Jesse Puljujärvi – hymyilevä suomalainen

  • 2 781 834
  • 8 669

ijuka

Jäsen
Tämä on käyty tuhat kertaa täällä, mutta sanottakoon nyt taas, että aika vahvoja oletuksia teet. Puljujärvi on tunnettu nimenomaan todella raivopäisenä harjoittelijana. Olisin yllättänyt jos kävisi ilmi, että hän ei ole viitsinyt opetella kieltä kun on muuten viitsinyt antaa jääkiekolle kaiken.
Nimenomaa ei viitsinyt. Jääkiekkoa toki harjoitteli mutta oliko hyvä koulussa? Ainakin kuulemani perusteella ei ollut, joten mitähän tekemistä näillä on toistensa kanssa? Kyllähän Puljujärvi haastatteluissakin sanoi ettei kauheasti opetellut sitä ja luotti siihen että oppii automaattisesti ajan myötä. Puljujärvellä oli useamman vuoden amerikassa elämisenkin jälkeen huonompi enkuntaito kuin minulla oli ala-asteen kolmannella luokalla, kyllähän se aika suuri ongelma on.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luulisi sen olevan kaikille selvää, että Jesse on eräänlainen Hessu Hopo persoonana. Hyväntahtoinen höröttäjä, jolla ei vain leikkaa kaikissa tilanteissa. Kaikilla ei vain ole kielipäätä, ja varsinkin Puljusta kuulee tällaisen spontaanin luonnonlapsen tavan ladata ilman filtteriä omat fiilikset, jos joku jotain kysyy.

Englanniksi Jesse joutuu "ajattelemaan" sanottavansa ensin, joka näyttäytyy takelteluna. Tämä vaikuttaa myös kaukalossa suoriutumiseen. Jessen pitäisi saada olla luomujesse vähän aikaan, niin voidaan punnita, onko niitä paukkuja eli ei.

Keklun skipit Jesseä kohtaan 2016 draftissa johtui pitkälti siitä, että hän tasan tarkkaan tiesi pojan olevan henkisesti nimenomaan poika vielä. Harmillinen homma, kun hessuilu vaan ei oikein kanna just Edmontonissa.

Ja mitä tulee Carolinaan, niin sinne vaan! Sebastian Aho on hyvällä tapaa NHL:n Mikki Hiiri, joten siinäpä vasta aisapari.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nimenomaa ei viitsinyt. Jääkiekkoa toki harjoitteli mutta oliko hyvä koulussa? Ainakin kuulemani perusteella ei ollut, joten mitähän tekemistä näillä on toistensa kanssa? Kyllähän Puljujärvi haastatteluissakin sanoi ettei kauheasti opetellut sitä ja luotti siihen että oppii automaattisesti ajan myötä. Puljujärvellä oli useamman vuoden amerikassa elämisenkin jälkeen huonompi enkuntaito kuin minulla oli ala-asteen kolmannella luokalla, kyllähän se aika suuri ongelma on.
Rehellinen varhaisnuoruudessa tehty virhearvio siis.. Pulju ehkä kuvitteli olevansa kuin lukemattomat muut urheilutähdet jotka tulevat jostain Rion tai Buenos Airesin slummista tai siperialaisesta kylästä koulut skipanneina suureen maailmaan pelaamaan, eivät osaa kieltä, mutta pärjäävät ja oppivat pian sen verran kuin tarvitsee.

Mistäs se keskenkasvuinen poika olisi voinut arvata että juuri hän on poikkeusyksilö, jolle tulee sopeutumisvaikeuksia jos ei panosta koulunkäyntiin täysillä? Kun maailma on täynnä esimerkkejä että juuri päinvastainen kannattaa.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Ei ole Oilersin lisäksi edes montaa joukkuetta jonka terveeseen kokoonpanoon Pulju mahtuisi. Palkan kun ottaa vielä huomioon niin en usko Jessen liikkuvan minnekkään ennen kesää.
Väitän, että Jesse Puljujärvi änärin minimipalkalla mahtuisi todellakin valtaosan joukkueita alakenttiin. Mihin vain, missä roolitus ja vaade on Edmontonia selkeämpi. Kolmen miljoonan Puljun kanssa onkin sitten huomattavasti hiljaisempaa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
On jotenkin erikoista hakea syytä kaikesta muusta, mm. McDavidista ja "kapteeni nipottajan" - vai mikä se kuvaus aiemmin - vaikutuksesta.
Keskusteltaessa Puljun haasteista lyödä läpi Edmontonissa, McDavid ja juuri hänen "nipotus" nousee hyvin säännöllisesti keskusteluun, mutta onko näille väitteille juuri perää? Varmasti McDavid vaati itsensä lisäksi myös joukkuetovereiltaan sataprosenttista suoritusta ja kovaa työtä menestyksen eteen, mutten ole kuullut, että häntä muuten pidettäisiin minään ikävänä tyyppinä. Hivenen vakavamman oloinen kaveri Connor toki on, mutta tuskin liiderinä eroaa paljoa Toews, Crosby -osastosta.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Keklun skipit Jesseä kohtaan 2016 draftissa johtui pitkälti siitä, että hän tasan tarkkaan tiesi pojan olevan henkisesti nimenomaan poika vielä. Harmillinen homma, kun hessuilu vaan ei oikein kanna just Edmontonissa.

Tai jos Kekäläistä itseään uskoo, niin hänen olisi pitänyt kävellä omien scouttiensa yli, jos olisi ottanut Puljun kolmantena.
 

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Puljujärvi on kuitenkin parempi jääkiekkoilija kuin tolvanen
No jaa. En kyllä kovin isoa edgeä Puljulle tästä parista saa - ainakaan juuri nyt.

Mitä tulee Puljuun niin isoin fundamentti, joka mielestäni edelleen näkyy Jessen pelissä on iso jää. Puljujärvi pelaa edelleen jääpalloa NHL-askissa. Tähän kun yhdistää totaalisen identiteetin kadottamisen, jälki on nähdyn kaltaista. Jesse Puljujärvi on oman aikansa janirita. Pienen tilan give&go peli ei ole Jesselle luontaisin tapa pelata lätkää, eikä se selkärankaan tunnu menevän vaikka urheilullisesti olisi ajokoirakunnossa.
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät




Hyvä että tukea tulee. Onhan tuo laukaus heikko. Liian pitkä maila + vajavainen tekniikka ?

Tuosta paistaa läpi se, että yrittää vain saada (sijoittaa?) kiekon raamien sisäpuolelle ilman täyttä voimaa. Jo kärppäaikoina pisti silmään kuinka Puljulla oli tosi hankala saaha osumaan one-timerit kehikon sisälle. Muutenhan hän sai laukaukseen yllättävänkin paljon vauhtia, mutta one-timerit oli selkeästi heikko kohta.
 
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Pätkähtipä tyhjästä päähän käsite "Hockey Sense" Puljujärven kohdalla. Piti ihan katsoa, että miten se määritellään ja menee Googlen haun jälkeen jotakuinkin näin:

"Hockey sense can be described as a group of cognitive skills like situational awareness, decision making and anticipation that players can execute while on the ice. It's the mental side of the game that can be overlooked when thinking about skill improvement."

Samaa asiaa voidaan nimittää myös nimellä "Hockey IQ".....ja miten sitä voi parantaa....

"Practice drills such as playing scrimmages in smaller areas of the ice can really help players develop a sense of anticipation and force them to think and react faster with less time and space available."

Enemmän Hockey IQ:sta ja siitä miten sitä voisi treenaamalla parantaa löytyy mm. oheisesta linkistä ja googlaamalla löytyy toki molemmista em. käsitteistä paljon matskua.


Kyllä se vain on karusti todettava, että Puljujärven "Hockey Sense" tai "Hockey IQ" ei ole järin korkealla tasolla. Syytä voi etsiä vaikkapa edellä olevasta osuvasta kommentista:

Puljujärvi pelaa edelleen jääpalloa NHL-askissa. Tähän kun yhdistää totaalisen identiteetin kadottamisen, jälki on nähdyn kaltaista. Jesse Puljujärvi on oman aikansa janirita. Pienen tilan give&go peli ei ole Jesselle luontaisin tapa pelata lätkää, eikä se selkärankaan tunnu menevän vaikka urheilullisesti olisi ajokoirakunnossa.
Puljujärvellä sopeutuminen NHL askin peliin ja pelikulttuuriin on siis edelleen pahasti kesken ja se ei paljoa muuksi muuttune vaikka vaihtaisi kuinka usein seuraa sekä saisi kokonaan uudet ketjukaverit.

Parannusta voi toki aina tapahtua Puljujärven Hockey IQ:ssa, mutta matka siihen, että Puljujärvi nousisi NHL:ssä pysyvästi joukkueensa ykkös- tai edes kakkosketjun laadukkaaksi avainpelaajaksi, vaatisi jo vihdoin em. lisäksi myös nopeaa kehitystä esim. puhtaan rannelaukauksen parantamisessa.

Ja voi hyvin olla, että se jää lopulta vain haaveeksi ja edessä on paluu Euroopan hallien isoille pelikentille jossa tila/aika sekä pelitapa eivät rajoita niin paljon Puljujärven HIQ:n rajallisuutta operoida tulosyksikön pelaajana. Se olisi OK ratkaisu siihen, että iskee koko ajan päätä pukukopin seinään NHL:ssä.
 
Viimeksi muokattu:

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@Jäkishöntsä jep. Itse ajattelen, että tuo HIQ on kärjistäen asia joka isossa kuvassa pelaajalla on tai ei ole. Se kuitenkin rakentuu juuri paljon siellä junnuissa ja miten siellä on peliä pelannut. Itse olen seurannut about c-junnuista lähtien esim.kolmikkoa Lepistö,VFilppula ja T Teräväinen. Kukaan näistä ei loistanut fyysisesti ja selviytyäkseen sekä menestyäkseen asiaa oli pakko paikata ensisijaisesti "päällä", käsillä ja toki sitten myös liikkeellä, mutta ensisijaisesti juuri sillä pelisilmällä. Puljujärvi ja esim.jo mainitsemani Rita olivat aikanaan fyysisesti ylivertaisia omaan ikäluokkaansa nähden ja se näkyy(-i) jäällä myös miehissä. Ridalla koko uran ja todennäköisesti myös Puljulla. Suht suoraviivaista "koohkaamista", joka Puljulla vielä yhdistyy jääpallomaiseen kaarteluun ja volttaamiseen. Pulju voi varmasti sen NHL-uran tehdä, mutta oikea ympäristö pitää löytyä seuraavaksi. Ja toki ei tuosta kukaan kyllä 3m€ kaudesta tule maksamaan ennen kuin tulokset paranee.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Kyllä se vain on karusti todettava, että Puljujärven "Hockey Sense" tai "Hockey IQ" ei ole järin korkealla tasolla.

Ihan höttöä. Puljujärvi on kuitenkin jo nykyään erinomainen karvaamaan. Kyllä hän osaa pallopeliä lukea, kunhan saa vain keskittyä siihen. Toinen asia on sitten se, että löytyykö riittävästi lajitaitoja (l. käsiä) lukemaan peliä kiekollisena, niin, että Pulju pystyisi luomaan hyökkäystä ja maalipaikkoja muutenkin kuin keski- ja hyökkäysalueen riistojen kautta.

Puljujärvi on tiöastollisesti sysihuono syöttämään kiekkoa maalipaikkoihin ja omasta mielestäni tuo on suoraa seurausta siitä, että kiekko lavassa NHL-tempossa on Puljujärvelle edelleen liikaa. Aikaa ja tilaa ei Puljun työkalupakilla synny ja se mitä on, ei riitä, kun kiekko lavassa vie keskittymisen pelin seuraamiselta.

tl;dr heikot lajitaidot, ei peliäly, on Puljujärven menestymisen esteenä.

edit: joskus nuorena futisporukkaamme kuului sm-tason fyysisesti lahjakas pesäpalloilija. Kaveri voitti käytännössä kaikki irtopallot ja luki kaikki linjan läpi syötetyt tikkarit. Pallon saatuaan ei useimmiten kuitenkaan saanut syötettyä omille. Erinomainen peliäly, heikot lajitaidot. Aika pelinlukuun ja ratkaisuille loppui sillä hetkellä, kun joutui keskittymään palloon jaloissa.
 

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihan höttöä. Puljujärvi on kuitenkin jo nykyään erinomainen karvaamaan. Kyllä hän osaa pallopeliä lukea, kunhan saa vain keskittyä siihen. Toinen asia on sitten se, että löytyykö riittävästi lajitaitoja (l. käsiä) lukemaan peliä kiekollisena, niin, että Pulju pystyisi luomaan hyökkäystä ja maalipaikkoja muutenkin kuin keski- ja hyökkäysalueen riistojen kautta.

Puljujärvi on tiöastollisesti sysihuono syöttämään kiekkoa maalipaikkoihin ja omasta mielestäni tuo on suoraa seurausta siitä, että kiekko lavassa NHL-tempossa on Puljujärvelle edelleen liikaa. Aikaa ja tilaa ei Puljun työkalupakilla synny ja se mitä on, ei riitä, kun kiekko lavassa vie keskittymisen pelin seuraamiselta.
Hyvä kommentti ja voi olla noinkin. Siltikin ei Pulju kiekollisena edes Liigassa ollut mikään maaginen syöttäjä, pelien tekijä ja -näkijä vaan ensisijaisesti vaarallinen kun sai kiekkoa vauhtiin ja pääsi luistelemaan sen kanssa.

Karvaamisesta samaa mieltä ja mitä itse omassa viestissä ajoin takaa oli juuri tuo kiekollinen peli. Ei niinkään kiekoton.

Kääntäen sitten on pelaajia, jotka ei ole edes nopeampia kuin Pulju, mutta ne paikat syöttää syntyy kuin itsestään. Juuri sen paremman pelin lukemisen ja ennakoimisen myötä, jota Jesse ei junnuna ole joutunut siinä määrin tekemään kuin vaikka esimerkkinäni käyttämä Teräväinen.

Edit. Ei kait niillä käsillä peliä lueta? Vaan päällä.
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
Tämä oli karmeaa katsottavaa.
Kieltämättä. Mutta on myös huomioitava, että Drai harjoittelee samalla lättysyöttöjä. Ei jokaiseen kiekkoon ole optimaalista ampua. Eikä toki sitä se ole pelissäkään. Jos Pulju ei ole kesällä keskittynyt laukauksensa treenaamiseen, niin hän on suoraan sanottuna tyhmä. Nimittäin ihan hyvää 5vs5-peliä hän pelaa, mutta paremmalla laukaukseksella aukeaisi ovet paremmin kärkikenttiin. Niin, että hän myös saisi siellä tulosta aikaan.

Aika paljon kertoo se, että tuli kolmen Pohjois-Amerikka kauden jälkeen takaisin Kärppiin, eikä hänen laukauksensa erottunut Liigassa oikein mitenkään. Tuntuu itse asiassa, että se olisi vieläkin samalla tasolla. Se on ihan Jessen oma syy.
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Kieltämättä. Mutta on myös huomioitava, että Drai harjoittelee samalla lättysyöttöjä. Ei jokaiseen kiekkoon ole optimaalista ampua. Eikä toki sitä se ole pelissäkään. Jos Pulju ei ole kesällä keskittynyt laukauksensa treenaamiseen, niin hän on suoraan sanottuna tyhmä. Nimittäin ihan hyvää 5vs5-peliä hän pelaa, mutta paremmalla laukaukseksella aukeaisi ovet paremmin kärkikenttiin. Niin, että hän myös saisi siellä tulosta aikaan.
Draisaitl toki on yksi NHL:n parhaista ellei paras syöttäjä, eli vaikka kuinka onkin lätyn reenaamista myös Draille tuossa, niin ei Puljujärvi tuon parempaa kaveria voisi edes kuvitella heittämään lättyä one-timeriin.
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
Draisaitl toki on yksi NHL:n parhaista ellei paras syöttäjä, eli vaikka kuinka onkin lätyn reenaamista myös Draille tuossa, niin ei Puljujärvi tuon parempaa kaveria voisi edes kuvitella heittämään lättyä one-timeriin.
Ei voisi ei. Onhan nuo ihan karmeita laukauksia, ja mailakin liian pitkä. Kyllähän tuota klippiä katsellessa tulee sellainen mieleen, että: "Maksetaanko tuolle tosiaan kolme miljoonaa tuosta?"
 

Bauer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool
Kaikki on lähtenyt siitä, että kaveri ei viitsinyt opetella kieltä ja se on aika helvetin iso este, ellei taitotaso ja pelikäsitys ole ihan huippua - ja Jessellä se sitä ei ole. Olen samaa kirjoittanut aiemmin, mutta hölmöilystään ja hölmöydestään saa kantaa nyt hedelmää.

Ajatteleeko joku vielä oikeasti niin yksinkertaisella tavalla, että kyse olisi vain viitseliäisyydestä englannin suhteen? Minusta vaikuttaa aivan selvältä, että hänellä on jonkinlainen oppimisvaikeus kieliin liittyen. Sitä en tiedä millainen se on tai miten sitä on hoidettu, mutta ei kyse ole vain siitä, ettei hän jaksaisi.

En tiedä näistä kielten oppimisvaikeuksista mitään kun en ole kasvatusalalla, mutta kyllä kyse on käsittääkseni ihan todellisesta ilmiöstä joka koskettaa muitakin kuin Puljua. Jotenkin vain silloin mikään vieraskielinen ei tartu. Muistan kuulleeni ainakin yhdeltä nyt jo aikuiselta henkilöltä (ei Pulju), että hän ei oppinut kieliä peruskoulussakaan vaikka yritti ja tukiopetusta järjestettiin. Ja sitten siitä seurasi se, ettei enää edes jaksanut yrittää aikuisena oppia lisää, kun huomasi ettei tästä mitään tule.

Uskon, että jos henkilö huomaa lapsena ettei opi kieliä samoin kuin muut, se varmasti vaikuttaa negatiivisesti henkisesti, ja sitten on aina vain vaikeampaa löytää sitä itsevarmuutta kielen opiskeluun ja käyttämiseen. Ja kun liikaa miettii kieltä, sitä ei pysty käyttämään luontevalla tavalla.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Toivon kyllä, että Jesse treidataan, paristakin syystä. Ensinnäkin saa uuden alun, mutta toisaalta myös päästään näkemään mikä johtuu miehestä itsestään.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ajatteleeko joku vielä oikeasti niin yksinkertaisella tavalla, että kyse olisi vain viitseliäisyydestä englannin suhteen?

Ei kaikilla ole ylipäänsä samoja edellytyksiä oppia asioita. Eikä siinä mitään, harva Jesseä fiksumpi kaverikaan tienaa koko elämänsä aikana tollaisia rahoja kuin Puljujärvi on jo nyt ehtinyt kääriä.

Toivottavasti pääkopassa sen verran kuitenkin liikkuu, että jotain jää säästöön uran jälkeiselle ajalle.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
@Jäkishöntsä jep. Itse ajattelen, että tuo HIQ on kärjistäen asia joka isossa kuvassa pelaajalla on tai ei ole. Se kuitenkin rakentuu juuri paljon siellä junnuissa ja miten siellä on peliä pelannut. Itse olen seurannut about c-junnuista lähtien esim.kolmikkoa Lepistö,VFilppula ja T Teräväinen. Kukaan näistä ei loistanut fyysisesti ja selviytyäkseen sekä menestyäkseen asiaa oli pakko paikata ensisijaisesti "päällä", käsillä ja toki sitten myös liikkeellä, mutta ensisijaisesti juuri sillä pelisilmällä. Puljujärvi ja esim.jo mainitsemani Rita olivat aikanaan fyysisesti ylivertaisia omaan ikäluokkaansa nähden ja se näkyy(-i) jäällä myös miehissä. Ridalla koko uran ja todennäköisesti myös Puljulla. Suht suoraviivaista "koohkaamista", joka Puljulla vielä yhdistyy jääpallomaiseen kaarteluun ja volttaamiseen. Pulju voi varmasti sen NHL-uran tehdä, mutta oikea ympäristö pitää löytyä seuraavaksi. Ja toki ei tuosta kukaan kyllä 3m€ kaudesta tule maksamaan ennen kuin tulokset paranee.
Hyviä esimerkkejä. Yksi hyvä esimerkki on myös Teemu Selänne. On sanottu, että Teemun peli monipuolistui huomattavasti varhaisteini-ikäisenä, kun kärsi polvivaivoista ja tuskin pystyi luistelemaan (taisi joutua pitämään pitkiäkin taukoja). Kun paras ase otettiin pois, niin joutui selviämään muilla avuin pelissä. Ammattilaisurallaan Selänne olikin sitten vähintään yhtä hyvä syöttelijä kuin oli maalintekijä. Toki on niinkin, että pelisilmässä on paljon synnynnäistä ja kaikilla se ei vaan kehity, vaikka olisi kuinka hyvä oppimisympäristö. Pulju kaiketi pelasi junnuna huomattavasti vanhempien seurassa, jotta ei pärjäisi pelkällä fysiikalla. Luulen, että tämä on hyvin ymmärretty Kärpissä, mutta Puljun potentiaali tällä saralla ei vaan taida olla siellä ihan katossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös