Joulukinkku

  • 201 650
  • 888

Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Arsenal FC
Hyvä oli myös tuo keltuaisen sotkeminen sinappiin. Oli jotenkin helpompi saada hyvä tasainen kuorrutus.
Samat mietteet keltuaisen käytöstä kuorrutteessa, menee selkeästi jatkoon. Nyt saa kinkku vielä lepäillä hetken kylmässä ja sitten pääsee nauttimaan.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
4,6 kg:n juhlakinkku oli uunissa n. 4 tuntia paistolämmön ollessa 120 ast. Mittari näytti poisottohetkellä 78 ast, joten ei mitään ylikypsää tullut tehtyä.

Oikeastaan hieman ihmeellistä oli, että nestettä tuli pois yllättänkin vähän. Samoilla teeseillä on menty jo vuosia, joten sinällään tuo oli pieni yllätys.

Turun sinapilla ja korppujauhoilla kuorrutus, jonka jälkeen 15 minuuttia 250 asteen lämmössä. Ja olihan se taas mitä parhainta syötävää. Sika on hyvää ruokaa, ei siitä mihinkään pääse.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
85 asteiseksi paistoin tällä kertaa, ja tuli paras kinkku ikinä. Murea, mutta vielä erittän mehukas. Nam!
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ylikypsäksi kinkuksi oli kuitenkin pirun hyvää. Kuorrutus oli tällä kertaa erinomaisen onnistunut, mistä osaltaan tämä nautinto varmastikin johtui. Itse en paistanut vaan olin tällä kertaa vain kuorruttajan roolissa. Siinä nähtiin, kun päästettiin ammattimies asialle, niin saatiin vielä joulu pelastettua...
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kaveri otti muutaman sian maatilalleen ja ostin puolikkaan. Laitettiin hengiltä toissapäivänä ja paloittelin kokonaisen elikon eilen. Kokemus tuokin. Nyt on arviolta kymmenkiloinen jööti pakkasessa - tämä ratkaisu siksi, ettei tilaa ole laittaa suolaan. Ajattelin siksi injektiosuolausta ja parin päivän suolavedessä uittelua. Noin kuriositeettina, aika törkeästi irtoaa lihaa tuollaisesta satakiloisen mötkäleen puolikkaastakin.

Vaan kysymys: Eilen siis kinkun toin kotiin ja annoin olla parvekkeella, pari astetta lämpöä oli läpi yön ja päivän. Pakkasin sen juuri ja vein anopin pakastimeen. Nahka oli muuttunut kahdesta kohtaa hiukan ruskeaksi ja kokoontunut kasaan. Hiukan kuivemman oloinen oli kuin muualta. Kinkku oli avopaketissa parvekkeella, kun yksinkertaisesti unohdin laittaa yötä vasten siihen peittoa. Onko jollain tietoa, onko kyseessä vakavempi vaurio, vai kelpaako läski suolata suunnitelmieni mukaan ja heittää uuniin aikanaan?
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Rauhaisaa joulun odotusta kaikille tasapuolisesti!

Täällä sitä ollaan luntaamassa edellisten vuosien suorituksia. Taidan kallistua smaan kaavaan kuin viime vuonna. Joko on suunnitelmat tehtynä ja kinkku kenties sulamassa?

Mitenkäs @TosiFani , mennäänkö teillä tutun kaavan mukaan? Samasta altaasta haettiin viime vuonna. Taidan tehdä samoin nytkin ja noutaa omani tänään illalla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mitenkäs @TosiFani , mennäänkö teillä tutun kaavan mukaan? Samasta altaasta haettiin viime vuonna. Taidan tehdä samoin nytkin ja noutaa omani tänään illalla.

Tänä vuonna tuen Ässien junnuporukkaa ostamalla kinkun heiltä, Sata-Lihan tuorekinkku. Muuten mennään perinteisellä kaavalla eli aatonaattona potka uuniin kera Loirin joululaulujen ja hyvien ruokajuomien.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
N. 4,8 kilogrammaa painaa tämän joulun kinkkuyksilö. Sanoinpahan vaan, kun ei sen tärkeämpää asiaa ollut.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
11,5 kilonen Atrian peruskinkku otettu eilen yöllä sulamaan jääkaappiin. Viimevuotinen oli aikamoinen muotopuoli, ans kattoo nyt tämän kanssa. Joka tapauksessa aion tehdä saman kaavan mukaan, kuten viimeksi. Läskinahka alle, herkkupuoli ylöspäin ja sen suojaksi Lidlistä pekonia 2-3 pakettia. Ritilälle, syvä levy alle ja siihen vettä. Kierto-ilmalla satanen lämpöä, eka tunti 150 astetta. Ostin just Claes Ohlsonilta digitaalisen mittarinkin. Komiaa!
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
11,5 kilonen Atrian peruskinkku otettu eilen yöllä sulamaan jääkaappiin. Viimevuotinen oli aikamoinen muotopuoli, ans kattoo nyt tämän kanssa. Joka tapauksessa aion tehdä saman kaavan mukaan, kuten viimeksi. Läskinahka alle, herkkupuoli ylöspäin ja sen suojaksi Lidlistä pekonia 2-3 pakettia. Ritilälle, syvä levy alle ja siihen vettä. Kierto-ilmalla satanen lämpöä, eka tunti 150 astetta. Ostin just Claes Ohlsonilta digitaalisen mittarinkin. Komiaa!

Kunnon jötkäle. Onko luuton laitos? Ainiin sullahan oli se versio, joka hiukan uhkaavasti levisi vai mikä siinä oli? Kuitenkin tuli hyvää muistaakseni.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Tänä vuonna tuen Ässien junnuporukkaa ostamalla kinkun heiltä, Sata-Lihan tuorekinkku. Muuten mennään perinteisellä kaavalla eli aatonaattona potka uuniin kera Loirin joululaulujen ja hyvien ruokajuomien.

Hyvä homma, eli ei muutosta suunnitelmiin? Pidätkö asteet 75-77 tuntumassa tänä vuonna?
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
4,5kg verryttelykappale lähti uuniin juuri. Meillä emäntä ei jaksa odottaa jouluun asti, vaan kinkkua pitää saada jo nyt. Maistuu toki itsellekin, ei sillä. Kuulemma ei valmisteluista tule mitään, jos ei voi aina välillä närkkiä kinkusta... Varsinainen masterpiece paistetaan sitten kaikkien taiteen sääntöjen ja pitkän kaavan mukaan alkaen keskiviikko-illasta.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Kunnon jötkäle. Onko luuton laitos? Ainiin sullahan oli se versio, joka hiukan uhkaavasti levisi vai mikä siinä oli? Kuitenkin tuli hyvää muistaakseni.

Ei, kyllä siinä luu on. Enkä luutonta koskaan ostakaan, koska luusta tehdään sitten viimotteen päälle hyvä hernekeitto. Juu, helvetin hyvää oli viimeksi, vaikka näytti kyllä aluksi huonolta. Mutta tuo pekonikuorrutus osoittautui erinomaiseksi, voi päästää pikkaisen kypsemmäksi, vailla pelkoa kuivumisesta.

Aika hyvin on kaikki jouluhommat hanskassa, vaikka tässä melkoisen synkkiä pilviä leijuukin perheemme yllä. No, aatonaattona nähdään sitten, että tuleeko joulusta (ja sen jälkeisestäkin ajasta) mahtava vai sysimusta. Emme kuitenkaan anna sen latistaa tunnelmia, kyllä lekuri sitten kertoo, että missä mennään. Olemme tekemässä joulua myös yhdelle vähävaraiselle perheelle ja senkin parissa puuhastelu on ollut äärimmäisen mukavaa hommaa.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Sinänsä muuten aika hauskaa, että jokainen suomalainen mies osaa parhaiten kaksi ruoanlaittoon liittyvää asiaa; kinkun paiston ja grillaamisen.
Näihin hommiin löytyy ekspertti joka torpasta, eikä akkojen kannata puuttua. Emännät eivät usein puutukaan näihin asioihin, ovat sen verran salaviisaita...

edit: Jokainenhan tietää sen hiljaisen syytöksen määrän, jos emäntä pilasi kinkun.... ;)
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hih. Amatöörinä liikenteessä, joten tajusin juuri n. minuutti sitten, että tietenkin suolaus olisi pitänyt tehdä ennen pakastamista. Ei vain siinä kiireessä ehtinyt ajatella asiaa yhtään tippaa, mutta nyt yht'äkkiä löi mieleeni, että miten se liha säilyy kun kapeampi kohta on sula ja paksu vielä jäässä... ja ei jumankauta! Kertokaapa, pilasinko koko sian vai pitäisikö huomenna yrittää ruikkia jo sulaneisiin kohtiin suolalientä? Meinaa alkaa vituttaa nyt hiukan, mutta yritän taistella vastaan...
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Hih. Amatöörinä liikenteessä, joten tajusin juuri n. minuutti sitten, että tietenkin suolaus olisi pitänyt tehdä ennen pakastamista. Ei vain siinä kiireessä ehtinyt ajatella asiaa yhtään tippaa, mutta nyt yht'äkkiä löi mieleeni, että miten se liha säilyy kun kapeampi kohta on sula ja paksu vielä jäässä... ja ei jumankauta! Kertokaapa, pilasinko koko sian vai pitäisikö huomenna yrittää ruikkia jo sulaneisiin kohtiin suolalientä? Meinaa alkaa vituttaa nyt hiukan, mutta yritän taistella vastaan...
Ei se jääkaapissa muutamassa päivää pilalle mene. Voihan siihen toki hieroskella suolaa pintaan ja pakata mahdollisimman ilmatiiviisti. Vakuumi olisi tietenkin paras. Ehjästä muovikassit tai jos ei mahdu niin jätesäkistä saa tehtyä ihan kelvollisen kotivakuumin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kiitokset lohdun sanoista. Olen tässä yrittänyt googlettaa pelastusta ja tullut siihen tulokseen, että annan jöötin nyt sulaa sen minkä sulaa ja tiistaina ruikin suolat. Sitten vuorokaudeksi vielä pintasuola.

Toivotaan parasta. Yleensä kinkun on hoitanut joku muu, ja tänä syksynä muutenkaan en ole ehtinyt keskittyä yhtään mihinkään, joten sopii kuvioihin tämä kohellus. Mulle joulukinkku ei erityisen tärkeä ole, mutta saatan pilata parin muun miessukulaisen joulun, että sikäli nyt toivon taivaankappaleita kohdilleen.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kiitokset lohdun sanoista. Olen tässä yrittänyt googlettaa pelastusta ja tullut siihen tulokseen, että annan jöötin nyt sulaa sen minkä sulaa ja tiistaina ruikin suolat. Sitten vuorokaudeksi vielä pintasuola.
Täytyy kyllä ikäväksi sanoa, että aika pahasti olet myöhässä. Kinkku sais olla jo suolaantumassa, jotta ehtisi suolautua edes jollain lailla tasaisesti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Piikitän sen eli ei sen puoleen ongelmaa.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Piikitän sen eli ei sen puoleen ongelmaa.
Ei se sillä ruiskullakaan suolaannu kerralla tasaisesti. Vähintään pari-kolme päivää pitäisi ehtiä suolautua, jos hyvän haluaa. Suolan täytyy ehtiä imeytyä tai lykkää aika huolella nesteet pihalle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ok, sitten voi mennä hankalaksi. Ohje, jota alunperin lähdin noudattamaan, puhuu vuorokauden riittävän. No, nyt mennään sillä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tätä samaa olen ihmetellyt. Meillä on myös aina käytetty kinkkupussia, lapsuudenkodista peräisin. Nyt meni sianpotka uuniin, nyt noin 12 tuntia odottelua. Kuusi metsästä, kaupassa käynti ja saunan pesu, sen jälkeen pitäisi olla kinkkua tarjolla.

Melkein sama ohjelma, kaupassa kävin jo aamulla. Vähän yli kuuden kilon tuoresuolattu lähikinkku meni yhdeltätoista uuniin, illalla katsotaan.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Kinkku pannaan uuniin, niin että se on valmis yöllä. Kuusi koristellaan aamulla. Perusjuttuja.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
17.17 meni 4.8 kiloinen sika uuniin. Lämpö nyt 125 ja muutaman tunnin päästä voisi ehkä vähän pudottaa.

Tavoitelämpötila 83 astetta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös