Paitsi että Osakeyhtiöissä päätökset tehdään enemmistöperiaatteella. Eli niin kauan kun 8/15 on samaa mieltä, päätös on lainvoimainen osakeyhtiölain perusteella. Se onko kys. Päätös laillinen on asia erikseen.
Osakeyhtiölaki määrää ihan muuta. On päätöksiä, jotka on tehtävä määräenemmistöllä (2/3 tai 3/4) ja näitä on kahdeksan. Lisäksi laki velvoittaa, että jokaiselta osakeyhtiön osakkeenomistajalta on saatava suostumus, jos hänen taloudellisia tai muita etuja tavalla tai toisella rajoitetaan tai muutetaan.
Yllä oleva vain selvennyksenä.
Mitä yritystoimintaan muuten tulee, yritysten on toiminnassaan noudatettava lakia. Tästä yritys ei voi sopia osakkaiden päätöksellä jotain muuta. Nyt kyse onkin siitä, onko liigaseurojen tekemä päätös laiton vai ei. Suomen tunnetuin urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste pitää menettelyä ongelmallisena ja selvänä ainoastaan sitä, että kyseessä on kartelli, jos keskenään kilpailevat seurat sopivat, että kukaan ei palkkaa tiettyä pelaajaa. Hänen mukaansa ainut juridisesti epäselvä asia on, että soveltuuko kilpailulainsäädäntö tähän ollenkaan, kun siellä on sellainen poikkeuspykälä, että lakia ei sovelleta työmarkkinoilla.
Rausteen mukaan meillä on jo EU-tasolta ja ymmärtääkseni myös Suomessa sellaisia kilpailuviranomaisen päätöksiä tai ainakin käsittelyjä, joissa kilpailuviranomainen on tutkinut vastaavanlaisia rajoituksia nimenomaan urheilun pelaajamarkkinoilla.
Tässä Rausteen juttu kokonaan, on varmaan joskus täällä aiemminkin ollut:
Urheilujuristi Rauste: SM-liigaseurat muodostavat kartellin | Yle Urheilu | yle.fi
Isoin kysymys on kuitenkin edelleen se, että kun Jokerien ja liigan yhteistyö olisi Suomen jääkiekon etujen mukaista, olisiko se sitä myös Liigan etujen osalta. Tähän mm. Riku Kallioniemi antoi vastauksen. Sen voi tiivistää yhteen sanaan: ei.