyhtöpossua. Sisälämpötila on siis käytännössä lähellä 121 astetta, mitä on mahdoton ilman ylipainetta saavuttaa. Painekattilassahan höyrystyminen alkaa vasta sen jälkeen.

Nyrkkisääntö on sellainen, että ilmakehän paineessa kattilassa keittäessä käytetyn ajan saa jakaa jopa neljällä kun käytetään 1bar painekattilaa. Se on todella tehokas pehmentämään sitkeitä lihoja ja hajottamaan kollageeneja.

Erilaisia muita sian osia olen ylikypsentänyt paineessa ja ne vaikuttavat jäävän uunia, paistopussia, paineetonta hauduttamista ja mitään kokeilemaani kosteammiksi ja mehevämmiksi ylipaineessa. Josko tällä uusvanhalla konstilla saisi kinkusta sekä murenevan että kostean. Uunikinkusta tulee ylikypsänä helposti hieman kuivanpuoleinen.
 

12961

Jäsen
Otin varaslähdön, kun kaupoissa alkoi olla tarjolla pieniä kinkkuja. Ostin valmiiksi sulatetun 2200g viljaporsaan perskannikan.

Olen ylikypsän, murean kinkun ystävä ja nyt koeajetaan muilla ylikypsillä possuilla hyväksi koetun painekattilan käyttöä kinkun valmistuksessa. 1bar paineessa syntyvä 121-asteinen suolavesihaude pitäisi kypsentää pikkukinkku täysin mureaksi reilusti alle tunnissa. Käytän kuitenkin puolitoista, saa nähdä onko rakenne jo sellainen, että kinkkukin on nyhtöpossua. Sisälämpötila on siis käytännössä lähellä 121 astetta, mitä on mahdoton ilman ylipainetta saavuttaa. Painekattilassahan höyrystyminen alkaa vasta sen jälkeen.

Nyrkkisääntö on sellainen, että ilmakehän paineessa kattilassa keittäessä käytetyn ajan saa jakaa jopa neljällä kun käytetään 1bar painekattilaa. Se on todella tehokas pehmentämään sitkeitä lihoja ja hajottamaan kollageeneja.

Erilaisia muita sian osia olen ylikypsentänyt paineessa ja ne vaikuttavat jäävän uunia, paistopussia, paineetonta hauduttamista ja mitään kokeilemaani kosteammiksi ja mehevämmiksi ylipaineessa. Josko tällä uusvanhalla konstilla saisi kinkusta sekä murenevan että kostean. Uunikinkusta tulee ylikypsänä helposti hieman kuivanpuoleinen.

Aamulla jäähtynyttä kinkkua mussuttaessa totean, että painekattilassa tulos on todella hyvä. Rakenne on niin pehmeä, että meinaa hajota siivuttaessa käsiin, mutta liha on silti mehevän kosteaa. Mehevyydeltään ihan eri tasolla kuin uunissa tehty ylikypsä kinkku.

Sanoisin, että tämä pääsee lähelle jopa Sous Vide -kinkkua ja missä valmistusajassa!
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Aamulla jäähtynyttä kinkkua mussuttaessa totean, että painekattilassa tulos on todella hyvä. Rakenne on niin pehmeä, että meinaa hajota siivuttaessa käsiin, mutta liha on silti mehevän kosteaa. Mehevyydeltään ihan eri tasolla kuin uunissa tehty ylikypsä kinkku.

Sanoisin, että tämä pääsee lähelle jopa Sous Vide -kinkkua ja missä valmistusajassa!
Siis hetkinen paljonko sulla siellä kattilassa on painetta jos normaali ilmanpaine on 1 Bar luokkaa ?
 

12961

Jäsen
Siis hetkinen paljonko sulla siellä kattilassa on painetta jos normaali ilmanpaine on 1 Bar luokkaa ?
1 bar ylipainetta. Absoluuttinen paine kattilassa siis ilmakehä +1 bar.

Ikeasta saa näitä sopivasti. Tefalit ja useimmat muut jäävät 0,8 bar tasoon ja niillä kypsennysaika on selvästi Ikealaista pidempi.

Tai sitten kaivaa joltain vanhalta yksityisvastaanottoa pitäneeltä hammaslääkäriltä oldskool liesimallin 2,5 bar autoklaavin ja keittää siinä. On vaan syytä olla hereillä painemittarin kanssa ettei höyrynpaine karkaa näpeistä…
 

Rick Rother

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kärpät
Perhejoulu tiedossa. Broidi oli hommannut 7 kilon joulukinkun, kun ajatteli ”ettei ainakaan lopu kesken”. Mutsi sai ensimmäisen slaagin, kun mietti, miten paljon siitä jää yli.

Murean possun ystävänä kinkku maistuu. Tuo @12961n mainitsema painekattila kiehtoisi, mutta ei taida löytyä niin isoa painekattilaa. Uunissa tahtoo mennä kuivahkoksi. Toinen slaagi oli lähellä, kun ehdotin, että toisin mukanani pikkukinkun, jonka savustaisin.

Vaikka jouluruuasta pidänkin, pitää viimeistään tapaninpäivänä päästä makkaraperunoille.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Perhejoulu tiedossa. Broidi oli hommannut 7 kilon joulukinkun, kun ajatteli ”ettei ainakaan lopu kesken”. Mutsi sai ensimmäisen slaagin, kun mietti, miten paljon siitä jää yli.

Murean possun ystävänä kinkku maistuu. Tuo @12961 mainitsema painekattila kiehtoisi, mutta ei taida löytyä niin isoa painekattilaa. Uunissa tahtoo mennä kuivahkoksi. Toinen slaagi oli lähellä, luk ehdotin, että toisin mukanani pikkukinkun, jonka savustaisin.

Vaikka jouluruuasta pidänkin, pitää viimeistään tapaninpäivänä päästä makkaraperunoille.
Älä meillä perheessä muutama ruokatalossa töissä niin no meille tiedossa 3 kpl noin 7kg kinkkuja …no pistetään hyvä kiertämään…ei toki kaikkia . Mukava ilahduttaa kanssa ihmisiä
 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
Jaaha, siä se tekeytyy (5,3kg). Karvan päälle 70 astetta näyttäis paistimittari. Vähän aikaa vielä ja sitten sinappihuntua päälle ja tyypittään! Ai että.
 

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
5,5kg tuore kinkku jääkaappiin kotiutettu. Loma jo alkanu viikko sitten ja kestää 2.1 saakka. Tarkoitus olisi tossa huomenna illalla heittää kinkku huoneenlämpöön yöksi ja 23. päivä aamusta sitten uuniin. Siinähän tuo sitten valmistuu n. 110 asteisessa uunissa päivän mittaan ja asteita kerätään se 80, murea on hyvä.

Telkkariin futikset pyörimään koko päiväksi ja nauttimaan lomasta ja joulurauhasta.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Jaahas. Tässä ketjussa onkin tullut vuosien saatossa väijyttyä kerran jos toisenkin. Mikkolan Prismasta haettu tuoresuolattu HK:n luuton 5.3kg jööti muhii parvekkeella kylmälaukussa. Välillä siellä on ollut kylmäkalleja kaverina, nyt on ilman. Anturi mittaa laatikon lämpötilaa. Kuvan perusteella ei vielä syötävää. Aamuyöstä pöydälle ja aamulla uuniin väsymään.

Mitenkäs @TosiFani kuviot tänä vuonna? Tutulla sapluunalla?

Taas on aika ja taas mennään! Keep in mind, 95% keskittyminen on 50% suoritus.

Br-lion76
 

Liitteet

  • IMG-20231222-WA0015.jpeg
    IMG-20231222-WA0015.jpeg
    724 KB · kertaa luettu: 94

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...

Mitenkäs @TosiFani kuviot tänä vuonna? Tutulla sapluunalla?

Taas on aika ja taas mennään! Keep in mind, 95% keskittyminen on 50% suoritus.

Br-lion76

Kyllä, kyllä, omasta metsästä haettu joulukuusi odottaa pihalla, kämpän siivous menossa.

Huomenna 5,97 kiloinen Kivikylän potkallinen menee aamulla uuniin. Tällä kertaa ei ollut pakaste.

Aamulla torilta kalat ja lyhyt vierailu vielä Prismaan, jonka jälkeen saunan pesu.

Perinteitä...
 

12961

Jäsen
Otin Jouluksi paikalliselta suoramyyntitilalta kaksi pikkukinkkua, joista toinen Mangalitzaa. Onpahan karvapossun kinkussa muuten tummanpunainen väri!

Tehdään kaksi eri variaatiota painekattilalla. Nyt on menossa 1,7kg normipossun pakara painekattilan täydellä paineella ja 1,5h keittoajalla. 2,5% suolaliemellä peitetty, ettei vahingossakaan kuivahda tai laske suolaa ulos. Sisälämpötila on siis helposti yli 100 astetta, lienee lähempänä painekattilassa vallitsevaa 121 asteen kiehumispistettä. Tämä on kokemuksella takuuvarmasti murenevaa, mutta silti mehevän kosteaa.

Mangalitzalle ajattelin kokeilla matalampaa painetta ja pidempää keittoaikaa. Keitinliemenä valkoviini suolattuna hyvällä kasvisliemifondilla.

En taida kuorruttaa kumpaakaan, vaan jäähdytyksen jälkeen siivuiksi kylmään. Sieltä sitten Põltsamaan kankean sinepin kanssa napostellaan.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Tohtiikohan sitä sanoa edes ääneen, että ellen muista väärin, niin valmistan nyt >40-vuotiaana ensimmäistä kertaa kinkkua ihan itse. Tähän asti on saanut lapata aina joko mummon tai anopin tekemää kinkkua tuulen suojaan.

Koska itseluottamus valmisteen laadun osalta on jotakuinkin olematon, työstän siinä sivussa myös sammakkojen suosiman Tourtièren, jälkkäriksi perulaista Quinoa Mazamorraa ja laitoin äärisalaisella ÄJJJÄ-reseptillä myös reilun kilon lohta graavautumaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kinkku tulee muulta, mutta itse laitan hirveä ja savulohta. Ihan parhaallista, molemmat.
 

Rick Rother

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kärpät
Otin Jouluksi paikalliselta suoramyyntitilalta kaksi pikkukinkkua, joista toinen Mangalitzaa. Onpahan karvapossun kinkussa muuten tummanpunainen väri!

Tehdään kaksi eri variaatiota painekattilalla. Nyt on menossa 1,7kg normipossun pakara painekattilan täydellä paineella ja 1,5h keittoajalla. 2,5% suolaliemellä peitetty, ettei vahingossakaan kuivahda tai laske suolaa ulos. Sisälämpötila on siis helposti yli 100 astetta, lienee lähempänä painekattilassa vallitsevaa 121 asteen kiehumispistettä. Tämä on kokemuksella takuuvarmasti murenevaa, mutta silti mehevän kosteaa.

Mangalitzalle ajattelin kokeilla matalampaa painetta ja pidempää keittoaikaa. Keitinliemenä valkoviini suolattuna hyvällä kasvisliemifondilla.

En taida kuorruttaa kumpaakaan, vaan jäähdytyksen jälkeen siivuiksi kylmään. Sieltä sitten Põltsamaan kankean sinepin kanssa napostellaan.
Laita osoite YV:llä. Tulen teille joulunviettoon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös