Joulukinkku

  • 199 517
  • 888

Eleanor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Devils
Huomennahan olisi tarkoitus iskeä tuollainen 5 kiloinen, potkaton lötkö tuonne leivinuuniin. Tuntuu siltä, että pienen elämäni aikana en ole koskaan odottanut näin kovaa kinkkuleivän syöntiä suvun reseptillä tehdyllä sinapilla!
 

Broadstreet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Philadelphia Flyers
Kuuden maissa 8 puolikas kinkku mätkähti uuniritilälle. Vesi kielellä odotellaan ensimmäisiä maistiaisia. Odotettu maistamisaika on kahden jälkeen, ennen sitä seuraa pitää olut, viini, glögi, hyvä musiikki ja iltaa myöten hiljenevä talo. Nyt saunaan ensi hätään. On tämä kinkun paistaminen vaan mukavaa puuhaa.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Se on taas se aika vuodesta, kun olisi valmistettava tuo rakkauden hedelmä, poika.

Minkäslaista kypsyysastetta jatkoaikalaiset suosivat kinkuissaan? Itse olen tehnyt vuosia kinkkuni 77 asteiseksi. Tuli tuossa marraskuussa vedettyä training camp uudella uunilla ja samalla testasin tuollaista ylikypsää versiota, sisälämmön ollessa n. 85 astetta. Omaan makuun oli parempaa tuo ylikypsä kinkku. Vaihtelua alkoi jo kaipaamaan vuosien jatkoksi.

Piirakoita on tullut tässä pajassa uunista ulos kuin tehtaassa. Lisäksi tuota mahtavuutta odottaa saaristolaisleipä. Alkaa käymään työstä moiset juhlat.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Kinkku on ollut 80-asteisessa uunissa nyt melko tarkkaan 15 tuntia, sisälämpötila tällä hetkellä 60 astetta. Laskelmieni mukaan vielä noin viitisen tuntia finaaliin.

Se on kuulkaas sillä tavalla, että jos ruvetaan, niin tehdään kanssa kunnolla sitten.
 

Tiedote

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kinkut siis paistettu ja tällä hetkellä naatiskelen kinkusta valuneesta rasvasta. Jumankavita että osaa olla hyvää vaalealla leivällä dipattuna. Älkää ihmeessä siis heittäkö tuota jumalten herkkua lavuaarista menemään!
Onneksi tuo on vain kerran vuodessa herkkua kuitenkin. Voisi kyllästyttää pidemmän päälle.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Kinkut siis paistettu ja tällä hetkellä naatiskelen kinkusta valuneesta rasvasta. Jumankavita että osaa olla hyvää vaalealla leivällä dipattuna. Älkää ihmeessä siis heittäkö tuota jumalten herkkua lavuaarista menemään!
Onneksi tuo on vain kerran vuodessa herkkua kuitenkin. Voisi kyllästyttää pidemmän päälle.

Se maku, minkä tuo rasva antaa kastikkeeseen....Priceless...

N. 95 asteisessa kiertoilma-uunissa pöhisty nyt sellainen rontti 9 tuntia ja aletaan olla ns. hoodeilla....
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Älkää ihmeessä siis heittäkö tuota jumalten herkkua lavuaarista menemään!

Joo, älkää missään nimessä heittäkö paistorasvoja lavuaariin. Koska muuten seuraavana ollaan vailla putkimiestä. Paistorasvat aina erilliseen astiaan ja sieltä sitten kastikkeeksi tai roskiin, muttei koskaan viemäriin.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Minkälaisia kokemuksia kiertoilman hyödyntämisestä. Pienempi lämpötila varmaankin mutta tuleeko parempi lopputulos perinteisen uunin ominaisuuksilla.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Minkälaisia kokemuksia kiertoilman hyödyntämisestä. Pienempi lämpötila varmaankin mutta tuleeko parempi lopputulos perinteisen uunin ominaisuuksilla.

Me paistettiin nyt ekaa kertaa kiertoilmauunissa ja 5,5kg kinkku oli siellä n. 5h, lämmöt oli ensin 200c josta laskettiin 30min jälkeen loppuajaksi -> 125c. Lihamittari näytti vähän yli mitä ois saanut olla eli n. 87c mutta hiton hyvältä toi kyllä maistuu, ei ole kuiva tms.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Me paistettiin nyt ekaa kertaa kiertoilmauunissa ja 5,5kg kinkku oli siellä n. 5h, lämmöt oli ensin 200c josta laskettiin 30min jälkeen loppuajaksi -> 125c. Lihamittari näytti vähän yli mitä ois saanut olla eli n. 87c mutta hiton hyvältä toi kyllä maistuu, ei ole kuiva tms.

Aikas hevit lämmöt, aletaan olla mielestäni vituiksi vetämisen rajoilla. Mutta hyvä, että tuli hyvää!

Mulla oli 120 vähän aikaa, mutta alkoi tiristä liikaa mielestäni ja laskin sitten n.95 asteeseen. Puhumattakaan alun 180 asteesta...:) Kai toi tuliterä uuni puuskuttaa sitten niin nuoruuden innolla..?...:)

Mutta aivan saatanan hyvää sikaa tuli taas! Maistuis varmaan imaamillekin...:)
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Minkälaisia kokemuksia kiertoilman hyödyntämisestä. Pienempi lämpötila varmaankin mutta tuleeko parempi lopputulos perinteisen uunin ominaisuuksilla.

Mun mielestä paisto on tasaisempaa kiertoilmalla, eli lopputulos on tuolla parempi. Kunhan muistaa tosiaan pitää lämmöt alhaalla. Tuollainen 80 astetta säätimeen kiertoilmauunissa on passeli. Mitä alhaisempi paistolämpötila, sen paremmin pysyy nesteet kinkun sisällä.

Edit. Normaaliuunin lämpötiloista -25% säätimeen kun käytetään kiertoilmaa.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Kinkkua vahtaan himoiten!

Tässä alkaa itselläkin olla käsillä hetki kun paistan kinkkua ja voi oikeastaan sanoa että ekaa kertaa elämässäni ihan issekseni.

Tuosta paistorasvasta tuli mieleeni semmoinen juttu että sen varmaan voisi käyttää huomenna paistettavan karjalanpaistin liemenä myös? Siihen karjalanpaisti liemeen meinasin heittää myös jotain savun ja tervan makuista ja hajuista kymmenen vuotta tammitynnyrissä kypsytettyä nestettä. :)
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tuosta paistorasvasta tuli mieleeni semmoinen juttu että sen varmaan voisi käyttää huomenna paistettavan karjalanpaistin liemenä myös?

Ehdottomasti. Kuori jäähtyneestä paistoliemestä pahimmat rasvakököt pois jos mahdollista. Kannattaa laittaa hillitysti sitä kinkunlientä karjalanpaistiin. Tulee muuten tunkkaisen tukkonen rasvapaisti.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kinkusta valuneen liemen/rasvan kun jäähdyttää niin saa läskin siihen pintaan. Siitä on sitten helppo kaapia enimmät rasvat päältä pois ja jäljelle jääneestä liemestä saa makua vaikka lihakeittoon, pataruokiin, kastikkeisiin jne. Voi myös pakastaa annoksina niin riittää pitkäksi aikaa hyvää "makupohjaa" maistuviin liharuokiin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Tänä vuonna en kestitse henkilökuntaa ja ajattelin chillailla ihan omissa oloissani, joten siitä syystä vain 8,5 kiloinen Nasu. Ja lisäksi joudun näyttäytymään toisessa taloudessa yhden aterian verran, joten luulen pärjääväni. Pärjäämistä lisää toistasataa tölkkiä ronkeloa, mikä myös osaltaan auttaa, jos Nasu on kovin suolainen.
Tämä on vaativa tehtävä tarkkailla Nasun kehitystä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minkälaisia kokemuksia kiertoilman hyödyntämisestä. Pienempi lämpötila varmaankin mutta tuleeko parempi lopputulos perinteisen uunin ominaisuuksilla.

Ihan hyvää tulee. Oma, 8,5 kg kinkku on nyt ollut seitsemän tuntia uunissa 80 asteen kiertoilmauunissa, sisälämpö tällä hetkellä 64 astetta, 75 on tavoite.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikäs on haluttu astemäärä? Jotenkin 75 on melko vähän, joku 87 taas kertoo siitä, että on nukahdettu kesken valvojaisten? Itse pyrin johonkin tasuriiin 80, tai aste-pari yli.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Tässä nyt joulu perinteitä tullut jo useampi vuosi juhlittua perheen kanssa ja koskaan en ole kinkkua paistanut minkään mittarin(lämpö, aika mittaria tarvitsen) kanssa. Ensimmäinen tunti 200astetta uunnin lämmöksi, sitten uuni sataan asteeseen ja tunti pär kilo. Aina on tullut helekutin hyvää kinkkua, oli sitten tavallinen- tahi kirtoilmauuni.

Ja ikuna en oo sinappia kinkun pintaan laittanut, enkä laita tänäkään iltana.

Toivottavasti jokainen saa makuisen kinkun.
 

Eleanor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Devils
Mutulla lämmitetty uuni on lämmin, kinkku sujahti sinne äsken. 77 astetta kun kinkun lämpötila saavuttaa, niin se on siinä.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aamulla 10:45 meni 4,5kg kinkku uuniin ja äsken sain sen kuorrutettuna uunista ulos. Paistoaika 120 asteisessa uunissa oli n. 4,5h ja kinkun lämpötila nousi sen aikana tuonne 80 asteeseen. Hyvältä se ainakin näyttää. Kohta siivutetaan.

edit: 4,5kg kinkku painaa muuten paistamisen jälkeen 2,2kg.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mikäs on haluttu astemäärä? Jotenkin 75 on melko vähän, joku 87 taas kertoo siitä, että on nukahdettu kesken valvojaisten? Itse pyrin johonkin tasuriiin 80, tai aste-pari yli.

Riippuu vähän mitä haluaa. Mikäli haluaa syödä kinkkua lusikalla 87 on ok. Minä haluan mehukasta lihaa ja kokemuksesta voin sanoa, että 75 on tällöin optimaalinen lämpö. Tosin minä syön pihvini medium miinuksena tai raakana, toiset haluavat ne well done muodossa.
 
77-82 asteikolla kun pyörii niin eiköhän sillä hyvä tule. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, ja minusta voileivän päälle sopii hyvin vähän kuivempikin kinkku. Jos olisin vastuussa joulupöydän antimista niin en kyllä yli 77 asteen päästäisi. Eikös sisälämpötilakin nouse vielä melko kauan uunista ottamisen jälkeen?

Mutta mitäs eroa on tuoresuolatulla ja pakastetulla?
 

Jewgen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pakastetusta kinkusta häviää se viisi kiloa kun lyöt sen jäisenä 200 asteeseen kiertoilmaan, paistoaika 8h, on siinä sitten ihmettelemistä.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eilisaamuna tuli paistettua on 4,5 kiloinen. Kinkun sisälämpötila oli aloitettaessa hieman korkea, noin 15 astetta. 79 asteessa otin ulos, mutta viimeiset noin 30 min uunin lämpötila oli 200 astetta joten pinta varmaan kuumeni ja levitti sitten lämpöään sisuksiin lisää vielä uunista pois ottamisen jälkeen. Omaan makuun tuli juuri hyvä, tai ehkä aste vähemmän olisi sisälämpötilaa voinut olla.

Varmaan enemmän kuin aste sinne toinen tänne vaikuttaa missä kohtaa se mittari tarkalleen on, ja miten siinä rasva sattuu mittarin kohdalle osumaan.

Hyviä paistohetkiä kaikille, tuli kinkusta millaista tahansa niin onhan se tekeminen tässäkin se homman suola!
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Just meni reilu 5-kiloinen sika uuniin. Päivä alkoi lämmittämällä leivinuunia ja sen jälkeen olen odotellut sen jäähtymistä tuohon noin 150:een asteeseen. Seuraavaksi odottelen hyvien juomien, tv:n ja tietysti Jatkoajan kanssa sitä hetkeä, kun pääsee sipaisemaan siitä ekat siivut puukolla maistiaisiksi. Tuo hetki koittanee tuossa klo 0100-0200 välisenä aikana.

Hyviä paistohetkiä kaikille muillekin joiden yksi tärkeimmistä tapahtumista on aaton vastaisen yön valvominen kinkun paiston merkeissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös