Joulukinkku

  • 199 517
  • 888

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
5,5 kiloinen potkaton juhlakinkku menee uuniin tuossa puolenyön maissa, on sitten aamulla valmis. Sitä ennen pitäisi pistää bataattilaatiko yöksi imeltymiskuntoon ja muutakin puuhaa riittää, huhhu.
 

Harald73

Jäsen
Suosikkijoukkue
1897
Reinin lihasta (Hakaniemen hallista) ostettu karvan alle 6 kiloinen kinkku uunissa paraikaa. Karjalalainen ruiskuori päällä ja paistomittari sisuksissa. Ei kinkkua ilman luuta meille, kiitos. Luun vieressä se paras liha makoilee.
 

ferro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, NY Rangers, Liverpool, 49ers
Sika 47 astetta ja nousee. ferro 1,2 promillea ja nousee. Katotaan kumpi voittaa tämän väsytystaistelun.
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
87 asteinen ja mennessään reilu 7 kiloinen poistettu juuri uunista. Ylikypsää sen olla pitää. Hyvää kinkun puremista kaikille. Valvojaisissa mukana myös The Balvenie Double Wood. ;)
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Kinkku uuniin ja 82 asteisena ulos sieltä, joten lopullinen lämpötila on n. 84-85. Lämmitettiin sähköuuni 150 asteeseen ja kun kinkku työnnettiin uuniin niin pienennettiin lämpötilaa 100 asteeseen, jossa se saa olla aamuun asti. Aamulla on mahtavaa herätä kinkun tuoksuun!
 

McGregor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, SaiPa
6kg kinkku 125 asteessa yön yli. 1100 meni uuniin ja klo 0500 pihalle. Kuorrutus viimeistelty ja juuri nostettu jäähtymään... ensi puraisun mukaan onnistunut setti. Namnam.
 

Eleanor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Devils
Juuri suoritin ensimmäisen maiston ja eihän tästä voi sanoa kuin: Jumalauta, että on hyvää! Toivottavasti riittää mahdollisimman pitkäksi aikaa!
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vähän yli kolmen kilon kinkku oli noin seitsemän tuntia uunissa, 80 astetta kiertoilmalla, sisälämpö 75 astetta. Hyvää ei kannata vaihtaa!
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Nyt ollaan isojen päätöksien äärellä.

Kuinka suuren kinkun saan mahtumaan normaaliin sähköuuniin (50cm leveä liesi, itse uuni n. 40cm leveä, syvyyttä liki sama)? Tavoite olisi saada 12-13kg perinteinen joulukinkku paistettua. Onko kokemuksia mahtuuko tuollainen vai pitääkö ottaa mittanauha mukaan kauppaan?
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Melkein menee mittanauhahommiksi kun koko ja muoto aina vähän vaihtelee, jos haluaa optimoida mahdollisimman suuren kinkun.

Tänään olisi tarkoitus scoutata kaupan kaukalosta joulun training campille soveltuva kinkku. Hakusessa n. 3-4 kiloinen perusgrinderi, joka ei olisi vielä täysin timmissä leirikunnossa, joten suurempi rasvaprosentti sallitaan. Tarkoitus on ajaa tulokas systeemiin viikonlopun aikana sopivan kuumassa kotipelissä. Tulikoe heti leivinuunissa ja nautitaan välittömästi. Tässäkin tulee uuniluukun mitat vastaan, joten järkälemäiseen zdenocharaan ei kannata haaskata ykköskiekan oikeutta.

Palaan tähän ketjuun otteluseurannan ja loppuyhteenvedon merkeissä myöhemmin.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Eilen löytyi Nelikiloinen joka nyt uunissa. Valmistelu alkoi jo eilen lämmittämällä uunia, jotta olisi oikea lämpö illalle. 130-astetta oli mittarissa kun kinkku meni sisään, nyt joku 120 astetta ja hyvä tuoksu kämpässä.

On tässä paistohommassa jotain alkukantaista...

E: Maistettu, helvetin hyvää. Suosittelen ehdottomasti ottamaan varaslähdön jouluun kinkun merkeissä.
 
Viimeksi muokattu:

¤Kane¤

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tälle vuotta on tullut paistettua jo yksi joku vaatimaton kinkkurulla olisko ollut jotain3-4 kg ja yksi Tanskalainen 12,5kg ja lisäksi ostin valmiina jonkun epämääräisen 2-3kg rullan joka oli kyllä mitäänsanomaton paketti.

Muutama vuosi sitten lätkäisin yöksi semmoisen n.8kg kinkun uuniin ja unohdin jotta meillä on kiertoilmauuni ja aamulla kun kellon mukaan heräsin ottamaan kinkkua uunista pois, niin rasvat tuli jo keittiön ovella vastaan.

Jumalauta mikä siivo tuosta tuli ja kaapit uunin alapuolella olivat ruokottomassa kunnossa ja lattialla oli oikein puro tuota rasvanpaskaa, eikä kannata edes kysyä että oliko ylkypsä.

Parhaana vuotena tuli hommattua muistaakseni 7-8 kinkkua ja varmaan puolet oli valmis ja puolet itse paistelin ja tämä liittyi siihen kun olin ns.Atkinssin dietillä/vähähiilihyraattisella ruokavaliolla ja tuolloin lähti painoa 2-3kk aikana 17kg.

Ja vinkkinä seuraava että ylivoimaisesti paras kinkku jota olen jyrsinyt on Kivikylän perinteisesti savustettu tms. savusaunassa tehty kinkku.

Ei tirise vesi lihaksen välistä leikatessa niinkuin noista kaupan valmiskinkuista jotka tehdään keittämällä.
 

Masentaja

Jäsen
Yhden vajaa kolmekiloisen olen paistellut. 95 astetta, intervall höyry. Noin 6h oli, sisälämpö 77. Ehkä vähän kauemmin olisi voinut olla, jotta mureampi olisi tullut mutta koekappaleeksi varsin hyvä.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola & Ruudut, Ässien sylkykupit
Joulun odotusta palstaveljet ja sisaret.

Mulla ei ole aikaisemmin ollut kyseistä kinkkua, mutta aikeissa huomenna hakea jonkinkokoisen HK:n Viljapossun Juhlakinkun ilman potkaa. Kokemuksia tuosta mallista tai huomioita?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tänä vuonna on tarkoitus kokeilla vaihteeksi tuollaista 2,5 kilon ulkofileen palaa. Jotta ei mene liian kuivaksi, niin teen siitä jonkinlaisen "Wellington-version" eli voitaikinakuorrutuksen sisällä kypsennetään, höystettynä mausteilla ja yrteillä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Onkohan näiden isojen peruskinkkujen suolaisuuksissa eroja?

Mitä mieltä kinkun mehukkuudesta ajatellen suolaisuutta, jääkö mehukkaisiin kinkkuihin aina reippaasti suolaa. Itse olen yleensä nämä isot jötkäleet paistellut alle satasessa 7-10 tuntia ja ilman pussia. Nestettähän poistuu aika paljon mutta ei ole meikäläistä haitannut kun mureammasta pidän.

Ajatuksena että voisi olla vieläkin vähemmän suolaista ja sitten kastike paistoliemestä jatkettuna voi tuoda suolaisuutta kylkeen sitä halutessa.

_
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Onkohan näiden isojen peruskinkkujen suolaisuuksissa eroja?

Mitä mieltä kinkun mehukkuudesta ajatellen suolaisuutta, jääkö mehukkaisiin kinkkuihin aina reippaasti suolaa. Itse olen yleensä nämä isot jötkäleet paistellut alle satasessa 7-10 tuntia ja ilman pussia. Nestettähän poistuu aika paljon mutta ei ole meikäläistä haitannut kun mureammasta pidän.

Ajatuksena että voisi olla vieläkin vähemmän suolaista ja sitten kastike paistoliemestä jatkettuna voi tuoda suolaisuutta kylkeen sitä halutessa.

_

En ole huomannut kummoista eroa noissa perus pakastekinkuissa, mutta kaksi edellistä Joulua on mennyt Pöntiön tuoresuolatulla ja nyt päätettiin ottaa perinteinen pakastekinkku että olisi tarpeeksi suolainen. Eli tuoresuolattu oli kovin vähänsuolainen. Kovin suurta otantaa ei ole, mutta jonkilainen aavistus on että tuoresuolattu ei ole ollut niin pitkään suolassa kun nuo pakasteversiot, varmalla tätä en tiedä.
 

Kaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jets, Green Bay, ENCE, Tazen ARTA-viha
Kohta lähtee mötkäle uuniin. Päivän etuajassa mitä alunperin suunnittelin, mutta eipä tuo haittaa. Olutta on jääkaapissa ja puhelimen torkutus testattu, joten yön pystyy puolivaloilla valvomaan. Aamusta pääsee napsimaan ensimmäiset otokset. On tää vaan hienoa.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Toisessa mittarissa sisälämpötila 57 astetta, toisessa 55. Deviaatio on vielä hallittavissa ja menee mittausepävarmuuden piikkiin. Laskelmat osoittavat, että n. klo 01.53 aletaan olla siinä kohtaa, jossa siirrytään vaiheeseen 3.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Eivät näköjään pidä laskelmani kutiansa, vaan mennään vasta 71 asteessa. Sattanan tanskalainen uuni, kelvoton se näköjään on vaativampiin tehtäviin.

Sinänsä kyllä positiivista on, että mittareiden ryömiminen näyttää tasaantuvan, eli ovat jo likimain samaa mieltä sisälämpötilasta.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Nyt 59 astetta, voi olla että kypsää vasta kymmenen aikoihin, sen verran kookas kinkku on. Mukavahan tuota on valvoa samalla kun katsoo kiekkoa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös