Jesse Puljujärvi – hymyilevä suomalainen

  • 3 066 216
  • 9 507
Eiköhän Jessen ura jatku vanhan mantereen puolella tämän kauden näyttöjen jälkeen.
Kokoisekseen pelaajaksi taklaa todella harvoin/pehmeästi, joten en näe käyttöä änärissä. Tehopisteitäkin kertyy onnettoman vähän saatuihin näyttöpaikkoihin/potentiaaliin nähden.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vielä on pelejä, joku tuurikin tulevina viikkoina voi määrittää jatkoa paljonkin, loukkaantumiset muille jne.

Hurricanes tästä finaalisarjaan ja vaikka lopulta kannuun ja siellä Puljulta jotain puutteineenkin perusvarmaa ja vaikka vähän vielä nykyistä paremmin onnistuvaa peliä, niin kyllä tuoreelle mestarijoukkueen kulttipuurtajalle paikka kirkkaista valoista löytyy ensi kaudeksi.

Mutta, löytyykö sitä paikkaa nyt alkavissa konferenssifinaaleissa ja mahdollisissa loppuotteluissa edes kokoonpanosta, se on vielä mysteeri ja niin on ensi syksykin.

Jäämme innolla odottamaan!
 

Pardus

Jäsen
Eiköhän Jessen ura jatku vanhan mantereen puolella tämän kauden näyttöjen jälkeen.
Kokoisekseen pelaajaksi taklaa todella harvoin/pehmeästi, joten en näe käyttöä änärissä. Tehopisteitäkin kertyy onnettoman vähän saatuihin näyttöpaikkoihin/potentiaaliin nähden.
Jesse voisi änärirahoillaan herättää Meri-Lapin jääpalloilun uudelleen henkiin ja rakennuttaa Tornioon Suomen ensimmäisen jääpallohallin.

Siinä sivussa pelaisi Kärpissä ja pikkuhiljaa rakentaisi uraansa Suomen jääpallomogulina.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
En ole jaksanut tänne hetkeen kirjoittaa mitään pidemmin, mutta jos nyt jotain nyt kun Jessen pääseminen pelaavaan kokoonpanoon näissä pudotuspeleissä voi olla takkusten takana. Onko hän siis yksinkertaisesti paska jääkiekkoilija?

Unohdin vastata tähän, mutta listataan nyt muutama mielestäni olennainen.

1. Puljujärven ensimmäinen kausi oli kehittymisen kannalta ihan täysi katastrofi. Kesätreenit menivät pieleen polvivaivan takia ja silti Oilers pakotti kielitaidoltaan täysin ummikon lapsen kokoonpanoon ja pelaamaan 5-8 minuutin peliajalla sekä istumaan katsomossa (tämä tulee nyt ulkomuistista) yli kuukauden ennen kuin lähetti pelaajan viimein farmiin. Muistan katsoneeni Jessen peliä joskus joulun jälkeen ja yleensä iloinen kaveri vaikutti täysin maansa myyneeltä tuossa vaiheessa.

Tuo kausi Jessen olisi pitänyt pelata isoa roolia Suomessa tai ainakin AHL:ssä, koska amatöörikin näki kilometrien päähän, että Jesse on pelaajana tosi raakile ja kamppaili vielä pituuskasvun aiheuttaman heikenneen koordinaationkin kanssa.

2. Ketjupompottelu ja grinderiksi valmentaminen - kenen mielestä tämä on hyvä idea? Ymmärrän, että McLellan haluaa olla Quenneville 2.0 ja koota joka erään uudet ketjut (tämä onkin toiminut loistavasti...), mutta kehitysvaiheessa olevalle pelaajalle soisi jonkinlaista erityiskohtelua ainakin jos todella oletetaan, että hänestä kuoriutuu jossain vaiheessa joukkueen avainpelaaja. Varsinkin ottaen huomioon tuo aikaisempi tausta.

3. Rangaistaan virheistä, muttei palkita hyvistä otteista, vaikka joukkue vetäisi ihan pohjamudissa pudotuspelipaikan menettäneenä. Sen sijaan peluutetaan ylivoimassa nelosketjun sentteriä, top 6:ssa aivan järkyttävän huonosti pelaavalla Lucicilla on sementoitu paikka jne. Viimekausi olisi ollut loistava paikka ajaa Pulju sisään NHL:n hyökkäävän ketjun rooliin sisään, mutta McLellan yksinkertaisesti kieltäytyi tekemästä niin jostain syystä, jota en itse jaksa lainkaan ymmärtää.

Olen siinä mielessä samaa mieltä, että vahvan pelaajan pitäisi kestää kaikki paska, mitä hänen päälleen kaadetaan, mutta jos tavoitteena on ulosmitata kaikki mahdollinen potentiaali joukkueen rosterista niin kuinka hedelmällinen sellainen lähestymistapa on, jossa pelaajia lähestytään heidän heikkouksistaan jne? Varsinkin jos kyse on joukkueen nuorista ja kypsymättömistä tulevaisuuden runkopelaajista? Ainakin itse olen hyvin kiitollinen siitä, ettei esim. Hurricanesissa ole tapana toimia tällä tavoin.*

*PS. Haluaisin kyllä jo Svechin Staalin ja Williamsin rinnalle 2. ketjuun, mutta se on toinen tarina.

Kirjoitin näin v. 2018, sen jälkeen on tapahtunut paljon. Ei voi olla miettimättä, mitä tuo Oilers-ajan sekoilu on tehnyt Jessen kenties muutenkin ailahtelevalle pääkopalle. Nyt kun Puljujärveä on mukava polkea katastrofikauden jälkeen (tai no teknisesti ottaen sen ollessa kesken), on helppo unohtaa miten tähän on päädytty. Ehkä järjettömin tilanne oli tosiaan tuolta Oilersin alkuajoilta mm. se, että Oilersin jo aikoja sitten menetettyä pudotuspelipaikkansa ja Puljujärven näyttäessä kentältä oikeasti nuorelta tähtipelaajalta, ylivoimaa rightin miehenä pelasi koko kauden Mark Letestu. Siis se Mark Letestu, joka lopetti koko uransa pian tuon kauden jälkeen.

Nyt monta vuotta myöhemmin näkee, että Puljun itseluottamus on todella hauras ja sen taso määrittelee näkyvällä tavalla kentällä nähtyjä asioita. Viime kauden alussa väittäisin Puljujärven olleen useamman kymmenen pelin ajan Oilersin top 5-hyökkääjä, kunnes peli hiipui loppua kohden, eikä käynnistynyt ollenkaan tällä kaudella. Lyhyellä Hurricanes-stintillään fokus on ollut aika hukassa koko ajan, mutta mieleen jäi kuitenkin muutaman pelin pätkä, jonka aikana hämmentävästi Pulju oli täysin pelin ytimessä ja oikeasti vaarallinen hyökkäyssuuntaan ja hyvä puolustamaankin. Tätä edelsi pari onnistunutta suoritusta, joista RBA palkitsi miehen kunnon kehuilla vaihtopenkillä. Naps, seuraavat ~10-11 erää kentällä viiletti ihan eri pelimies. Tehoja ei kuitenkaan tullut ja tuo hyvä pätkäkin ennen pitkää päättyi.

Onko näin rikkoutuneen pelaajan korjaamiseen mitään mahdollisuuksia? Uskoisin, että Hurricanes voi vielä yrittää jotain riippuen vähän kesäkauden joukkueenrakennusprosessista kokonaisuudessaan. Täällä on ehdotettu ties mitä laukaisu-, luistelu- ja mailankäsittelytreenejä kesäksi, itse ehdottaisin kunnon psyykkisen valmentamisen aloittamista. Minun tarkkailemani pelaajan ongelmat ovat selvästi pään sisällä ja jos NHL-uran aikoo vielä pelastaa, niille täytyy tehdä jotain. Hyvän ja huonon päivän pelin pelaaja täytyy olla tunnistettavista muustakin kuin pelinumerosta.
 
Viimeksi muokattu:

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mahdollinen toki, mutten pitäisi todennäköisenä. Mikään hyvä käyntikortti tämä oletettu (oletan, ettei jatkoa ole luvassa) Canes-stintti ei toki ole. Mutta kyllä Jessellä varmaan ottajia vielä on. En usko, että on Jesselle edes rahakysymys. Peliaika varmaan merkkaa enemmän, kun ei varsinaisesti ole myyjän markkinat.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Muistanko oikein, että Matheson oli aina Oilers-kausina hiekottamassa Puljujärven tietä?

Eipä siinä, ihan mahdollinen skenaario paluu Kärppiin on.
Kyllähän tuo oli yksi isoimmista Puljujärven kriitikoista sinä aikana kun Jesse Oilersissa pelasi. Mutta toisaalta myös kehui kun sen paikka oli. Ainakin silloin kun Puljujärvi palasi Kärpistä Edmontoniin hän sai Mathesonilta paljon kehuja.
 

Jay79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Hyvin todennäköistä, että Puljujärvi tulee Eurooppaan. Ei vaan riitä, ei edes alempiin kenttiin.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Voisiko Jessen umpisolmu aueta Arizonassa? Ainakin Välimäelle siirto aavikolle oli lähes täydellinen onnistuminen.
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kriisi-Kärpät, Carolina Hurricanes
Voisiko Jessen umpisolmu aueta Arizonassa? Ainakin Välimäelle siirto aavikolle oli lähes täydellinen onnistuminen.
Välimäellähän oli aivan eri tilanne kuin Jessellä. Välimäki ei saanut näyttää NHL:ssä tarpeeksi, vaikka kykyjä olisi ollut. Calgary oli huono paikka hänelle. Carolina varmasti optimaalisin paikka Jesselle, mutta kun ei lähde niin ei lähde.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Kyllä alkaa Jessellä olla tarunhohtoisessa näytöt annettuna, todella vaikea nähdä että hänestä saataisiin ainakaan hyökkäävää pelaajaa kärkiketjuihin. AHL kutsuu jos Pohjois-Amerikassa jatkaa.

Eurooppa voisi olla kehittymisen kannalta parempi paikka.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ymmärrän, että pragmaattisesti NHL:ää tarkastelevia tällaiset viestit närkästyttävät tai huvittavat, mutta kyllä minäkin Puljulla näen vielä mahdollisuuksia.

On totta, että kevään siirto Carolinaan oli juuri siitä, mitä me fanipojat olimme hänelle toivoneet. Yhtä totta on, että eihän se lähtenyt yhtään niin kuin oli haaveissa.

Silläkin uhalla, että tämä näyttäytyy parhain päin selittelynä tai tosiasioiden kiistämisenä, niin eihän playoff runiin valmistautuva contenderi, joka kaipaa paikkaajia loukkaantuneille tähdilleen, ole se paras ympäristö itseluottamuksensa kanssa kamppailevalle marginaalipelaajalle. Jessellä selvästi tahto oli kovempi kuin rentous, ja hänelle valitettavasti se näyttää erityisen rumalta, kun peli ei tule selkäytimestä.

Jos hän nyt saisi alle miljoonan diilin, niin pääsisi treenaamaan hyvin ja parhaassa tapauksessa menemään alkukauteen tutkan alla tilanteessa, jossa ei ole mitään hävittävää. Kyllä se varmaan voisi olla Carolinassakin, joskin lieka olisi noin kovassa jengissä aika lyhyt. Maanmiehet taas saattavat sitä vähän pidentää. "Arizona" mahdollistaisi myös tutkan alla liitelyn, mutta kyllähän uran kannalta se oman osaamisen ulosmittaaminen myös viimeiseen asti tavoitteellisessa jengissä on edellytys.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Jesse Puljujärvi on ehkä paras esimerkki siitä miten eri joukkueiden kehitystavat voivat vaikuttaa pelaajaan. Jos Edmontonissa olisi annettu heti selkeät kehityskohteet peliin ja jätetty Suomeen Kärppiin ja sen jälkeen ehkä vielä kausi AHL:ää selkeillä ohjeilla mitä pitää kehittää niin olisi ehkä ihan eri keskustelut tässäkin ketjussa. Mutta Edmonton jatkoi pitkää linjaansa missä tiputetaan pelaaja syvään päätyyn ja katsotaan osaako uida.

Joku Detroit mallinen kehitystapa olisi ollut parempi kuin tuo valittu. Vaikka Detroit nyt ei olekaan ihmeemmin pelaajia kehittänyt.
 

Ippenator

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Ilves, Carolina, Colorado ja Florida
Voisiko Jessen umpisolmu aueta Arizonassa? Ainakin Välimäelle siirto aavikolle oli lähes täydellinen onnistuminen.
Ei mitään jakoa päästä Arizonaan. Liian hyvä ja fiksu joukkue tällä hetkellä ottamaan tuollaista pelaaja riveihinsä. Eikä niitä ottajia taida muitakaan löytyä. Tai no, kaksisuuntaisella minimisopparilla ehkä ainakin jokunen ottaja löytyy vielä. Mutta väittäisin niidenkin olevan jo varsin vähissä. Kun eihän tuossa mistään ihmeellisestä umpisolmusta ole kuitenkaan kyse, vaan yksinkertaisesti siitä, että Puljujärven taidot eivät riitä mihinkään rooliin NHL-tasolla.

Edmontonissa hurjan kovat ketjukaverit häntä jotenkin kannattelivat, mutta nyt kun ei enää sellaisia ole, eikä tule jatkossa olemaankaan, niin ne valtavan suuret ja moninaiset puutteet NHL-tasolla tulevat esiin. Ei mitään asiaa jatkoon NHL:ssä - paitsi jos tosiaan suostuu ottamaan kaksisuuntaisen minimisopparin. Sellaisellakaan en usko ottajia pilvin pimein olevan. Moni seura katsoo, ettei tuossa mitään NHL-pelaajaa ole, eikä tule, joten turha sellaiselle kaverille on paikkaa edes farmiin antaa mahdollisten oikeasti lupaavien NHL-potentiaalisten nuorten pelaajien paikkaa viemään. Pääjärvi kakkonenhan se Puljujärvestä tosiaankin tuli - ei voi mitään.
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Jesse Puljujärvi on ehkä paras esimerkki siitä miten eri joukkueiden kehitystavat voivat vaikuttaa pelaajaan. Jos Edmontonissa olisi annettu heti selkeät kehityskohteet peliin ja jätetty Suomeen Kärppiin ja sen jälkeen ehkä vielä kausi AHL:ää selkeillä ohjeilla mitä pitää kehittää niin olisi ehkä ihan eri keskustelut tässäkin ketjussa. Mutta Edmonton jatkoi pitkää linjaansa missä tiputetaan pelaaja syvään päätyyn ja katsotaan osaako uida.

Joku Detroit mallinen kehitystapa olisi ollut parempi kuin tuo valittu. Vaikka Detroit nyt ei olekaan ihmeemmin pelaajia kehittänyt.
No nämä nyt on näitä. Ei esimerkiksi se Draisaitlin urakaari Oilersissa ollut yhtään Puljusta poikkeava. Täytti tosin 19 heti ensimmäisen NHL-kautensa alkuun, mutta oli silti vaikeuksissa ja pelasikin lopulta kauden loppuun WHL:ssä. Seuraavan kauden aloitti Bakersfieldissä hyvin vaatimattomasti, kunnes tuli kutsu ylös loukkaantumisia paikkamaan ja sen jälkeen ei ole tarvinnut enää AHL:ssä käydä.

Loppupeleissä ihan turha jossitella. Huippupelaajista tulee huippuja riippumatta miten se organisaatio pelaajaa kehittää, toisista ei tule, vaikka kävisi useammassa joukkueessa ja ympäristössä yrittämässä. Joillekin se maisemanvaihdos on uran pelastus juurikin siksi, että homma alkaa toimia paremmin pelaajaa kehittävässä ympäristössä. Pulju näyttää menevän lopulta tosiaan tuohon samaan kastiin pääjärvien kanssa ja kunnioitettava suoritus sekin, vaikkei odotuksiin koskaan yltäisikään.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Edelleen väitän että jatkaa NHL:ssä yksisuuntaisella 1-2v lapulla. Kaikesta huolimatta.

Heitetään tähän nyt vaikka 2*1,2milj.

Ja ei varmasti kovin montaa viikkoa/kuukautta enää tarvitse odottaa sitä kun asia ratkeaa.
Juu, veikkaisin kanssa että saa sen maksimin, jolla jää waiveroitaessa kokonaan capin ulkopuolelle. Nollariskin lappu.

1v 1.15M missä lie se raja meneekään tällä hetkellä.

Mutta sopimustarjouksen saamisessa voipi kestää, ei ole ensimmäisten tehtävien joukossa millään jengillä. Quali offer takaraja on 30.kesäkuuta ja sitä 3M ei tietenkään tule saamaan. Sitä ennen tuskin tapahtuu mitään.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Näin jälkiviisaana sitä on tosiaan hyvä pohtia, että missä tilassa Jessen ura voisi nyt mennä, jos olisi jääny draftin jälkeiselle kaudelle vielä Kärppiin. Ei kuitenkaan liigassa ollut mikään ylikylän ukko vielä varausvuotena, mutta seuraavana kautena olisi varmasti saanut pelata isossa roolissa.

Verrokkina nyt vaikka Heiskanen, joka pelasi jo vahvasti varausvuotenaan, mutta vasta seuraavalla kaudella pelasin liigan ns. läpi ja lähti sitten Amerikkoihin. Vastaavia muita tapauksia esimerkiksi Elias Pettersson, Moritz Seider (kausi AHL:ssä, sitten vielä Ruotsiin) ja Lucas Raymond. Vastaavasti heti varauksen jälkeen Euroopasta NHL:ään siirtyneistä ongelmia on sitten ollut muillakin Puljun lisäksi, esim Kakko, Kotkaniemi, Zadina. Toki onnistuneitakin hyppyjä on, Svechnikovin ja Stützlen tapaan, mutta lähtökohtaisesti aika vaikea polku tuo Eurooppalaisille on tuntunut olevan.
 

Schadowan

Jäsen
Selänne aikanaan sanoi, että varausnumerolla ei ole sinänsä väliä, mutta mitä korkeammalla sinut varataan, sen enemmän saat mahdollisuuksia. Puljulla on nyt annettu aikalailla kaikki mahdollisuudet, mitä ykkösrundin pelaaja voi saada. 334 peliä NHL:ssä ja 114 pistettä. Playoffeissa 33 peliä ja 6 pistettä.

Se nyt on jokaiselle päivänselvää, että Puljun paikka ei ole NHL:ssä ensimmäisessä kahdessa ketjussa. Kolmoskenttäkin alkaa olemaan hiinä ja hiinä. Ehkä joku miljoonan soppari sieltä vielä tipahtaa, mutta oddsit on vahvasti sen puolella, että Eurooppaan tullaan takaisin.

Joskus tulevaisuudessa on varmasti aikaa sitten miettiä (mielellään faktoihin perustuen toki), missä mentiin vikaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös