Tila
Viestiketju on suljettu.

Wire

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos lukihäiriöllä olisi korrelaatiota älykkyyteen niin miksi lukihäiriöiset Einstein, Bell, Curie, Galilei, Edison olivat "kohtuullisen" älykkäitä ihmisiä.
 
Se ei pelaa joka pelkää

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Tämä ketju on kuin Valioliigan siirtoikkuna. Tuskallista seurattavaa ja paljon melua tyhjästä. Toivottavasti Jesse kohta sopparin/siirron jonnekin tekee/saa
(siistitty versio todellisista ajatuksista)
 
Kimmo Rannisto: Olemme tutkineet asiaa ja kysyneet jääkiekkoväeltä ja kukaan ei sanonut, että he haluavat nähdä suosikkijoukkueensa liigakarsinnoissa
(1)
  • Tykkää
Reactions: raju

Bandura

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, McDavid
Turhaa sitä asiaa kaunistelemaan, kun kaikki viittaa siihen, että Jesse on vähintään jokseenkin tyhmä, jonka seurauksena tai siitä riippumatta hänen asenteensa ja näkemys omasta tilanteestaan ovat ei-toivottuja.

...

Jos kaikki oppimisvaikeudet ja huonot valinnat eivät korreloi älykkyyden kanssa, niin sen ohella hän on kyllä todella hyvä piilottamaan älykkyytensä. Koko ukosta välittyy sellainen fiilis, jollaista kuvailisin sanoin "vitun taukki", ja yhtään viitettä kumoamaan tuota ei ole tullut vastaan. Pikemminkin vahvistuksia.
Kyllä tällaiset kommentit ja heikko ulosanti asioiden esilletuonnin suhteen tuppaavat paljastamaan enemmän kirjoittajasta itsestään kuin kirjoituksen kohteena olevasta ihmisestä. Valitettavasti.

Kyllä sillä kuitenkin on tekemistä älykkyyden kanssa, sillä oppimisnopeus on osa älykkyyttä. Ei nuo ole mitenkään poissulkevia asioita. Vähän sama kuin sanoo, että jos on ns. matemaattinen lukihäiriö, niin se ei vaikuttaisi älykkyyteen. Ei ne ole irrallisia osasia.
Ei se nyt ihan näinkään mene. Totta on, että psykometriikassa on havaittu, että älykkyyden eri osa-alueet korreloivat selvästi keskenään, ja taustalla on katsottu vaikuttavan ns. yleisen älykkyystekijän eli g-tekijän, jonka syntymekanismeja ei käsittääkseni tunneta kovin hyvin. Nämä havainnot ovat kuitenkin keskiarvoja, eikä yksittäisen tapauksen kohdalla voida vielä vetää mitään varmoja johtopäätöksiä menestymisestä tai menestymättömyydestä jossakin ”älykkyyden lajissa” toisessa mittauksen kohteessa havaittujen suoritusten perusteella. Minusta ei ole myöskään ollenkaan varmaa, että miksi tämän ”matemaattiseksi lukihäiriöksi” kutsumasi ilmiön pitäisi poiketa millään erityisellä tavalla mistään muusta kognitiivisten kykyjen alueella havaittavasta häiriöstä, kuten esimerkiksi kasvosokeudesta. Voi aivan hyvin olla, että neurofysiologisella tasolla nämä kaksi ilmiötä ovat keskenään täysin identtisiä – ne vain sattuvat kohdistumaan eri aivoalueille. En silti jaksa uskoa, että pidät kasvosokeudesta kärsiviä ihmisiä tavallista tyhmempinä. Sama koskee vaikkapa dyslektikkoja ja ADHD-diagnoosin saaneita henkilöitä.

Se, että Puljujärvi on muuttanut Torniosta kiekon perässä Ouluun omilleen asumaan jo 13-vuotiaana, voisi kieliä ennemminkin siitä, että Puljujärven oppimisnopeudessa ei ole mitään vikaa – päinvastoin. Jotta tällaiseen ratkaisuun on päädytty, hänen on kaiketi täytynyt osoittaa jo tuon ikäisenä muista poikkeavaa lahjakkuutta jääkiekossa. Tämä lahjakkuus tuskin on liittynyt ensisijaisesti fysiikkaan (tuollaisilla esimurrosikäisillä eivät pienemmät fyysiset erot luo samanlaista etua kuin vaikkapa teininä, jolloin osa kehittyy miehisiin mittoihin nopeammin ja osalla se vie enemmän aikaa), vaan siihen, mitä Puljujärvi on kentällä kyennyt tekemään. Tällainen lahjakkuus ja vertaisistaan edukseen erottuminen vaativat myös kognitiivista reserviä, joten yllä lainaamieni nimimerkkien logiikkaa näin soveltamalla voitaisiin aivan yhtä hyvin todeta, että Puljujärvi ei ole ollenkaan niin tyhmä kuin osan tämän palstan selviä henkilökohtaisia antipatioita miestä kohtaan omaavien skribenttien kirjoituksista voisi päätellä. Se, miksi Pulju ei ole kyennyt ulosmittamaan täyttä potentiaaliin NHL-jäillä, voi johtua ties mistä syistä. Vähäisin niistä tuskin on ainakaan se, että hän ei ilmeisesti viihdy Oilersissa, sillä miksi hän sieltä niin vimmatusti muuten haluaisi pois.

Niin, aspergeria olen epäillyt, aika paljon merkkejä. Mutta ei näitä viitsi etänä diagnosoida.
Ehkä on potilaiden onni, että sinusta ei tullut psykiatria.
 

ijuka

Jäsen
Se, että Puljujärvi on muuttanut Torniosta kiekon perässä Ouluun omilleen asumaan jo 13-vuotiaana, voisi kieliä ennemminkin siitä, että Puljujärven oppimisnopeudessa ei ole mitään vikaa – päinvastoin. Jotta tällaiseen ratkaisuun on päädytty, hänen on kaiketi täytynyt osoittaa jo tuon ikäisenä muista poikkeavaa lahjakkuutta jääkiekossa. Tämä lahjakkuus tuskin on liittynyt ensisijaisesti fysiikkaan (tuollaisilla esimurrosikäisillä eivät pienemmät fyysiset erot luo samanlaista etua kuin vaikkapa teininä, jolloin osa kehittyy miehisiin mittoihin nopeammin ja osalla se vie enemmän aikaa), vaan siihen, mitä Puljujärvi on kentällä kyennyt tekemään. Tällainen lahjakkuus ja vertaisistaan edukseen erottuminen vaativat myös kognitiivista reserviä, joten yllä lainaamieni nimimerkkien logiikkaa näin soveltamalla voitaisiin aivan yhtä hyvin todeta, että Puljujärvi ei ole ollenkaan niin tyhmä kuin osan tämän palstan selviä henkilökohtaisia antipatioita miestä kohtaan omaavien skribenttien kirjoituksista voisi päätellä. Se, miksi Pulju ei ole kyennyt ulosmittamaan täyttä potentiaaliin NHL-jäillä, voi johtua ties mistä syistä. Vähäisin niistä tuskin on ainakaan se, että hän ei ilmeisesti viihdy Oilersissa, sillä miksi hän sieltä niin vimmatusti muuten haluaisi pois.Ehkä on potilaiden onni, että sinusta ei tullut psykiatria.
Ensimmäiseen:

Tietenkin hän on ollut jääkiekossa lahjakas Suomen tasolla, ja on edelleen. Ja mielestäni se on nimenomaa liittynyt hänellä fysiikkaan. Hän ei myöskään pelkkää jääkiekkoa pelannutkaan, vaan monia urheilulajeja. Yllätys yllätys, urheilulla on aika paljon tekemistä fysiikan kanssa. En toki tiedä minkä pituinen Puljujärvi oli C-nuorissa 13v pelatessaan, mutta vähän veikkaan ettei sellainen 150cm esimurrosikäinen kuitenkaan enää tuolloin ollut. Nuoressa iässä on myös hermoston kehitys tärkeässä roolissa - tämä on enimmäkseen geneettistä, ihmisen sisäisen biologisen kellon säätelemää ja tätä voisi hyvin kutsua lahjakkuudeksi. Tässä vedät kuitenkin aika railakkaita johtopäätöksiä siihen malliin, että mielessäni kyseessä on nurinkurinen logiikka - eli koitat sovitella tapahtumia itsellesi sopivaan muottiin sen sijaan, että tutkiskelisit tapahtumia ja vetäisit niistä omia johtopäätöksiä. Tuo "kognitiivinen reservi" jne. on myös omaa toiveajatteluasi, paljon ennemmin luottaisin omiin silmiini ja hänet tuntevien ihmisten kommentteihin kun tällaisia johtopäätöksiä aletaan vetää. Toki se teoriassa on mahdollista, että jos pelaa hyvin nuorena niin on fiksu. Muttei välttämättä, ja tässä on kyse vain yksittäistapauksesta.


Ja jos oikein lähdet nasevasti kommentoimaan tuohon jälkimmäiseen, niin pystynet varmaan kertomaan, mitä "asperger" sinulle sanoo? Onko tuttu laisinkaan? Vähän epäilen.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ja jos oikein lähdet nasevasti kommentoimaan tuohon jälkimmäiseen, niin pystynet varmaan kertomaan, mitä "asperger" sinulle sanoo? Onko tuttu laisinkaan? Vähän epäilen.
Vastailen tähän, koska nyt vaikuttaa siltä että et itse tiedä mistä puhut. Autismiliiton sivuilla on hyvä tiivistys:

”Heidän (asperger-ihmisten) älykkyytensä on keskitasoa tai sen yläpuolella. Aspergerin oireyhtymään ei liity samalla tavoin oppimisvaikeuksia kuten autismiin. Siitä huolimatta Asperger-ihmiset saattavat tarvita erityistä tukea arkeensa.”

Jesse ei käsittääkseni ole tarvinut mitään erityistä tukea arkeensa, vaikka on muuttanut kotoa jo poikkeuksellisen nuorena. Lisäksi oppimisvaikeudet kielen suhteen eivät liity aspergerin oireyhtymään. Jotenkin tuntuu että ihmisillä menee välillä pikkuisen yli toisten ihmisten arvostelu ja diagnosointi esim. julkisuuskuvan perusteella.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ei se varmaan ole sinällään kummallista jos huippu-urheilijoissa olisi poikkeuksellisen paljon ihmisiä joilta löytyy asperger/autismi piirteitä. Vaatii kuitenkin sen verran omistautumista ja paneutumista siihen varsinaiseen urheiluun ja harjoitteluun, että vähän poikkeuksellinen henkilö pitää olla.
 
"Legal interpretation takes place in a field of pain and death"
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

laamis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
On sitä nähty paljon tyhmempiä haastatteluja suomalaisilta jääkiekkoilijoilta, joissa on annettu paljon tyhmempiä vastauksia. Ihan hyvää perussettiähän tuossa vedetään.

Kaikille osapuolille olisi parasta jos kausi alkaisi, Jesselle löytyisi pelipaikka ihan mistä tahansa ja koko asia unohtuisi vähäksi aikaa. Kaikesta näkee kuinka miestä itseäänkin vituttaa vastata noihin "milloinmiksiminkätakia"-kysymyksiin.

Mistäköhän löytyisi paikka jossa ei ole koko ajan median, kavereiden ja ihmettelijöiden huomion keskipisteenä, mutta samalla saisi peliaikaa tarpeeksi hyvässä ympäristössä?
Ihan ok haastis mun mielestä, huomas kyllä että ei ihan täysin tykänny kysymyksestä "olisko pitänyt olla vielä vuosi suomessa" tjsp.
Varmaan jossain KHL:n peräkylässä vois päästä mediaa vähän karkuun?
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Miro Heiskanen, Mikko Rantanen
Kurt Leavinsin kirjoitus Edmonton Journalissa, mukana myös juttua Puljusta: Can Evan Bouchard emerge from Edmonton Oilers training camp with an NHL job?: 9 Things

Enigmatic Oilers winger Jesse Puljujarvi showed up in another Finnish media hit this past week. One of the things that came up during the TV interview was the language barrier in Edmonton. Through an on-line translation, Puljujarvi is roughly quoted as saying that the language has been a challenge for him. He would like to speak better English and agreed that it has been one of several “small things (that) went wrong”. He likely regrets how he handled English lessons originally organized by the club. It has been widely reported that the team did not take this step. But I in fact am told that was not true at all. Instead, I am made to understand that Puljujarvi was aware of the lessons but “blew them off”.
 
Mörököl on Ice 2019

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Pulju tais olla ainut Suomen joukkueesta silloin nuorten MM-kisoissa joka tarvitsi tulkin haastiksiin. Se kertoo jo paljon.
@Tevoo tais olla ainoa jatkoajan palstalle kirjoittava nimimerkki, joka on kiinnittänyt tähän huomiota. Se kertoo jo paljon. Haluaisitteko keskustella hetken Jessen kielitaidosta?
 
"Kotimaisista jääkiekkokatsomoista on vaikea löytää minkäänlaista arvokkuutta tai kunniakkuutta. Siellä suositaan moukkamaisuutta, typeryyttä ja ymmärtämättömyyttä. Siellä suositaan rantapalloja, kusipäisyyden metaforaa" Tuomas Kyrö-Urheilukirja

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aletaan olemaan asian ytimessä kun Puljun ketjussa jutellaan aspergeristä. Hyvä jätkät, kyllä teistä hyviä Wikipedia lääkäreitä tulee.
On se ainakin jotain uutta. Muutenhan tässä tuntuu samat jutut kiertävän kehää. Esimerkiksi tuo kielitaidon ihmettely - miten voi nykyään suomalaisnuori osata noin huonosti englantia - onkohan se vähän tyhmä - ei se välttämättä kerro yleisestä älykkyydestä mitään jos oppii vieraita kieliä huonosti - jne. Tuo kehä on kierretty varmaan jo kymmeniä kertoja.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kielitaito vaikeutti läpimurtoa NHL:ään | Jesse Puljujärvi | LÄMÄRI linkii vie yu Jessen haastiksee.

Pieniä juttuja. Ja näin.

Kyllähän tuokin haastis osoittaa, miten keskenkasvuinen Jesse kuitenkin vielä on. Työhaalarit niskaan kaukalossa ja sen ulkopuolella. Enää ei asiat tipu nokan eteen, vaan on tehtävä itse juttuja jotta ne toteutuisi.
Tämä oli hyvä haastis, Puljusta ei paljon näitä ole näkynyt, jonka takia tullut ehkä väärä kuva kaverista. Oikeasti olin käsityksessä, ettei oikein suomeksikaan vastaile harkiten jne. vaan virnuilee ja vastaa asian vierestä parilla sanalla. Mutta ihan hyvä ulosanti on ja noi vastauksetkin, vaikka ei nyt mitään ihmeellistä kertonutkaan.

Ehkä Jesse ja Pate on sikäli verrattavissa, että tykkäävät pelata liikaa vaistomaisesti junnuvuosien tyylillä. Vaikka valmentajat ja joukkuekaverit kuinka sanoisivat muuta, niin kaukalossa tosipaikassa sen oma pelitapa ottaa vallan. Molemmilla on kuitenkin riittävät ja enemmänkin taidot, joten eiköhän se siitä, tarvitaan jonkinlaista "poisoppimista" tuosta omimmasta pelitavasta ja se vie joskus vähän enemmän aikaa. Eikä pienestä napsusta nöyryyttä olisi ainakaan haittaa, vaikka varmasti helposti ajattelee, että tällä laillahan mä olen aina pelannut ja hyvin on mennyt.
 
Miksi surisin - Mehiläisen muistelmat

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Paljon saa asioita tapahtua Puljujärven asenteessa, että tapahtuu läpilyönti toisella mantereella. Melko karua, että seura tarjoaa mahdollisuutta yksityiselle kielenopetukseen, mutta poika vähät välittää. Pulju kaipaisi eniten tällä hetkellä henkistä valmentajaa ja mittavan paljon itsetutkiskelua.
 

Tevoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings #91 #19 #5
Myös Kaapo Kakko veti haastattelut tulkin välityksellä viime kisoissa. Ei nyt lähdetä tähän samaan juttuun taas tuhanteen kertaan eihän?
Käsittääkseni Kaapo ei pelannut samoissa karkeloissa Puljun kans?! Annetaan Kaapolle nyt oma mahdollisuus siellä änärissä ja veikkaan että paremmin menee hänellä kuin tämän topikin aihe henkilöllä.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Pulju lienee kaveri, joka on pelannut vain jääkiekkoa koska se on ollut hauskaa. Kovin paljon mukavuusalueen ulkopuolelle ei ole tarvinnut koskaan mennä. No, muutto Torniosta Ouluun teininä mutta Kärpät otti Jessen hyvään huomaan, eikä muutos nyt niin iso ollut.

Epämukavuusalueella olemista ja todellista työntekoa ei ole tarvinnut opetella. Asenne on ollut laiskanpuoleinen, Riittää kun on vain pelannut jääkiekkoa. Suosio on huimaa ja tyttöjä riittää.

NHL:ssä ei pärjää niin. Jos ei ole koskaan oppinut työntekoa eikä laiskuuttaan edes kielikurssit kiinnosta, niin tie on selvä.
 

Turisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Naisten lentopallomaajoukkue
Off topic, mutta eikös Suomen armeijan harmaat pitäisi kohta kutsua Jesseä ?

Vai saako ammattilaiset vapautuksen nykyään ?
 
"Wir lieben autos, Opel"

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Off topic, mutta eikös Suomen armeijan harmaat pitäisi kohta kutsua Jesseä ?

Vai saako ammattilaiset vapautuksen nykyään ?
Katsottiin palikkatestissä kuulemma liian tyhmäksi osallistumaan PV:n palvelukseen.
 
"Minulla on taskussani laite, jolla pääsen käsiksi koko ihmiskunnan keräämään tietoon. Käytän sitä kissakuvien katseluun ja riitelyyn tuntemattomien ihmisten kanssa."

Ishmael

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Vancouver Canucks
Meillä on siis jääkiekkoilusta tykkäävä yökerhoissa viihtyvä huoleton velikulta, jolle sovitellaan Asperger-diagnoosia? Toivottavasti Jesselle löytyisi uusi seura mahdollisimman pian, että saataisiin järkevämpää spekuloitavaa tähän ketjuun.
Itse toivon, että jatkispsykiatrit löytävät jotain sisältöä elämälleen, niin ei tarvitse näyttää kaikkea typeryyttään täällä.
 
”Tuli mieleen, että hanskaankin voi vetää." Janne Hämäläinen kommentoi uransa ensimmäistä liigamaalia ottelun jälkeen.

Wire

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hesari eli Edmonton Journalin Kurt Leavins tietää että Jesse viittasi kintaalla Edmontonin tarjoamille kielikursseille.

”Puljujärveä todennäköisesti kaduttaa se, miten hän suhtautui Oilersin tarjoamiin englannin kielen tunteihin. Aikaisemmin raportoitiin, että Oilers ei olisi tarjonnut kielikursseja. Tietojeni mukaan, se ei ole lainkaan totta. Puljujärvi tiesi Oilersin tarjoamista kursseista, mutta vähät välitti oppitunneista.”
 
Se ei pelaa joka pelkää

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En ole tätä ketjua seurannut ja pikaisella vilkaisulla vaikuttaa siltä, että en ole hävinnyt siinä mitään. Mutta asiaan.

Muistan kun lueskelin Puljujärven pitkää haastattelua ehkä vuosien 13-14 välillä, kun mies oli 15-16 -vuotias ja näytöt olivat sen verran kovia, että hehkutus alkoi jo varhaisessa vaiheessa. Haastattelun perusteella Pulju vaikutti todella fiksulta ja työteliäältä kaverilta. Kun tästä pari vuotta eteenpäin Puljun ura näytti menevän kovaa kyytiä eteenpäin, niin muistin tuon haastattelun edelleen ja ajattelin, että tuo kaveri lyö varmuudella itsensä läpi myös NHL:ssä.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaikki ei olekaan kuten tuo viitisen vuotta sitten tehty haastattelu antoi ymmärtää. Osittain voi toki olla, että Pulju ei vain ole ollut kaikkiin käänteisiin täysin valmis, mutta esimerkiksi tuo kielitaidottomuus tuntuu hyvin erikoiselta nykypäivän nuorelle ja sen osalta tilanne on ollut pielessä jo pitkään. Kielitaidottomuus ei missään nimessä yksinään estä hyvää NHL-uraa, mutta toisaalta se vaikeuttaa jokapäiväistä elämää niin paljon, että sitten pitäisi olla äärimmäisen lahjakas ja kova tekemään töitä, että sen tuomat haitat voitaisiin pääosin sivuuttaa. Lahjoja Puljulla on, mutta ei ehkä tarpeeksi - ja samaa voi sanoa myös työnteon määrästä. En usko että Pulju varsinaisesti laiskottelee, mutta tuskin on myöskään painanut hommia niin kovaa kuin olisi voinut.

Hieman sellainen tässä sopassa myös paistaa, että Pulju aika pitkälti viittasi kintaalla koulunkäynnille ja pelasi lätkää lapsuudessa ja varhaisnuoruudessa, koska se oli kivaa. Tämä kiva kantoi pitkälle, jopa ammattilaisuran alku sujui mukavasti. Mutta sitten kun niitä vastoinkäymisiä alkoi tulemaan vastaan sekä kaukalossa, että kaukalon ulkopuolella, niin Pulju ei kertakaikkiaan ollut tähän valmis ja henkinen osasto on ollut isosti koetuksella. Jos henkinen lukko on pahaa sorttia, niin NHL-ura voi lopulta jäädä lyhyeksi, mutta pelkästään lahjoilla ja osaamisella Pulju kyllä tulee tekemään hienon uran jääkiekon parissa jossain päin maailmaa. Nyt ei kuitenkaan ole varaa jäädä makoilemaan, vaan ongelmakohtiin täytyy iskeä kiinni ihan tosissaan, jos NHL-uraa ei haluta heittää menemään. Ja tämä luonnollisesti vaatii kaikista eniten Puljulta itseltään, mutta samalla yksi tärkeimmistä asioista on, että ymmärtää myös ottaa vastaan tarjottua apua.

Olin aiemmin sitä mieltä, että siirto Suomeen ja Kärppiin olisi Puljulle virheliike, mutta kaikki asiat huomioon ottaen se saattaa olla järkevin ratkaisu. Oulussa varmasti olisi parhaat mahdollisuudet lähteä hiomaan muitakin (kaukalon ulkopuolisia) osa-alueita kuntoon kauden aikana. Ongelmaksihan tässä voi muodostua raha, eli verottaja, mutta siitä en osaa tarkemmin sanoa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.